Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: Matalizowany karton w C64  (Przeczytany 819 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline LordFarfocel

• Level 1
  • *
Matalizowany karton w C64
« dnia: 02 Lipca 2017, 01:01 »
Witam wszystkich

Może to i banalne pytanie ale nic nie znalazłem w temacie tego metalizowanego kartonu co siedzi w C64C. Kończę naprawę czterech sztuk i chcę je poskręcać i w związku z tym zastanawiam się czy w swoich maszynach zostawiacie ten karton tak jak był czy go wywalacie ? W Amstradach czy Sinclairach nie ma czegoś takiego a działają... Jestem ciekaw waszych opinii i skręcam swoje sprzęty tak jak były.

Offline Term

• Level 1
  • *
Re: Matalizowany karton w C64
« Odpowiedź #1 dnia: 02 Lipca 2017, 01:11 »
...metalizowanego kartonu co siedzi w C64C.
- to ekran. Ja bym dał - choć "długich" już prawie nikt nie słucha.   ;)

Btw. łatwo zrobić, naklejając na karton folię aluminiową samoprzylepną do instalacji wentylacyjnych z markieta.

Offline Zbych

• Level 3
« Odpowiedź #2 dnia: 02 Lipca 2017, 18:42 »
Nie pamiętam gdzie to wyczytałem ale ktoś pisał że ten ekran przynosi więcej szkody niż pożytku bo utrudnia chłodzenie. Ja swój wywaliłem bo śmierdział, a i tak pewnie przeszkadzał by mi później w montażu dual SIDa czy radiatorów.

Offline LordFarfocel

• Level 1
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 02 Lipca 2017, 18:58 »
Nie pamiętam gdzie to wyczytałem ale ktoś pisał że ten ekran przynosi więcej szkody niż pożytku bo utrudnia chłodzenie.

Właśnie o to mi chodziło. Patrząc na to cholerstwo które zakrywa płytę o tym samym pomyślałem. A jeszcze żeby było śmieszniej to obudowa C64C jeszcze ma ładne użebrowania które w przypadku zakrycia płyty zdają się być psu na budę...

Offline V-12/Tropyx

• Level 7
  • 0ldsk00l 4ever!
    • http://www.riversedge.pl/
« Odpowiedź #4 dnia: 02 Lipca 2017, 23:58 »
Nie pamiętam gdzie to wyczytałem ale ktoś pisał że ten ekran przynosi więcej szkody niż pożytku bo utrudnia chłodzenie. Ja swój wywaliłem bo śmierdział, a i tak pewnie przeszkadzał by mi później w montażu dual SIDa czy radiatorów.

To jakiś mit, szczególnie że układy na nowszej płycie głównej grzeją się znacznie słabiej, aniżeli na starej płycie głównej. Tekturowy ekran ma jedną istotną zaletę - chroni płytę główną przed zalaniem. Miałem już do czynienia z kilkoma C64, które nosiły ślady zalania, ale dzięki ekranowi nie było większych śladów na płycie głównej.
http://www.riversedge.pl/ - zapraszam na nową stronę: recenzje, relacje, strefa C64.

Serwis Commodore 64/1541 - naprawa/diagnoza.
Zawsze aktualne!

Offline rs2322

• Level 5
  • ASAP
« Odpowiedź #5 dnia: 03 Lipca 2017, 13:55 »
Tym co usuwaja te ekrany to proponuje tez usunać ekrany z całego sprzetu RTV jaki posiadają w domku bo zapewne tez jest zbędny ;p i producenci go sobie "od tak" dali i dają aby było fajnie i drozej, troche logiki, masakra nie ma to jak grzebac w sprzecie nie znajac nawet podstawowowych zagadanien EMC, powodzenia z takim podejsciem do serwisowania jakiegokolwiek sprzetu :) na pewno bedzie lepiej dzialał.
Pamięci RAM każda ilość: KM4164, 4464, TMS 4464 MT1259-10
PCB - projekty na zamówienie.
Programowanie pamięci EEPROM, EPROM - free !
SD2IEC http://c64power.com/forumng/index.php?topic=6630.0

Offline Zbych

• Level 3
« Odpowiedź #6 dnia: 03 Lipca 2017, 19:27 »
Ja podeprę się postami z tego forum: http://www.lemon64.com/forum/viewtopic.php?t=42028
Może w przypadku C64C faktycznie temperatura nie jest tak wysoka, ale w C64G ktoś zmierzył spadek o 10 stopni po usunięciu ekranu, a ja mam właśnie C64G.

Bardzo chętnie bym się dowiedział coś więcej na ten temat zwłaszcza od osób które są w tym obeznane, może jednak ten ekran ma jakieś pozytywy (poza ochroną przed zalaniem), mam jeszcze ekran z innego C64G może powinienem go zamontować?

Offline Term

• Level 1
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: 03 Lipca 2017, 20:30 »
Chroni przed emisją RF (Radio Frequency) z zewnątrz i od wewnątrz - w ekranie można zrobić "dziury" w celu poprawienia cyrkulacji powietrza. Ochrona przed zalaniem to dodatkowa funkcja i też bym jej nie lekceważył. :P

Offline Kisiel

• Level 7
  • Number 7 in all users competition...
    • http://wiki.projekt64.filety.pl/doku.php
« Odpowiedź #8 dnia: 04 Lipca 2017, 12:31 »
przy takim sianiu to TV potrafi zebrac komcia bez kabla antenowego. Trzeba by sprawdzic czy podlaczenie ekranu do uzienienia lepiej dziala.
idz wyprostowany wśród tych co idą na kolanach

...w przypadku checi zakupu UK1541,GA,MA,T8500,T7501 prosze o kontakt na Facebooku, haslo: UK1541....