Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: Retronics / Duddie na głównej wp.pl  (Przeczytany 4489 razy)

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
  • Wolność, własność, sprawiedliwość
Re: Retronics / Duddie na głównej wp.pl
« Odpowiedź #30 dnia: 05 Grudnia 2017, 19:42 »
Sorry, nie mam czasu na taka dyskusje - ja moge rozmawiac podpierajac sie konkretnymi argumentami a nie glupkowatymi pytaniami i niedopowiedzeniami + slabym lapaniem za slowka. Drygol, kiedy cos zaprojektujesz sam, czy tylko na blogu bedziesz swiecic zleconymi gotowcami? :)

PS. Wymien jakikolwiek inny, ukonczony, autorski projekt Duddiego, niz te pokrywy, jak juz "To po co tak naokolo jak mozna bylo odrazu napisac."

"Cokolwiek powiesz albo napiszesz, znajdzie się ktoś, kto słyszy lub czyta coś zupełnie innego i jeszcze bezczelnie wmawia Ci to"

Offline StaryMarabut

• Level 6
  • Robię wszystkim dobrze *za pół ceny.
« Odpowiedź #31 dnia: 05 Grudnia 2017, 19:45 »
Raf rozszyfrowalem Ciebie . Specjalnie czepiasz się by ruch na forum był 😅

Offline comankh

• 1liner
  • Level 6
  • *
    • Ty Bułko!
« Odpowiedź #32 dnia: 05 Grudnia 2017, 19:57 »
Raf, to prowadź taką na jaką masz czas.

Ludzi robiących kable czy carty/sdiec redukować do niegodnych no no. Przypomnę tylko że te również są potrzebne.

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
« Odpowiedź #33 dnia: 05 Grudnia 2017, 20:04 »
Raf, to prowadź taką na jaką masz czas.

Ludzi robiących kable czy carty/sdiec redukować do niegodnych no no. Przypomnę tylko że te również są potrzebne.
Podpowiem tylko, ze czytanie ze zrozumieniem tez jest bardzo potrzebne.
"Cokolwiek powiesz albo napiszesz, znajdzie się ktoś, kto słyszy lub czyta coś zupełnie innego i jeszcze bezczelnie wmawia Ci to"

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
« Odpowiedź #34 dnia: 05 Grudnia 2017, 20:18 »
Dobra, jeszcze jedna odpowiedz na posta:

No wporzadku, Gideom moze i pracuje przy powaznych projektach ale czy wiadomo przy jakich projektach na codzien pracuje czy pracowal Lotharek, Duddie czy np. ja ? Nie sądze zeby to byla ogolnie dostepna wiedza.
pokrywy da sie robic m/w tak:
https://www.youtube.com/watch?v=Gx66mS7U2vY
i pewnie w podobny sposob pokrywy robil rs2232 tutaj z forum. zdecydowanie wiedza tajemna :(

Gideon jest specjalista od logik programowalnych i elektroniki a o tym przeciez rozmawiamy, wiec slaby troll czy problem z czytaniem ze zrozumieniem? Dzieki temu ze na co dzien jest w tym specem, po godzinach zrobil Ultimate ... no i skubany nie ma juz tylko jednego rpojektu jak to klamliwie skomentowales, bo niewawem wychodzi ultimate64 i Gideon moglby tak naprawde polasic sie na hajs i sprzedawac osbono mobo i osobno emulator stacji a on jest tak wspanialomyslny, ze integrowal w tej plycie glownej takze ultimate1541... Sadze ze Ani Duddie ani Lotharek czegos takiego nie umieja zrobic (nie mylic ze zlecic) a stopien skomplikowania tego projektu jest tak duzy, ze pomimo tego ze Gideon udostepnil zrodla do firmware to zaden maly lutowniczy od sd2iec nie jest w stanie tego sobie uruchomic a co tu dopiero mowic o inzynierii wstecznej PCB i produkcji klona U1541.

Pociągne temat marchewki. Nie jest jak widac to takie proste bo inaczej to wszyscy by to robili a jak widac nie ma kogos kto robi jeszze Divide2k14 czy Furia600 czy tez chociazby pokrywy antykurzowe prawda ?
bullshit, j/w

Trzeba dostosowac projekt do produkcji, dobrac elementy czy materialy ktore sa oplacalne zainwestowac czas i szmal w zrobienie marketingu czy kanału sprzedazy itd.
Przy czym z tego co widze to i Lotharek i Duddie daje kupe nagrod na imprezy i je wspiera. Na takim SV siedzi 2 dni i lutuje kompy i raczej ludzi za to nie kasuje.
Ja to widze tak. Fajno ze chlop robi tyle gratow do retro i fajno ze mu sie powiodlo zeby z tym wyjsc na swoje finansowo. 95% ludzi ze retro czy demo sceny nie potrafi utrzymac lutownicy i raczej kupuje gotowe rozwiazania. Czy one sa  projektowane i sprzedawane przez jedna osobe czy przez jakis łancuch to nie ma to juz znaczenia bo finalnie marchewka mam sie najesc ;)

Zaczalem komentowac te kilka zdan ale przeczytalem ja juz kilka razy i zwatpilem, to jest jakis zbitek mysli nieokrzesanych, gdzie miedzy kolejnymi zdaniami nie ma spojnego ciagu.

