Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: Retronics / Duddie na głównej wp.pl  (Przeczytany 4482 razy)

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
  • Wolność, własność, sprawiedliwość
Re: Retronics / Duddie na głównej wp.pl
« Odpowiedź #15 dnia: 05 Grudnia 2017, 14:31 »
Słyszałem, że Lotharek płaci. Gideon na co dzień pracuje przy poważnych projektach opartych na logikach programowalnych, a taki "tylko" ultimate jest tego konsekwencją... równie dobrze mógłby pokazać tylko prototyp i kazać się ludziom ślinić.

A co do marchewki - co innego jak musisz zapłacić za tą marchewkę od a do z żeby ją sprzedać a co innego gdy masz gotowy projekt, just it. Zdaje sobie też sprawę że dla przeciętnego nabywcy np sd2iec nie ma to znaczenia że ktoś się przy tym narobil za darmo a zarabia tylko "producent", dlatego też jeśli kiedykolwiek opracuje coś sprzedawalnego, na pewno nie będzie to open source.

"Cokolwiek powiesz albo napiszesz, znajdzie się ktoś, kto słyszy lub czyta coś zupełnie innego i jeszcze bezczelnie wmawia Ci to"

Offline drygol

• Level 2
  • **
    • RetroHax
« Odpowiedź #16 dnia: 05 Grudnia 2017, 14:41 »
No wporzadku, Gideom moze i pracuje przy powaznych projektach ale czy wiadomo przy jakich projektach na codzien pracuje czy pracowal Lotharek, Duddie czy np. ja ? Nie sądze zeby to byla ogolnie dostepna wiedza.
Pociągne temat marchewki. Nie jest jak widac to takie proste bo inaczej to wszyscy by to robili a jak widac nie ma kogos kto robi jeszze Divide2k14 czy Furia600 czy tez chociazby pokrywy antykurzowe prawda ?
Trzeba dostosowac projekt do produkcji, dobrac elementy czy materialy ktore sa oplacalne zainwestowac czas i szmal w zrobienie marketingu czy kanału sprzedazy itd.
Przy czym z tego co widze to i Lotharek i Duddie daje kupe nagrod na imprezy i je wspiera. Na takim SV siedzi 2 dni i lutuje kompy i raczej ludzi za to nie kasuje.
Ja to widze tak. Fajno ze chlop robi tyle gratow do retro i fajno ze mu sie powiodlo zeby z tym wyjsc na swoje finansowo. 95% ludzi ze retro czy demo sceny nie potrafi utrzymac lutownicy i raczej kupuje gotowe rozwiazania. Czy one sa  projektowane i sprzedawane przez jedna osobe czy przez jakis łancuch to nie ma to juz znaczenia bo finalnie marchewka mam sie najesc ;)

Offline c---n

• Level 5
« Odpowiedź #17 dnia: 05 Grudnia 2017, 15:31 »
@Raf
troche chyba przesadzasz.
i zgadzam się z drygolem, marabutem i innymi...

piszę to z punktu widzenia nabywcy i tak jak pisałeś wyżej, jest mi wszystko jedno kto to robi - byle było dobrze zrobione.
i jak dla nabywcy nie uważam faktu że gideon pracuje w branży i robi zaawansowane projekty za zaletę - ot, geekowska ciekawostka.
Produkty Lotharka wyglądają porządnie i przekonują mnie. Furię kupię za chwilę chyba właśnie od niego. Robi je na licencji - Fine with me.
Hydra jednak trochę za droga ;)

Co do Duddiego.
To on też robi kopie gier z C64? Nie doczytałem, ale wydawało mi się że tylko Atari (?)

Offline V-12/Tropyx

• Level 7
  • 0ldsk00l 4ever!
    • http://www.riversedge.pl/
« Odpowiedź #18 dnia: 05 Grudnia 2017, 15:43 »

Co do Duddiego.
To on też robi kopie gier z C64? Nie doczytałem, ale wydawało mi się że tylko Atari (?)

Zaczął niedawno i chyba póki co tylko 2 tytuły. No ale jakoś nie zależy mu, żeby się z tym afiszować. ;)
http://www.riversedge.pl/ - zapraszam na nową stronę: recenzje, relacje, strefa C64.

Serwis Commodore 64/1541 - naprawa/diagnoza.
Zawsze aktualne!

Offline StaryMarabut

• Level 6
  • Robię wszystkim dobrze *za pół ceny.
« Odpowiedź #19 dnia: 05 Grudnia 2017, 16:12 »

Co do Duddiego.

Zaczął niedawno i chyba póki co tylko 2 tytuły. No ale jakoś nie zależy mu, żeby się z tym afiszować. ;)

To chyba jedyny plus tego wątku.
Zwiększy ruch na Retronics. eu.
Gideona to raczej z naszym niobecnym geniuszem wystawil do pojedynku na lutowmice 😃

Offline KB777

• Level 6
  • -profil nieaktywny-
« Odpowiedź #20 dnia: 05 Grudnia 2017, 17:49 »
95% ludzi ze retro czy demo sceny nie potrafi utrzymac lutownicy

Więcej niż 95% ale czy jest to jakiś wyznacznik ? Potem Sudi będzie pogardliwie pisał o "lutowaczach", a Elban zmieni sformułowanie "forum bazarowe" na forum - dla przykładu - kalafoniowe.

@Raf - Gideon to nie tylko logika programowalna, to jest człowiek-orkiestra.
@StaryMarabut - nie "redukuj" Gideona do lutowania. To jest najmniej istotna część całego procesu - chyba, że ktoś się na tym etapie zatrzymał.

