Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: Raf vs C64Power [spamy]  (Przeczytany 5041 razy)

Offline KB777

• Level 6
  • -profil nieaktywny-
Re: Raf vs C64Power [spamy]
« Odpowiedź #15 dnia: 04 Lipca 2018, 22:34 »
Nie, bo to ludzie, którzy tylko myślą o tym jak na C= zarobić $$$.
A co w tym zlego ze ludzie chca nieco zarobic na swojej pracy ?
W normalnych krajach na  ludziach  ktorzy zarabiaja inni sie wzoruja , a nie kombinuja jak ich zniszczyc...
Prawdziwy problem i to nie tylko na tym forum wynika z tego ze niektorzy zachowuja sie jak przyslowiowe "psy ogrodnika" - co to sam nie zezre i drugiemu nie da.
Ludzie zyjemy w XXI w. zarabianie pieniedzy na swoim hobby nie jest grzechem, i dopóki wszyscy tego nie zrozumieja to nic sie tu nie zmieni....;)
Bez mozliwosci zarobienia nie ma postepu.

Na swojej pracy tak ściśle biorąc to to zarabia(ł) Kisiel.  No i mam nadzieję, że RS dobrze zapłacił Wegiemu za Gang Carta, bo to (pomijając SDIEC) to jednak sporo nad tym się Wegi nasiedział.
Cała reszta zarabiać chce, ale na nie swojej pracy - co jednym nie przeszkadza, ale innym tak (chyba tym, co sami są związani z "twórczością" - czy przez pracę czy przez hobby; a tak właśnie zabito rozwój SDIEC czy SwinSida; jestem ciekaw kiedy Pi1541 to samo spotka, mało kto na Patreonie twórcę wsparł; ja tam np. Mega65 wsparłem, choć tylko raz go odpaliłem ;) ).

Zastanawiam się do której kategorii zaliczyć te wszystkie zasilacze ;)  Właśnie... zasilacze. RS chciał zniszczyć Rafa za to, że ten wszedł w zasilacze, gdyż RS najwyraźniej chce mieć monopol w Polsce na wszelkie dodatki i akcesoria do C= -> od tego się zaczęła największa chyba chryja na tym forum (niektórzy jeszcze pamiętają Rafowe "zassanie C64scene tutaj", też nie wiem po co to było, w kontekście bazarowym jakoś to mało dramatyczne było). BTW - wiecie jak się za naszą zachodnią granicą rozbestwił Jens ? Nigdy nie zobaczy ani nawet złamanego Eurasa ode mnie (a Gideonowi trzeci już raz mam zamiar posłać $).
-profil nieaktywny-

Offline pomidorow

• Level 2
  • **
« Odpowiedź #16 dnia: 05 Lipca 2018, 00:49 »
Rozrysuj jakiś schemat, zeskanuje jakąś książkę, zdumpuj jakiś obraz, wrzuć na forum...

A teraz na spokojnie - przejrzyj forum, bo najwyraźniej umknęło Ci sporo z tego właśnie obszaru o którym piszesz ;)

Swoją drogą, czy ci za którymi niektórzy płaczą ("odbanować", "Raf/Kisiel gnębił") cokolwiek takiego zrobili - mając potencjalnie ciekawy hardware z którego choćby Epromy i dobre zdjęcia PCB dużo by już dały ? Nie, bo to ludzie, którzy tylko myślą o tym jak na C= zarobić $$$.
Man, you hit the nail on the head 8)

Offline miki1406

• Level 1
  • *
« Odpowiedź #17 dnia: 05 Lipca 2018, 07:45 »
Rozrysuj jakiś schemat, zeskanuje jakąś książkę, zdumpuj jakiś obraz, wrzuć na forum...

A teraz na spokojnie - przejrzyj forum, bo najwyraźniej umknęło Ci sporo z tego właśnie obszaru o którym piszesz ;)

Rzuć jakimś linkiem, bo działu download nie znalazlem, ani na głównej, ani na forum...

