Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: Aktualizacja SD-BOX z 1.17 na 1.20 MISSION FAILED  (Przeczytany 6630 razy)

Offline dioda2000

• Level 1
  • *
Aktualizacja SD-BOX z 1.17 na 1.20 MISSION FAILED
« dnia: 28 Stycznia 2018, 08:11 »
Na początek chciałbym wszystkich przywitać :)
Stałem się posiadaczem SD-BOX i na początku się cieszyłem że fajnie działa itp. ale zmieniłem zdanie po tym jak pan OLO5jedynek mnie potraktował i tu zamieszczam korespondencję z nim, sami oceńcie.
Pozdrawiam.

Witam skąd można pobrać najnowszą wersję oprogramowania do SD-BOX 1 mam aktualnie wersję 1.17 a widzę już 1.20
Pozdrawiam

Odpowiedź od pana OLO:
Znikąd. Czytanie i szukanie nie boli. Wszystko jest napisane na stronie.

Ja:
Rozumiem co jest napisane "Skontaktuj się poprzez formularz kontaktowy lub prywatną wiadomość na forum, i napisz że potrzebujesz nowszą wersję oprogramowania (formularz kontaktowy nie wymaga posiadania konta na forum)."

Więc skorzystałem z formularza i napisałem więc jeżeli można poprosić o plik z najnowszą wersją to proszę podesłać, posiadam programator i zaprogramuję pamięć mam zrobioną kopię aktualnego firmware.
Pozdrawiam

Odpowiedź od pana OLO:
To nic nie da

Ja:
Hmm ale co nic nie da, nie chcesz mi podesłać czy jak ? bo nie rozumiem, skoro piszesz że jest najnowsza wersja i są dwie opcje na aktualizację czyli samemu zaprogramować lub wysłać do ciebie więc mogę to zrobić sam, proszę wytłumacz mi w czym problem ?
Pozdrawiam

Odpowiedź pana OLO:
W zmianach w CPLD

Ja:
Rozumiem czyli zostaję na wersji 1.17 szkoda
Pozdrawiam

Odpowiedź pana OLO:
Trzeba wgrać nowy wsad do CPLD. Masz programator? Jak nie to odeślij to ci to wgram.

Ja:
Mam coś takiego jak w linku jeżeli tym wgram to ok. (podesłałem w linku że mam programator do CPLD).

Odpowiedź pana OLO:
Dla świętego spokoju jutro zmienię to co napisałem w FAQ.

Ja:
Więc czy mogę liczyć na wsady do CPLD i FLASH ? czy muszę ci wysłać SD-BOXa ?

Odpowiedź pana OLO:
Skąd mam wiedzieć że masz sdboxa?
Do tego trzeba wykonac przeróbkę na płytce. Jeśli CPLD na płytce ma 36 mcel to też trzeba go wymienić.

Ja:
A numer na nim mam 1xx

Odpowiedź pana OLO:
To jak wszystko wiesz to go wyślij do mnie (tu zaczynają się schody dziwne pytanie)

Ja:
Ok to podaj adres. Pozdrawiam

Odpowiedź pana OLO:
Od kogo masz sdboxa?

Ja:
W poprzednim mailu napisalem ze od Mirka A....  mojego kolegi.

Odpowiedź pana OLO:
To że się możecie znać nie wykluczam ale jego sdbox miał zupełnie inny nr.

Ja:
Mirek go dla mnie zamówił od ciebie, nie wiem w czym problem, mam ci zrobić zdjęcie i wysłać ? przecież chyba nikt więcej nie robi sdboxów prócz ciebie, mam tylko pytanie czy chcesz pomóc czy nie bo odnoszę wrażenie że cała rozmowa prowadzi do nikąd.
Pozdrawiam

Odpowiedź pana OLO:
Czemu sam go nie kupiłeś? I potem mam go Mirkowi odesłać?

