Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: Niesprawny SIDFX  (Przeczytany 1298 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Online Sorin

• Level 1
  • *
Niesprawny SIDFX
« dnia: 09 Kwietnia 2017, 00:10 »
Witam.
Stałem się nie/szczęśliwym posiadaczem w/w produktu. Do momentu zakupu kontakt z załogą był wyśmienity, po zgłoszeniu usterki urwał się momentalnie. Przesyłkę dostarczono z Danii (w końcu Offence). Jednak bez jakiegokolwiek odzewu z ich strony, ciężko mi zdecydować się na odesłanie paczki.

Układ  ma dwie usterki. W ogóle nie wzmacnia sygnału (programowo ustawia się od 0dB do 21dB), oraz po przełączeniu w tryb stereo nie działa prawy kanał.

Teraz pytanie, do kogo mógłbym się zwrócić w celu naprawy tego cacka (za odpowiednia opłatą oczywiście) ?? Może któryś z forumowiczów mógłby się tego podjąć?

Nie jest to pierwszy zakup jakiego dokonałem do swojej maszynki i wcale nie najdroższy. Do tej pory, nawet jeśli wystąpiły jakiekolwiek problemy, zawsze można było liczyć na życzliwą i uprzejmą pomoc kontrahenta. Można by pomyśleć, że jest to kanon wpisany w naszą skromną, hermetyczną retro społeczność... oj, kosztowna to była lekcja.

Offline StaryMarabut

• Level 6
  • Robię wszystkim dobrze *za pół ceny.
Re: Niesprawny SIDFX
« Odpowiedź #1 dnia: 09 Kwietnia 2017, 04:37 »
Może nie styka na liniach adresowych.
W programie wykrywa sidy?

Offline rs2322

• Level 5
  • ASAP
« Odpowiedź #2 dnia: 09 Kwietnia 2017, 08:45 »
Sprawdzaleś SID' osobno ? Możłiwe że jeden z nich jest uszkodzony i cały SIDFX pracuje błędnie.
Dwa z tego co wiem to rhos zatem jak pcb zamówli bez tego, a potem montaż poszedł na rhost to po kilku tygodniach/miesiącach urządzenie może przestać niestety pracować.
Brak odzewu z ich strony świadczy o tym że problem jest spory i znają jego przyczyne która ja tylko domniemam.
Pamięci RAM każda ilość: KM4164, 4464, TMS 4464 MT1259-10
PCB - projekty na zamówienie.
Programowanie pamięci EEPROM, EPROM - free !
SD2IEC http://c64power.com/forumng/index.php?topic=6630.0

Online Sorin

• Level 1
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 09 Kwietnia 2017, 10:41 »
Zbyt dobrze to nie wróży...

SIDy sprawne na 100%. Sprawdzałem w konfiguracji 2x8580 jak i 8580+6581, wszystko osobno jak i naprzemian. W akcie desperacji wkładałem nawet w drugiego komka. Program wszystko wychwytuje prawidłowo, sygnalizuje nawet pracę stereo.

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
  • Wolność, własność, sprawiedliwość
« Odpowiedź #4 dnia: 09 Kwietnia 2017, 11:10 »
A oni udostepniaja jakies scbematy czy listy elementow?
"Cokolwiek powiesz albo napiszesz, znajdzie się ktoś, kto słyszy lub czyta coś zupełnie innego i jeszcze bezczelnie wmawia Ci to"

Online Sorin

• Level 1
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 09 Kwietnia 2017, 11:34 »
A oni udostepniaja jakies scbematy czy listy elementow?

W sieci niestety nic się nie znajdzie. Przewiduję, że skoro unikają jakiegokolwiek kontaktu zarówno na fb jak i przez email, to żadnej informacji już od nich nie uzyskam.
Jedyna konstruktywna dyskusja jaka się toczyła na temat projektu, odbywała sie na CSDb.

http://csdb.dk/forums/?roomid=7&topicid=113782&firstpost=172

Niestety, ja jako były zwykły swaperzyna nie liczę na uzyskanie dostępu do forum.

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
« Odpowiedź #6 dnia: 09 Kwietnia 2017, 11:39 »
Na csdb kazdy chyba moze sie zarejestrowac? Zmienily sie zasady?!
"Cokolwiek powiesz albo napiszesz, znajdzie się ktoś, kto słyszy lub czyta coś zupełnie innego i jeszcze bezczelnie wmawia Ci to"

Offline maliniak

• Level 5
« Odpowiedź #7 dnia: 09 Kwietnia 2017, 11:44 »
Ja bym to przed wyrzuceniem trochę w piekarniku troszke podgrzał, tylko podstawki mogą ulec uszkodzeniu.

Offline dhg

• Level 4
  • god, root, i don't see any difference...
« Odpowiedź #8 dnia: 09 Kwietnia 2017, 12:39 »
Ja bym to przed wyrzuceniem trochę w piekarniku troszke podgrzał, tylko podstawki mogą ulec uszkodzeniu.

