Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: JiffyDos - proste pytania  (Przeczytany 4242 razy)

Offline ediman73

• Level 1
  • *
JiffyDos - proste pytania
« dnia: 21 Grudnia 2017, 08:37 »
Witam
Chciałbym przyspieszyć ładowanie gier/programów ze stacji i słyszałem ze najlepiej jest zamontować JiffyDos . Mam w związku z tym parę pytań do znawców tematu.
1. co daje JiffyDos zamontowany w komputerze, a co w stacji czy musza być obia zamontowane?
2. czy żeby przyspieszyć wczytywanie programów ze stacji muszę instalować JiffyDos w stacji i komputerze czy wystarczy tylko w stacji?
3. czy JiffyDos dos koliduje z XU1541 które się podłącza do stacji żeby nagrać gry/programy na dyskietki?
4. czy JiffyDos przyspiesza prace samego komputera?
5. czy jest kompatybilny w 100% z grami i programami?
6. czy gry nie chodzą szybciej?
7. znacie jakieś miejsca w sieci gdzie jest pokazany proces montażu?

dzięki za pomoc

Offline thevoid

• Level 1
  • *
Re: JiffyDos - proste pytania
« Odpowiedź #1 dnia: 21 Grudnia 2017, 10:58 »
Witam
Chciałbym przyspieszyć ładowanie gier/programów ze stacji i słyszałem ze najlepiej jest zamontować JiffyDos . Mam w związku z tym parę pytań do znawców tematu.
1. co daje JiffyDos zamontowany w komputerze, a co w stacji czy musza być obia zamontowane?
Jiffy tylko w komputerze da ci jedynie dostęp do DOS Wedge, natomiast aby uzyskać jakiekolwiek przyspieszenie 1541 konieczne jest zainstalowanie Jiffy zarówno w C64 jak i w 1541
2. czy żeby przyspieszyć wczytywanie programów ze stacji muszę instalować JiffyDos w stacji i komputerze czy wystarczy tylko w stacji?
Musi być i tu i tu
3. czy JiffyDos dos koliduje z XU1541 które się podłącza do stacji żeby nagrać gry/programy na dyskietki?
AFAIK nie, aczkolwiek z reguły montuje się przełacznik deaktywujacy Jiffy w razie czego
4. czy JiffyDos przyspiesza prace samego komputera?
Jedynie w tym miejscu, gdzie wykorzystywana jest Kernalowa obsluga stacji, sam C64 dzialac szybciej nie będzie
5. czy jest kompatybilny w 100% z grami i programami?
Nie, szczególnie jest sporo dem, które nie działaja z Jiffy (czasami przeszkadza Jiffy w stacji, czasami w C64, czasami oba). Z większościa gier nie powinno być problemu.
6. czy gry nie chodzą szybciej?
Jeśli gra nie korzysta ze stockowego Kernala (np ma własny fastloader), nie będzie różnicy. Jeśli gra korzysta z Kernala, będzie działać szybciej doczytywanie (ew zapis)
7. znacie jakieś miejsca w sieci gdzie jest pokazany proces montażu?
zakładam że wystarczy wpisać "jiffydos installation" w pole wyszukiwania, np https://www.youtube.com/watch?v=kD0T5k6KSUQ

dzięki za pomoc

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
  • Wolność, własność, sprawiedliwość
« Odpowiedź #2 dnia: 21 Grudnia 2017, 11:25 »
cos qutowanie nie wyszlo ;)
1. wlozenie tylko do c64 daje jedynie wedge, tylko do 1541 daje minimalne przyspieszenie, sa gdzies w internecie dokladne tabelki pokazujace benchamarki rozniaste... (google, man ;) )
2. sa inne rozwiazania jak np sjload, ale zeby w pelni korzystac z jiffy kazde urzadzenie powinno miec jiffy.
3. nie koliduje a nieco przyspiesza, przy czym XU to slaby interface.
4. nie ma wplywu na predkosc pracy kompa, jedynie na transmisje danych po IEC.
5. kompatybilnosc jest bardzo wysoka, do tego stopnia ze ekipa RKLE uzywala jiffydos podczas democompo nawet z action replay i (ku mojemu zaskoczeniu) nie mieli wysypow (uzywali C16 z JD ode mnie).
6. --> 4
7. jezeli o to pytasz to lepiej oddaj to komus, kto umie to zrobic, nie jest to bardzo trudne ale bez doswiadczenia mozna sobie plyte uszkodzic.

