Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: Zasilacz do C64/C128  (Przeczytany 12684 razy)

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
  • Wolność, własność, sprawiedliwość
Zasilacz do C64/C128
« dnia: 28 Grudnia 2017, 18:37 »
Nowy zasilacz do Commodore 64

(jest wystarczajaco mocny, aby zasilic takze plaskiego C128 ale dostarczany jest z wtyczka do C64, bez adaptera na kwadratowy wtyk do C128).

Wejscie: 230V 50Hz, bezpiecznik.

Wyjscie: 5V DC 3A, 9V AC 1.1A

Masa: 0.75KG

Zasilacz jest wykonany z polskich komponentow, gdzie mozliwe (transformator, kabel, obwod drukowany, obudowa), modul zasilacza impulsowego jest certyfikowany i sprawdzony - nie wywoluje zaklocen czy interferecji nawet podczas imprez pelnych komputerow i roznych sprzetow, takich jak Pixel Heaven.

Zasilacz posiada zintegrowane zabezpieczenie przeciwzwarciowe, nadpradowe oraz nadnapieciowe (zapomnij o sav64 i podobnych wynalazkach).

Cena: 130 zlotych dukatow.
Kazda sztuka jest budowana wlasnorecznie przeze mnie i sprawdzana przed wysylka.
Preferowana wysylka paczkomatem.

"Cokolwiek powiesz albo napiszesz, znajdzie się ktoś, kto słyszy lub czyta coś zupełnie innego i jeszcze bezczelnie wmawia Ci to"

Offline rs2322

• Level 5
  • ASAP
Re: Zasilacz do C64/C128
« Odpowiedź #1 dnia: 28 Grudnia 2017, 21:59 »
Pewnie sie powtarzam ale trudno

w nawiazaniu do unikniecia odpowiedzi tutaj
http://c64power.com/forumng/index.php?topic=7467.285

ściskam dalej, dalej i dalej . . .

Hej

Na zbuce sie chwalisz zasilaczem oki ale chwalisz sie zabezpieczeniami których tam nie ma według mnie (być może ktoś wprowadził Cie w błąd i sprzedał fejk)

https://web.facebook.com/groups/retrogranie/permalink/1476406812476809/

Piszesz cytuje"...ma szereg zabezpieczeń (przeciwzwarciowe, nadprądowe i nadnapięciowe.."

Moje pytania są trywialne jeżeli tam są zabezpieczenia o których piszesz i przekładają sie one faktycznie na bezpieczeństwo (bezpiecznik topikowy pomijam), zatem

1. Jak wygląda stabilność napięciowa zasilacza (tor DC i AC) przy nominalnym obciążeniu ?

2. Jaki jest czas zadziałania (reakcji) zabezpieczenia napięciowego i/lub prądowego dla toru DC i dla toru AC ?

3. W przypadku zadziałania zabezpieczenia jaka energia/moc (J lub W) zostanie oddana do naszej commodory zanim zasilacz zostanie wyłączony - przejdzie w stan bezpieczny 0V/0A ?

4. Czy układ w przypadku zadziałania zabezpieczenia i ustania progu zadziałana powróci samoczynnie do pracy ?

5. Jeżeli chodzi o zabezpieczenia (prądowe/napięciowe) jak wygląda próg ich zadziałania i stabilność temperaturowa bo zasilacz liniowy ma to do siebie że sie nagrzewa, a zabezpieczenie musi trzymać parametry w zakresie od +20oC do powiedzmy +80oC (nie widze aktywnego chłodzenia, a konwekcja działa jak wiecie niezbyt wydajnie), zatem ile mV/oC i mA/oC  ?