Offline wiecz0r

• Level 1
  • *
« Odpowiedź #35 dnia: 05 Grudnia 2017, 20:23 »
A ja podsumuję tak: Gideonowi należy się pełna chwała i podziw za zaprojektowanie Ultimate. Niestety część drugą zrobił już do dupy. I tu jest ważna rola producentów. Jego podejście dużo się nie różni od "pokazać prototyp i kazać się ludziom ślinić". Przez wzięcie całej produkcji na siebie i przy mocnym jej detaliźmie, efekt jest taki jaki jest - Ultimate jest drogi i trzeba na niego czekać.

Nawiązując do Lotharka to odwrotnym przykładem są tacy ludzie jak Electro, Candle czy Draco. Oni robią R&D. Opracowali VBXE, Ultimate (to inne, do Atari :) ), Rapidusa... Ale przyjęli propozycję Lotharka - on to produkuje, płaci im za licencję i wszyscy są zadowoleni. Twórcy, bo bez dodatkowego wysiłku zarabiają na swoim projekcie, producent, bo czerpie zyski ze sprzedaży i produkcji, a przede wszystkim użytkownicy, bo dzięki temu, że producent ma opracowane kanały i technologię mogą kupić sprzęt w rozsądnej cenie i natychmiast, jak w normalnym sklepie. Candle też na początku produkował sam i efekt był podobny jak u Gideona - preordery, opóźnienia, koszty - w końcu poszedł po rozum do głowy i zawarł układ z producentem. Niektórzy najwyraźniej słabo rozumieją co to jest podział pracy i specjalizacja :) Zapomniałem dodać - wszystkie produkty Lotharka są oznaczone, kto jest ich twórcą, więc też nie jest tak, że się pod nich podszywa. Uczciwy interes, na którym korzystają wszyscy i kawał porządnej roboty, aby podnieść tę zabawę z poziomu amatorskiego na profesjonalny. Innym przykładem jest słynny Rudolf Czuba i jego CT60 do Falcona - po latach w czasie których urządzenie jego projektu stało się wręcz białym krukiem i potrafiło kosztować w drugim obiegu więcej niż sam komputer, w końcu się ugiął i przekazał produkcję kompetentnej osobie (która dodatkowo jeszcze urządzenie usprawniła).

Jeszcze wracając do Gideona i Ultimate - nie jest tak, że on biedny nie wie, nie ma świadomości i musi sam się z tym borykać, bo z tego co wiem, to propozycja od producenta padła i została odrzucona - nie przez warunki tylko bezwzględnie :) Lotharek żadnej inżynierii wstecznej robić nie chce tylko zaproponował autorowi uczciwy deal.
« Ostatnia zmiana: 05 Grudnia 2017, 20:26 wysłana przez wiecz0r »

Offline drygol

• Level 2
  • **
    • RetroHax
« Odpowiedź #36 dnia: 05 Grudnia 2017, 20:47 »
Raf, poprostu leczy mnie takie podejscie łatwego szargania imienia bez konkretów. Podałes konkret bo dlugim pierdoleniu i ok nie pytam dalej.
Nie podałes kokretu co do Lotharka a o to pytałem. Teraz robisz zasłone dymna kolejnymi postami bo doskonale wiesz ze to bylo chujowe zagranie probujac przy okazji ze mnie zrobic idiote ;)

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
« Odpowiedź #37 dnia: 05 Grudnia 2017, 21:07 »
Bardzo poprosze o przytoczenie fragmentu, w ktorym szargam czyjekolwiek imie, w koncu "To po co tak naokolo jak mozna bylo odrazu napisac."

Offline comankh

• 1liner
  • Level 6
  • *
    • Ty Bułko!
« Odpowiedź #38 dnia: 05 Grudnia 2017, 21:16 »
[czytanie ze zrozumieniem

aaa dlatego słaby ruch na forum - za wysokie progi.

piszesz o handlarzach, a prawda jest taka że wielu zdolnych devów zapada na nieumian sprzedawanu.
skoro idee takie wysokie a produkty tak bajecznie dobre  to dlaczego mają cierpieć użytkownicy ustawiając się w kolejkach?

świetny przykład mieliśmy tu całkiem niedawno.

jak ktoś otwiera źródła to zakłada że inni mogą czerpać z tego korzyści (również finansowe) a projekt będzie żył swoim życiem. proste.

portfele januszy retro.
smucą rafa.
one.

