Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: Golden Cartridge C64 za 1/4 ceny  (Przeczytany 11461 razy)

Offline Kisiel

• Level 7
  • Number 7 in all users competition...
    • http://wiki.projekt64.filety.pl/doku.php
Re: Golden Cartridge C64 za 1/4 ceny
« Odpowiedź #135 dnia: 26 Marca 2019, 16:38 »
Fejkuś jeszcze raz czytaj data sheety ze zrozumieniem jeżeli możesz zapisać do rejestru VIC,SID,CIA bez użycia dotclock to znaczy że się da tak zrobić.
Jak jakiś błazen ten czy inny robi to inaczej to znaczy że jest lepszy od inżynierów COMMODORE, ATARII, APPLE itd :)
Pisaniem swoich przemyśleń obrażasz logikę userów którzy nic nie rozumieją z elektroniki ale potrafią zobaczyć który scalak ma fi2 podłączone a który nie.
No to zagadka po co  w MOS8726 wyprowadzenie pin3 Dot Clock ?   ???
Pewnie chcieli wyeliminowac stare c64 ? ;)
I na podstawie takiego pacana jak homocity wegi kreuje się na tuzę hardware.
PO TO SAMO KURWA CO ROBI VIC , odświeża DRAM debilu, formuje cas i ras.
« Ostatnia zmiana: 26 Marca 2019, 16:39 wysłana przez Kisiel »
idz wyprostowany wśród tych co idą na kolanach

...w przypadku checi zakupu UK1541,GA,MA,T8500,T7501 prosze o kontakt na Facebooku, haslo: UK1541....

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
  • Wolność, własność, sprawiedliwość
« Odpowiedź #136 dnia: 26 Marca 2019, 16:40 »
Guess: Bo kopiowanie pamieci wymaga wiecej niz jednej operacji w okresie cyklu zegara dotclock/8?
"Cokolwiek powiesz albo napiszesz, znajdzie się ktoś, kto słyszy lub czyta coś zupełnie innego i jeszcze bezczelnie wmawia Ci to"

Offline Kisiel

• Level 7
« Odpowiedź #137 dnia: 26 Marca 2019, 16:42 »
zapomniałem dodać do listy kurwa REC w ablu.

...w przypadku checi zakupu UK1541,GA,MA,T8500,T7501 prosze o kontakt na Facebooku, haslo: UK1541....

Offline wegi

• Level 7
« Odpowiedź #138 dnia: 26 Marca 2019, 20:17 »
Podpowiedź była szczera, to że kisiel nie ogarnia że fi2 dzwoni to nie moja wina.
Akurat wykład o współdzieleniu magistral nie jest autorstwa hobocti :)
Możesz się przekonać jak bardzo stabilne jest CPLD gdy laczujesz na IF FALLING EDGE jak podłączysz ga do U64 i zobaczyć  czy  jest 100%  OK ;p
Zamiast znów wywoływać chaos z okrzykami że już wszystko wiesz najlepiej - już się niejednokrotnie okazało, że tak nie jest, więc po prostu daruj sobie. Dyskutuj, staraj się zrozumieć problem, pomóc czy samemu coś wynieść zamiast robić hałas.
Przy okazji black boxy wykorzystujące trick z odczytem danej PRZED opadającym zboczem fi2 na starych PLA bywa że nie działają. Ponieważ mają 560pF, a PLA jest za WOLNE.
Tym samym NIE działają, jednakoż PLA NIE UPALAJĄ. Trzeba wymienić 560pF na 1000-1500pF.
Zdaje się do dziś nie zrozumiałeś, że SKOE w jednej wysokiej fazie FI2 odczytuje DWUKROTNIE dane, żeby sprawdzić stan HIRAM i jakoś  PLA SIĘ NIE UPALA.
Gdy po wynalezieniu komputera kwantowego jedni pytali o sposób wytwarzania prądu, kisiel pytał jak wytwarzać świeczki...

NIECH NIE BĘDZIE NICZEGO !!!

CZY RAF PIŁ Z JERICHA KUBECZKA ???

Offline Kisiel

• Level 7
« Odpowiedź #139 dnia: 26 Marca 2019, 20:35 »
Jaki wykład jak on nie ogarnia niczego i z dupy zadaje pytania :)

Jesteś jedynym wegi który uważa że COMMODORE robiło scalaki które nie działały z fi2 na 100% :)  Fi2 wszystkie układy są synchroniczne do tego sygnału.

zajrzyj do kodu REC który jest na zimmers potem przyjdź na forum i przyznaj się że nie kumasz VHDL :P

Czym więcej mądrujecie tym bardziej się błaźnicie, tak trzymać !
« Ostatnia zmiana: 26 Marca 2019, 20:42 wysłana przez Kisiel »

Offline wegi

• Level 7
« Odpowiedź #140 dnia: 26 Marca 2019, 20:48 »
hint: nie powiedziałem że nie działają, jest kwestia opóźnienia jakie daje bramka ttl, a jakie daje CPLD
CPLD jest tak szybkie, że laczuje w momencie największego dzwonka fi2

CPLD z TTLami się zgrywa
ale CPLD z FPGA uuuuuuuuuuuuuuuu panie (U64) nie jest różowo...

