Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: Czego dziś dokonałem 2018  (Przeczytany 10333 razy)

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
  • Wolność, własność, sprawiedliwość
Re: Czego dziś dokonałem 2018
« Odpowiedź #105 dnia: 09 Listopada 2018, 17:42 »
Wymuszenie bootloadera tak jak mowisz plus downgrade firmware do 6.7x, na 6.85 nie chcial dzialac jak nalezy. Ogolnie podobno nowsze wersje fw nie ubijaja programatora, jedynie wyświetlają komunikat. Jestem zdziwiony troche tym foto-przewodnikiem po falszywkach na stronie autoelectric, gdyz obudowe mam jak z oryginalu natomiast pcb jak z podroby... Usunieto rowniez ze strony ae te wersje 6.8x, ktore uwalaja fw.

Musze ogolnie przyznac, ze programator ten jest przydatny ale nie programuje poprawnie wszystkiego co wymienione na liscie, np 2716 nie da rady a willem czy vellon nie maja problemu (nie da sie w tl ustawic wystarczajaco dlugiego czasu "wypalania" komorek). Z racji tego, ze to nie soft na kompie (vide willem) a procek w tl steruja procesem, nie da sie tak ot zmusic go do wypalania dluzej.
"Cokolwiek powiesz albo napiszesz, znajdzie się ktoś, kto słyszy lub czyta coś zupełnie innego i jeszcze bezczelnie wmawia Ci to"

Offline KB777

• Level 6
  • -profil nieaktywny-
« Odpowiedź #106 dnia: 09 Listopada 2018, 17:48 »
Musze ogolnie przyznac, ze programator ten jest przydatny ale nie programuje poprawnie wszystkiego co wymienione na liscie, np 2716 nie da rady a willem czy vellon nie maja problemu

Wiekowego Labtoola48 nabyłem właśnie po to, żeby takie archeo w razie czego móc uskuteczniać. Ale PLS100/82S100 (PLA) niestety nie łapie - do nich trzeba HiLo All-ileśtam z adapterem. Natomiast wszelkie dziwne GAL/PALCE/PAL, PROMy - proszę bardzo.
-profil nieaktywny-

Offline dhg

• Level 4
  • god, root, i don't see any difference...
« Odpowiedź #107 dnia: 13 Listopada 2018, 22:50 »
Chciałem sobie zlaptopować konsolę - coś małego żeby wrzucać w plecak na dłuższe wyjazdy, a przy okazji miało nie potrzebować do działania nic poza gniazdkiem w ścianie.

Kupiłem ps2 Slim "w stanie nieznanym, kiedyś działał sprzedaje samą konsolę"

Wyczyściłem, sprawdziłem czy działa (jak dobrze mieć kolegów maniaków starych konsol) i dokupiłem brakujace akcesoria.
Zainstalowałem modchip. Tak wiem muszę jeszcze popracować nad estetyką instalacji ale z konsoli na konsole idzie mi coraz lepiej ;) ,

tak wyglądała instalacja modbo dla kolegi w konsoli SCPH-30004 FAT jakiś miesiąc temu:

Moja slimka jest niestety w rewizji scph-75003 więc nie mogę dołożyć dysku twardego w normalny sposób a tylko przez usb, co jest wolne, denerwujące i w ogóle blee bo nie pasuje mi do koncepcji laptopizacji konsoli.
Dlatego też zakupiłem kolejne PS2Slim z ubitym laserem, tym razem starsze scph-70004 pozwalające, po wlutowaniu 44 kabli w płyte konsoli, na podłączenie dysku twardego 2.5" ide ata. Pozwoli mi to na szybsze ładowanie gier, pozbycie się karty z FMCB i po kolejnej instalacji modchipa na uruchamianie konsoli bezpośrednio z dysku twardego.

A dziś w ramach projektu uruchomiłem, i doprowadziłem do działania tego martwiaka. Dostałem go za free, w takim stanie jak widac na zdjęciach, tyle że ne działal:

Ekran 7" 16:9 chwilowo podłaczony po composite ale układ odpowiedzialny za przetwarzanie obrazu ma wejście analog RGB. Okablowanie już wyprowadzone, czekam tylko na drugą konsole żeby sprawdzić działanie - musze wlutować się w płyte główną, w domu brak mi kabli z pełną wtyczką pod ps2, a jedyny jaki mam ma akurat wtyczkę nierozbieralną :(

10?"DHG
20GOTO10
RUN

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
« Odpowiedź #108 dnia: 13 Listopada 2018, 23:12 »
Bardzo ladna rzezba :)
"Cokolwiek powiesz albo napiszesz, znajdzie się ktoś, kto słyszy lub czyta coś zupełnie innego i jeszcze bezczelnie wmawia Ci to"

Offline sajmosia

• Level 3
« Odpowiedź #109 dnia: 23 Listopada 2018, 11:16 »
Grzyb wstal, teraz go trzeba ponaprawiac...

