Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: Czego dziś dokonałem 2018  (Przeczytany 10324 razy)

Offline sajmosia

• Level 3
Re: Czego dziś dokonałem 2018
« Odpowiedź #90 dnia: 02 Sierpnia 2018, 16:15 »
:o Wiec z pewnoscia nie bylo to 0,05 wartosci komputera.

Z Pewnoscia nie :)

0.8*X tez wymyslilem :)

Offline KB777

• Level 6
  • -profil nieaktywny-
« Odpowiedź #91 dnia: 03 Sierpnia 2018, 10:12 »
BTW - "Porsche" to mit. Projektantem tych co fajniejszych obudów w sprzętach CBM był Ira Velinski.

Mimo to nawet dla mie o "Porsche", jako micie czy nie, slyszalem a o Ira Velinski nie :)

[...]
Inna ciekawostka o jakiej niektorzy nie wiedza, to Icek Trzmiel byl milion razy bardziej chciwy na kase niz dzisiejszy np Apple. [...]

Co do pierwszego - no, ja jak czegoś nie wiem to się tym nie chwalę :P Ale spoko, spora część posiadaczy C64 twierdzi, że tam jest procesor Motorola 6502. Nic... Voyager kiedyś na sieci (Chip czy coś) popełnił artykuł, gdzie w ekipie odpowiedzialnej za zaprojektowanie C64 "zapomniał" o trójcy Yannes, Charpentier & Winterble, no... to już podpada pod bluźnierstwo, świętokradztwo i hgw co jeszcze :P

Trzmiel//Trzmil/Tramiel: Jack, Jacek, Idek, Juda (Yehuda). Ale nie Icek. Atarowcy mieszkający w Łodzi temat ten już obczajali: http://www.atari.org.pl/forum/viewtopic.php?id=13746

Czy był bardziej chciwy niż Apple (dzisiejsze) ? Nawet jeśli był - to i tak mu dzięki, bo jak powiedział kiedyś do Wozniaka: “You built computers for the classes. I built them for the masses.”
A Hobocti Ci wyjaśnił ile kosztowały w tamtych czasach pamięci...
« Ostatnia zmiana: 03 Sierpnia 2018, 10:20 wysłana przez KB777 »
-profil nieaktywny-

Offline sajmosia

• Level 3
« Odpowiedź #92 dnia: 03 Sierpnia 2018, 11:29 »

To, ze takie byly ceny nie oznacza, ze Icek po tyle je kupowal :)
Tak czy inaczej dziekuje za wyjasnienie, czuje sie pouczony :)

Pozdro.

Ps. Nie motorola 6502 tylko Intel Z80 :)

Offline KB777

• Level 6
  • -profil nieaktywny-
« Odpowiedź #93 dnia: 03 Sierpnia 2018, 21:51 »

To, ze takie byly ceny nie oznacza, ze Icek po tyle je kupowal :)

Idek skąd by miał taniej? Nie dało się na boku nic kupić, bo popyt przewyższał podaż, chyba nawet MOS się przyjmierzał do produkcji pamięci, bo taki był z nimi problem. TTLe zaczęli w sumie swoje robić. A jak R&D z USA jeździło do Japonii (tam przecież powstał Max), to mieli prikaz żeby "na targu" TTLi nakupować, bo oficjalnymi kanałami szło cieżko.
-profil nieaktywny-

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
  • Wolność, własność, sprawiedliwość
« Odpowiedź #94 dnia: 06 Sierpnia 2018, 22:04 »
Finalna metalowa obudowa, malowana proszkowo na czarny mat.
"Cokolwiek powiesz albo napiszesz, znajdzie się ktoś, kto słyszy lub czyta coś zupełnie innego i jeszcze bezczelnie wmawia Ci to"

Offline KB777

• Level 6
  • -profil nieaktywny-
« Odpowiedź #95 dnia: 10 Sierpnia 2018, 15:42 »
Średnio związane z C=, choć akurat ten sprzęt bardzo się przydaje przy "dłubaniu"

Otóż naszło mnie na "Pimp my Scope", więc w wiekowym już TDS210 (to nowszy z dwójki oscyloskopów w mojej kanciapie, drugi jest jeszcze "sdiełano w CCCP" - no i w całej tej historii odegrał niebagatelną rolę) zapragnąłem wymienić firmware na najnowszy - a do tego rozszerzyć moduł komunikacyjny z TDS2CM na TDS2MM (dodatkowo FFT i pomiary na przebiegach, typu czas narastania/opadania, Vpp, średnia itp itd). Pierwsza rzecz - wymiana EPROMu tylko, druga - podmiana SRAMu z 32kB na 128kB + zmiana EPROMu.

