No więc tak, mając 23 czy 24 lata pomysł "kradzenia złodziejom" wydawał mi się przygodą. Szybko się z tego wycofałem
Pisanie POLSKIEGO języka oraz tworzenie pod to loadera nazywasz złodziejstwem?
Stworzenie JTag pewnie też tak nazwiesz?
Stworzenie BB5Box czy też innych nazywasz złodziejstwem?
Jak możesz pisać, że kradzenie złodziejom.Chyba sam nie masz pojęcia o czym piszesz i nie zamierzam o tym dyskutować, bo widać nie masz bladego pojęcia jak dany sprzęt powstawał, ile nocy, dni czy miesięcy oraz ile osób tkwiło w danym projekcie.
BTW - dyskredytując wkład pracy włożony np. w Ultimate - pokazujesz, że w ogóle nie wiesz ile czasu (a czas to pieniądz przecież) na to poszło, czy w ogóle potrafisz to oszacować ? To akurat można samemu sprawdzić, historię na Githubie prześledzić.
Anie jest to tak, że to nie jego główny dochód przy tworzeniu Ultimate (oczywiście szacunek dla twórcy), GSM był i to że ktoś siedzi po godzinach swojej zawodowej pracy, ma czas na wydanie itp.
Nie jest to jego praca gdzie "musi" to wykonać, a to jego hobby.
Przy GSM tak nie było - to byłą nasza praca, nasz ciężki wkład i nie masz bladego pojęcia, jakiego poświęcenia, czasu i pieniędzy nas to kosztowało.
Porównujesz dwa różne konteksty, praktycznie z różnych bajek.
Rozumiem, że bardziej przemawia do Ciebie, że tam w "lockach" ktoś "wydał nie małe kwoty (kilkaset tysięcy $) " - a nie było tam tak, że te niemałe kwoty szły na łapówki dla "insiderów" za schematy, binarki firmware'u, klucze itp ? Bo sama elektronika nie była jakaś wyrafinowana (ten człowiek który mnie na jakiś czas wkręcił w te crackowanie - razem wcześniej pracowaliśmy w firmie, która robiła rzeczy gdzie na opracowanie czegoś szły znacznie większe kwoty niż w tej mityczno-mistycznej branży "locków", nie mówiąc o stopniu skomplikowania zarówno S/W jak i H/W, do "locków" nie potrzebowałeś największych FPGA jakie w ofercie miał producent).
Sam pisałeś, że czas to pieniądz, więc dodaj do tego co napisałeś (niemałe kwoty szły na łapówki dla "insiderów" za schematy, binarki firmware'u, klucze) jeszcze nasz czas jaki poświęcaliśmy by wydać coś co przynosiło każdemu szczęście: dochód dla serwisów, user który miał wolny od locka telefon i to z PL language.
Samo to powstało na podstawie schematów? Dostępnych binarek? Napisz PL do jakiegokolwiek fona, dam binarki, nawet przed kompilacją i pochwal się co byłeś w stanie zrobić i w jakim to czasie, bo przecież czas to pieniądz.
Co do kasy, która była wydawana - jednak była wydawana, ktoś musiał ją wyłożyć a nie ukraść ze stworzonego boxa.
Czy elektronika musi być wyrafinowana? Nie, absolutnie. Liczy się wkład do tej elektroniki (właśnie firmware do box i telefonu), bez tego to zwykła skrzynka z tx, rx. Ktoś musiał stworzyć do "tej skrzynki" wsad (firmware) i ktoś musiał napisać polski język i loader do danego modelu telefonu, nikt go nie otrzymał za żadne pieniądze bo nie istniał.
Temat zamknięty dla mnie, nie ten post i nie to forum.