Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: Polskie CSDB  (Przeczytany 3673 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Buddha

• Level 4
Polskie CSDB
« dnia: 07 Kwietnia 2017, 14:20 »
Witam !

Ja już sporo przedtem wspominałem o tym, że mam w planach stworzyć Polski Commodore 64 DataBase. Nie wiem jeszcze teraz czy powstanie za pół roku, czy za rok, ale powstanie na pewno. Szczerze mówiąc to 15 lat temu byłem webmasterem, ale ostatnio do tego wracam. Patrząc na C64power to osób do prowadzenia tego forum nie brakuje, więc mam nadzieję, że i tam się znajdą :) Nie będzie to na pewno kolejny C64scene.pl, gdzie nic się nie dzieje, bo mam kogo zaprosić na to przyszłe Polskie CSDB np. z zagranicy, aby się zalogowali itp. Nie wiem jak jest z forami i aby kogoś nie urazić, bo widziałem już ten sam szablon witryny C64power na innym forum, ale się dowiem. Na pewno w większości ja sam napiszę kod do tego Polskiego CSDB, a nie np. jakieś Joomla, gotowe szablony, lub inne tego typu rzeczy . Zostawiam już tutaj ten topic, gdyby ktoś np. chciał coś napisać odnośnie CSDB.dk, że np. co mu się tam nie podoba, co chciałby zmienić, bądź ulepszyć itd. itp. Domyślam się, że po moich ostatnich wygłupach to nikt i nic tutaj nie napisze. Natomiast kiedy powstanie już strona i oddam ją do użytku to wtedy może wrócimy w tym wątku do tego tematu :)

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
  • Wolność, własność, sprawiedliwość
Re: Polskie CSDB
« Odpowiedź #1 dnia: 07 Kwietnia 2017, 14:49 »
Na power nawet polskiego wiki o c64 nie udalo sie utrzymac,  w koncu boty zezarly a co dopiero liczyc na csdb, popatrz ile ludzi sie na sp8 wybiera, jak krew w piach ;)

Ps. Mi mimo wad jedno csdb styka, jedno forum o c64 po polsku tez by mi wystarczylo
"Cokolwiek powiesz albo napiszesz, znajdzie się ktoś, kto słyszy lub czyta coś zupełnie innego i jeszcze bezczelnie wmawia Ci to"

Offline Buddha

• Level 4
« Odpowiedź #2 dnia: 08 Kwietnia 2017, 00:36 »
Masz rację Raf, ale mi chodzi o coś zupełnie innego, bo jakiś czas temu kupiłem serwer multimedialny i tak leży jak na razie. Planowałem już trochę temu powrót do bycia nadal webmasterem to sporo sobie przypominałem, jak i uczyłem nowych rzeczy ostatnio. Z racji, że dzieje się tam już "kino" na tym CSDB, odnośnie jakichś żelaznych zasad i innych podobnych rzeczy to wpadłem na taki pomysł, że jak jeszcze trochę się pouczę i uruchomię Polskie CSDB na swoim serwerze to i ja na tym skorzystam w sensie nauki oraz ludzie w sensie w sensie większego luzu. Znam sporo osób i jednak narzekają, że CSDB nie traktuje tam wszystkich np. uczciwie, sprawiedliwie, tylko między sobą robią już co tylko chcą, ale mniejsza z tym. Ja chciałbym też połączyć moje powroty z pożytecznym, bo mam w planach zacząć robić komercyjne rzeczy jako webmaster. Od zawsze scena C64 była dla mnie nauką i skoro znam trochę ludzi to nadal mogę się uczyć na zasadzie prób, błędów oraz relacji z użytkownikami, bez strachu, że np. coś zrobię nie tak i poniosę za to konsekwencje, lub nawet polecę na kasie. W kilku słowach mam na myśli, że to Polskie CSDB, było by dla mnie pierwszym poważnym projektem, bo od czegoś znowu trzeba zacząć po tylu latach, aby mieć już jakąś wiedzę praktyczną w dalszych planach mojego rozwoju

Offline Buddha

• Level 4
« Odpowiedź #3 dnia: 08 Kwietnia 2017, 02:16 »
Raf i jeszcze jedna rzecz, bo być może źle mnie zrozumiałeś - " Polskie CSDB " nie oznacza, że będzie tylko w j.polskim, a raczej to, że stworzyli je Polacy. Nie będę się teraz rozpisywał na temat wyglądu i zawartości strony, ale na pewno będzie wybór Polish, English odnośnie stałych tekstów. Chciałbym, aby były tam też tłumacze rozpoznające języki, w których będą pisać użytkownicy. Nie rozumiem tego, że jak można zbanować użytkownika np. na CSDB.dk i tylko za to, że nie zna j.angielskiego !