Ja:
Dlatego zamówiłem przez Mirka bo powiedział mi że cię zna i szybciej mi załatwi bo podobno się długo czeka, w takim razie wg ciebie kto powinien mieć nr 1xx ? (czyli mój)
Pozdrawiam

Odpowiedź pana OLO:
Ktoś inny. Każdy może napisać że go zna i że ma sdboxa o jakims tam nr. Mirek kupował około rok temu sdbox więc powinien mieć adres
Jak go znasz to podaj jego adres.

Ja:
Jeżeli mi nie wierzysz to zadzwoń lub napisz do Mirka i zapytaj się kto to jest dioda2000 i czy dla mnie zamawiał SD-BOXa
Pozdrawiam

Odpowiedź pana OLO:
Nie pisz więcej.

I tak wygląda pomoc i upgrade SD-BOXa z wersji 1.17 do 1.20 od pana OLO5jedynek w ten sposób traktuje właścicieli SD-BOXów nie spodziewałem się że tak totalnie mnie zleje, i zastanawiam się teraz nad sprzedażą SD-BOXa (tylko jak nie ma wsparcia to kto go kupi) bo mimo iż mam na niego gwarancję to nie mogę na nią liczyć oraz gdy projekt się rozwija ja zostaję w tyle z oprogramowaniem i brakiem wsparcia technicznego, jakie ma znaczenie od kogo się ma SD-BOX jak ma się na niego papiery i gwarancję jak dla mnie to ten człowiek jest dziwny najpierw chce pomóc a później pisze "NIE PISZ WIĘCEJ" więc jestem bardzo niezadowolony z podejścia do sprawy pana OLO.
Pozdrawiam posiadaczy SD-BOXów może innym pomaga mnie nie pomógł.
Dziękuję

Offline Kaczor

• Level 1
  • *
Re: Aktualizacja SD-BOX z 1.17 na 1.20 MISSION FAILED
« Odpowiedź #1 dnia: 28 Stycznia 2018, 09:37 »
Przykra sprawa. Olo jakoś dziwnie podszedł do sprawy. Pisał że nr który mu podałeś ma ktoś inny. Jeśli masz gwarancję to czemu nie chciałeś odesłać sdboxa do ola?

Offline dioda2000

• Level 1
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 28 Stycznia 2018, 09:45 »
Przecież chciałem odesłać jest tam napisane ale widać nie poszło. :(

Offline 64er

• Level 3
« Odpowiedź #3 dnia: 28 Stycznia 2018, 11:16 »
To potwierdza moją teorię, że lepiej drożej kupić 1541 Ultimate u Gideona a nie u lokalnych oszołomów.

Offline KB777

• Level 6
  • -profil nieaktywny-
« Odpowiedź #4 dnia: 28 Stycznia 2018, 11:26 »
Przecież chciałem odesłać jest tam napisane ale widać nie poszło. :(

Nie wiem czy wiesz, ale można przeglądać info o ludziach tutaj, kiedy pierwsza rejestracja, liczba postów itp.

Kaczor jest jednym z rodzynków, rejestracja sierpień 2015, a ten post to jego trzeci.
Olo "zasłynął" m.in. swoimi klonami, które prowadziły ze sobą monolo... tzn. dyskusję.

Wiem, tropienie Ola itp.
-profil nieaktywny-

Offline dioda2000

• Level 1
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 28 Stycznia 2018, 11:48 »
Już trochę poczytałem na jego temat i cwaniactwem to nic nie zdziała, ponoć zmienił branżę na orzechy może to lepiej mu wychodzi niż rozmowa z ludźmi i pomoc dla swoich projektów, ten SD-BOX to nie jest jakieś wielkie cudo tylko SD2IEC w Cartridgu więc szału nie ma może masz rację że lepiej kupić 1541 Ultimate niż tłumaczyć się skąd się ma SD-BOX to tak jakby się kupiło telewizor w sklepie i sprzedało koledze no i nagle by się popsuł to co obchodzi producenta kto go ma, jak masz dokumenty zakupu i gwarancję to OK. Teraz po tym co zaszło to nie chcę nic od niego i nie wyślę mu go z powrotem bo może mi już nie odda albo dostanę 1Kg orzechów w zamian, niech się trochę zastanowi nad sobą myśli że kim on jest, ja też jestem elektronikiem/programistą tyle że w dziedzinie AVR to znaczy że mam nie mieć szacunku do innych ? mam pasję do starego sprzętu i tyle, bardziej siedzę we flipperach (buduję właśnie swojego DIY) i gdyby ktoś potrzebował pomocy to proszę pisać, jestem nowym użytkownikiem tego forum i przykro mi jest że muszę zaczynać od takiego posta.
Pozdrawiam