Offline KB777

• Level 6
  • -profil nieaktywny-
« Odpowiedź #110 dnia: 23 Listopada 2018, 11:54 »
Grzyb wstal, teraz go trzeba ponaprawiac...

PC-20 kiedyś kupiłem za 20 zeta (ale to komputer klasy "XTium"), też muszę zajrzeć. I PC-1 domaga się stacji...
-profil nieaktywny-

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
« Odpowiedź #111 dnia: 24 Listopada 2018, 00:57 »
Zbudowalem dzisiaj obudowe z klonow klockow lego do pi1541 z 3A+ :)

Offline KB777

• Level 6
  • -profil nieaktywny-
« Odpowiedź #112 dnia: 24 Listopada 2018, 19:01 »
Pierwsze podejście do PCB klona ProSpeed'a GTI. Rozmieszczenie elementów jak w oryginale, ale dalej autoruter. Ale wypadałoby parę usprawnień dodać, popodciągać wiszące wejścia (oryginał miał NMOSowe Epromy, więc olewka) , trochę kondensatorów dorzucić no i przede wszystkim zamienić 6526 na 6522.
-profil nieaktywny-

Offline Kisiel

• Level 7
  • Number 7 in all users competition...
    • http://wiki.projekt64.filety.pl/doku.php
« Odpowiedź #113 dnia: 26 Listopada 2018, 21:17 »
Zmyłem Acetonem oznaczenia z UK1541 Silesia Party 8, przelutowałem MSP430 i leci kolejna reanimacja na Amibay.com
idz wyprostowany wśród tych co idą na kolanach

...w przypadku checi zakupu UK1541,GA,MA,T8500,T7501 prosze o kontakt na Facebooku, haslo: UK1541....

Offline MCbx

• Level 4
« Odpowiedź #114 dnia: 27 Listopada 2018, 01:02 »
Coś z zupełnie innej beczki: Zmontowałem sobie Galaksiję. To takie coś na Z80 ze śmiesznym BASICiem z małą ilością poleceń.

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
« Odpowiedź #115 dnia: 10 Grudnia 2018, 18:20 »
Siadlem do przebierania skarbow, ktore przywiozlem z Holandii - REU 1764, jakies cartridge, easyflash3, armsid... dzisiaj sie moze zaopiekuje 4x 1541 :)

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
« Odpowiedź #116 dnia: 13 Grudnia 2018, 14:19 »
Stacje zakupione w kraju wiatraka i roweru nawet daja rade, na 4 szt 3 dzialaja od strzala a 4ta mryga czerwonym ledem, wiec zyje, tylko ma usterke ;) Nawet dobrze bylo nie kupowac przebranego chlamu od Drygola bo zaplacilem podobny hajs za przyzwoite 4szt co u niego bym za totalny smietnik cos 8 czy 9 szt dal.

W ostatnim czasie kupilem cos takiego:
https://www.youtube.com/watch?v=SgB07AVii9g

Nie polecam ani zakupu ani ogladania tego filmu bo gostek bredzi ale wrzucam tak pogladowo, bo dokladnie taki zestaw mam.

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
« Odpowiedź #117 dnia: 14 Grudnia 2018, 01:50 »
Dzisiaj wzialem sie za C116, ktory czekal juz kwartal na fuche - dawno temu juz ustalilem, ze procek padla dzisiaj wymienilem bezpiecznik, wylutowalem 4416, wstawilem podstwaki i wrzucilem 4464. Trzeba to jeszcze spiac z '257, wstawic adapter na 6510/8500 i zmienic rom.

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
« Odpowiedź #118 dnia: 17 Grudnia 2018, 23:59 »
W telegraficznym skrocie: wczoraj czlowiek grzebiacy w smietniku zapytal czy mam moze jakies telefony, komputery do oddania i po chwili przyznal mi sie, ze zbiera amigi i commodore.

Offline KB777

• Level 6
  • -profil nieaktywny-
« Odpowiedź #119 dnia: 18 Grudnia 2018, 10:08 »
W telegraficznym skrocie: wczoraj czlowiek grzebiacy w smietniku zapytal czy mam moze jakies telefony, komputery do oddania i po chwili przyznal mi sie, ze zbiera amigi i commodore.

Wiadomo już czemu spora część sprzętu na Allegro wygląda tak koszmarnie ;)
-profil nieaktywny-