Ja oferuje multi rom np: basic + exos + jiffy + turbo tape
"Cokolwiek powiesz albo napiszesz, znajdzie się ktoś, kto słyszy lub czyta coś zupełnie innego i jeszcze bezczelnie wmawia Ci to"

Offline thevoid

• Level 1
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 21 Grudnia 2017, 11:30 »
cos qutowanie nie wyszlo ;)

Pierwszy post, technologia mnie przerosła  ;)

Offline thevoid

• Level 1
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 21 Grudnia 2017, 11:38 »
7. jezeli o to pytasz to lepiej oddaj to komus, kto umie to zrobic, nie jest to bardzo trudne ale bez doswiadczenia mozna sobie plyte uszkodzic.

Teoretycznie w C64 można kernal podmienić "programowo", bez ingerencji w płytę o ile masz Ultimate II lub EasyFlash3. Z własnego doświadczenia wiem jednak, że (przynajmniej na U II+) kompatybilność takiego rozwizania jest niższa niż przy fizycznie podmienionym ROMie - znowu - uwidacznia się jedynie w niektórych demach, które się w pewnym momencie po prostu zwieszaja.

Offline c---n

• Level 5
« Odpowiedź #5 dnia: 21 Grudnia 2017, 11:58 »
@ediman73
jeśli chcesz tylko przyśieszyć ładowanie to najłatwiej chyba kupić jakiś kartridź z turbo loaderem.
Final III - dość często są na allegro, Albo Acion Replay - rzadziej ale bywają.

Offline ediman73

• Level 1
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 21 Grudnia 2017, 12:13 »
@ediman73
jeśli chcesz tylko przyśieszyć ładowanie to najłatwiej chyba kupić jakiś kartridź z turbo loaderem.
Final III - dość często są na allegro, Albo Acion Replay - rzadziej ale bywają.
Kartridż wystarczy żeby dowolne programy/gry ze stacji ładowały się szybciej?

Offline ediman73

• Level 1
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: 21 Grudnia 2017, 12:15 »
A co dokładnie wchodzi w skład multi rom? Na allegro mozna kupic układ do c64 i stacji, potrzeba cos ponad to?

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
« Odpowiedź #8 dnia: 21 Grudnia 2017, 12:16 »
Jiffy przyspiesza *kazda* komunikacje ze stacja a cartridge ladowanie tylko pierwszego "segmentu". W skrajnym przypadku - gra np Pirates!, ktora nieustannie dolawoduje dane, roznica jest bardzo duza na korzysc jiffy.
"Cokolwiek powiesz albo napiszesz, znajdzie się ktoś, kto słyszy lub czyta coś zupełnie innego i jeszcze bezczelnie wmawia Ci to"

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
« Odpowiedź #9 dnia: 21 Grudnia 2017, 12:20 »
A co dokładnie wchodzi w skład multi rom? Na allegro mozna kupic układ do c64 i stacji, potrzeba cos ponad to?
moj standardowy pakiet do c64c :
jest uklad scalony + dwa przelaczniki + przycisk reset, dwoma przelacznikami wybierasz jeden z 4 romow. nie potrzeba efektywnie wtedy w ogole miec juz cartridge (exos ma takie turbo jak final3, nie trzeba modyfikowac stacji). do starej plyty mam adaptery romow 23xx do 27xx (inny pinout). Przestalem to wystawiac na allegro, bo slabo schodzi ale widze ze pojawila sie konkurencja z innym rozwiazaniem: 2 romy w jednym, wybierane przez przytrzymanie badz nie przycisku restore podczas startu komputera.

