Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: moderacja na forum  (Przeczytany 4811 razy)

Offline V-12/Tropyx

• Level 7
  • 0ldsk00l 4ever!
    • http://www.riversedge.pl/
Re: moderacja na forum
« Odpowiedź #45 dnia: 09 Stycznia 2018, 23:20 »

@V12 wystarczy ,że osoba do której to kierował zezna przed sądem, że osoba grożąca to spełni.

Nie możesz zeznawać w ten sposób, bo byś był jasnowidzem i potrafił przewidywać przyszłość. Musisz udowodnić, że ten, kto wypowiedział groźbę, wywołał w Tobie taki strach, że boisz się np. teraz wyjść na ulicę, robisz w gacie na samą myśl o pójściu po bułki do marketu, albo nie możesz spać w nocy (więc wzmacniasz swoje argumenty stosowną opinią od lekarza). Samo zeznanie, że ktoś mi groził i że może to zrealizować, nic nie da. Gdyby było tak, jak piszesz, sądy byłyby zalewane pozwami w tym temacie, bo groźby w Internecie są na porządku dziennym.

Zgodnie z art. 15 ustawy o świadczeniu usług drogą elektroniczną portal (usługodawca hostingowy) nie musi sprawdzać wpisów. Ma obowiązek reagować dopiero po otrzymaniu wiadomości o niedopuszczalnym wpisie albo gdy sam go zauważy.

I znowu popełniasz błąd interpretacyjny. Art. 15 w/w ustawy i wcześniejsze (od artykułu 12) dotyczą usługodawcy, a nie administratora forum. Ponadto ustawa dotyczy kwestii przechowywania danych wrażliwych (np. naszych danych osobowych), a nie dotyczy prywatnych wpisów na forach, na których ktoś obrzuca się błotem, ale czyni to w taki sposób, że nie ujawnia czyichś danych osobowych. Jeżeli w taki sposób interpretujesz prawo, no to mi ręce opadają. Podpowiem - na początku ustawy jest słowniczek. Poczytaj, kim jest usługodawca i zestaw to z moderatorem/administratorem tego forum. To właściciel hostingu musi zareagować, gdy widzi, że na forum np. wypływają czyjeś dane osobowe, albo musi udostępnić stosowne dane na wniosek sądu. I podkreślam jeszcze raz - chodzi o DANE, nie o jakieś tam groźby czy inne treści.

Odsyłam zainteresowanych do aktualnej ustawy: http://prawo.sejm.gov.pl/isap.nsf/download.xsp/WDU20021441204/U/D20021204Lj.pdf (artykuły 12-15).

I jeszcze jedno, jak uważasz, że udostępnienie komuś kilku adresów IP jest naruszeniem prawa, to zgłoś to organom. Adres IP jest daną osobową tylko wówczas, gdy jest on na stałe przypisany do jakiegoś urządzenia, lub na dłuższy czas. W praktyce coraz częściej mamy do czynienia z dynamicznym IP, więc musiałbyś najpierw ustalić, czy faktycznie udostępnione adresy IP mają charakter stały, a dopiero potem pisać, że ktoś naruszył prawo.

http://www.riversedge.pl/ - zapraszam na nową stronę: recenzje, relacje, strefa C64.

Serwis Commodore 64/1541 - naprawa/diagnoza.
Zawsze aktualne!

Offline Kisiel

• Level 7
  • Number 7 in all users competition...
    • http://wiki.projekt64.filety.pl/doku.php
« Odpowiedź #46 dnia: 09 Stycznia 2018, 23:31 »
Może już skończymy o fejkach komancza bo ani adwokata ani nawet podstaw (dlatego też stalkował mnie na fb) aby komuś zarzucić że się przeraził i wziął na poważnie to z czego się wyśmiewał jak budda atakował innych ?

Może zamiast zastanawiać się jak krępować Budde to się zastanowicie jak mu pomóc ?
Mamy tutaj na forum zacne podfora jak MelonLevel , może dajcie Buddzie wykazać się w "BuddaArena" kto wchodzi w ten krąg może zostać zamordowany w necie ?
idz wyprostowany wśród tych co idą na kolanach

...w przypadku checi zakupu UK1541,GA,MA,T8500,T7501 prosze o kontakt na Facebooku, haslo: UK1541....

