Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: Emulacja 6502, programy testujace  (Przeczytany 4086 razy)

Offline hobocti77x

• Level 5
Emulacja 6502, programy testujace
« dnia: 07 Lipca 2018, 10:45 »
Czy znacie jakieś programy do sprawdzenia kompatybilności emulacji ?
Kończę pisać emulacje w asemblerze na ARM i wypadałoby ją dobrze przetestować.
Mam już jakieś 90 proc emulacji 6502 i chciałbym porównać z oryginałem czy wszystkie flagi zachowują się prawidłowo.
Czy jest możliwość np. zapisania z VICE stanu rejestrow do pliku podczas wykonywania programu ?

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
  • Wolność, własność, sprawiedliwość
Re: Emulacja 6502, programy testujace
« Odpowiedź #1 dnia: 07 Lipca 2018, 11:03 »
Jak przegrzebiesz kod zrodlowy do VICE, to znajdziesz tam zestaw programow testujacych emulacje
"Cokolwiek powiesz albo napiszesz, znajdzie się ktoś, kto słyszy lub czyta coś zupełnie innego i jeszcze bezczelnie wmawia Ci to"

Offline hobocti77x

• Level 5
« Odpowiedź #2 dnia: 07 Lipca 2018, 21:31 »
Przejrzalem instrukcje monitora VICE teoretycznie ma potrzebne polecenia, problem w tym ze nie znalazlem ani slowa czy mozna wyniki zapisac do logow, A przewiduje tego kilkadziesiat tysiecy i raczej nie widzi mi sie porownywanie ich recznie z ekranem.  ;D

Offline Kisiel

• Level 7
  • Number 7 in all users competition...
    • http://wiki.projekt64.filety.pl/doku.php
« Odpowiedź #3 dnia: 08 Lipca 2018, 04:42 »
hmm to tak jak pytać o sposób wytwarzania prądu po wynalezieniu komputera kwantowego. Wygeneruj sobie tak jak dziesiątka ludzi przed Twoim odkryciem.
idz wyprostowany wśród tych co idą na kolanach

...w przypadku checi zakupu UK1541,GA,MA,T8500,T7501 prosze o kontakt na Facebooku, haslo: UK1541....

Offline wegi

• Level 7
« Odpowiedź #4 dnia: 08 Lipca 2018, 08:40 »
Bardzo dobre pytanie i profesjonalne podejście do tematu.
Daruj sobie ten nic nie wnoszący bełkot. W tej dziesiątce ciebie nie było. Jak poprawiałeś jedno, to pięć innych rzeczy przestawało działać.
Gdy po wynalezieniu komputera kwantowego jedni pytali o sposób wytwarzania prądu, kisiel pytał jak wytwarzać świeczki...

NIECH NIE BĘDZIE NICZEGO !!!

CZY RAF PIŁ Z JERICHA KUBECZKA ???

Offline wegi

• Level 7
« Odpowiedź #5 dnia: 08 Lipca 2018, 09:24 »
x64.exe with -truedrive +virtualdev -initbreak 0x801 -remotemonitor -moncommands
Gdy po wynalezieniu komputera kwantowego jedni pytali o sposób wytwarzania prądu, kisiel pytał jak wytwarzać świeczki...

Offline KB777

• Level 6
  • -profil nieaktywny-
« Odpowiedź #6 dnia: 08 Lipca 2018, 09:40 »
Wegi, rzeczywiście dobre pytanie, ale ten kto je zadał nie odrobił pracy domowej ;)

6502.org, tam są wątki o emulacji 6502 na ARMach (i to w wariantach Thumb, pod małe proce, jak i w pełnym, pod duże), na innych procach też, no i oczywiście na FPGA, więc jakby ktoś chciał odkrywać koło na nowo... parę osób już to zrobiło ;)

https://github.com/Klaus2m5
"Test Klausa Dormanna", de facto standard w kręgach 6502.org i na cbm-hackersach

W sumie Visual6502 w trybie advanced też ma możliwość logowania, to można by powiedzieć że jest wzorcem emulacji, robi to na poziomie tranzystorów (nie analogowo, ale i tak to jest "one to rull them all").
-profil nieaktywny-

Offline wegi

• Level 7
« Odpowiedź #7 dnia: 08 Lipca 2018, 11:20 »
Wegi, rzeczywiście dobre pytanie, ale ten kto je zadał nie odrobił pracy domowej ;)
[...]

Co racja to racja. Wątek założony niepotrzebnie. Pozostało jak to nazywasz - uskuteczniać filozoficzne dysputy.

