Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: Dema na nowym sprzecie smakuja inaczej  (Przeczytany 3551 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Buddha

• Level 4
Re: Dema na nowym sprzecie smakuja inaczej
« Odpowiedź #30 dnia: 23 Kwietnia 2017, 15:53 »
Pierwsze programy klepałem w basicu na c64, później jakoś przeskoczyłem na turbo pascala i delphi, szerokim łukiem omijając c i asm (troche żałuję do dziś, było by mi teraz łatwiej odnowić wiedzę niż zaczynać od podstaw).
Ja na samym początku zaznaczę, że nie piszę tylko do ciebie DHG, tylko ogólnie do ludzi, którzy może coś dodadzą od siebie, w sensie, że ja nie jestem też wszechwiedzący, że tak powiem. Ja również liczę na to, że może rozmową, czytaniem postów to dowiem się czegoś nowego np. o grafice i programowaniu, bo w muzyce to myślę, że wiem już wystarczająco na tyle, ile jest mi potrzebne... Ja uważam DHG, że jeśli masz pojęcie w Delphi, to wszystko jest podobnie w języku C, tylko inaczej są nazwane funkcje, instrukcje itp. Ogólnie to język C można też tłumaczyć na Assembler, bo też są tam pętle, instrukcje IF, While, Else itp. Zamiast tego jest to też trochę inaczej nazwane np. BEQ, BCC, BNE itp. Assembler na C64 to może i wygląda strasznie, ale wcale nie jest taki straszny, tylko może jedyny problem z docyklowaniem dla 1 Mhz i rejestrami, które trzeba znać na pamięć. Zapewne jeśli kodowałeś na PC to tam mogłeś "zaszaleć", że tak powiem, a kiedy przychodzi coś zakodować na procesor 1 Mhz to wtedy można się "wkurzyć" . Dobre też na początek jest np. wstąpić do grupy Hokuto Force, o ile się ma już jakieś tam pojęcie w kodowaniu na C64. Ja widziałem, że niby sporo ludzi jest w Hokuto Force, ale z tego może ze 6 osób coś robi, w sensie "często", a reszta to chyba się uczy :) Chodzi o to, że w HF ciebie przyjmą, abyś coś robił, a nie jak większość "elity", w tym też w PL, że ich tam trzymają, ale nikt nic nie zrobił od wielu, wielu lat. Szacunek też musi być jakiś dla nich, że kiedyś byli najlepsi, ale głupotą jest dla mnie ogólne podejście, jak w powiedzeniu "najlepiej jest odejść ze sceny niezwyciężony" i tak do pojedynczych ludzi, jak i grup :) Wielu też ludzi to może boi się powrotów na scenę, bo kiedyś byli najlepsi, a teraz znowu przyjdzie na nowo sobie przypominać, więc lepiej już nic nie robić. Podobnie jak ostatnio z Sebaloz/Lepsi de. chciałem wydać trackmo, do którego miałem zrobić muzykę, ale ze względu na moje zachowanie przez wódkę to nic z tego nie wyszło. Dziwne mi się wydawało, że Sebaloz napisał mi, że nie wydamy tego pod szyldem Lepsi de. bo będzie za słabe, ale ciekawy jestem czy jeszcze kiedyś co kolwiek wyda grupa Lepsi de. to czy nie lepiej wydać coś w miarę na poziomie, bo już nie mówię tu o totalnym lamerstwie, jak puścić tą grupę na zawsze w zapomnienie ?

Szczególne miejsce w moim czarnym sercu zajmuje ascii/ansi art. Jest coś co mnie ciągnie do tego rodzaju twórczości, zresztą sam robiłem parę podejść do tematu, nawet pare ascii-artów poszło w internety w formie relase-info prze modach do slr:r.
Raf ostatnio wrzucił link na C64power do ciekawego edytora PETSCII w przeglądarce internetowej, więc jeśli tworzyłeś ASCII to w PETSCII będzie ci chyba jeszcze łatwiej coś zrobić. Zauważyłem też ostatnio, że w modzie są na C64 np. logosy, full screen grafiki w PETSCII. Wydaje mi się, że chyba Shine zaraża ludzi tym formatem graficznym. Ja ogólnie nic nie mam do Shine i wiem, że to moja wina, że tak wyszło, że np. mnie zablokował na Facebook. Ja ogólnie to jestem mu nawet wdzięczny, bo dzięki niemu zacząłem coś działać znowu w grafice, bo też miałem swoje początki w rysowaniu logosów, jeszcze w latach 90-tych. Tym razem na Gubbdata to planuję wystawić Trackmo, gdzie sam zrobię kod, muzykę i grafikę :)
Teraz praca i brak czasu na dłubanie nie pozwalają na zabawę. Życie :(