Offline V-12/Tropyx

• Level 7
  • 0ldsk00l 4ever!
    • http://www.riversedge.pl/
« Odpowiedź #18 dnia: 05 Lipca 2018, 08:57 »

Nie mam nic do zarabiania na swojej pracy. Mam i zawsze będę miał na zarabianiu na kradzionych rzeczach. Problem polega na tym, ze niektórym tutaj na forum to nie przeszkadza, a wręcz przeciwnie - gotowi są zabić albo zlinczować, gdy próbuje się rzeczowo wyjaśniać kto i w jaki sposób zarabia na kradzionej pracy. Szczególnie chodzi mi o kradzież własności intelektualnej, czyli klonowanie kaset, kartridży i ściemnianie w aukcjach, że to są unikaty sprzedawane kiedyś na zachodzie, a teraz jakimś cudem odnalazły się na strychu. Nawet oferowanie nowego, własnoręcznie skleconego kartridża ze starymi grami jest naruszeniem praw autorskich, bo wiele tytułów wydanych 30 lat temu na C64 nadal jest do dziś chronionych.
Przypomnę, że kilka lat temu wygrałem sprawę sądową o ochronę moich praw autorskich. Dlatego jestem na to bardzo wyczulony i nie podoba mi się, że ktoś umieszcza na własnoręcznie skleconym kartridżu gry, które chronione są prawami autorskimi.

A te wojenki prowadzone od dawna na forum są bardzo żenujące i zniechęcają kompletnie do zaglądania na forum.
« Ostatnia zmiana: 06 Lipca 2018, 19:30 wysłana przez Raf »
http://www.riversedge.pl/ - zapraszam na nową stronę: recenzje, relacje, strefa C64.

Serwis Commodore 64/1541 - naprawa/diagnoza.
Zawsze aktualne!

Offline KB777

• Level 6
  • -profil nieaktywny-
« Odpowiedź #19 dnia: 05 Lipca 2018, 09:13 »

Swoją drogą, czy ci za którymi niektórzy płaczą ("odbanować", "Raf/Kisiel gnębił") cokolwiek takiego zrobili - mając potencjalnie ciekawy hardware z którego choćby Epromy i dobre zdjęcia PCB dużo by już dały ? Nie, bo to ludzie, którzy tylko myślą o tym jak na C= zarobić $$$.
Man, you hit the nail on the head 8)

A teraz prosimy o kulturalne przedstawienie się i wyjawienie czyim kolejnym wcieleniem się jest. Jak na "przypadkowego uczestnika forum" zbyt dobrze znasz tutejsze realia. Więc ? /no, chcę wiedzieć kto trafił, ja czy Wegi, hehehe/
-profil nieaktywny-

Offline KB777

• Level 6
  • -profil nieaktywny-
« Odpowiedź #20 dnia: 05 Lipca 2018, 09:27 »

Rzuć jakimś linkiem, bo działu download nie znalazlem, ani na głównej, ani na forum...

Linki potem, tak na szybko podpowiem czego szukać: obrazy ROMów polskich cartów (nie mylić z obrazami polskich Romów z c64scene LOL), BlackBox V8, Ucart, Black BoxBox V9. Skany - dzieła forumowiczów - chyba prędzej jednak znaleźć na retroreadersach itp.  zewnętrznych site'ach, tutaj co najwyżej linki do nich wrzucaliśmy.

Właśnie, słusznie zauważyłeś, że znaleźć coś - jak się nie wie czego szukać - nie jest tu łatwo. Taki urok forum, rodzynki trzeba samemu wydłubywać.
-profil nieaktywny-

Offline heniek29cr

• Level 5
« Odpowiedź #21 dnia: 05 Lipca 2018, 10:22 »
Canga co Ty tak z uporem tego Rafa atakujesz?

Wracasz do zasilacza, po drodze były carty jednego czy drugiego i na czym się skończyło? Gdzie wsparcie admina było?
Weź Heniek proszę Cię...bo wałkujemy od nowa jedno i to samo.

Przypomnę, że kilka lat temu wygrałem sprawę sądową o ochronę moich praw autorskich. Dlatego jestem na to bardzo wyczulony i nie podoba mi się, że ktoś umieszcza na własnoręcznie skleconym kartridżu gry, które chronione są prawami autorskimi.

A może miedzy innymi dlatego Raf wywalał te posty o kartach??
« Ostatnia zmiana: 06 Lipca 2018, 19:31 wysłana przez Raf »

Offline heniek29cr

• Level 5
« Odpowiedź #22 dnia: 05 Lipca 2018, 10:29 »
@Canga mnie się tylko rozchodzi o to, że w moim odczuciu Raf przesadnie oberwał za ten zasilacz oraz później wylano na niego wiadro innych pomyj...a co do jego czasem ostrych wypowiedzi no cóż...może nerwy...może zmęczenie tutaj....ale niech pierwszy rzuci kamieniem kto jest bez winy...he he:-)
Co do rs2322 mi też sie nie podobało klonowanie katrów i opychanie ich na olx/allegro jako oryginały i też bym był za banem rs"a.

Pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: 05 Lipca 2018, 10:33 wysłana przez heniek29cr »

Offline hobocti77x

• Level 5
« Odpowiedź #23 dnia: 05 Lipca 2018, 11:03 »
Nie, bo to ludzie, którzy tylko myślą o tym jak na C= zarobić $$$.
W normalnych krajach na  ludziach  ktorzy zarabiaja inni sie wzoruja , a nie kombinuja jak ich zniszczyc...
Prawdziwy problem i to nie tylko na tym forum wynika z tego ze niektorzy zachowuja sie jak przyslowiowe "psy ogrodnika" - co to sam nie zezre i drugiemu nie da.
Ludzie zyjemy w XXI w. zarabianie pieniedzy na swoim hobby nie jest grzechem, i dopóki wszyscy tego nie zrozumieja to nic sie tu nie zmieni....;)
Bez mozliwosci zarobienia nie ma postepu.

Na swojej pracy tak ściśle biorąc to to zarabia(ł) Kisiel.  No i mam nadzieję, że RS dobrze zapłacił Wegiemu za Gang Carta, bo to (pomijając SDIEC) to jednak sporo nad tym się Wegi nasiedział.
Cała reszta zarabiać chce, ale na nie swojej pracy
Wlasnie z takiego myslenia  rodza sie problemy, wszystkich innych uwaza sie za cwaniaczkow i juz na samym poczatku sie ich  zalatwia i zniecheca. Przypomnialo mi sie jak swego czasu opublikowalem schemat szybkiego polaczenia USB/ RS 232 na 230 kB i nim ukonczylem program do fleshowania ukladu z poziomu c64, wczesniej moznabylo to zrobic z pomoca programatora do PC Raf wywalil temat do kosza, a mnie obdarowal banem....
Pewnie tez chcialem zrobic na "cudzym projekcie" ?

PS. Prosze nie dopisywac swoich odpowiedzi  do moich postow tak ze wygladaja pozniej jakby byly czescia mojej wypowiedzi... Jest w koncu Preview z ktorego przed publikacja mozna skozystac.

Offline drakon

• Level 2
  • **
« Odpowiedź #24 dnia: 05 Lipca 2018, 11:05 »
a co do jego czasem ostrych wypowiedzi no cóż...może nerwy...może zmęczenie tutaj.

...gdyby Cię ktoś publicznie nazwał chujem (i to nie tylko tutaj, ale także na Facebooku), zniekształcił w sposób obelżywy nazwisko Twoje i Twojej rodziny (publicznie), do tego wystawił na compo "pracę" o tytule "Odachujowski Retroklinika", szkalował Cię wśród tzw. "społeczności", to najpierw zacząłbyś się zastanawiać, czy koleś jest zmęczony forum, nerwowy, pierdolnięty w łeb czy po prostu zareagował?

Offline heniek29cr

• Level 5
« Odpowiedź #25 dnia: 05 Lipca 2018, 11:09 »
Panie kolego a sprawę Amigi 600 w zlomiarskim stanie  już rozwiązałeś ?? He kto się tak zachowuje no kto??

Offline Canga

• Level 5
« Odpowiedź #26 dnia: 05 Lipca 2018, 11:11 »
Cześć Drakon.