6. Jak wygląda zabezpieczenie nadprądowe, z podcięciem czy bez (lub inne to jakie) - wskazana zdjęta charakterystyka ?

7. Jak zostało zrealizowane zabezpieczenie nadnapieciowe i nadprądowe toru 9V AC (nie bój sie nie skopiuje) ?
« Ostatnia zmiana: 28 Grudnia 2017, 22:04 wysłana przez rs2322 »
Pamięci RAM każda ilość: KM4164, 4464, TMS 4464 MT1259-10
PCB - projekty na zamówienie.
Programowanie pamięci EEPROM, EPROM - free !
SD2IEC http://c64power.com/forumng/index.php?topic=6630.0

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
« Odpowiedź #2 dnia: 28 Grudnia 2017, 22:48 »
Czemu nie przedstawisz wynikow pomiarow z innego watku, juz tam miales problem z zasilaczem, ktory pokazalem, pomarudziles, ale nie bylo jakiejkolwiek konkluzji :) i na tym powinieniem poprzestac, no ale... niechaj bedzie :)

Nie mamy tu do czynienia ze sprzetem militarnym ani szpitalnym, uzywam gotowego modulu zasilacza impulsowego, dane techniczne modulu, ktory uzywam nie mowia o wszystkich szczegolach, ktore chcesz znac :)

W bogatszych krajach wiara rzucila sie na savery z przekaznikiem, ktory ma podobno taka zwloke, ze w przypadku zwarcia regulatora i diod jednoczesnie nie ma szans aby komputer to przetrwal ale ja tego nie sprawdzalem (takie opinie mozna poczytac), niemniej jednak sadze, ze ludzie ci nie uzywaja w swoich samochodach 30 letnich opon a chca uzywac 30 letnich zasilaczy o watpliwej juz w latach '80 reputacji :)

Fajnie ze znasz sie na teorii zasilaczy, ale ja nie mialem zamiaru projektowac SMPS, od samego poczatku zamierzalem wykorzystac gotowy modul zasilacza impulsowego, najpierw jednak prototypujac i sprawdzajac jak sie bedzie ten modul zachowywac w praktyce :)

Niemniej jednak co by nie bylo ze uciekam od odpowiedzi:
Ripple max  2% p2p @ 3A obciazeniu
Zasilacz sam probuje powrocic do pracy po uaktywnieniu zabezpieczen
Czas reakcji na zmiane obciazenia o 50% max 0.5mS
Czas pracy w przypadku odciecia zasilania: 10mS @ 3A
Certyfikacja CE Class B

po co zabezpieczac 9V AC prosto z trafo? :D spodziewasz sie skokow na 400V?

PS. idz do Lotarka zapytac o to samo w kontekscie tych zasilaczy:
http://lotharek.pl/product.php?pid=193
"Cokolwiek powiesz albo napiszesz, znajdzie się ktoś, kto słyszy lub czyta coś zupełnie innego i jeszcze bezczelnie wmawia Ci to"

Offline rs2322

• Level 5
  • ASAP
« Odpowiedź #3 dnia: 28 Grudnia 2017, 23:24 »
Wlasnie zlozylem zamówienie u Latoraka, zobaczymy, zobaczymy, widze nieznajomośc przepisów odnośnie wprowadzania produktów na rynek UE, eh.
To że masz tam CE - China Export to Cie nie chroni w żaden sposób, wprowadzajac zasilacz na rynek ponosisz wszystkie konsekwencje z nim związane (prawno-cywilne) i ta naklejka nic Ci nie da (czy sobie ją sam nakleisz czy już była nie ma znaczenia), powiem jak to się załatwia, kupujesz taki produkt od Ciebie - robię badania bo akurat mam takie możliwości i wiedze, jezeli mam potwierdzenie że nie spełnia podsatwowych wymogów to zgłaszam to do PIP i zaczyna sie działanie aparatu państwa nadzorowanego przez UE i już nie ma zmiłój. Nie daj Boże jeżeli komuś sie coś stało z powodu takiego cuda lub utracił mienie materialne czy też nie materialne, ludzie nie zdają sobie sprawy że w takim przypadku można stracić wszystko na co sie pracowało całe życie - przez nie wiedze kóra w tym przypadku jest kosztowna.