Jak każdy, ale wiadomo, że praca nie jest 24/h to potrzeba trochę relaksu i jedni piją piwo w barach, drudzy wódkę (jak ja ostatnio), a inni mają swoje hobby, pasje np. komputery, z czym ja związałem swoje hobby od niedawna i powoli odchodziłem od picia wódki, aż całkowicie z tym skończyłem :)

Offline comankh

• 1liner
  • Level 6
  • *
    • Ty Bułko!
« Odpowiedź #31 dnia: 24 Kwietnia 2017, 11:36 »
używając np. jakiegoś dobrego edytora do obróbki wideo z efektami, więc może przez to nikomu już się nie chce kodować dem na PC linijka po linijce kodu, co może też przyczyniło się do upadku sceny PC

gdzie ty żyjesz chłopie xd

http://www.pouet.net/prod.php?which=69739

http://www.pouet.net/prod.php?which=69658

Offline Buddha

• Level 4
« Odpowiedź #32 dnia: 24 Kwietnia 2017, 12:01 »
Ja na samym początku zaznaczę, że nie piszę tylko do ciebie, tylko ogólnie do ludzi, którzy może coś dodadzą od siebie, w sensie, że ja nie jestem też wszechwiedzący, że tak powiem. Ja również liczę na to, że może rozmową, czytaniem postów to dowiem się czegoś nowego np. o grafice i programowaniu
gdzie ty żyjesz chłopie xd

Napisał byś coś nam konkretnie na ten temat, bo ja sam jestem ciekaw i z tego co napisałeś to chyba dobrze się znasz :)

Offline comankh

• 1liner
  • Level 6
  • *
    • Ty Bułko!
« Odpowiedź #33 dnia: 24 Kwietnia 2017, 12:05 »
linki, wszystko w temacie.

Offline Buddha

• Level 4
« Odpowiedź #34 dnia: 24 Kwietnia 2017, 12:21 »
linki, wszystko w temacie.

Chyba nie do końca i akurat w tym temacie, ale nie chce mi się już z tobą spierać Comankh. Rozumiem, że według ciebie to się nie da stworzyć sobie animacji np. w Autodesk, dodać mp3 i zrobić z tym demo w jakimś edytorze do obróbki wideo ? Domyślam się, że SuperNoise to twój dobry kolega, ale napisałem do Jammer'a, aby przeprosił go ode mnie za moje zachowanie, bo ja tak na prawdę to nawet nie wiem kto to jest, tylko co innego mówiło wtedy za mnie głupoty, więc jak możesz to odpuść sobie ..

Offline comankh

• 1liner
  • Level 6
  • *
    • Ty Bułko!
« Odpowiedź #35 dnia: 24 Kwietnia 2017, 12:45 »
że według ciebie to się nie da stworzyć sobie animacji np. w Autodesk, dodać mp3 i zrobić z tym demo w jakimś edytorze do obróbki wideo

tak. i wystawić jako demo.

Offline comankh

• 1liner
  • Level 6
  • *
    • Ty Bułko!
« Odpowiedź #36 dnia: 24 Kwietnia 2017, 12:45 »
i scena pc umarła

u mar ła

Offline Buddha

• Level 4
« Odpowiedź #37 dnia: 24 Kwietnia 2017, 13:04 »
i scena pc umarła

u mar ła

No nie i ja nawet pisałem gdzieś o tym na C64power, że powraca scena PC, więc super sprawa, lecz może nie dla mnie, bo po tym moim numerze z SuperNoise to nie chcą mnie znać już nawet na scenie PC. Nie przejmuje się tym, bo zawsze jest Traymuss na scenie PC, a on nigdy się ode mnie nie odwróci, bo z nim zaczynałem w latach 90-tych oraz trochę mu też pomogłem odnośnie softu do tworzenia muzyki, bo miałem już kiedyś dawno temu o tym spore pojęcie. Pierwsze koncerty, w sensie moich i jego początków to też wszystko z Traymuss'em :) Masz rację Comankh, że produkcje 4k, 8k to na prawdę sztuka koderska bo chyba wszystko jest tam w realtime. Nie aż taki problem wziąć biblioteki, enginy np. do formatu autodesk i zakodować z tym demo, lub też podobnie na edytorach do obróbki wideo