Offline comankh

• 1liner
  • Level 6
  • *
    • Ty Bułko!
« Odpowiedź #4 dnia: 08 Kwietnia 2017, 04:21 »

Offline Vato74

• Level 3
« Odpowiedź #5 dnia: 08 Kwietnia 2017, 11:42 »
All text written here must be in english
Nie dostaniesz bana za to że nie znasz angielskiego. Tylko za to że nie piszesz w tym języku.
To tak jakby tu ktoś Ci zaczął pisać w rosyjskim albo chińskim.
Nie będziesz przecież tego tłumaczył i sprawdzał czy przypadkiem nie jedzie po kimś albo nie proponuje opylania prochów.
Po to są zasady danego forum, że trzeba się stosować... a jeśli ktoś nie potrafi ich przeczytać bo nie zna ang.
to najwyżej się zdziwi otrzymując bana i koniec tematu :P
« Ostatnia zmiana: 08 Kwietnia 2017, 12:04 wysłana przez Vato74 »

Offline Buddha

• Level 4
« Odpowiedź #6 dnia: 08 Kwietnia 2017, 14:24 »
All text written here must be in english
Nie dostaniesz bana za to że nie znasz angielskiego. Tylko za to że nie piszesz w tym języku.
To tak jakby tu ktoś Ci zaczął pisać w rosyjskim albo chińskim.
Nie będziesz przecież tego tłumaczył i sprawdzał czy przypadkiem nie jedzie po kimś albo nie proponuje opylania prochów.
Po to są zasady danego forum, że trzeba się stosować... a jeśli ktoś nie potrafi ich przeczytać bo nie zna ang.
to najwyżej się zdziwi otrzymując bana i koniec tematu :P

Dobre spostrzeżenie Vato74 i nad tym też myślałem kiedyś, ale jest już cała gama tłumaczy, które potrafią tłumaczyć nawet, bez "kopiuj i wklej". Niekiedy tak tłumaczą tekst, że niektórych rzeczy trzeba się domyślać, ale bez przesady, bo nie będzie to przecież strona dla małych dzieci. Myślałem już bardziej o tym dodatku tłumacza (przycisku) pod tekstem danego komentarza, ale to dla użytkowników, którzy w danej chwili będą wchodzić na stronę np. z telefonu. Ja widziałem kiedyś incydent na CSDB.dk, który bardzo mi się nie spodobał, tylko patrzyłem na to z innej strony, że jest to chyba w większości portal dla ludzi ze sceny komputerowej tzn. artystów. Zbanowali pewnego grafika za pisanie w jego rodowitym języku i niby nic się nie stało, tylko mam go w znajomych na Facebook, to później czytam dalej (co śmieszne się może wydać :) ) jego posty już w j.angielskim, że ban na CSDB.dk dla niego oznacza koniec ze sceną komputerową. W pewnym sensie jest to jakiś brak szacunku dla tego typu ludzi, gdyż on podobnie jak i ja jest już na scenie komputerowej ponad 20 lat. Dziwił mnie dalej ten fakt czytając na CSDB.dk, że ludzie ze strachu przed administratorami przytakiwali i bili im brawa za to. Głupie i chore komentarze niekiedy, że coś jest piękne i cudowne, skoro np. człowiek nie związany ze sceną powie wprost, że to jest do d...py, więc vote'y tracą na wartości i chyba robi się tam jakieś zamieszanie. Na tym forum to się zgodzę na takie regulaminy, bo może się tutaj zalogować każdy, ale na CSDB jest weryfikacja użytkownika tzn. rozmowa nawet kilku administratorów na temat co nowy użytkownik potrafi, kogo zna, bo sprawdzałem z ciekawości logując się tam drugi raz jako "BotX" . Nie rozumiem więc po co takie kino urządzają na tym CSDB i poniżają w pewnym sensie ludzi ze sceny komputerowej, skoro każdy wie kto jest kto itd.