Offline Canga

• Level 5
« Odpowiedź #6 dnia: 28 Stycznia 2018, 12:37 »
bardziej siedzę we flipperach (buduję właśnie swojego DIY)

Co do SD Box się nie wypowiem, bo nigdy nie miałem, natomiast jest coś takiego jaka prawa konsumenta. Jeżeli posiadasz towar, kartę gwarancyjną (nawet nie potrzebujesz paragonu, gdyż wystarczy wskazać termin w jakim towar został zakupiony) sprzedawca musi to uwzględnić i przyjąć towar jeżeli jest uszkodzony. Niemniej jeżeli nie jest uszkodzony, to aktualizacja oprogramowania może się odbywać faktycznie u niego i nie ma obowiązku udostępniać go innym.
Nie zmienia to faktu sposób w jakim potraktował kogoś innego - to już zostawiam bez komentarza, bo nie ma co komentować.

Zainteresowało mnie coś innego, możesz coś więcej napisać odnośnie fliperów? Kilka razy zastanawiałem się nad zakupem  (nadal mam możliwość zakupu) dwóch uszkodzonych, lecz wiem, że naprawa może pochłonąć krocie, lub być wręcz niemożliwa.
Do tej pory szukałem osób, którzy zajmują się naprawami tego typu urządzeń lecz bez rezultatu.

Będę wdzięczny za wszelkie informacje oraz coś więcej na temat Twojego projektu (zdjęcia, opis).
Dobrym słowem zajdziesz dalej...

Offline Kagaster

• Level 3
« Odpowiedź #7 dnia: 28 Stycznia 2018, 15:42 »
Przykra sprawa. Pomyśleć, że prawie kupiłem tego SD-BOX'a, ale tutaj na forum mnie przestrzegli, i kupiłem Ultimate II :)
Trochę utknąłeś z tym badziewiem. Sorry.

Offline dioda2000

• Level 1
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: 28 Stycznia 2018, 16:25 »
bardziej siedzę we flipperach (buduję właśnie swojego DIY)

Co do SD Box się nie wypowiem, bo nigdy nie miałem, natomiast jest coś takiego jaka prawa konsumenta. Jeżeli posiadasz towar, kartę gwarancyjną (nawet nie potrzebujesz paragonu, gdyż wystarczy wskazać termin w jakim towar został zakupiony) sprzedawca musi to uwzględnić i przyjąć towar jeżeli jest uszkodzony. Niemniej jeżeli nie jest uszkodzony, to aktualizacja oprogramowania może się odbywać faktycznie u niego i nie ma obowiązku udostępniać go innym.
Nie zmienia to faktu sposób w jakim potraktował kogoś innego - to już zostawiam bez komentarza, bo nie ma co komentować.

Zainteresowało mnie coś innego, możesz coś więcej napisać odnośnie fliperów? Kilka razy zastanawiałem się nad zakupem  (nadal mam możliwość zakupu) dwóch uszkodzonych, lecz wiem, że naprawa może pochłonąć krocie, lub być wręcz niemożliwa.
Do tej pory szukałem osób, którzy zajmują się naprawami tego typu urządzeń lecz bez rezultatu.

Będę wdzięczny za wszelkie informacje oraz coś więcej na temat Twojego projektu (zdjęcia, opis).

Akurat się tym nie przejmuję, jak mnie natchni to pokażę upgrade SD-BOXa na youtube polanego benzyną i zmierzę czas jak długo płonie, jeżeli jesteś zainteresowany tematem flipperów to podeślij mi swój adres mail ponieważ nie chcę zaśmiecać tego forum nie poświęconemu w temacie, lub zapraszam na http://www.forum.flippery.org.pl/ poświęcone flipperom tam jestem w randze naprawiaczy.