Ale ja robilem kiedys to tak:
Ustawialem watchpointy na caly obszar
On monitorze walil to na konsole
Ustawialem historie w konsoli na 100000 linii
Odpalalem
Potem copy-paste na bok
I obrobka
« Ostatnia zmiana: 08 Lipca 2018, 11:29 wysłana przez wegi »

Offline hobocti77x

• Level 5
« Odpowiedź #8 dnia: 08 Lipca 2018, 12:46 »
Wegi, rzeczywiście dobre pytanie, ale ten kto je zadał nie odrobił pracy domowej ;).
#
W takim razie po co jest forum , skoro wszystko mozna znalezc w Internecie ?
Dzieki Wegi poczytalem o MAME i zdaje sie ze oferuje to czego potrzebuje, w koncu nie musi to byc c64 wystarczy np. Apple  ;)
Z tym kopiowaniem z ekranu to raczej srednio mi sie usmiecha, juz chyba jestem troche za stary i leniwy na takie akcje ;D

Offline Kisiel

• Level 7
« Odpowiedź #9 dnia: 08 Lipca 2018, 14:58 »
Bardzo dobre pytanie i profesjonalne podejście do tematu.
Daruj sobie ten nic nie wnoszący bełkot. W tej dziesiątce ciebie nie było. Jak poprawiałeś jedno, to pięć innych rzeczy przestawało działać.
Lepiej odpowiadać na  bełkot "zrób to za mnie". Byłem jak każdy inny przede mną więc musiałem w końcu i to, Ty możesz się wypowiadać o kodowaniu ja o emulacji.

Wracając do tematu, wygenerować może też sam 6502 do pliku, nawet bez użycia danego rozkazu z ograniczeniem skoków oczywiście. Matryca in  AXYSP => cmd => out AXYSP. Nie potrzeba testować wszystkich możliwych stanów wejściowych.

PS. Kolejny vaporware po 1GB multitasking C64, ale temat jest, można pisać filozofię i kopiować cudze źródła, rozwiązania jako swoje, trochę ulepszyć trochę popieprzyć.

...w przypadku checi zakupu UK1541,GA,MA,T8500,T7501 prosze o kontakt na Facebooku, haslo: UK1541....

Offline wegi

• Level 7
« Odpowiedź #10 dnia: 08 Lipca 2018, 15:26 »
Gość nie chce "zrób to za mnie" tylko chce zapuścić jakiś kod,wygenerować stan rejestrów, znaczników, PC, cykli krok po kroku z ARMa i porównać to z jakimś narzędziem emulacyjnym, które mu to umożliwi. Pyta czy są takie narzędzia i jak do nich dotrzeć. Może ich nie znać i może o nie pytać. To nie grzech.
Twój głupawy sarkazm nic nie wnosi do tematu albo po prostu jesteś tak ograniczony, że nie rozumiesz że on nie chce zrób to za mnie. Albo po prostu odczuwasz swoją przygłupawą potrzebę srania na forum - co jest wg mnie najbardziej prawdopodobne.
Pierdolety o kolejnym vaporware sobie daruj, bo jak robiłeś UK1541 to 1541U już było dostępne na rynku, więc z twojej logiki wynika że nie było sensu tego robić skoro już istniało działające rozwiązanie.
Jak pamiętam też ciągle miałeś jakieś esy do rozszerzenia 16MB hobocti77x i wstawiałeś swoje głupie docinki do niego hektarami.

Jak chcesz pomóc skup się na odpowiedzi zamiast głupawych wstawek. Albo się nie odzywaj.

Offline hobocti77x

• Level 5
« Odpowiedź #11 dnia: 13 Lipca 2018, 17:01 »
Sprawdzone, emulacja dziala. Teraz chce dodac kilka trybow ktore bedzie mozna dodac doatkowym rozkazem wykozystujacym kod $02
Mam zamiar dodac pozbawiony bledow tryb 6502 i dopalacz sweet16 znany z apple, no i tryb w ktorym 16 MB bedzie widziana liniowo cos ala 65816 ale bardziej dostosowane do c64 (np. ustwiac konfiguracje ze I/O i  ROM  beda w ostatnim banku, reszta jako RAM)
Jak ktos ma jakies sugestie co do tego trybu to niech pisze.
Trollom odpowiadac nie bede, wiec moga sobie darowac i sie nie wysilac .  ;D

Offline KB777

• Level 6
  • -profil nieaktywny-
« Odpowiedź #12 dnia: 13 Lipca 2018, 17:20 »
Sprawdzone, emulacja dziala.

Czy jest "czysto wirtualny" emulator jak np. te tutaj: https://github.com/BigEd/stm6502  i https://github.com/BigEd/a6502 - tzn. cały system z pamięcią chodzi na MCU jako "standalone" - czy to ma być coś czym da się podmienić prawdziwe 6502/6510 ?
-profil nieaktywny-

Offline hobocti77x

• Level 5
« Odpowiedź #13 dnia: 13 Lipca 2018, 17:26 »
Ma to byc cos czym da sie zastapic prawdziwe 6502. Choc raczej aby w pelni wykozystac trzeba bedzie zaprojektowac nowa plyte.
Ma tez dac spore przyspieszenie w systemie...

Offline Kisiel

• Level 7
« Odpowiedź #14 dnia: 13 Lipca 2018, 19:45 »
coś takiego ?  https://www.youtube.com/watch?v=2YnaUX4PTl0  czy może T8500M7 mojego autorstwa ?
Dodatkowo Zaxon wypluł już komercyjną wersję swojej wersji 6502, rynek nie jest tym zainteresowany.

@KB777 możesz przeanalizować speed code
ldx $d020
inx
stx $d020

dla procesora 0.985 Mhz,  20Mhz i 500 Mhz ?
Przed zaczęciem projektu używam kalkulatora.