Ciąg dalszy: zlutowałem też drugą płytką MA2, ale middleware Yamahy najwyraźniej zrobiony był pod MA3, choć po kodzie widać, że kiedyś mógł to być kod do MA2 - albo ktoś planował obsługiwać i jedno i drugie, natomiast w datasheetach są schematy blokowe i widać, że oba układy mają różne długości kolejek FIFO (tym się MA od OPL-i różnią, że w OPLach rejestry są dostępne "bezpośrednio", a w MA dane pcha się przez FIFO). A co je jeszcze różni - hgw. Kod z MA2 utyka gdzieś na inicjalizacji PLLi.
Delek (ten od Delek Trackera, takiego multi-retro-chipowego trackera) podesłał mi kod od modułu którym odtwarzał dźwięki na MA2/MA3. Tylko, że on to zrobił na wyższej warstwie emulatorów (Yamaha zrobiła emulatory do MA w postaci DLLek, były częścią narzędzi do edycji "zaków" pod MA), mi jest z kolei potrzebna niższa warstwa, ale emulacja Yamahy nie dotyczyła konfigurowania sprzętu (debugowałem te DLLki kiedyś na PC, w czasach Win98 i debuggera SoftIce, mogę sobie przechwycić zapisy do rejestrów przy generowaniu dźwięku, ale to nic nie da, bo fizyczny układ wymaga ustawienia wzmocnień, wyjść - czy słuchawki czy liniowe, mnożnika dla PLL itp - tego nie ma w emulacji).
Od MA2 bodajże Yamaha dodała trochę RAMu i kanał D/A do odtwarzania wavetable, z kolejnymi wariantami MA (MA3... MA7 bodajże) RAMu było więcej, więcej kanałów D/A, jakieś equalizery, vocodery itp. Ale dokumentacja jedna lipa.