Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: K&A+ Cover Tape  (Przeczytany 2613 razy)

Offline bobikowoz

• Level 1
  • *
    • ka-plus.pl
K&A+ Cover Tape
« dnia: 30 Czerwca 2018, 00:45 »
Panie i Panowie, Komandorzy i Przyjaciółki 😃

Mamy dla was radosną nowinę. Redakcja magazynu Komoda & Amiga plus pracuje nad swoją pierwszą kasetą z grami na Commodore 64!

Przygotowujemy kolekcję gier, których wspólnym składnikiem będzie możliwość zabawy z użyciem wyłącznie jednego guzika. Nie potrzeba joya, nie potrzeba klawiatury, wystarczy samotny przycisk. W związku z tym pełna i zapewne przydługa nazwa naszej produkcji brzmi "Single Button Games Collection - K&A cover tape #1". Poniżej z dumą prezentujemy listę gier (wraz z twórcami), które ukażą się na naszej kasecie:
- Captain Cloudberry - Episode IV: "Helium" (Megastyle)
- Fire to Jump (Software of Sweden)
- Flapper (Georg 'Endurion' Rottensteiner)
- Flappy Bird (Sos)
- Pixel City Skater (Med64 / Digital Monastery)

Prace są już w na tyle zaawansowanym stadium, że zaplanowaliśmy data premiery na 1 sierpnia 2018r. 🤗

To jeszcze nie koniec atrakcji, bowiem oprócz samej kasety pojawi się też wersja Deluxe. Limitowana do 20 egzemplarzy seria, zapakowana w kolorowe pudełko wypełnione tym co kolekcjonerzy lubią najbardziej czyli fizycznymi dodatkami. 😍

Oto planowana zawartość tej wersji:
- kaseta "Single Button Games Collection" zawierająca pięć gier,
- kontroler SiBUGA, ręcznie robiony przez Romana Wernera (szczegóły w K&A+ #9),
- karta z grafikami formatu A6,
- zestaw naklejek z gier,
- broszura / instrukcja w formacie A5,
- drobny gadżet.

Wysyłka limitowanego wydania Deluxe rozpocznie się z miesięcznym opóźnieniem, to jest z początkiem września.

Ostatnie słowo w tym temacie to propozycja skorzystania z promocyjnej ceny w przedsprzedaży. Jeśli powyższy projekt wzbudził twoje zainteresowanie, to wypełnij proszę ten formularz przedsprzedażowy. To pierwszy nasz projekt związany z wydawaniem gier, ale przyłożymy się do niego tak samo jak do magazynu. Kto miał przyjemność sprawdzić wersję papierową, z pewnością wie, o czym mówimy.

Pozdrowienia!

Offline bobikowoz

• Level 1
  • *
    • ka-plus.pl
Re: K&A+ Cover Tape
« Odpowiedź #1 dnia: 30 Czerwca 2018, 01:28 »

Offline cacodemon

• Level 5
« Odpowiedź #2 dnia: 30 Czerwca 2018, 06:53 »
Kasetę ? Jaki to ma sens ? Jak sobie dobrze przypominam to C&A oferował tylko dyskietki z softem. Poza tym, bo kto miał stację ten był krezusem osiedla w środowisku fanów Commodore i miał +100 do respektu ;) Ja nie miałem, ale chciałem mieć. KAŻDY posiadacz C-64 pragnął stacji dysków. To tak dla przypomnienia :)

Offline heniek29cr

• Level 5
« Odpowiedź #3 dnia: 30 Czerwca 2018, 11:31 »
Stacja....to było marzenie:-) jak ja pierwszą upolowałem w komisie w Rybniku to świat zakręcił się jakby na nowo:-)
To dopiero wtedy C64 nabierał sensu/prawdziwego życia:-)
Pozdrawiam
P.S. obok wersji kasetowej (ma to swój klimat) zróbcie też dyskową i będzie git:-)

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
  • Wolność, własność, sprawiedliwość
« Odpowiedź #4 dnia: 30 Czerwca 2018, 13:34 »
Moze cover cartridge? ;) przy elementach smd plytka byla wprawdzie grubsza od dyskietki ale na pewno ciensza niz tasma ;D
"Cokolwiek powiesz albo napiszesz, znajdzie się ktoś, kto słyszy lub czyta coś zupełnie innego i jeszcze bezczelnie wmawia Ci to"