Piekarnik jest dobry jak chce się sprzedać uwalonego Radeona na allegro. Ja bym się na miejscu autora tematu dogadał z którymś z forumowych magików żeby przejrzał sprzęt na obecność uwalonej drobnicy , przerwanych ścieżek, zimnych lutòw. Po piekarniku szansa na odesłanie i naprawę gwarancyjną wynosi totalne zero
« Ostatnia zmiana: 09 Kwietnia 2017, 12:49 wysłana przez dhg »

10?"DHG
20GOTO10
RUN

Offline rs2322

• Level 5
  • ASAP
« Odpowiedź #9 dnia: 09 Kwietnia 2017, 12:52 »
Dokladnie jak pisze dhg nie ma co sie bawić w pierkarnik bo nic dobrego z tego nie bedzie :p
Napisz skad jestes to moze bedzie ktoś w twojej okolicy z odpowiednim sprzetem i wiedza zeby pomóc.
Pamięci RAM każda ilość: KM4164, 4464, TMS 4464 MT1259-10
PCB - projekty na zamówienie.
Programowanie pamięci EEPROM, EPROM - free !
SD2IEC http://c64power.com/forumng/index.php?topic=6630.0

Offline maliniak

• Level 5
« Odpowiedź #10 dnia: 09 Kwietnia 2017, 13:04 »
Zgadzam się.
Piszę "piekarnik" bo zapewnie OP nie ma sprzętu do naprawy, a piekarnik każdy w domu ma.
Co do odesłania i naprawy gwarancyjnej, to OP pisał że słabo to widzi.

Online Sorin

• Level 1
  • *
« Odpowiedź #11 dnia: 09 Kwietnia 2017, 13:20 »
Jestem z Legnicy, okolice Wrocławia.

Na razie próbuję drugiego podejścia do CSDb. Tym razem postaram się nasmarować coś porządnego. Na schemat nie liczę, ale chociażby jakieś sugestie na co zwrócić uwagę. Zawsze to jednak forum, a nie prywatna korespondencja.

Jak widać miniaturyzacja totalna:

Ze swoim sprzętem nawet nie mam się co zbliżać... Nawet jeżeli nikt z Dolnośląskiego nie byłby w stanie pogrzebać, mogę wysłać układ chociażby a drugi koniec Polski:)

Offline V-12/Tropyx

• Level 7
  • 0ldsk00l 4ever!
    • http://www.riversedge.pl/
« Odpowiedź #12 dnia: 09 Kwietnia 2017, 13:48 »
Na csdb kazdy chyba moze sie zarejestrowac? Zmienily sie zasady?!

Kilka osób i to nawet z długim stażem scenowym pytało mnie dlaczego nie mogą poprawnie zarejestrować się na CSDb. Tak, jakby ich zgłoszenia były celowo przetrzymywane w nieskończoność. Coś jest nie tak.

Nie straszcie mnie z tym SIDFX bo mój leży w kopercie nierozpakowany i czeka na montaż.

Jest jeszcze jedna rzecz, która od początku mi się nie spodobała. Spytałem twórców SIDFX czy będą dostarczać produkt na X'2016, bo akurat wypuszczenie tego rozszerzenia zbiegało się z party. Odpisali, że nie, bo będą się skupiać na chlaniu i nie będą mieć na takie rzeczy czasu.

W tym przypadku sądzę, że rozsądnym rozwiązaniem jest podmiana układu u kogoś, u kogo SIDFX hula bez problemów. Wtedy wykluczy się zarówno SID'y, jak i okablowanie. Jest jeszcze jedna rada - jak jeden SID Ci nie gra, przełóż go do drugiego gniazda i ustaw jako mono. Jak nadal nie będzie grać, weź cieniutki pilniczek i lekko potrzyj nim nóżki  SID-a. Czasami zdarzają się przypadki zabrudzeń, zaśniedzeń i wówczas nawet brak styku u 1 nóżki powoduje złą funkcjonalność układu. Ostatecznie problem może też tkwić w zasilaczu.

Nie wiem, kiedy swojego SIDFX zmontuję, więc na razie w tym temacie nie pomogę.

Jeżeli producent nie daje żadnej gwarancji, no to trzeba to będzie ładnie opisać w magazynie. Gideon naprawia uszkodzone Ultimejty i od niego warto brać przykład, jak się robi dobry biznes.
http://www.riversedge.pl/ - zapraszam na nową stronę: recenzje, relacje, strefa C64.

Serwis Commodore 64/1541 - naprawa/diagnoza.
Zawsze aktualne!

Online Sorin

• Level 1
  • *
« Odpowiedź #13 dnia: 09 Kwietnia 2017, 14:23 »
To coś grubszego. W ustawieniach mono wszystko gra, mogę przełączać między SID1 a SID2 bez problemu. Dziwek mam w lewym i prawym kanale.
Problem zaczyna sie po przejściu w tryb stereo. Ustawiałem aby prawy kanał obsługiwał SID1, potem SID2, potem żonglowałem swoimi 3 SIDami próbując powtórnie zmieniać strony. Zawsze milczał prawy kanał...

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
« Odpowiedź #14 dnia: 09 Kwietnia 2017, 17:31 »
Moge sprobowac sie nad tym pochylic i/lub w Twoim imieniu cos na csdb napisac.