Ten trick z kondensatorami na IO dawał bezpieczniejszy odczyt, kiedy dane były stabilne
i doszedłem do wniosku że lepiej sobie zrobić delay na dclocku (praktycznie to nic nie kosztuje) i odczytywać dane jak jest "cisza"
chociaż jeszcze nie zdażyło mi się dotclocka użyć, ale jest doprowadzony. a linia na HIZ

pozdrawiam

ps. VHDL oczywiście nie kumam ;p
Gdy po wynalezieniu komputera kwantowego jedni pytali o sposób wytwarzania prądu, kisiel pytał jak wytwarzać świeczki...

Offline hobocti77x

• Level 5
« Odpowiedź #141 dnia: 27 Marca 2019, 11:19 »
hint: nie powiedziałem że nie działają, jest kwestia opóźnienia jakie daje bramka ttl, a jakie daje CPLD
CPLD jest tak szybkie, że laczuje w momencie największego dzwonka fi2

CPLD z TTLami się zgrywa
ale CPLD z FPGA uuuuuuuuuuuuuuuu panie (U64) nie jest różowo...

Ten trick z kondensatorami na IO dawał bezpieczniejszy odczyt, kiedy dane były stabilne
i doszedłem do wniosku że lepiej sobie zrobić delay na dclocku (praktycznie to nic nie kosztuje) i odczytywać dane jak jest "cisza"
chociaż jeszcze nie zdażyło mi się dotclocka użyć, ale jest doprowadzony. a linia na HIZ

pozdrawiam

ps. VHDL oczywiście nie kumam ;p
Wegi, tlumaczysz facetowi ktory nie ogarnia prawa Ohma ? Szanuj sie troche.
Jak mawial Mark Twain "Nigdy nie polemizuj z idiotą – najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a później pokona doświadczeniem."

Offline wegi

• Level 7
« Odpowiedź #142 dnia: 03 Kwietnia 2019, 17:07 »
Musze wymyslec teraz przez co nie ma rafen kartrydze. Szukanie winy w sobie nie jest na propsie ;)

Myslalem, ze gdy zaprojektuje Carta za ~20 zlotowek, to moze i C64Power by cos mialo, co jest wlasne, tanie i latwe do zrobienia :)
Ale Raf dal mi do zrozumienia, ze mu wchodze z butami i zebym spadal.
Do dzisiaj Carta nie ma i pewnie nie bedzie, mimo, ze moj dziala i spokojnie moznaby go zaczac rozprowadzac. Nawet kiedy jako gosc przeszukuje czegos ciekawego do zrobienia do C64 to niestety... no nie ma nic ciekawego, chyba ze potrzebuje zasilacz, cos co Kisiel sprzedaje albo linka do czegos z Czech.
Ach ogolni probowalem gadac z Rafem ale odpisal mi tylko raz, kiedy zaoferowalem, ze mam commodore plus4 na zbyciu, to odpisal, ze sie nim zaopiekuje ...
Potem juz wiecej kontaktu nie bylo.

Już nie musisz wymyślać czemu nie ma... wojna z zzaświatów :) i czas pokazały że celem był tylko hejt

btw jak robiłeś teatrzyk że szukasz pomocy sajmosia pisal ze moze pomoc - ty się tu ogłosiłeś że nie było żadnego odzewu...

Offline wegi

• Level 7
« Odpowiedź #143 dnia: 03 Kwietnia 2019, 17:30 »
sensem jest nie to co tam sobie składasz jak np rs był słupem OLA, tylko fakt że ten wątek został celowo założony do hejtu i z założenia był vaporvare

Na żadną logikę nie pasuje żeby rs był olosłupem, ale ty zbudowałeś baśń bo nie wpadłeś, że rs odczytał adres henia nie z tej kratki
a wystarczyło zapytać zamiast tworzyć legendę jak z sdboxem upalającym PLA

Zerknąłbyś na posty ikci to byś zakumał że obrazek z avataru zdjął na wszelki wypadek żeby się kisiel nie przypieprzał ze swoimi legendami głoszonymi jako pewnik.
Zupełnie inna składnia zdań, poziom logiki i ekspresji.