Offline Kaczor

• Level 1
  • *
« Odpowiedź #9 dnia: 28 Stycznia 2018, 16:28 »
Dioda myślę że sam jesteś Olo  ;D
Robisz to wszystko aby rozdmuchać sprawę.
Jeśli masz kartę  gwarancyjną to jest na niej adres.
Tu masz niedawną aukcję. Na początku czarny prostokąt nie zakrywał adresu.
http://allegro.pl/commodore-64-sd-box-1-0-v1-15-karta-sd-16gb-i7113322272.html
Czemu nie chciałeś odesłać sdboxa? Jak masz kartę gwarancyjną to zrób zdjęcie.
Sam mam sdboxa od dość dawna, dwa razy odsyłałem do ola w celu aktualizacji i nie było problemu.

I czemu publikujesz prywatną korespondencję? To mocne przegięcie.

KB777 nie piszę zbyt często za to regularnie tu zaglądam, Czy to coś zmienia? Za kilka lat będę starym użytkownikiem  ;)

Offline dioda2000

• Level 1
  • *
« Odpowiedź #10 dnia: 28 Stycznia 2018, 16:42 »
Dioda myślę że sam jesteś Olo  ;D
Robisz to wszystko aby rozdmuchać sprawę.
Jeśli masz kartę  gwarancyjną to jest na niej adres.
Tu masz niedawną aukcję. Na początku czarny prostokąt nie zakrywał adresu.
http://allegro.pl/commodore-64-sd-box-1-0-v1-15-karta-sd-16gb-i7113322272.html
Czemu nie chciałeś odesłać sdboxa? Jak masz kartę gwarancyjną to zrób zdjęcie.
Sam mam sdboxa od dość dawna, dwa razy odsyłałem do ola w celu aktualizacji i nie było problemu.

I czemu publikujesz prywatną korespondencję? To mocne przegięcie.

KB777 nie piszę zbyt często za to regularnie tu zaglądam, Czy to coś zmienia? Za kilka lat będę starym użytkownikiem  ;)

Przegięciem jest to jak OLO traktuje klientów SD-BOX  w tym mnie, więc wyrażam swoją opinię i niech inni wiedzą że jak nie kupi się bezpośrednio u niego to taki efekt się osiągnie, a on ma się nie wiadomo za kogo, napisałem że "może innym pomaga mnie nie pomógł" zresztą już mi nie zależy na tym SD-BOXie.
Z resztą co takiego urażającego jest w tej korespondencji ? sama prawda bez nazwisk itp.
A jeśli chodzi o adres to faktycznie jest na karcie gwarancyjnej później zauważyłem ale to i tak już nic nie zmienia, zrezygnowałem po tym jak mnie potraktował.
« Ostatnia zmiana: 28 Stycznia 2018, 16:51 wysłana przez dioda2000 »

Offline StaryMarabut

• Level 6
  • Robię wszystkim dobrze *za pół ceny.
« Odpowiedź #11 dnia: 28 Stycznia 2018, 17:22 »

Offline KB777

• Level 6
  • -profil nieaktywny-
« Odpowiedź #12 dnia: 28 Stycznia 2018, 18:53 »

False positive, OK. Generalnie to trochę dziwne (raczej jak już się ktoś tu rejestruje, to żeby pisać), ale w sumie nie ma obowiązku pisania. Była akcja "tysiąc szkół na tysiąclecie", może być też "dziesięć postów przez dziesięciolecie" ;)
-profil nieaktywny-

Offline KB777

• Level 6
  • -profil nieaktywny-
« Odpowiedź #13 dnia: 28 Stycznia 2018, 18:55 »
-profil nieaktywny-

Offline ikci

• Global Moderator
  • Level 4
« Odpowiedź #14 dnia: 29 Stycznia 2018, 11:46 »
Akurat Starego Marabuta nie wkładałbym do jednego pudła z jegomościem imć  Kisielem.