@Heniek, nie broniłem RS, nie atakuję RAF'a to pierwsze. Sposób wypowiedzi RS nie komentuję, bo chyba każdy o logicznym myśleniu stwierdził to samo  :o (mowa o mechaniku i wydaniu kodów źródłowych czy czegoś tam).
Sposób przyznania bana - to neguje - to sprawa druga.
Co do klonowania...
Czy oferował owe klony tutaj na forum, to co robi prywatnie poza forum jest chyba jego prywatną sprawą, dopóki nie dotyczy samego forum - tak uważam.
Klonowania czy kopiowania czyiś pomysłów ciąg dalszy...
Zacznę od zamierzchłych czasów (powrócę do tematu GSM), czy ktoś przypadkiem sam się nie przyznał, jak to brzmiało..."lata temu siedziałem w temacie łamania zabezpieczeń softu i sprzętu do zdejmowania simlocków..."
Czyli ktoś się napracował, namęczył, wydał nie małe kwoty (kilkaset tysięcy $) by wydać dany sprzęt (a uwierz mi stworzenie UK1541, Ultimate czy innego badziewia do C64 to dziecinada przy sprzęcie dla telefonów) , by ktoś inny łamał zabezpieczenia danego sprzętu? To jest oki?
Znam osobiście osoby, które tworzyły ten sprzęt, sam brałem czynny udział w tworzeniu i czy robię z tego wojnęna forum, bo ktoś coś chce wydać za parę zł? Sprzęt do zdejmowania loków z BB5 na samym początku kosztował prawie 30.000zł.
Jeżeli już mówimy o kradzieży (bo chyba do tego pijesz) to są takie na które przyzwalamy i są takie na które nie przyzwalamy?
Zobacz na speccy, ile tam projektów (nie swoich) wchodzi w życie, tylko dlatego że komuś coś się chce. Tam nikt nikomu nie zagląda do kieszeni. Ile go to kosztowało, za ile sprzedał i ile zarobił. Dodatkowo, wiele projektów nie należy do tych, którzy rzucili temat wykonania danego sprzętu, a jest on dostępny w internecie. To oni też ukradli i zarobili masę kasy?
Dajmy już spokój z tymi wojnami, szukaniem jak to wiele razy Raf uznawał "januszy biznesu", pozwólmy na tworzenie, niech coś powstanie w końcu, bo jak na razie to prócz UK1541 który dla wielu nie był dostępny, oraz EF, SD2IEC i FIII+ nie powstało nic innego dla mas jakie tutaj trafiają.
Pozwólmy działać tym, którzy chcą działać, którzy chcą coś dać od siebie, nawet jeżeli dany projekt istnieje w sieci - co z tego? Nie może go ktoś wykonać kto się na tym zna? Mamy tego typu sprzętu szukać na innych forach, Allegro czy OLX?
Tak ma to wyglądać?
Ile osób jest w stanie wykonać sobie cokolwiek na podstawie projektu z internetu? Zamówić PCB? Lutować? Programować?
Zakończmy te wojny, zakopmy topory! Ileż my mamy lat?
Pozdrawiam
Dobrym słowem zajdziesz dalej...

Offline drakon

• Level 2
  • **
« Odpowiedź #27 dnia: 05 Lipca 2018, 11:15 »
Panie kolego a sprawę Amigi 600 w zlomiarskim stanie  już rozwiązałeś ??

Tak, dawno, dawno temu.

Poza tym proszę, nie zmieniaj tematu. Piszę tutaj o używaniu publicznie gróźb karalnych przez człowieka, który jest (był?) adminem tego forum.
« Ostatnia zmiana: 05 Lipca 2018, 11:19 wysłana przez drakon »

Offline heniek29cr

• Level 5
« Odpowiedź #28 dnia: 05 Lipca 2018, 11:39 »
Nie zmieniam tematu...tylko pije do tego ...jak ktoś kogoś tak brzydko traktuje tak potem obrywa...
Bo przykro się to czytało na PPA .
A Raf też już oberwał wystarczająco a nikomu gniota nie wysłał...
@Canga ja się zgadzam już po prostu wystarczy tych wojenek. Ale przyzwalanie na projekty, które w jawny sposób biją w prawą autorskie to też chyba nie jest ok.
Ja sam nic nie zmontuje i chętnie zamawiam sprzęt, który ktoś mi zrobi ale niech to ma ręce i nogi a przede wszystkim jakąś moralność aby sumienie było czyste.
Potrzebny tu jest admin pokroju Vato74 ale czy ktokolwiek to weźmie??
Był Raf...było i jest forum jak go zabraknie to co będzie??
"Nie będzie niczego"
I tego mi szkoda.
Mam nadzieję, że mnie rozumiesz.

Offline drakon

• Level 2
  • **
« Odpowiedź #29 dnia: 05 Lipca 2018, 11:51 »
Nie zmieniam tematu...tylko pije do tego ...jak ktoś kogoś tak brzydko traktuje tak potem obrywa...

Spoko stary, ja Cię rozumiem, ale A600 nie ma żadnego związku z tym, co robił Raf, chociaż może o tym nie wiesz.

Co do forum - dobry admin da radę, ale wątpię, żeby się takowy znalazł. Szkoda forum. Chociaż mam pewne wątpliwości, czy da się jeszcze je uzdrowić, bo raczej chodzi nie tyle o forum co o lokalne wojenki między userami C64 w Polsce. Dlatego uważam, że scena c64 w PL ma "smrodek", a scena Atari i ZXa - nie. Tam są zupełnie inni ludzie. Chętni do pomocy, nie są tak zacietrzewieni.

Co do projektów i praw autorskich to sprawa jest prosta - ktoś ma patent, kopyrajt - ktoś go kopiuje i sprzedaje - sprawa w sądzie i tyle. To nie są tematy na forum, do banowania userów czy ich obrażania; od takich spraw jest prawo. Nie zgłębiłem dokładnie tematu zasilaczy itd. (bo Raf mnie zbanował ot, tak), ale wydaje mi się że dorośli ludzie dochodzą swoich praw w życiu prywatnym, a nie na forum.

BTW Cześć Canga.