Przy tym wszystkim jak się przyglądałem bebechom wyszło mi, że ten sprzęt musiał przeżyć jakieś bliskie spotkanie z kawą (patrzcie, Tektronix to robił solidne rzeczy) - no to go na elementy składowe rozebrałem, wszelkie plastiki do mycia, PCB itp - też przeczyściłem.

Po złożeniu... zonk. Na wyświetlaczu poziome krechy tylko. Więc serwisówka "w łapę", multimetr i jadziem - zasilania w porządku, multimetr jakieś badziewie mi wyświetlił że wyłazi z wyjścia dla kalibracji - ale radziecki oscyloskop pokazał że jest git (no, ba, nawet mi radziecki klon 8085 w oscyloskopie wyliczył, że przebieg ma okres 1ms; a 1 kHz na wyjściu oznacza, że selftest przeszedł jak należy - tam błąd zakodowano na... częstotliwości, dobry patent).  No to manual od 68ec000 - bo TDS2xx to prawie Amiga 500 (a większe modele i 68ec040 mały, na takim właśnie TDS754c miałem przyjemność w pierwszej robocie pracować), całe szczęście mam pierwszą wersję PCB jeszcze z PLCC, SO/SOJ, to się łatwo wpiąć (ewentualnie) z analizatorem, kolejne już miały BGA itp... Całe szczęście analizator się okazał nie być potrzebny.
Wyszło mi, że proc żyje, no to zacząłem badać złącze od LCD - no i co, brak jednego sygnału od synchronizacji. Już zacząłem się na eBayu rozglądać za głównym PCB (od 50 w USA do 120 USD w Grecji - z aktualnych ofert) - bo to sugerowało, że padł jeden z ASICów (Tektronix nie wymienia ich, można kupić cały kontroler w cenie Hanteka).  Ale jeszcze raz się przyjrzałem - ułamał się kontakt w gnieździe od "flex cable" do LCD, a ja mierzyłem na wysuniętej trochę taśmie, bo tam dostęp do PCB jest utrudniony (ekrany z grubej blachy po obu stronach). Udało mi się zlokalizować ten akurat sygnał na nieużywanym gnieździe obok - gniazdo poszło out, pociągnąłem srebrzankę bokiem i wchodzi do gniazda od taśmy LCD zamiast tego urwanego kontaktu.

Sprzęt działa. Ciekawe czy wytrzyma drugie 20 lat ;)
-profil nieaktywny-

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
« Odpowiedź #96 dnia: 12 Sierpnia 2018, 22:59 »
W sobote mnie wzielo na opary cyny i kalafonii wiec poskladalem pozostale pi1541, ktore mam na stanie z serii prototypowej :)
"Cokolwiek powiesz albo napiszesz, znajdzie się ktoś, kto słyszy lub czyta coś zupełnie innego i jeszcze bezczelnie wmawia Ci to"

Offline Sebaloz

• Level 6
« Odpowiedź #97 dnia: 12 Sierpnia 2018, 23:09 »
W sobote mnie wzielo na opary cyny i kalafonii wiec poskladalem pozostale pi1541, ktore mam na stanie z serii prototypowej :)
Daj na nagrode na AmiParty skoro wybierasz sie do znienawidzonych Amigowcow

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
« Odpowiedź #98 dnia: 26 Sierpnia 2018, 17:16 »
Dalem nagrodę na amiparty w postaci adaptera joysticków db9 dla hostów z USB, w metalowej, malowanej na czarno obudowie.

