Nie "dziś" bo to robię z doskoku od paru dni...
Pacjent: w miarę jeszcze porządny PC, płyta MSI Z87-G43, niby "gamingowa" ale kupiłem właśnie ją bo miała jeszcze sporo "starych" PCI i do tego - zarówno RS232 jak i LPT (no szkoda, że FDD już niet - bo naszło mnie ostatnio na podłączanie napędów 8''). Proc: I7-4770. OS: Linux (konkretnie Fedora 25, oczywiście 64 bit). Dodatkowo: w tej chwili PC wybebeszony jest z bajerów, została tylko karta na PCI - LPT + 2xCOM. Wspominam o tym bo na początku testy robiłem właśnie z tym "dospawanym" LPT.
Rozpoznanie: OpenCBM, ver 0.4.99.99 (snapshot z Githuba z początku tygodnia) + kabel XMP1541. Tak - stary dobry LPT w akcji
OKi doki... na dodatkowym LPT na karcie PCI - żopa. Na wbudowanym - no... widać stację, trochę rzeczy działa - typu cbmctrl status/command/download (znaczy odczyt pamięci stacji), działa też cbmformat i cbmforng (bajer, nawet mierzy prędkość obrotową na każdej ścieżce, fiu fiu).
cbmctrl detect - i mam reboot. d64copy - wziu.... rusza stacja i jebut znowu. Muszę sprawdzić jak d64copy pójdzie z opcją "tylko serial", bo wydaje mi się że to właśnie "parallel" bruździ.
Tak czy siak, skoro to kompilowałem ze źródeł - driverowi "cbm" debug zrobiłem, może uda mi się przy okazji wyczaić czemu nie chce działać na LPT na karcie PCI. JTAG-i na tym samym porcie problemów nie mają.
Pytanie 1: dlaczego nie Windows ? 64 bitowe wymuszają podpisywanie sterowników, a nie będę kombinował z odpalaniem w debugu itp.
Pytanie 2: czemu nie kable XU-cośtam ? No bo dopiero wczoraj zamówiłem Arduino Mini te z 32u4, żeby sobie zrobić XUM1541 (+ parallel). A jak znam siebie, nie będzie mi się chciało lutować, więc pozostanę przy tym co zrobiłem w ubiegłym wieku