Mój ostatni przykład, znajomy mechanik instaluje instalacje gazowe do aut, akurat mnie zakładał i podczas wymiany doświaczeń okazało sie jest to dość proste urządzenie (sterownik klasy stag4) i że w sumie można by przesowcić i dodać pare pierdół, oczywiście producent nie daje informacji gdzie jest jtag itd., kontakt do producenta - odpowiedz że nie dadza bo to bo tamto, cóż kolega chce to sie wszytsko da, kontakt ponownie z firmą tylko oficjalne pismo że wnosze o udostepnienie kopi dokumentu badania typu WE i zakresu norm które musi spełniać to urządzenie (sterownik na 12V typu xxx, klasa ULV, IEC xxx itd. itp), dzwonią że nie dadzą, wysmarowałem mail że mają 48h żeby sobie to zweryfikowli u osoby biegłej w prawie ( czytaj prawnik / kancelaria) bo po tym czasie zgłaszam sprawę do organów państwa (takiego zgłoszenia nie można wycofać). Efekt po niespełna 24h dostałem nie tylko opis jtg'a ale całą dokumentacje łacznie z kodami źródłowymi o które nie prosiłem. Cóż producent owego sterownika zweryfikował swoją wiedze i został uświadomiony że ma zaległości (brak badań typu potwierdzających zgodność w danym zakresie) które mogą sie skonczyć bardzo źle dla niego i firmy.

PS> udostepnisz zasilacz do badań to beda pomiary, tyle - ponadto cena jest zbyt duża, powinna byc połowa tego max., czemu taka duża cena ? przecie nie ma tam połączeń ze srebra chyba ? a może są ?

mozesz z łaski scalić te posty żeby nie było jeden pod drugim.
« Ostatnia zmiana: 28 Grudnia 2017, 23:30 wysłana przez rs2322 »

Offline maliniak

• Level 5
« Odpowiedź #4 dnia: 28 Grudnia 2017, 23:32 »
Budowanie zasilaczy i wprowadzanie ich do obrotu bez badań ....ce...itd. to śliska sprawa.
Wszystko jest w porządku póki nic się nie stanie, jak się stanie i klient roszczeniowy to wywalczy spore odszkodowanie.
Zasilacz to urządzenie przetwarzające energię elektryczną , i bez problemu może być uznany za produkt niebezpieczny.
Radzę poczytać w googlach ile teraz jest np. spraw związanych z nieoryginalnymi ładowarkami do telefonów, ile spraw jest w sądach o odszkodowanie i kogo sądy wskazują kto jest za to odpowiedzialny.

Offline rs2322

• Level 5
  • ASAP
« Odpowiedź #5 dnia: 28 Grudnia 2017, 23:35 »
Zawsze ten co wprowadza do obrotu, czyli sprzedawca
W Polandi ups. w Pislandi jeszcze przepisy sa luzne bo z dnia na dzien nie pojedziesz siedziec, natomiast w RFN/NRD samo wskazanie o wprowadzenie produktu nieposiadającego dokumentów stwierdzających spełnienie owych wymagań powowduje postawienie zarzutów przed sądem i państwo na poczet domniemanych odszkodowań zabezpieczea majątek do 1mln EURO z chaczykiem w góre - jak nie masz to nikogo nie obchodzi.
« Ostatnia zmiana: 28 Grudnia 2017, 23:40 wysłana przez rs2322 »

Offline V-12/Tropyx

• Level 7
  • 0ldsk00l 4ever!
    • http://www.riversedge.pl/
« Odpowiedź #6 dnia: 29 Grudnia 2017, 01:32 »
Ja też się powtórzę, bo temat ten był już wcześniej wałkowany. W PL obowiązują normy, które pozwalają dopuszczać dany produkt elektroniczny do sprzedaży. Zajmuje się tym Prezes UKE, który przeprowadza kontrole wprowadzanych do obrotu na polskim rynku urządzeń radiowych i telekomunikacyjnych urządzeń końcowych. Często podczas kontroli nie są dopuszczane do obrotu właśnie zasilacze, ale również i ładowarki, dekodery DVB-T i tak dalej (pisałem dawno temu, że spore żniwo w tym zakresie zgarnęła Manta). Nie jest to jednak jakaś mega duża liczba urządzeń, co pokazuje, że producenci starają się wypuszczać na rynek coraz lepsze produkty.