Zmontowałem ostatnio adapter pla dla starych c64. Docelowo chce mieć także te adaptery zaprogramowane dla innych maszyn, w których występowało to 28pin pla lub klony.

Offline endriu1181

• Level 1
  • *
« Odpowiedź #99 dnia: 27 Sierpnia 2018, 23:14 »
Pochwalę się "wykopaliskiem". Wczoraj odnalazł mi się na dysku zapis "state" ze starej wersji emulatora CCS64 datowany na 2005 rok. Nowsze wersje emulatora nie wczytują tego pliku więc mało brakowało a poszedłby do kosza. Ale nie skasowałem go tylko uruchomiłem pod starym emulatorem. Dziś zrobiłem mały "myk" i w końcu zgrałem filmik z tego pliku który jest opisem zestawu gier numer 75: https://youtu.be/tCWX7yJbtMg Niestety autor muzyki jest nieznany a jakiś spryciarz wyciął informacje z początku pliku dźwiękowego.

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
« Odpowiedź #100 dnia: 05 Października 2018, 00:46 »
Diagnozowalem dzisiaj plyte glowna C128 - zajebiaszczy trup, zwarcie na linii 5V, brak 12V, grzejeace sie ramy - co ciekawe wszystkie scalaki w podstawkach sprawne (przetestowane z cartem diagnostycznym check64 na innej maszynie) a zwarcie generowal uszkodzony VDC. Plyta prawdopodobnie z kategorii "naprawa ekonomicznie nieuzasadniona".

Offline Kusiu

• Level 3
« Odpowiedź #101 dnia: 06 Października 2018, 23:40 »
Skleciłem taką obudowę do pi1541

Muszę jeszcze zrobić coś z wyświetlaczem, niestety nie mam teraz odpowiednich dystansów by go podeprzeć. Docelowo planuję go zamontować pod kątem używając takiego uchwytu.

« Ostatnia zmiana: 06 Października 2018, 23:43 wysłana przez Kusiu »

Offline KB777

• Level 6
  • -profil nieaktywny-
« Odpowiedź #102 dnia: 08 Listopada 2018, 23:46 »
Zlutowałem biednego Final Chesscarda (tego z którego kiedyś popełniłem schemat). Oraz ProSpeed'a - jak już się sztachać kalafonią, to raz a dobrze. Wszystko w podstawkach, mam nadzieję że działać będzie - kiedyś sprawdzę, najważniejsze było pozrzucać Epromy i poskanować PCB bez elementów.

ProSpeed jest o tyle ciekawy, że na dodatkowym PCB w stacji siedzi sobie 6526 (czemu nie 6522...), SRAM, dwa EPROMy (jeden 16 kB oznaczony jako MMU - rzeczywiście, jego zawartość wygląda na relizację funkcji logicznych; drugi - 64kB - to DOS + jakieś badziewka, znalazłem tam nawet program w Bejzolu !). No i jeszcze jest miejsce na oryginalny DOS.

No dobra... zaczynam kleić karta do C64 z YMF262 (OPL3.... 2x więcej kanałów niż FM-YAM, do tego układ jest sporo szybszy, nie trzeba NOPów ćkać).
-profil nieaktywny-

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
« Odpowiedź #103 dnia: 09 Listopada 2018, 08:22 »
Fajnie, ze ktos robi jeszcze cos pozytecznego, ja przedwczoraj podnioslem tl866, aktualizacja firmware robila psikutasa w postaci czyszczenia firmware, jesli wykryje pirata lub zmiane typu z cs na a (dodatkowe zlacze isp), u mnie chyba ten drugi trigger zadzialal...

Offline malik_cjm

• Level 2
  • **
« Odpowiedź #104 dnia: 09 Listopada 2018, 08:41 »
Tez mialem ten problem ze 3 tygodnie temu. U mnie nie wyczyscilo firmware tylko zablokowalo mozliwosc aktualizacji i caly czas pojawial sie komunikat ze to piracka wersja.
Pomoglo wymuszenie przejscia TL866 to trybu boot, poprzez zwarcie jednego pinow mikrokontrolera to masy. Potem juz mozna bylo zrobic aktualizacje.
A Tobie co pomoglo?