Offline bobikowoz

• Level 1
  • *
    • ka-plus.pl
« Odpowiedź #5 dnia: 30 Czerwca 2018, 17:15 »
Spokojnie, panowie, spokojnie. Na razie sprawdzamy czy takie dodatkowe produkty wzbudzają zainteresowanie. Kasety zostały wybrane ze względu na to, że bezproblemowo możemy zamówić nowe, robione na zamówienie kasety. Przypadkiem (oczywiście, że przypadkiem) produkcją taśm zajmować będzie się ta sama "fabryka", w której zamawia też Jurek z Retronics.

Jeśli pomysł z kasetami się powiedzie, będziemy myśleć o kolejnych nośnikach. Jeśli dyskietki, no to jednak jesteśmy Komoda & AMIGA - więc może w tę stronę pójdziemy, ale to na razie melodia przyszłości i wróżenie z fusów.

Dla ciekawskich poniżej jeszcze wklejam galerię screenów z gierek z kasety.

Captain Cloudberry - polecam zwrócić uwagę na trzeci screenshot, gdzie Megastyle zaznacza, że K&A+ ma wyłączność na publikację tej gry na kasetach!

Fire to Jump - tytuł chyba tłumaczy, o co chodzi w grze ;)

Flapper - gra, która mieści się w 1k pamęci, ale zabawy daje tyle co niektóre duże produckje!

Konwersja gry Flappy Bird:

Pixel City Skater:

Jeśli ktoś nie zaglądał do magazynu, to tak wygląda kontroler Sibuga. Ten jest zielony, bo taki kolor lubię. W wysyłanych paczkach będą losowo wybierane czerwone i niebieskie przyciski.

Offline Canga

• Level 5
« Odpowiedź #6 dnia: 30 Czerwca 2018, 20:06 »
Kasetę ? Jaki to ma sens ? Jak sobie dobrze przypominam to C&A oferował tylko dyskietki z softem.
Kasta? Dyskietka? Jaki to ma sens w dobie kart micro sd? - tak też można napisać. ;)
Jak Raf sugeruje, cart byłby czymś co z pewnością w dzisiejszych czasach najbardziej by pasował.

Tak jak mówi pewne powiedzenie: "jeszcze się taki nie urodził co by każdemu dogodził" ;)
Ja jednak przyjmuję wszystko w takiej postaci w jakiej wychodzi.
Jeżeli K&A będzie z kasetą, to z kasetą ją kupuję i cieszę się, że są firmy którym jeszcze zależy na tworzeniu dla miłośników.
Uważam to za dobry pomysł i życzę powodzenia.
Dobrym słowem zajdziesz dalej...

Offline Sorin

• Level 1
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: 30 Czerwca 2018, 22:16 »
Po przeczytaniu pierwszego posta miałem już gotową odpowiedź, jednak nie ma sensu powtarzać: Canga wyjął mi wszystko z ust.

Już Jurek Dudek (Retronics) sondował rynek C64 od kaset, wyszło jak wyszło. Też na eBay widać jak kasety zalegają miesiącami. Jeśli mieliście skusić potencjalnie nowego klienta, to idealnie pasował by cartr. Ze wszystkich nośników na C64, jest to najlepsze wyjście.
Ja oczywiście tak jak Canga, biorę co jest i nie narzekam!

Offline bobikowoz

• Level 1
  • *
    • ka-plus.pl
« Odpowiedź #8 dnia: 13 Lipca 2018, 10:18 »
Niestety projekt zaszedł już za daleko, aby zmieniać nośnik. Kasety przyjechały z fabryki i wyglądają kusząco, co można zobaczyć na fotkach poniżej. Wychodzę z założenia, że trzeba przeprowadzić badania rynku. Pierwszy krok tego badania właśnie trwa i jest to kaseta, która zapewnia znośne koszty produkcji na początek drogi. W połączeniu z edycją deluxe, tak kolorowo nie jest, ale wciąż znośnie.