Offline comankh

• 1liner
  • Level 6
  • *
    • Ty Bułko!
« Odpowiedź #38 dnia: 24 Kwietnia 2017, 13:40 »
wziąć biblioteki, enginy np. do formatu autodesk i zakodować z tym demo

zupełnie nie masz pojęcia o czym piszesz.

lub też podobnie na edytorach do obróbki wideo

tu pozostaje dodać tylko jedno: daj namiary na dilera

Offline Buddha

• Level 4
« Odpowiedź #39 dnia: 24 Kwietnia 2017, 15:33 »
Comankh nie będę już nawet tego komentował i myślę raczej, że to ty zupełnie nie wiesz o czym piszesz, bo w tym wątku sobie rozmawiamy o czym innym, ale ty pewnie tego nie rozumiesz . Tak abyś się znowu nie uniósł ze swoją mądrością, która jakoś się nie przekłada w twoich wypowiedziach, to może zwyczajnie napisz dlaczego, a wtedy będziemy rozmawiać sobie dalej, a tak to tylko dajesz coś do myślenia, że jak gdyby to była dla ciebie wielka tajemnica. Ja to tak zrozumiałem, więc po co się dołączasz do rozmowy ? Nie chciałem już się z tobą kłócić, że kompresory lampowe to cyfra na cyfrze, lub cyfra lepsza od analoga, czy coś podobnego pisałeś, bo nawet nie chciało mi się czytać tych twoich głupot, więc sobie odpuściłem. Nie będziesz mi ciągle tak głupio pisał w moich wątkach i robił z tego syf, więc jak możesz to idź sobie gdzie indziej tak pisz np. na C64scene.pl, lub w innych wątkach na C64power.com. Ja nic do ciebie nie mam, ani nawet ciebie nie znam, więc idź wkurzać innych kolegów, jak pisałeś, a później pij z nimi wódkę, bo my przecież nie jesteśmy koledzy, nie ? Nie będę się usuwał z tego forum, ze względu na ciebie, ale jak masz dobre znajomości z Raf'em to niech on mi to napisze i ja już nigdy więcej się nie zaloguje na tym forum, ok ? Zapewne tylko znajomościami i koleżeństwem coś próbujesz osiągnąć, bo pewnie nic nie robisz konkretnego, lub nawet nic nie umiesz zrobić, tylko chlapiesz gembą na lewo i prawo, że co to nie Comankh i jakiś ty mądry, wszechwiedzący !

Offline comankh

• 1liner
  • Level 6
  • *
    • Ty Bułko!
« Odpowiedź #40 dnia: 24 Kwietnia 2017, 16:38 »
Raf, napisz jeszcze kiedyś że to ja jestem trollem xd.

o, Krystusie nazarejski! XD

Offline SUDi

• 1liner
  • Level 4
  • *
« Odpowiedź #41 dnia: 24 Kwietnia 2017, 16:41 »
We going to the new future
through the constant past
everyday having a fresh new start...

...only on Buddha Channel...

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
  • Wolność, własność, sprawiedliwość
« Odpowiedź #42 dnia: 24 Kwietnia 2017, 17:05 »
Raf, napisz jeszcze kiedyś że to ja jestem trollem xd.
IKS DE!

wytlumacz koledze czemu sie myli ;)
"Cokolwiek powiesz albo napiszesz, znajdzie się ktoś, kto słyszy lub czyta coś zupełnie innego i jeszcze bezczelnie wmawia Ci to"

Offline comankh

• 1liner
  • Level 6
  • *
    • Ty Bułko!
« Odpowiedź #43 dnia: 24 Kwietnia 2017, 17:16 »
daleko poza moją empatią i zdolnościami intelektualnymi, stety.

Offline Buddha

• Level 4
« Odpowiedź #44 dnia: 24 Kwietnia 2017, 19:03 »
daleko poza moją empatią i zdolnościami intelektualnymi, stety.

Prawda, że niestety daleko ci jeszcze Comankh ;D