Offline comankh

• 1liner
  • Level 6
  • *
    • Ty Bułko!
« Odpowiedź #47 dnia: 09 Stycznia 2018, 23:55 »
Nie ma systemu doskonałego.

Offline elban

• Level 1
  • *
« Odpowiedź #48 dnia: 10 Stycznia 2018, 00:58 »
skoro już o moderacji:

http://c64power.com/forumng/index.php?topic=7720.45

a) chciałem się zapytać jakie to są te podjęte akcję w kontekście afery
b) udało się znaleźć trzecią votkę?
c) doczekamy się na skany votek o której prosił Wacek?
d) czy pomówienia naszej grupy zostaną wymoderowane czy będą sobie tak wisieć na forum zarządzanym przez głównego organizatora party (które wsparliśmy jak tylko potrafiliśmy)

Offline Vato74

• Level 3
« Odpowiedź #49 dnia: 10 Stycznia 2018, 02:10 »
Najlepiej napisz priv do osób zainteresowanych. Napisz o co Ci chodzi z tymi pomówieniami itp. czego oczekujesz.
Po Twoim poście tutaj, ja nie mam pojęcia. Nie mam votek, skanów, nie znam zagubionej votki.
(bdw jeżeli ktoś gubi votkę na party to masakra... i chyba tej osoby można pytać jak to zgubiła i co było wypełnione na votce)
Nieraz widziałem na innych party jak różni ludzie zbierają votki od "martwych" osób i oddają do orgów. Jakoś nie było z tym problemu.

Ten temat nie należy do moderacji forum i proszę go tu nie ciągnąć.
« Ostatnia zmiana: 10 Stycznia 2018, 02:23 wysłana przez Vato74 »

Offline elban

• Level 1
  • *
« Odpowiedź #50 dnia: 10 Stycznia 2018, 02:36 »
nie mogę go ciągnąć w odpowiednim wątku bo jest zamknięty. imho, to kwestia moderacji, co prawda podpada tylko pod brednie Kisiela i nie brak otwartego stanowiska Rafa, ale średnio sobie (jako grupa) życzymy, żeby takie pomówienia (bez przedstawienia dowodów) wisiały w internecie.

czego oczekuje napisałem w tamtym wątku

a) wymoderowania nieprawdziwych informacji lub przedstawienia dowodów, że było inaczej
b) zajęcia stanowiska głównego organizatora (jasnego - było albo nie było, bez żadnego 'coś na rzeczy' i braku przedstawienia dowódów) - szczególnie to istotne w konteście zbliżającej się kolejnej edycji party
c) od Kisiela oczekuje przeprosin dla naszej grupy. To tylko pro forma, wiadomo, że on nie przeprosi na forum (no chyba, że znów stanie z nami twarzą w twarz i zaczną mu się trząść rączki ze strachu) - a dopóki nie przeprosi to przynajmniej wie, że ma się od nas trzymać na dystans również w realu. Jak to szło? Kozak w necie...

Offline Vato74

• Level 3
« Odpowiedź #51 dnia: 10 Stycznia 2018, 02:47 »
a) raportuj konkretne posty i dokładnie opisz problem.
b) napisz albo zadzwoń do Rafa.
c) Kisiel... sam sobie odpowiedziałeś.

Proponuję nie wzniecać kolejnej burzy bo to nie służy nikomu i niczemu.
Scena to podobno friendship. Przynajmniej tak to pamiętam :D
« Ostatnia zmiana: 22 Stycznia 2018, 11:32 wysłana przez Vato74 »

Offline elban

• Level 1
  • *
« Odpowiedź #52 dnia: 10 Stycznia 2018, 03:01 »
nie. nie zarejestrowałem się na Waszym forum, żeby dbać o jego jakość (szczerze mówiąc wisi mi jakość tego forum), jestem tu tylko po to, aby załatwić jedną konkretną sprawę a potem stąd spadam.

posty Kisiela i Rafa są publiczne i wiszą już kilka miesięcy i moderacja (zatem i Ty) gówno z tym robi, tak więc chce je publicznie omówić. Sorki.

może dasz szansę się wypowiedzieć zainteresowanym?