Jedyne, do czego nie dotarłem, to wiedza odnośnie tego, jak taka procedura dopuszczania do obrotu jest uruchamiana. Zakładam, że  Prezes UKE nie będzie zainteresowany jakimś tam produktem w liczbie 50 sztuk sprzedawanym na forum xyz, bo jego głównym celem jest "polowanie" na zalewającą nasz rynek tanią chińszczyznę dystrybuowaną przez legalnie działające firmy. Zasilacz Rafa, z tego co pisze, jest wykonany z elementów dopuszczonych do obrotu w PL, więc całość powinna spełniać normy. Natomiast cena zawsze będzie kwestią dyskusyjną, ale za gotowy produkt trzeba po prostu zapłacić. Jak ktoś nie przestawi myślenia z polskiego na zachodni, to nadal w każdej ofercie będzie widział opcję "za drogo".

Mnie nowy zasilacz swego czasu kosztował stówkę. I służy mi do dziś. Siakieś chyba 13 lat. A wtedy 100 zł było zdecydowanie cięższym pieniądzem, niż dziś (wtedy to była 1/8 minimalnej krajowej). I wcale nie narzekałem, bo wiedziałem, że biorę sprzęt na lata.

Ostatnio "naprawiałem" zasilacz wykonany w technologii 3 in 1 (lutowałem odczepione kable). Nieżyjący już ojciec kumpla swego czasu zmontował takie cudo z 3 zasilaczy, by zasilić lampki choinkowe. W zasadzie aktywne są tam 2 zasilacze, których osobne napięcia wyjściowe się sumują i potem finalne napięcie przechodzi przez trzeci (jak się domyślam, uwalony) zasilacz w taki sposób, że omija jego blok zasilania. Totalna samoróba, niespełniająca norm, ale kto by na to zwracał uwagę. Ważne, że zasila lampki. :D Znajomego ojciec pracował jako elektryk, więc sądzę, że wiedział, co robi.
http://www.riversedge.pl/ - zapraszam na nową stronę: recenzje, relacje, strefa C64.

Serwis Commodore 64/1541 - naprawa/diagnoza.
Zawsze aktualne!

Offline rs2322

• Level 5
  • ASAP
« Odpowiedź #7 dnia: 29 Grudnia 2017, 07:49 »
...
Jedyne, do czego nie dotarłem, to wiedza odnośnie tego, jak taka procedura dopuszczania do obrotu jest uruchamiana. Zakładam, że  Prezes UKE nie będzie zainteresowany jakimś tam produktem w liczbie 50 sztuk sprzedawanym na forum xyz, bo jego głównym celem jest "polowanie" na zalewającą nasz rynek tanią chińszczyznę dystrybuowaną przez legalnie działające firmy. Zasilacz Rafa, z tego co pisze, jest wykonany z elementów dopuszczonych do obrotu w PL, więc całość powinna spełniać normy.
...

0. To jest zespół powiązanych przepisów, polskie ustawodastwo PL + UKE i UE dyrektywa CE (EMC/EMI/Rhost/...głównie normy które są płatne),

1. Jest zainteresowany nawet jedna sztuką i nie ma znaczenia czy jest płotka czy gignat - sprawdzone na własnej skórze, nie jest to sam prezes tylko urząd który dysponuja wbrew pozorą armią wykwalifikowanych ludzi i nie potrzeba do teo UKE, sprawa zaczyna sie od PIP'u :) bo to własnie oni głównie nadzorują rynek ale nie tylko zreszta ja przecie sie nie znam bo wszystcy wokoło wiedzą lepiej prawda,

https://katowice.pip.gov.pl/pl/dzialania/nadzor-rynku/2514,akty-prawne.html

2. To że dane urządzenie jest posklakadane czy zmontowane z klocków które mają odpowiednie normy nie gwarantuje że razem dalej będą gwarantowść taki sam poziom (zgodność z tymi czy innymi normami) - z tego względu jest to nowe urządzenie i podlega zawsze ocenie (badania zwał jak zwał) zanim zostanie wprowadzone na rynek, twoje rozumowanie jest błędne niestety taką wiedzę ma niemal 95% ludzi co potem sie kończy nieciekawie. Osoby które znają temat np. wprowadzają urządzenie X robią wszystko by zasilacz Y (do tego urządzenia) był dostarczany niezależnie najlepiej przez inną firmę bo wtedy zbywają niemal całą odpowiedzialność na tego od zasilacza. Tematyka wałkowana na elektrodzie nie jeden raz, jest tam wiele przypadków z życia jak działa taka kontrolna i czym sie to konczy.

