Nie ma infolinii agencji celnej, infolinie masz jak chcesz się dowiedzieć jak nadać paczkę czy zamówić kuriera.
Dzwonił do mnie pracownik agencji celnej i pytał co jest w paczce - mówię PCB.
Pytam się dlaczego naliczają VAT od wartości kosztów wysyłki, czy usługę przesyłki DHL kupowałem NETTO ? $14 towar, $25 DHL - mówi że naliczają i wie że na pewno tak ma być...
Pytam o ustawę, artykuł - ON NIE WIE !!!
Dzwonił z AGENCJI CELNEJ CZY Z PIEKARNI ?
Jeżeli wpłacam to na konto agencji celnej DHL (czy kurierowi do ręki) a nie urzędu celnego - bez podania przepisów - skąd mogę wiedzieć za co i komu płacę - a gdyby się pomylili to do kogo z reklamacją ? Do urzędu celnego ?
Nie kwestionuję zasadności naliczenia tylko jego nieprzejrzystości - widać zupełnie nieprzywykli wyjaśnić klientowi wątpliwości. Wiem, że DHL idzie na rękę rozliczając się z góry za mnie z urzędem celnym (W KOŃCU $25 TO NIE FREESHIPPING Z ALIEXPRESS), chcę tylko wiedzieć, że rozliczył mnie właściwie, a oni nie potrafią podać do jakich przepisów się stosują, bo jeżeli np. niespecjalnie ale naliczyli za dużo, nie potrafiąc mi wyjaśnić podstaw prawnych - po prostu szastają pieniędzmi... ale nie swoimi.