Doczytałem o tym Samsungu - to teraz już zupełnie ROTFLuję, "rzucił pracę w korporacji" w tym kontekście ma taki... bardzo słaby wydźwięk. Zero dramatyzmu. Albo nawet mniej niż zero. Oj, straszne, na 10- czy 15-lecie pracy by nie dostał 500 zł i dnia (a może paru - to za 15 lat) wolnego :P
-profil nieaktywny-

Offline V-12/Tropyx

• Level 7
  • 0ldsk00l 4ever!
    • http://www.riversedge.pl/
« Odpowiedź #21 dnia: 05 Grudnia 2017, 18:00 »
No dlatego Raf słusznie zauważył, że nagłówek to clickbait. Poza tym Duddie, z tego co wiem, nigdy nie pisał do Bajtka. Jak się mylę, proszę o zdjęcie strony z jego artykułem. No chyba, że uprawiał wtedy ghostwriting, w co szczerze wątpię.
http://www.riversedge.pl/ - zapraszam na nową stronę: recenzje, relacje, strefa C64.

Serwis Commodore 64/1541 - naprawa/diagnoza.
Zawsze aktualne!

Offline drygol

• Level 2
  • **
    • RetroHax
« Odpowiedź #22 dnia: 05 Grudnia 2017, 18:01 »
Z tymi procentami lutowniczych to chodzilo mi o to ze co z tego ze jest openhardware jak nikt sobie nie zrobi bo nie ogarnia lutowania. To kto bedzie robic ? :)
Z korpo to ja mu tam sie nie dziwie, sam po 16 latach odpuscilem sobie pewne korpo i polazlem do mniejszej firmy.

Offline StaryMarabut

• Level 6
« Odpowiedź #23 dnia: 05 Grudnia 2017, 18:15 »
@StaryMarabut - nie "redukuj" Gideona do lutowania. To jest najmniej istotna część całego procesu - chyba, że ktoś się na tym etapie zatrzymał.
To był  żart.
Nie ja pierwszy tutaj "zredukowalem" Gideona.

Offline StaryMarabut

• Level 6
« Odpowiedź #24 dnia: 05 Grudnia 2017, 18:21 »
Z tymi procentami lutowniczych to chodzilo mi o to ze co z tego ze jest openhardware jak nikt sobie nie zrobi bo nie ogarnia lutowania. To kto bedzie robic ? :)

Dokładnie. Popyt jest nie ma komu robić.

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
« Odpowiedź #25 dnia: 05 Grudnia 2017, 19:03 »
Ten watek rozbiegl sie w bardzo wielu kierunkach :)
Polecam kazdemu, kto twierdzi, ze sie czepiam, zrobic projekt czegokolwiek przydatnego komus, udostepnic to za darmo, i patrzec jak ktos inny trzepie na tym hajs - to moze chociaz zrozumiecie kontekst projektow takich jak sd2iec czy swinsid, gdzie tworcy nic nie dostali od "producentow" a zarabiaja na tym handlarze, juz chyba prosciej tego wytlumaczyc nie umiem...

PS. Wedle hardware GPL ci, ktorze zmodowali plytki zasadniczo powinni tez udostpenic zmodyfikowane projekty, na ogol sie nie dzieje ale sa chlubne wyjatki (Silver Dream, go4retro).
"Cokolwiek powiesz albo napiszesz, znajdzie się ktoś, kto słyszy lub czyta coś zupełnie innego i jeszcze bezczelnie wmawia Ci to"

Offline drygol

• Level 2
  • **
    • RetroHax
« Odpowiedź #26 dnia: 05 Grudnia 2017, 19:21 »
Oho , to sie zaliczam do chlubnych wyjatkow ;)
Raf , ale Lotharek nie robi sd2iec ani swinsida a za reszte z tego co wiem to płaci ludkom którzy projekty te robili.
Duddie natomiast robi pokrywy wedlug swojego projektu.

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
« Odpowiedź #27 dnia: 05 Grudnia 2017, 19:28 »
Ja pierdole, a gdzie napisalem, ze robi to Duddie albo Lotharek?

Duddie robi swoje pokrywy i nie jest to GPL, za to sprzedaje GPLowanego XU1541, ktorego lata temu dla niego uruchomilem... brzmi lepiej?
Czy jeszcze czegos nie robi albo robi Duddie i Lotharek i nie pasuje to w moim poscie, ktory jest uogolnieniem?

Offline drygol

• Level 2
  • **
    • RetroHax
« Odpowiedź #28 dnia: 05 Grudnia 2017, 19:31 »
LoL :D jaki foch :D
To po co tak naokolo jak mozna bylo odrazu napisac.
A Lotharek ?

Offline SUDi

• 1liner
  • Level 4
  • *
« Odpowiedź #29 dnia: 05 Grudnia 2017, 19:40 »
95% ludzi ze retro czy demo sceny nie potrafi utrzymac lutownicy

Więcej niż 95% ale czy jest to jakiś wyznacznik ? Potem Sudi będzie pogardliwie pisał o "lutowaczach"

Kajam się przed wszystkimi którzy umiejo posługiwać się lutownicą! Autentycznie zazdroszczę bo sam chciałem kiedyś zostać elektronikiem...a zostałem tylko wolnym elektronem ;)

Anyway, w felietonie który naskrobałem do najbliższego "Hot Style" użyłem już poprawny politycznie termin.
I żeby nie było że oftop, to dotyka on sprawy związanej z tym tematem, ten sam wspólny mianownik. Zapraszam do przeczytania! Już niebawem!