Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: odczyt/zapis dyskietki 5.25 cala w stacji PC <-> odczyt/zapis w 1551, 1541  (Przeczytany 1177 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline fasdeb

• Level 2
  • **
Wiem o tym, ale jak ją podłączyć do PC.
Napisałem, ze za pomocą odpowiedniego inteface pod PC na LPT podłączyć. Można dokupić pod USB - ta sama metoda.
To zdjęcia mojego interface, dzięki któremu mogę obsługiwać stację 1541.

Tak wiem, to jest standardowy interface XM1541 z diodami Schotkiego. Ale niestety stacji 1551 się do niego nie podłączy - inna wtyczka. Tak więc czeka mnie zakup dodatkowej stacji.

Offline Canga

• Level 5
Sugerowałem się tematem - odczyt/zapis dyskietki 5.25 cala w stacji PC ... 1541.
Oki teraz rozumiem, że dotyczy wyłącznie stacji 1551.

Skoro masz stację 1551, to chyba najsensowniejszym rozwiązaniem będzie jednak zakup SD2IEC niż kolejnej stacji i adaptera/interface.
Wyjdzie na to samo (cenowo), lub nieco więcej.
Dobrym słowem zajdziesz dalej...

Offline fasdeb

• Level 2
  • **
Wyjdzie drożej bo z tego co patrzałem na ebayu musi być specjalna wersja SD2IEC przystosowana do C16/Plus/4 (zwykły SD2IEC może nie działać na Plus/4 lub nie da się go podłączyć) a to z kolei jest koszt ok. 280 zł razem z wysyłką. Za 100 można już kupić stację 1541 a kabel można zrobić samemu więc sporo taniej.

Offline Canga

• Level 5
Wyjdzie drożej bo z tego co patrzałem na ebayu musi być specjalna wersja SD2IEC przystosowana do C16/Plus/4 (zwykły SD2IEC może nie działać na Plus/4 lub nie da się go podłączyć) a to z kolei jest koszt ok. 280 zł razem z wysyłką. Za 100 można już kupić stację 1541 a kabel można zrobić samemu więc sporo taniej.
Rozumiem, lecz w tym wypadku masz dwie stacje, w tym jedna służąca tylko do nagrywania plików by na drugiej uruchamiać.
SD2IEC masz już możliwość uruchamiania bezpośrednio plików pod C16/Plus4 a jak przyjdzie Ci ochota na jakieś gry/dema wielosesyjne przerzucisz pliki na dyskietkę.
Innych rozwiązań nie ma (tak mi się wydaje). Jedno masz tańsze ale nei do końca rewelacyjne, drugie lepsze, lecz nieco droższe.
Dobrym słowem zajdziesz dalej...

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
  • Wolność, własność, sprawiedliwość
Ja odpuszczam temat bo jakies trolowanie tu idzie, nie wierze ze ktos ma +4  z 1551 a nie ma c64 z 1541 ;)
"Cokolwiek powiesz albo napiszesz, znajdzie się ktoś, kto słyszy lub czyta coś zupełnie innego i jeszcze bezczelnie wmawia Ci to"

Offline fasdeb

• Level 2
  • **
OK tylko czy to będzie wspólnie działało, tego nie wiem, tzn. czy naraz będzie działały podłączony pod USER PORT i SERIAL emulator SD2IEC oraz stacja dysków pod MEMORY EXPANSION a chciałbym podłączyć jeszcze dodatkowo magnetofon.

Czemu od razu trollowanie. Mam też C64, owszem, ale tylko z magnetofonem - kolega mi jakiś czas temu oddał bo chciał wyrzucić i komp leżał na strychu. Stacji dysków do niego nie mam bo kolega miał tylko kompa i magnetofon. Natomiast Plus/4 kupiłem akurat razem w zestawie z dedykowaną stacją dysków a to z zamiłowania do retro.
« Ostatnia zmiana: 03 Maja 2017, 11:11 wysłana przez fasdeb »

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
Jesli kazde urzadzenie bedzie mialo swoj unikalny numer to powinno dzialac.

Ogolem 1551 to collector's item, lepiej wstawic jiffydosa do +4 i 1541 lub uzywac sd2iec a 1551 opchnac za 500+.
"Cokolwiek powiesz albo napiszesz, znajdzie się ktoś, kto słyszy lub czyta coś zupełnie innego i jeszcze bezczelnie wmawia Ci to"

Offline fasdeb

• Level 2
  • **
I tu masz rację i chyba jednak kupię tego SD2IEC żeby już nie kombinować z tym X1541 i portem LPT. Trochę drożej ale za to będzie problem z głowy bo tak jak kupię stację to znowu kabla nie ma, później dyskietki jeszcze trzeba kupić a jak się okaże że któraś stacja nie czyta albo coś innego... Szkoda zachodu i za dużo p... z tym. I tak jak podliczyłem tę stację i inne niezbędne dodatki to wychodzi i tak ok. 200 zł.

Offline fasdeb

• Level 2
  • **
Udało mi się pożyczyć stację dyskietek 1541-II i zakupiłem dość tanio interfejs XU1541 (lepsza wersja USB) i przy pomocy tego zestawu skopiowałem pliki które potrzebuję i na dyskietki i na taśmę.

Dzięki wszystkim za pomoc.

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
Xu nie jest lepszy niz xm.