Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: Dlaczego fora uschly  (Przeczytany 1517 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline cacodemon

• Level 5
Re: Dlaczego fora uschly
« Odpowiedź #15 dnia: 30 Marca 2017, 21:10 »
Voodoo5 to akurat malo kto mial ale voodoo1 i voodoo2 20 lat temu to byl kompletny szal. Do dzisiaj mam na pewno V1 a V2 chyba nie zdazylem tez sprzedac. Taka ciekawostke jak Voodoo Rush tez chyba jeszcze mam.

Na ja też mam kilka sztuk 3dfx. Voodoo 1, dwie sztuki Voodoo2 wersja 12MB Creative - dwie sztuki do SLI (mają kolejne numery seryjne), Voodoo 3 2000 i 3000, Voodoo Banshee, Rush i Voodoo 5 5500 AGP. I masz rację, to był szał i rewolucja.

Offline cacodemon

• Level 5
« Odpowiedź #16 dnia: 30 Marca 2017, 21:13 »
nie rozumiem tej fascynacji 3dfx, przecie to crap , piec itd.

Retro komputerowe to nie tylko Commodore. Dla Ciebie może i i śmietnik, ale dla innych 3dfx to kawał komputerowej historii. W swoim czasie to była rewolucja, więc i dziś karty Voodoo są poszukiwane i w cenie. Poszperaj ile kosztuje Voodoo 5 5500 64MB ;)
Swego czasu kupiłem tę kartę i mam ją do dziś. Zresztą nie tylko tę. W pecetowym retro w cenie są nie tylko 3dfx, ale też pierwszy Geforce 256, Ati Rage Fury Maxx, każdy Gravis itd.

Jak to jest z tymi gravisAMI ?? ostatnio mnie jeden kolo wykpił jak się pochwaliłem tym klonem.

Gravisy najbardziej cenione to oryginalne na czerwonym laminacie. Twoja to jeden z niewielu klonów.

Offline MCbx

• Level 4
« Odpowiedź #17 dnia: 30 Marca 2017, 22:02 »
Akurat od FB trzymam się jak najdalej do poziomu pliku /etc/hosts włącznie. Strona, forum, czy cokolwiek daje jakiś wybór. A korzystając z FB czy podobnych usług, wyboru nie ma, użytkownik nie jest użytkownikiem, bo to usługa jest użytkownikiem użytkownika :). Zametłałem... Ale wiecie, może będę musiał uczestniczyć w pewnej konferencji, więc muszę takie tłumaczenia ćwiczyć... Ale do tematu.
Jeżeli nie odpowiada mi forum A, to wybieram forum B. Tak samo jest z gazetami, filmem, czy wrednym dostawcą hostingu :). FB jest tutaj monopolistą, i wielokrotnie pokazywał możliwości jakie oferuje swoim prawdziwym użytkownikom w zakresie czy to unieszkodliwiania twórczości, podkładania reklam, czy tworzenia korzystnych sytuacji politycznych przez cenzurę informacji. Zmienić takiego dostawcy nie można, Wujek Google o to zadbał wprowadzając mechanizmy rozwalające skutecznie ekosystem małych stron. Mamy więc rurę transmitującą wiadomości zgodne z Linią Partii... i czasami udającą że jest inaczej by co bardziej uparty target mógł udawać, że coś się dzieje. Pomińmy jednak czynniki socjologiczne i zajmijmy się samą informacją.
Ludzie są leniwi, nauczyli się więc konsumować słabej jakości obrazki (plus reklama w tle, przecież o to w tym chodzi!) zamiast się udzielać.
Swoje dołożyli sami forumowicze. Forum jest po to, aby coś dyskutować. Jeżeli nie ma czego dyskutować, to można i przez padu-padu się na piwo umawiać :). A materiał do dyskusji często wywiało. Dominuje słynna odpowiedź "Użyj Google"... gdy wyszukiwanie daje w wyniku wiele tematów, na które odpowiedzi to "Użyj Google". Gdzie prawidłowe wyniki z Google? Właściciele stron usunęli. Postawili... fora. Pełne odpowiedzi "Użyj Google".
I gdzie te czasy, gdzie dyskutując przez ten terminalowy program do pokazywania maili po numerkach wszyscy jeździli po spamerze rozsyłającym propozycje komercyjnego gromadzenia adresów... Dziś przez "usługi" sami to firmom robimy i to za darmo!