Offline Vato74

• Level 3
« Odpowiedź #53 dnia: 10 Stycznia 2018, 03:11 »
Tak jak powiedziałem wcześniej, nie widzę zaraportowanych przez Ciebie żadnych postów.
Oczekujesz, że sam będę czytał wszystkie i analizował co może Ci się nie podobać?

Dobrze... przeglądnąłem zalinkowany temat i nie widzę nic niewyjaśnionego.
Raf wszystko tam opisał i  udokumentował a Kisiel nie jest na forum modem, więc tym bardziej gadaj z nim albo raportuj jakieś obraźliwe treści
wtedy moderatorzy przeanalizują i zrobią obiektywnie co trzeba.

Ciekawy jest sam fakt że pytasz Rafa o to co tam powiedział Kisiel dodając że właściwie Cię to co Kisiel mówi niezbyt obchodzi.
Potem otrzymałeś odpowiedz od Rafa że kilka kolejnych votek  było wypełnionych tak samo.
Oraz, że votki te nie miały wpływu na wyniki i że Raf jedynie napisał do Wacka o tym prywatnie i że nie ma czego roztrząsać.
Oraz że to że Kisiel gra tym... nie jest oficjalnym stanowiskiem organizatorów.

Jeżeli czegoś tutaj nie zrozumiałeś to nie wiem... może trzeba wyjść razem na piwo albo coś :)
« Ostatnia zmiana: 10 Stycznia 2018, 03:41 wysłana przez Vato74 »

Offline powiedzszczerze

• Level 1
  • *
« Odpowiedź #54 dnia: 10 Stycznia 2018, 05:54 »
Comankh sprawy poszły trochę za daleko, wiec powiedz wszystkim szczerze jak jest, że w muzyce ci nie idzie, bo czasy się zmieniły i ludzie wolą słuchać spokojnej muzyki rock'owej, nie takiej twojego stylu, jak satanistyczne wycie do mikrofonu. Powiedz wszystkim szczerze publicznie, że próbujesz się trudnić nowym zajęciem, jak wyszukiwanie w internecie osób, które możesz atakować w inteligentny sposób, jak to było w moim przypadku. Kisiel tu ma rację, że gdyby nie ty i sudi, to nic by się takiego nigdy nie wydarzyło, bo chciałem jedynie porozmawiać na forum o programowaniu, muzyce, a ty za każdym razem mnie atakowałeś bez przyczyny, bo ja tak na prawdę to nawet ciebie nie znam, więc co mogę mieć do ciebie, a jako wymówkę napisałeś, że stajesz w obronie kolegów. Zastanawiam się jakich kolegów ? Jacy koledzy trzymają z konfidentem i sprzedawczykiem policyjnym ? No ale może masz kolegów policjantów, to ok. Myślisz, że nadszedł teraz odpowiedni moment, aby wyciągnąć ode mnie pieniądze (odszkodowanie), bo tym się teraz trudnisz, udając przy tym C64 scenowca (pseudoscenowca - skoro nic nie zrobiłeś od 20 lat). Myślisz, że skoro zajmujemy się komputerami C64, to jesteśmy głupi, że jesteśmy cofnięci w rozwoju ? Nie, to nie jest tak comankh, bo to jest nasza pasja, hobby, a nie to, co sobie myślisz, że my się cofnęliśmy w rozwoju i jesteśmy dobrym kąskiem dla takich cwaniaczków jak ty. Jak sam napisałeś jest prawdą, że przeprosiłem ciebie za coś, czego nie zrobiłem, bo starałem się być mądrzejszy od ciebie i zwyczajnie sobie odpuściłem, to nie pomyśl sobie znowu, że trafiłeś na jakiegoś frajera, bo jak zauważyłem, to wszystkich tutaj tak traktujesz, udając "janusza" - wszechwiedzącego. Pomyśl logicznie, że ja mam wielu ludzi ze sceny w znajomych na Facebook, których ty masz również, którzy zapewne czytali nasze sprzeczki na forum i ja rozumiem tych ludzi, że ciebie nie lubią, bo ja podobnie jak oni również jestem chrześcijaninem, jak i moja rodzina. Ja miałem chrzest i komunię świętą i nie uznaję podobnie jak oni wyznawców szatana, co propagujesz w swojej muzyce. Ja również polecam ci przede wszystkim zmianę muzyki, bo nie wiesz może o tym, że w większości muzyka satanistyczna sprowadza ludzi do nienawiści, nękania oraz podobnych zachowań do twoich. Ja nawet złożyłem ci życzenia noworoczne na Facebook, bo myślałem, że jak odpuszczę i przeproszę ciebie za coś, czego nie zrobiłem, to zwyczajnie się pogodzimy, jak ludzie, nie zwierzęta, potwory, a ty robisz takie rzeczy na forum ? :( Ja przedtem napisałem coś tam sobie, ale nie wiedziałem nawet, że ukrywasz to pod wątkiem 'moderacja na forum', pewnie bym nie wiedział, tylko przypadkiem na to trafiłem i przeczytałem jakim jesteś potworem, nie człowiekiem ... :(