PS - rs więcej ludziom wysłał na adres z danych konta i też mu to mówili, ale nie tworzyli legend wodzu
« Ostatnia zmiana: 03 Kwietnia 2019, 17:35 wysłana przez wegi »

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
« Odpowiedź #144 dnia: 03 Kwietnia 2019, 18:38 »
Musze wymyslec teraz przez co nie ma rafen kartrydze. Szukanie winy w sobie nie jest na propsie ;)

Myslalem, ze gdy zaprojektuje Carta za ~20 zlotowek, to moze i C64Power by cos mialo, co jest wlasne, tanie i latwe do zrobienia :)
Ale Raf dal mi do zrozumienia, ze mu wchodze z butami i zebym spadal.
Do dzisiaj Carta nie ma i pewnie nie bedzie, mimo, ze moj dziala i spokojnie moznaby go zaczac rozprowadzac. Nawet kiedy jako gosc przeszukuje czegos ciekawego do zrobienia do C64 to niestety... no nie ma nic ciekawego, chyba ze potrzebuje zasilacz, cos co Kisiel sprzedaje albo linka do czegos z Czech.
Ach ogolni probowalem gadac z Rafem ale odpisal mi tylko raz, kiedy zaoferowalem, ze mam commodore plus4 na zbyciu, to odpisal, ze sie nim zaopiekuje ...
Potem juz wiecej kontaktu nie bylo.

Już nie musisz wymyślać czemu nie ma... wojna z zzaświatów :) i czas pokazały że celem był tylko hejt

btw jak robiłeś teatrzyk że szukasz pomocy sajmosia pisal ze moze pomoc - ty się tu ogłosiłeś że nie było żadnego odzewu...
Az z ciekawosci zaczalem czytac moje wiadomosci prywatne wymienione z Sajmosia i moge tylko tyle powiedziec, ze to nieprawda :) poniewaz tylko winny sie tlumaczy xD Za to moge zalowac, ze nie skorzystalem z jego oferty, o ktorej zwyczajnie zapomnialem EDIT: bo swoja droga styczen 2018 to byl tez dla mnie ciezki miesiac, przeprowadzka, start w nowej pracy.... ;) No ale coz, nie wiem czy te wymysly o cartach i mojej probie wykorzystanie go to jego przemyslenia, czy ulegl komus niezrownowanemu czy mnie niezyczliwemu, dyplomatycznie temat ujmujac. Fakt faktem, ze proponowalem jego carty jako alternatywe wobec carta z grami od rs2232 za 180zl, gdzie wegi nie widzi problemu, ze to oszustwo, a czy byla to manipulacja - kazdy sobie moze ocenic, nie interesuje mnie luzna opinia a logiczne wnioskowanie.

« Ostatnia zmiana: 03 Kwietnia 2019, 18:41 wysłana przez Raf »
"Cokolwiek powiesz albo napiszesz, znajdzie się ktoś, kto słyszy lub czyta coś zupełnie innego i jeszcze bezczelnie wmawia Ci to"

Offline wegi

• Level 7
« Odpowiedź #145 dnia: 03 Kwietnia 2019, 18:49 »
Oszustwo ? No jak by ktoś wysłał kasę i nie dostał zamówienia

Ja chyba raczej też nie powierzyłbym steru komuś z kilkudniowym stażem, ale nie wspomniałeś że on proponował pomoc

Pomijając sajmosię raf tych cartów NIE MA

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
« Odpowiedź #146 dnia: 03 Kwietnia 2019, 19:07 »
Tak, fizycznie nie ma carta, wyrysowalem projekt, ktorego nie zleciłem do produkcji, jest tam 4x 512k flash i cpld xilinx. Zainteresowania tez nie ma, do pomocy przy cpld nikt sie zglosil, tylko ktos tam krzyczal, ze chce carta, wiec chyba nikt z tym problemu nie ma, ze poki co poswiecilem tylko wlasny czas i pisze zgodnie z prawda, bez bzdur, szydzenia, wulgaryzmow (niektorzy to chyba telewizje boja sie wlaczyc, czy do kina isc, tacy wrazliwi...)?

Offline wegi

• Level 7
« Odpowiedź #147 dnia: 03 Kwietnia 2019, 19:10 »
mow co potrzebujesz z cpld - doradzam (raf serio i bez jaj) strob na dotclocku

sources mgc ? no problem

Offline Kisiel

• Level 7
« Odpowiedź #148 dnia: 03 Kwietnia 2019, 21:09 »
a ja doradzam douczenie się z dajtaszitów na temat CPLD, troszkę mi to zajęło czasu ale polecam nie będziesz laczował śmieci.

Offline wegi

• Level 7
« Odpowiedź #149 dnia: 03 Kwietnia 2019, 21:24 »
Wszystkie FC3, AR laczują się PRZED opadającym zboczem FI2 - laczują śmieci ?