Offline Skull

• Level 6
« Odpowiedź #8 dnia: 29 Grudnia 2017, 07:52 »
I ja się włączę do dyskusji, ale jako konsument.
Może nie za bardzo zależy mi żeby ten zasilacz miał parametry laboratoryjne, idealną ochronę przeciwzwarciową, już nie mówiąc o czasach reakcji itd.  I mam świadomość że to w zasadzie spięcie modułów i wstawienie do obudowy. Coś w tym rodzaju sam sobie zrobiłem i wstawiłem do środka c64, gdy wywaliłem modulator. Trzeba było znaleźć odpowiedni transformator toroidalny żeby się zmieścił - a i tak bez podrzeźbienia w obudowie się nie dało obyć (na którejś Silesi nawet się chwaliłem Kisielowi (trafo 2x8v 40W), i pamiętam także zdziwienie kogoś kto chciał na chwile pożyczyć ode mnie zasilacz do c64), ale do meritum...
Z punktu widzenia okazjonalnego użytkownika c64 (a pewnie takich na forum jest większość), to zasilacz Raf-a oferuje niewiele. Nadal zajmuje niepotrzebne miejsce na biurku (jak ja nie lubię rozstawiać tych wszystkich zasilaczy po biurku), mimo że ma większą moc nie ma nawet drugiego przewodu do podłączenia dla stacji dysków.
No i w takim wypadku oferuje tyle co różnego rodzaju substytuty, które powstawały jeszcze w latach 90-tych, a cenowo są zdecydowanie tańsze -nawet w licytacji.
130zł to może do zachodu mało, ale nadal mieszkamy w "Pislandii" i zarobki mamy nadal niezachodnie. W temacie retro, 100zł to dla mnie nadal bariera, dla czegoś ponad przeciętnego.

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
« Odpowiedź #9 dnia: 29 Grudnia 2017, 10:05 »
Caly watek zapachnial elektroda, gdzie jakikolwiek problem z PC zaczyna sie od "jaki masz zasilacz" :)

@Skull
Polakom nawet 60zl za nowy zasilacz do 1541/1581-II/CD32 z duzym zapasem mocy to za drogo :) lepiej kupic shit z bylejakiego zasilaza do dyskow twardych albo 25+ letnia uzywke za 50 :)

Co do straszenia, czy RS ma wszystkie atesty, certyfikacje, homologacje, pozwolenia i RoHSy na rzeczy, ktore sprzedaje? ;) Czy RS pokaze badania zasilacza, ktory mu sie nie podobal juz tyle miesiecy temu i tez straszyl i straszyl?
Certyfikacje wypisane przez producenta = od razu china export :) producent na pewno klamie :)

No i jak bys odpowiedzial po co zabezpieczac 9V AC wiecej niz bezpiecznikiem (ktory akurat jest w komputerze) to tez by bylo milo ale nie zdziwie sie jesli olejesz temat, wnioskujac z doswiadczen z odbytych juz dotad dyskusji :)

Poza tym powiedzmy sobie szczerze - szanse, ze RS wprowadzi do obrotu zasilacz, o ktorym mowi sa bliskie zeru, chocby z powodu kosztow certyfikacji :) Cos takiego robi sie na masowa skale a komodorki mimo wszystko to nie ten pulap :)

Uh oh, ostatnio codziennie drama na c64power xD

ah jeszcze jednej linijki nie doczytalem:
PS> udostepnisz zasilacz do badań to beda pomiary, tyle - ponadto cena jest zbyt duża, powinna byc połowa tego max., czemu taka duża cena ? przecie nie ma tam połączeń ze srebra chyba ? a może są ?
Przeciez kupiles ten zasilacz podobno 5V+12V :D to po co mam go udostepniac? bo o nim mowimy :)
A co do ceny - jak wjechales tutaj z sd2iec to mowiles ze bedzie po 60zl ale kupil go za tyle ktokolwiek od Ciebie? xD z tego co slyszalem (bo dawno go od Ciebie nie bralem) to cena jest gdzies 2x wyzsza, czemu skoro czesci kosztuja w serii 100szt max 30zl wraz z pcb? xD
« Ostatnia zmiana: 29 Grudnia 2017, 10:42 wysłana przez Raf »