Offline Canga

• Level 5
« Odpowiedź #55 dnia: 10 Stycznia 2018, 07:56 »

@V12 wystarczy ,że osoba do której to kierował zezna przed sądem, że osoba grożąca to spełni.
Musisz udowodnić, że ten, kto wypowiedział groźbę, wywołał w Tobie taki strach, że boisz się np. teraz wyjść na ulicę, robisz w gacie na samą myśl o pójściu po bułki do marketu, albo nie możesz spać w nocy (więc wzmacniasz swoje argumenty stosowną opinią od lekarza). Samo zeznanie, że ktoś mi groził i że może to zrealizować, nic nie da. Gdyby było tak, jak piszesz, sądy byłyby zalewane pozwami w tym temacie, bo groźby w Internecie są na porządku dziennym.

Mylisz się i to bardzo. W szpitalu psychiatrycznym leżą goście w tym jeden najsłynniejszy (były reportaże na ten temat w TVN), który wypowiedział do swojego sąsiada jedno zdanie: "ja ci jeszcze pokażę", kompletnie nic więcej.
Nie sąd jest zalewany, a sprawa kierowana jest na początku do organów ścigania i to oni decydują po przesłuchaniu osób (osoby grożącej, pokrzywdzonej oraz świadków) czy istnieje faktycznie zagrożenie i czy należy kontynuować dochodzenie. Jeżeli tak, to kierują sprawę dalej, czyli do sądu.
Dopiero wówczas sąd decyduje czy oddaje w ręce biegłego czy też prokuratora.
Wystarczy, że osoba do której były kierowane takie groźby poinformuje, że to co mówi osoba grożąca pokrywa się ze stanem faktycznym.
Sąd lub prokurator rozpatrujący zachowanie sprawcy będą brać pod uwagę, czy mogło ono wywołać uczucie strachu lub zagrożenia u przeciętnej osoby, występującej w określonych okolicznościach, tym bardziej, że osoba wypowiadająca czy pisząca coś takiego jest osobą chorą. Wówczas w swej chorobie może dopuścić się owego czynu.

więc musiałbyś najpierw ustalić, czy faktycznie udostępnione adresy IP mają charakter stały, a dopiero potem pisać, że ktoś naruszył prawo.

Ochrona danych osobowych to art 49. a co za tym idzie ścigana z urzędu przez organy ścigania.
Ja nic nie muszę ustalać, ustalają to organy ścigania, to od nich zależy jak sprawę pokierują dalej. Jeżeli ktoś posiada stałe IP, które można przypisać danej osobie, ma charakter popełnienia przestępstwa.

Widać chyba inaczej odbiera moderacja takie wypowiedzi a inaczej reszta, później czytamy posty typu: "Duzo ludzi czytac, malo ludzi pisac!"
Kto będzie się wypowiadał na forum, w którym rządzi bezprawie (niby liberalizm) i przemoc?
Sądzę, że osoby czytające taką lekturę sami zdecydują czy podoba się im takie "liberalne forum", czy też wolą spędzić czas na takim, na którym tego nie ma ;)
Powodzenia :)
Dobrym słowem zajdziesz dalej...