Offline StaryMarabut

• Level 6
  • Robię wszystkim dobrze *za pół ceny.
« Odpowiedź #10 dnia: 21 Grudnia 2017, 13:04 »
Jak potrafisz lutowac to Jiffy jest lepszą opcją niż  kart.

Offline V-12/Tropyx

• Level 7
  • 0ldsk00l 4ever!
    • http://www.riversedge.pl/
« Odpowiedź #11 dnia: 21 Grudnia 2017, 13:52 »
Jiffy przyspiesza *kazda* komunikacje ze stacja a cartridge ladowanie tylko pierwszego "segmentu". W skrajnym przypadku - gra np Pirates!, ktora nieustannie dolawoduje dane, roznica jest bardzo duza na korzysc jiffy.

Nie jest to do końca prawdą. Action Replay przyspiesza każde standardowe ładowanie, o ile programowo nie wyłączymy carta oraz gdy uruchomiony program nie odpali własnego IRQ loadera w stacji.

Wykorzystując ten patent zakodowałem w 1999 roku Tropyx Music 3 jako moją pierwszą dyskową produkcję. Odpala się ją pod Actionem i kolejne party doczytują się bardzo szybko, bo wykorzystywane jest przyspieszenie zawarte w Actionie. Jeśli dobrze pamiętam, to gry wykorzystujące tradycyjny loader śmigają na Actionie w identyczny sposób. Dawno takowych nie odpalałem, ale chyba Duck Tales tak miało.
http://www.riversedge.pl/ - zapraszam na nową stronę: recenzje, relacje, strefa C64.

Serwis Commodore 64/1541 - naprawa/diagnoza.
Zawsze aktualne!

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
« Odpowiedź #12 dnia: 21 Grudnia 2017, 14:03 »
6.3 - THE TURBOLINKER

When  you  load  and  run a commercial program with Fastload, you
will  often  find that the cartridge Turbo System is disabled for
any  subsequent Load/Save operations
. This can be remedied by the
Turbolinker.  Select  TURBOLINKER  from  the  menu and select the
device  to  be  linked. Then restart the program. Loads and Saves
will  now  be redirected to that device. Note that if the program
incorporates  it's  own  Turbo system, or does not use the normal
Load/Save  commands,  the Turbolinker will not work.  If you link
the  Tape Turbo, remember that you can only load programs if they
have already been Saved by the Fastload Tape Turbo.
http://rr.c64.org/wiki/Action_Replay_MK6_Manual_Project64.txt

Jiffydos przyspiesza ***KAZDY*** transfer po IEC, w tym wysylanie polecen i zapis/odczyt plikow innych niz prg (usr, rel itd), z przytoczonego fragmentu wynika, ze AR nie przyspieszy innych operacji niz load/save (a np gry zlinkowane do IFFL nie moga korzystac z load/save)

Offline V-12/Tropyx

• Level 7
  • 0ldsk00l 4ever!
    • http://www.riversedge.pl/
« Odpowiedź #13 dnia: 21 Grudnia 2017, 23:08 »
Ja nie neguję tego, że Jiffy przyspiesza każdą operację. Neguję tylko to, że AR przyspiesza ładowanie tylko pierwszego "segmentu", jak to określiłeś.
http://www.riversedge.pl/ - zapraszam na nową stronę: recenzje, relacje, strefa C64.

Serwis Commodore 64/1541 - naprawa/diagnoza.
Zawsze aktualne!

Offline wegi

• Level 7
« Odpowiedź #14 dnia: 22 Grudnia 2017, 17:57 »
Gwoli ścisłości:

Zabrakło pytania #8 - Czy JD jest darmowy ?

Odpowiedź - Nie, nie jest darmowy, za każdą sztukę należy zapłacić właścicielowi osobno za JD do C64 i osobno za JD do stacji.
Gdy po wynalezieniu komputera kwantowego jedni pytali o sposób wytwarzania prądu, kisiel pytał jak wytwarzać świeczki...

NIECH NIE BĘDZIE NICZEGO !!!

CZY RAF PIŁ Z JERICHA KUBECZKA ???