Offline drygol

• Level 2
  • **
    • RetroHax
« Odpowiedź #39 dnia: 05 Grudnia 2017, 21:25 »
Raf, jaja se robisz ? a cala ta dyskusja to co to kurwa jest ? nowy sezon M jak Milosc ?
To ze bezposrednio niczego nie napisales to tylko kwestia doswiadczenia w ostroznym pisaniu postow a wydzwiek jaki jest to kazdy widzi.

Offline StaryMarabut

• Level 6
  • Robię wszystkim dobrze *za pół ceny.
« Odpowiedź #40 dnia: 05 Grudnia 2017, 21:35 »
Zapomniałem dopisać że silnik forum jest zajebisty!!! 😊

Offline drygol

• Level 2
  • **
    • RetroHax
« Odpowiedź #41 dnia: 05 Grudnia 2017, 21:37 »
Drygol, kiedy cos zaprojektujesz sam, czy tylko na blogu bedziesz swiecic zleconymi gotowcami? :)
Odnosnie tego jeszcze, jest na blogu sporo takich przykladow, nie czytales i zapodajesz slabego trolla czy to brak czytania ze zrozumieniem ? :)

Offline AdamK

• Level 1
  • *
« Odpowiedź #42 dnia: 06 Grudnia 2017, 08:31 »
Może zacznijmy od tego, że nikt nigdy nikogo do publikacji swoich dzieł w formie źródłowej nie zmuszał. W związku z tym, wydaje mi się że narzekanie na to że ktoś korzysta z tych publikacji, produkuje, jest co najmniej nie na miejsu, zwłaszcza że nie słyszy się tego od autorów, tylko od osób postronych.*

Zakończmy tym, że organizacja produkcji i dystrybucji, tak aby dany produkt był stale dostępny (jak w sklepie: wchodzisz i kupujesz, i nie musisz czekać az sie zbierze X osób, bo inaczej sie nie da) to bardzo skomplikowany, kostowny i czasochłonny proces - co najmniej tak samo jak projektowanie/prototypowanie, a może nawet bardziej. Dlatego chwała się należy Lotharkowi że prowadzi sklep do którego w każdej chwili możesz wjeść i kupić prosto z półki dany produkt. Korzyść jest z tego dla wszystkich, szczególnie dla projektantów, którzy (moim zdaniem) zarabiają więcej (bo sprzedaż znacznie większa) kosztem znacznie mniejszego stresu (bo nie muszą użerać sie z chinolami, pocztą, testować wszystkiego itp itd), a retro fan taki jak ja, za alergią na cynę i kalafonię, może w każdej chwili zakupić co potrzebuje.

*wyłczając przypadki bezczelnego reverse enginerringu. Ale tu wina leży też w dużej mierze po stronie projektanta: przecież firmware/wsady itp. można zabezpieczyć przed skopiowaniem, a i jeśli ktoś robi revers sprzętu retro, to raczej nie dlatego że chce na tym zrobić miliony, tylko dlatego że dostępność danego sprzętu jest słaba.

Offline KB777

• Level 6
  • -profil nieaktywny-
« Odpowiedź #43 dnia: 06 Grudnia 2017, 10:43 »
Jeszcze wracając do Gideona i Ultimate [...] z tego co wiem, to propozycja od producenta padła i została odrzucona - nie przez warunki tylko bezwzględnie :) Lotharek [...] zaproponował autorowi uczciwy deal.

Wiadomo jaki to miał być ten "uczciwy" deal ? Słyszałem o pewnej propozycji Lotharka dotyczącej opracowania/poprawienia jednego takiego ustrojstwa - i hmm... nie wiem czy ktokolwiek by ją wziął na poważnie.
-profil nieaktywny-

Offline wiecz0r

• Level 1
  • *
« Odpowiedź #44 dnia: 06 Grudnia 2017, 11:51 »
Możesz przybliżyć o jakie ustrojstwo i propozycję chodzi?

A co do dealu, to szczegółów z liczbami nie znam, ale chodziło o typową propozycję produkcji opracowanego urządzenia i pozwolenie na sprzedaż w zamian za opłaty licencyjnie. Na podobnych zasadach Lotharek współpracuje z innymi developerami i nikt się nie skarży. Mogłyby komuś nie odpowiadać proponowane warunki finansowe - to normalne, ale z tego co ja słyszałem, to propozycja nie została odrzucona ze względu na warunki, tylko: nie, bo nie, sam będę robił i sprzedawał.

Oczywiście zaznaczam, że chętnie bym wysłuchał opinii drugiej strony, o ile w relacji coś się nie zgadza.

PS. Co do uczciwości, za uczciwe uważam po prostu to, że zwrócił się z oficjalną propozycją i poprosił o zgodę. To nie ma nic wspólnego z zaproponowanymi warunkami - to jest biznes i negocjacje. Nieuczciwe byłaby wzmiankowana tutaj "inżynieria wsteczna".
« Ostatnia zmiana: 06 Grudnia 2017, 11:56 wysłana przez wiecz0r »