Offline dhg

• Level 4
  • god, root, i don't see any difference...
« Odpowiedź #18 dnia: 31 Marca 2017, 01:30 »
- wymień elki!
- kótre?
- wszystkie!
- po co?
- nie dyskutuj kurwa! wymień! chcesz pomocy czy nie?!! i podaj jaki masz zasilacz!

:D

Zapachniało ppa.pl XD

10?"DHG
20GOTO10
RUN

Offline 3dh

• Level 3
« Odpowiedź #19 dnia: 31 Marca 2017, 07:52 »
Bardzo ciekawy komentarz MCbx. Odnośnie "Użyj Google" mam podobne zdanie. Drażnią mnie takie odpowiedzi, bo gdyby się nad tym zastanowić, to forum w ogóle nie byłyby potrzebne, przecież i tak wszystko jest już w google. Później dziwią się, że forum dogorywa.

Też blokujesz FB? To już jest nas dwóch.

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
  • Wolność, własność, sprawiedliwość
« Odpowiedź #20 dnia: 31 Marca 2017, 10:17 »
- wymień elki!
- kótre?
- wszystkie!
- po co?
- nie dyskutuj kurwa! wymień! chcesz pomocy czy nie?!! i podaj jaki masz zasilacz!

:D

Zapachniało ppa.pl XD
Na elektrodzie jest podobnie z zasilaczami :)

natomiast pytanie o banaly na fb czy forum zamaist poszukac no to akurat przegiecie jest! co innego jak ktos ma zlozony problem i szuka pomocy a co innego jak np nie wiesz czy zasilacz od c64 pasuje do amigi, albo wrzucasz fotke kabla din6-din6 i pytasz czy dobrze pamietasz, ze to kabel serial do c64 albo jakie napiecia ma zasilacz do amigi - czemu ludzie nie wstydza sie wrzucac takich pytan?
"Cokolwiek powiesz albo napiszesz, znajdzie się ktoś, kto słyszy lub czyta coś zupełnie innego i jeszcze bezczelnie wmawia Ci to"

Offline 3dh

• Level 3
« Odpowiedź #21 dnia: 31 Marca 2017, 11:03 »
To co dla jednego jest banałem, innemu może sprawiać problemy. Nie wszyscy na forum to "użytkownicy zaawansowani". Zresztą tu nie chodzi o te najgłupsze pytania, bo takie powinny być wywalane do śmieci zamiast na nie odpowiadać, tylko o bezmyślne odsyłanie do google. Dla mnie tacy goście są zwykłymi trollami, gorszymi nawet od ludzi zadających durne pytania.

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
  • Wolność, własność, sprawiedliwość
« Odpowiedź #22 dnia: 31 Marca 2017, 11:07 »
To przyznaje bez bicia, ze jestem "takim trollem" ;d szczegolnie ze na fb w grupie retrogamingowej na okraglo pojawiaja sie te same podstawowe pytania, ale tam w przeciwienstwie do forum nie ma w ogoel mozliwosci wyszukiwania przeszlych tresci :(
"Cokolwiek powiesz albo napiszesz, znajdzie się ktoś, kto słyszy lub czyta coś zupełnie innego i jeszcze bezczelnie wmawia Ci to"

Offline Vato74

• Level 3
« Odpowiedź #23 dnia: 31 Marca 2017, 11:56 »
Bo fora są po to żeby sobie wzajemnie pomagać i podyskutować a jak wchodzi ktoś nowy z głupimi pytaniami to powinno się go przywitać i mu pomóc.
Niestety w większości przypadków osoba z głupim pytaniem dostaje w odpowiedzi "wyszukiwarki nie masz że nowy temat zakładasz", "było!", "użyj googli".
Jest to wynikiem oczywiście trolli i multikontowców którzy udają takich noobów i ryją potem że ktoś im pomaga i starsi userzy o tym wiedzą.