Offline rs2322

• Level 5
  • ASAP
« Odpowiedź #10 dnia: 29 Grudnia 2017, 10:52 »
1. heh widze ze wywiazala sie dyskusja, zebys sie nie zdziwił z ta certyfikacja, pozyjemy zobaczymy, przynajmniej ewentualnie moja wersja zasilacza w cenie o 50% nizszej będzie gwarantowała komplet zabezpieczeń z wieczystą gwarancją :)

2. Gdybys choć troche miał pojecie (a powinieneś) to byś wiedział które klocki, kiedy i co mają spełniać - lekcja do odrobienia dla Ciebie.

3. Nie strasze, prosze traktować wypowiedzi jako uwagi ale sam Wiesz lepiej zapewne.

4. Nie kupiłem bo mówiłeś że uzyczysz to badań  i jakoś tak zostało że miałeś ... jak użyczysz to będą badania z raportem włącznie.

5. Pomyśl proszę troche z tym zabezpieczeniem na 9V AC, co sie może stać i sam sobie odpowiesz niż pisać bzdury o zabezpieczeniach kórych tam nie ma.

Offline Skull

• Level 6
« Odpowiedź #11 dnia: 29 Grudnia 2017, 11:06 »
Polakom nawet 60zl za nowy zasilacz do 1541/1581-II/CD32 z duzym zapasem mocy to za drogo :) lepiej kupic shit z bylejakiego zasilaza do dyskow twardych albo 25+ letnia uzywke za 50 :)

Po prostu podpowiadam, dolutuj drugi kabel na 1541 i

masz nawet hasło marketingowe: Dwa w cenie jednego

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
« Odpowiedź #12 dnia: 29 Grudnia 2017, 11:23 »
Ja dziekuje za dyskusje w tym watku, oryginalny zasilacz do C64 nie ma nawet bezpiecznika a trafo 9v jest podlaczone bezposrednio do c64, dlaczego to w ogole dziala ?

dlaczego mam nie pisac, ze modul zasilacza impulsowego ma zabezpieczenia? :) moze powinienem dokladac przekaznikowy "saver" do kazdego zasilacza i wtedy bedzie zabezpieczenie?

Mam propozycje :  moglbys lepiej wykorzystac czas klonowaniem FD2000 i pokazaniem, ze faktycznie cokolwiek przy tym zrobiles :)

@Skull
technicznie musialbym miec tam w srodku jeszcze zasilacz 12V, przy takiej konstrukcji jaka przyjalem, nie ma tam juz na niego miejsca (modul impulsowy siedzi w tych szynach w gornej czesci, ktore widac na focie, ktora skopiowal z FB RS)
Poza tym atutem tej konstrukcji jest obciazalnosc 3A @ 5V, co daje mozliwosc podlaczenia flat C128 (tylko te cholerne wtyczki....)

Offline rs2322

• Level 5
  • ASAP
« Odpowiedź #13 dnia: 29 Grudnia 2017, 11:31 »
Rafu ja nie mam zalu o nic spoko, nie masz sie co denerować, obiecuje ze juz bede cicho, ani mru mru, napisalem co mialem napisac w temacie. Cała reszta to już twoje podejscie do tego tematu.

Offline Skull

• Level 6
« Odpowiedź #14 dnia: 29 Grudnia 2017, 12:13 »
technicznie musialbym miec tam w srodku jeszcze zasilacz 12V, przy takiej konstrukcji jaka przyjalem, nie ma tam juz na niego miejsca (modul impulsowy siedzi w tych szynach w gornej czesci, ktore widac na focie, ktora skopiowal z FB RS)
Poza tym atutem tej konstrukcji jest obciazalnosc 3A @ 5V, co daje mozliwosc podlaczenia flat C128 (tylko te cholerne wtyczki....)

No faktycznie, zresztą linia 9v już nie pociągnie - a z c128 testowałeś ? Bo szczerze mówiąc to robiłem coś podobnego, ale nie był chętny do współpracy ( żre jak cholera).