Offline Canga

• Level 5
« Odpowiedź #56 dnia: 10 Stycznia 2018, 08:40 »
Dokąd zmierza to forum skoro...
Przyzwala na czyny karalne jak groźby pozbawienia życia,
dokąd zmierza to forum, skoro...
administracja udziela informacji z dziedziny ochrony danych osobowych osobom postronnym,
na zgłaszanie o niestosownym zachowaniu, które mają znamiona przestępczości lekceważy to,
moderatorzy, admini na tym forum sami decydują o tym czy dokonał się czyn przestępczy czy też nie
moderatorzy są lekarzami i bez kartoteki medycznej są w stanie stwierdzić chorobę psychiczną człowieka
administracja nie jest w stanie skutecznie bronić się przed osobami niechcianymi

Tego typu pytań jest wiele, a z dnia na dzień się mnożą.
Przypomnę jeszcze raz: liberalne forum to nei forum anarchistyczne, które nie podlega żadnym prawom, gdyż nawet liberałowie posiadają prawa za które się nie wychodzi, w naszym przypadku to konstytucja, prawa człowieka, prawo cywilne i prawo karne. Nikt nie ma prawa nazywać się liberałem, skoro nie stosuje się do prawa.

Offline Kisiel

• Level 7
  • Number 7 in all users competition...
    • http://wiki.projekt64.filety.pl/doku.php
« Odpowiedź #57 dnia: 10 Stycznia 2018, 09:53 »
Stek bzdur, anarchia to była przed 2015r kiedy założyłeś konto jak nie było moderatorów.
Obecnie jestem na watched z powodów niezrozumiałych bo tutaj każdy troluje/spamuje nawet moderatrorzy i admini i jakoś niedre ryja że to cenzura i antyliberalizm.
idz wyprostowany wśród tych co idą na kolanach

...w przypadku checi zakupu UK1541,GA,MA,T8500,T7501 prosze o kontakt na Facebooku, haslo: UK1541....

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
  • Wolność, własność, sprawiedliwość
« Odpowiedź #58 dnia: 10 Stycznia 2018, 10:07 »
Przerzucimy forum na rejestrowane z kontami jedynie za akceptacją administracji  i koniec problemów prawda? :D
A weryfikowac bedzie Canga, z tego co przeczytalem ma perfekcyjne rozwiazanie problemu...
"Cokolwiek powiesz albo napiszesz, znajdzie się ktoś, kto słyszy lub czyta coś zupełnie innego i jeszcze bezczelnie wmawia Ci to"

Offline Canga

• Level 5
« Odpowiedź #59 dnia: 10 Stycznia 2018, 10:19 »
Krzysztofie z całym szacunkiem, lecz nie piszę o trollowaniu, spamowaniu, gdyż takie rzeczy nie kolą w oczy, nie biją w człowieka.
Piszę o tym jak jedna osoba pisze do drugiej odgrażając się śmiercią, a to już jest przesada.
Pisząc to nie piję do danego człowieka, nie bronię człowieka a pewnych zasad.
Nie mam nic do nikogo, nie do mnie były pisane te groźby, a jak sam pamiętasz ja również miałem małą wojnę z Comankh, jednak nie zmienia to faktu, że bronię zasad a nie danego człowieka, gdyż w danym momencie popieram zachowanie Comankh'a i to że nie zgadza się na tego typu zachowania na forum.
@Raf sorka, ale widać, ze jak ktoś nie "trzyma" twojej strony i mówi Ci wprost że coś jest nie tak, byś przemyślał sprawę to nagle staje się Twoim wrogiem. Jeżeli Tobie odpowiada forum, gdzie ktoś grozi śmiercią kilku osobom to nie pisz później wypocin na temat dlaczego nikt nie pisze na forum.
Forum umiera i umierać będzie nadal, jak nie będzie na nim porządku a tylko pseudoliberalizm.
Jesteś stronniczy i nie obiektywny, dobrze by było gdybyś kiedyś stanął z boku i spojrzał na całość, nie jako mod, admin a jako człowiek przychodzący z nikąd, spojrzał na całość obiektywnie.

Sądzę, że zostało już wszystko wyczerpane, a osoby, które czytają ten post same ocenią wg własnej wagi gdzie i jaka jest prawda i jakie są wartości dla poszczególnych osób na tym forum.