Co do cartów, to sami ich raczej nie zbudujemy - za mało czasu i umiejętności na zabawy z elektroniką. Natomiast dyskietki są brane pod uwagę. Do nich podejdziemy zapewne jeśli uda się odzyskać koszty związane z produkcją kaset.

Gdyby ktoś jednak chciał postawić sobie kasetę na półce, albo nawet skorzystać z nagranych tam danych (to co nagrywam u mnie działa ;) ) to przedsprzedaż z możliwością zaoszczędzenia piątaka trwa do końca miesiąca :) Wystarczy kliknąć tutaj. Tymczasem ktoś musi zabrać się za nagranie danych na te wszystkie taśmy!
« Ostatnia zmiana: 13 Lipca 2018, 10:20 wysłana przez bobikowoz »

Offline aniol

• Level 3
« Odpowiedź #9 dnia: 13 Lipca 2018, 11:46 »
Idea wskrzeszenia covertape bardzo zacna :)

Jako dyskietkowiec poczekam jednak na floppy.

Offline Canga

• Level 5
« Odpowiedź #10 dnia: 13 Lipca 2018, 12:13 »
Moze cover cartridge? ;)
Raf piszę całkowicie poważnie, bez względu co było w ostatnim czasie.
Dlaczego nie dogadasz się z K&A?
Wydanie K&A z  cartem było by czymś całkowicie innowacyjnym i nie powtarzalnym.
W ostatnim czasie już słyszałem od dwóch osób, że stworzenie takiego carta to koszt ok. 30zł (zaokrągliłem do pełnej kwoty) + gazetka (mniemam, że ok. 20zł) daje 50zł.
Jestem pierwszy w kolejce by zakupić K&A z cartridge za 50zł i z pewnością takich jak ja znajdzie się wielu.
Jeżeli będzie to co miesiąc, to już dzisiaj robię prenumeratę roczną.
Taka moja mała sugestia, ale co ja tam się znam na businessie...
« Ostatnia zmiana: 13 Lipca 2018, 12:20 wysłana przez Canga »
Dobrym słowem zajdziesz dalej...

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
« Odpowiedź #11 dnia: 13 Lipca 2018, 12:27 »
Gdy moj cartridge zjedzie z produkji i go uruchomie, to temat ten (i nie tylko) uwazam za otwarty.
"Cokolwiek powiesz albo napiszesz, znajdzie się ktoś, kto słyszy lub czyta coś zupełnie innego i jeszcze bezczelnie wmawia Ci to"

Offline bobikowoz

• Level 1
  • *
    • ka-plus.pl
« Odpowiedź #12 dnia: 08 Sierpnia 2018, 11:09 »
Pojawiły się nawet wideo-recenzje kasety 8)

retroSZPUNTAfan:
https://www.youtube.com/watch?v=bZAT9tMAp48
Penchard:
https://www.youtube.com/watch?v=T6lU_VdH2xI

A sama kaseta jest już dostępna na stronie magazynu:
http://ka-plus.pl/pl/single-button-games-collection-pl/

Pisząc w dodatkowych informacjach "C64Power" można zyskać 5PLN zniżki :)

Offline bobikowoz

• Level 1
  • *
    • ka-plus.pl
« Odpowiedź #13 dnia: 22 Sierpnia 2018, 16:49 »
Dotychczas tylko opowiadaliśmy o limitowanym wydaniu w dużym pudełku. Teraz już możemy pokazać, jak to wydanie wygląda. Na załączonych zdjęciach widać wszystkie elementy wchodzące w skład wydania Deluxe Box. Wysyłka, zaplanowana na pierwszego września, powinna odbyć się bez opóźnień.

Gdyby ktoś z was był zainteresowany zamówieniem kasety w zaprezentowanym powyżej pudełku mamy jeszcze kilka egzemplarzy dostępnych w przedsprzedaży w cenie 130 złotych plus koszt wysyłki.

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
« Odpowiedź #14 dnia: 23 Sierpnia 2018, 19:10 »
Szacun za dopiecie tematu do konca w morzu zawistnych i zazdrosnych ludzi!

http://paradoks.net.pl/read/35865-kolekcjonerskie-wydanie-gier-na-commodore-64