Offline Buddha

• Level 4
« Odpowiedź #7 dnia: 08 Kwietnia 2017, 15:01 »
Dobry pomysł Vato74, bo byłem najpierw ciekawy jak to się sprawdzi, ale rzeczywiście mógłby się zrobić chaos, gdyby ktoś zaczął pisać np. po chińsku. Może lepszym rozwiązaniem mogła by być akceptacja moderatora do każdego komentarza, który został napisany w innym języki, niż j.angielski, a dalej to po prostu moderator miałby w swoich opcjach na panelu już taki przycisk wykrywający język i tłumaczący go na j.angielski.
« Ostatnia zmiana: 08 Kwietnia 2017, 15:06 wysłana przez Buddha »

Offline Vato74

• Level 3
« Odpowiedź #8 dnia: 08 Kwietnia 2017, 15:07 »
Pomysły odnośnie zmian na CSDB powinieneś pisać chyba do nich a nie tutaj.
Ja tam nie znam przypadków banowania jakiegoś jednego grafika.
Tyle wiem, że mają zapis w regulaminie odnośnie języka i tyle.
Im większa grupa userów tym więcej może się przytrafić dziwnych przypadków.
« Ostatnia zmiana: 08 Kwietnia 2017, 18:36 wysłana przez Vato74 »

Offline comankh

• 1liner
  • Level 6
  • *
    • Ty Bułko!
« Odpowiedź #9 dnia: 08 Kwietnia 2017, 17:21 »
W pewnym sensie jest to jakiś brak szacunku dla tego typu ludzi

a pisanie w suahili przy określonych ramach użytkowania serwisu jest brakiem szacunku dla wszstkich innych.

poniżają

kurwa, serio?

Offline Kisiel

• Level 7
  • Number 7 in all users competition...
    • http://wiki.projekt64.filety.pl/doku.php
« Odpowiedź #10 dnia: 08 Kwietnia 2017, 17:58 »
to kwestia kultury, poniżają z różnych powodów, głównie polnishe schwaine, całe szczęście że teraz mają problem z niebiałymi to skupili się na realnym problemie. Nie spotykam się więc z agresją, na ulicy i w sklepie można usłyszeć polski nie zauważyłem aby się ktoś jakoś patrzył, za to na niebiałego i owszem.
Co do kultury, angielski to nie jest nasz naturalny język, anglik Ash z którym pracuje jak widzi że nikt nie rozumie to zmienia słowa i robi BBC, po chuju grpz czy user cmk można się tylko  srsl kurwa... itd. Zero kultury po prostu, mnie to jebie , poprostu nigdy murzyny typu grpz czy cmk nie będą mówić tak jak Ash ale mądrować się chuj będzie.
idz wyprostowany wśród tych co idą na kolanach

...w przypadku checi zakupu UK1541,GA,MA,T8500,T7501 prosze o kontakt na Facebooku, haslo: UK1541....

Offline comankh

• 1liner
  • Level 6
  • *
    • Ty Bułko!
« Odpowiedź #11 dnia: 08 Kwietnia 2017, 18:19 »
angielski to nie jest nasz naturalny język

zauważyłem na amibay

Offline Kisiel

• Level 7
« Odpowiedź #12 dnia: 08 Kwietnia 2017, 18:22 »

zauważyłem na amibay

problem masz :) jak każdy murzyn... not good enough

ani polski ani angielski :P

...w przypadku checi zakupu UK1541,GA,MA,T8500,T7501 prosze o kontakt na Facebooku, haslo: UK1541....

Offline comankh

• 1liner
  • Level 6
  • *
    • Ty Bułko!
« Odpowiedź #13 dnia: 08 Kwietnia 2017, 18:31 »
czyli niebiali źle. csdb źle.

ogarnij ten swój nazizm xd

Offline Kisiel

• Level 7
« Odpowiedź #14 dnia: 08 Kwietnia 2017, 18:55 »
Wszystko sprowadzasz do nazizmu, ciekawe czy jak otwierasz klape w klopie to robisz Sieg Heil... znając poziom aberracji kulturowej jaką reprezentujesz (ani ani) to raczej robisz to w domu po kryjomu a w pracy niepolaczek ino białymurzyn. Mam hinta srsly, przestań być kurwą bądz sobą.