Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: Czego dziś dokonałem 2018  (Przeczytany 10327 razy)

Offline Stoopi

• Level 1
  • *
Re: Czego dziś dokonałem 2018
« Odpowiedź #30 dnia: 09 Kwietnia 2018, 18:15 »
Wędzone  dłużej  się  trzyma. :P

Offline StaryMarabut

• Level 6
  • Robię wszystkim dobrze *za pół ceny.
« Odpowiedź #31 dnia: 16 Kwietnia 2018, 16:38 »
Troszku polutowałem przy Chińskim karcie do Famiclona.
Już nie sieje tak zakłóceniami na ekranie i niektóre gry uruchamiają się łatwiej.

Offline PROTON

• Level 3
« Odpowiedź #32 dnia: 28 Kwietnia 2018, 09:44 »
Przerobiłem zasilacz w stacji 1571 ze 110V na 230V.

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
  • Wolność, własność, sprawiedliwość
« Odpowiedź #33 dnia: 28 Kwietnia 2018, 10:49 »
Impulsowy na impulsowy, fu, i obciales "korala", fu.... Buhaha ;)

No a tak serio to pozdro dla kumatych, słuszny ruch, teraz masz worldwide compatible.
"Cokolwiek powiesz albo napiszesz, znajdzie się ktoś, kto słyszy lub czyta coś zupełnie innego i jeszcze bezczelnie wmawia Ci to"

Offline MCbx

• Level 4
« Odpowiedź #34 dnia: 28 Kwietnia 2018, 18:56 »
Zdrada :) w postaci wykonania na Arduino adaptera do przed chwilą pozyskanego Atari Mega - podłączenie klawiatury i myszy PS/2, jak i typowego joysticka. Implementacja protokołu z opracowania i... zadziałało "od strzała".

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
« Odpowiedź #35 dnia: 28 Kwietnia 2018, 23:10 »
Ja nabylem ostatnio 1571 i siedzial w niej stabilizowany zasilacz jak na dolaczonej foci. Docelowo wymieniam na impulsowy.
"Cokolwiek powiesz albo napiszesz, znajdzie się ktoś, kto słyszy lub czyta coś zupełnie innego i jeszcze bezczelnie wmawia Ci to"

Offline V-12/Tropyx

• Level 7
  • 0ldsk00l 4ever!
    • http://www.riversedge.pl/
« Odpowiedź #36 dnia: 29 Kwietnia 2018, 22:13 »
Moja 1571 ma równiez taki zasilacz i podczas transportu po zakupie na Allegro trafo się oderwało całkowicie od PCB (!), no ale udało się to jakoś sklecić i śmiga do dziś.

Btw. Nie chcesz przypadkiem mojego zasilacza impulsowego do 1571? Tylko trzeba go przerobić, by był na 220 v ;P
http://www.riversedge.pl/ - zapraszam na nową stronę: recenzje, relacje, strefa C64.

Serwis Commodore 64/1541 - naprawa/diagnoza.
Zawsze aktualne!

Offline Kusiu

• Level 3
« Odpowiedź #37 dnia: 01 Maja 2018, 12:21 »
1571 mają chyba pecha w transporcie, moja też ostatnio przyszła z uszkodzoną kratką wentylacyjną.

A obudowę po umyciu suszyłem tak.
https://youtu.be/4JqXoI09MYc

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
« Odpowiedź #38 dnia: 02 Maja 2018, 23:40 »
Poskładaliśmy z Jammerem zaproszenie na Silesia Party 9
https://www.youtube.com/watch?v=slKWjg2vqkM

Do którego grafikę zrobili Jetan oraz Odyn... a Muzyke także Jammer.

http://csdb.dk/release/index.php?id=164398
« Ostatnia zmiana: 02 Maja 2018, 23:42 wysłana przez Raf »

Offline KB777

• Level 6
  • -profil nieaktywny-
« Odpowiedź #39 dnia: 24 Maja 2018, 09:47 »
Nie "dziś" bo to robię z doskoku od paru dni...

Pacjent: w miarę jeszcze porządny PC, płyta MSI Z87-G43, niby "gamingowa" ale kupiłem właśnie ją bo miała jeszcze sporo "starych" PCI i do tego - zarówno RS232 jak i LPT (no szkoda, że FDD już niet - bo naszło mnie ostatnio na podłączanie napędów 8''). Proc: I7-4770. OS: Linux (konkretnie Fedora 25, oczywiście 64 bit). Dodatkowo: w tej chwili PC wybebeszony jest z bajerów, została tylko karta na PCI - LPT + 2xCOM. Wspominam o tym bo na początku testy robiłem właśnie z tym "dospawanym" LPT.

Rozpoznanie: OpenCBM,  ver 0.4.99.99 (snapshot z Githuba z początku tygodnia) + kabel XMP1541. Tak - stary dobry LPT w akcji ;) 

OKi doki... na dodatkowym LPT na karcie PCI - żopa. Na wbudowanym - no... widać stację, trochę rzeczy działa - typu cbmctrl status/command/download (znaczy odczyt pamięci stacji), działa też cbmformat i  cbmforng (bajer, nawet mierzy prędkość obrotową na każdej ścieżce, fiu fiu).
cbmctrl detect - i mam reboot. d64copy - wziu.... rusza stacja i jebut znowu. Muszę sprawdzić jak d64copy pójdzie z opcją "tylko serial", bo wydaje mi się że to właśnie "parallel" bruździ.

Tak czy siak, skoro to kompilowałem ze źródeł - driverowi "cbm" debug zrobiłem, może uda mi się przy okazji wyczaić czemu nie chce działać na LPT na karcie PCI. JTAG-i na tym samym porcie problemów nie mają.

Pytanie 1: dlaczego nie Windows ? 64 bitowe wymuszają podpisywanie sterowników, a nie będę kombinował z odpalaniem w debugu itp.
Pytanie 2: czemu nie kable XU-cośtam ? No bo dopiero wczoraj zamówiłem Arduino Mini te z 32u4, żeby sobie zrobić XUM1541 (+ parallel). A jak znam siebie, nie będzie mi się chciało lutować, więc pozostanę przy tym co zrobiłem w ubiegłym wieku :P
-profil nieaktywny-

Offline PROTON

• Level 3
« Odpowiedź #40 dnia: 24 Maja 2018, 15:59 »
Zrobiłem upgrade laptopa, dostał dysk SSD. Śmiga aż miło :)
System Debian + XFCE

Offline KB777

• Level 6
  • -profil nieaktywny-
« Odpowiedź #41 dnia: 24 Maja 2018, 23:38 »
Walki z kablem XMP1541 pod 64 bitowym Linuxem z kernelem 4.x ciąg dalszy - okazało się, że driver skompilowany bez debugu daje efekt w postaci takiej, że cbmctrl detect poprawnie wykrywa stację - i rodzaj kabla.
W ogóle bez parallela to nawet działa - pozrzucałem kilkanaście dyskietek.

Z paralellem D64copy niestety dalej generuje reboot. W logach nic specjalnego nie widać. Że też zachciało mi się stary kabel (c.a. 93-94 rok) do PC z 2015-2016 podłączać :P
-profil nieaktywny-

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
« Odpowiedź #42 dnia: 25 Maja 2018, 15:52 »
Niedawno kupiłem zoomfloppy, muszę potestować na bad blokach. Ogólnie na stacji dysków 1571+parallel idzie skopiować stronę dysku w mniej niż 30 sekund, podobno.

Offline KB777

• Level 6
  • -profil nieaktywny-
« Odpowiedź #43 dnia: 25 Maja 2018, 17:11 »
Niedawno kupiłem zoomfloppy, muszę potestować na bad blokach. Ogólnie na stacji dysków 1571+parallel idzie skopiować stronę dysku w mniej niż 30 sekund, podobno.

http://myoldcomputer.nl/commodore-64/xum1541-promicro/
"Zoomfloppy dla ubogich" - (klony) Arduino Pro Micro na Allegro po 20-parę zeta są, malutkie toto - da się wlutować do środka, ludzie się chwalili takimi patentami.

BTW - a gdzie kupowałeś, bo Jim Brain chyba nie ma na stanie akurat ?
-profil nieaktywny-

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
« Odpowiedź #44 dnia: 25 Maja 2018, 17:49 »
Kupiłem od pewnego Kanadyjczyka używkę, która była raz użyta ;) natomiast istotnie da się kupić gotowe moduly z atmegami że sprzętowym usb, do tego proste pcb-adapter do din6 i już mamy xum1541, aż dziw że ktokolwiek jeszcze jedzie na xu.