Jesteś mądry i chcesz się podzielić wiedzą to się podziel.
Jesteś mądry i wydaje ci się że ktoś zadaje durne pytania i nie chcesz rozwiązać jego problemu?! Nie odzywaj się.
Jak nie chcesz pomagać to się nie odzywaj! Nie kieruj do googli itp! Po prostu olej ten wątek.

To jest takie proste.

Offline comankh

• 1liner
  • Level 6
  • *
    • Ty Bułko!
« Odpowiedź #24 dnia: 31 Marca 2017, 12:36 »
FB jest tutaj monopolistą, i wielokrotnie pokazywał możliwości jakie oferuje swoim prawdziwym użytkownikom w zakresie czy to unieszkodliwiania twórczości, podkładania reklam, czy tworzenia korzystnych sytuacji politycznych przez cenzurę informacji. Zmienić takiego dostawcy nie można, Wujek Google o to zadbał wprowadzając mechanizmy rozwalające skutecznie ekosystem małych stron.

bzdura, VK.

Offline dhg

• Level 4
« Odpowiedź #25 dnia: 31 Marca 2017, 18:11 »
Co do głupich pytań na forach to zawsze trafi się temat wałkowany pierdylion razy i niezmiennym jest ze w ciągu tygodnia wypłynie kolejny z tym samym problemem/zapytaniem. Ludzie są leniwi i nie chce im się szukać. Często obserwuję że pytania powtarzają się nawet w tym samym wątku po kilka razy bo nikomu nie chce się czytać tematu od początku, ale są przypadki gdzie po prostu nie da się tego zrobić bo posty idą w tysiące w danym temacie.

btw, Raf, gdzie jest kopia starego forum?

10?"DHG
20GOTO10
RUN

Offline Kisiel

• Level 7
  • Number 7 in all users competition...
    • http://wiki.projekt64.filety.pl/doku.php
« Odpowiedź #26 dnia: 31 Marca 2017, 19:08 »
po co Ci kopia jam jest oryginał...
idz wyprostowany wśród tych co idą na kolanach

...w przypadku checi zakupu UK1541,GA,MA,T8500,T7501 prosze o kontakt na Facebooku, haslo: UK1541....

Offline V-12/Tropyx

• Level 7
  • 0ldsk00l 4ever!
    • http://www.riversedge.pl/
« Odpowiedź #27 dnia: 31 Marca 2017, 20:41 »
Co do głupich pytań na forach to zawsze trafi się temat wałkowany pierdylion razy i niezmiennym jest ze w ciągu tygodnia wypłynie kolejny z tym samym problemem/zapytaniem. Ludzie są leniwi i nie chce im się szukać. Często obserwuję że pytania powtarzają się nawet w tym samym wątku po kilka razy bo nikomu nie chce się czytać tematu od początku, ale są przypadki gdzie po prostu nie da się tego zrobić bo posty idą w tysiące w danym temacie.

btw, Raf, gdzie jest kopia starego forum?

Inną kwestią jest to, że wyszukiwarki na forach nie są precyzyjne. Nie raz musiałem się napocić, by wyszukać jakiś wątek.
http://www.riversedge.pl/ - zapraszam na nową stronę: recenzje, relacje, strefa C64.

Serwis Commodore 64/1541 - naprawa/diagnoza.
Zawsze aktualne!

Offline dhg

• Level 4
« Odpowiedź #28 dnia: 31 Marca 2017, 21:51 »
po co Ci kopia jam jest oryginał...

KIślu nigdy za wiele

A na poważnie to na starym forum działały odnośniki i obrazy w różnych tematach które nie działaja na nowym silniku forum (linki poznikały)

10?"DHG
20GOTO10
RUN

Offline MCbx

• Level 4
« Odpowiedź #29 dnia: 01 Kwietnia 2017, 09:05 »
Comankh, patrzysz z perspektywy całego Internetu. Wtedy mamy rzeczywiście do czynienia z podziałem rynku.
Problem jest w tym, że Internet powstał by być wielkim ekosystemem, a nie tworzyć "bańki" informacyjne. A takie "bańki" są tworzone pod użytkownika, stąd Polacy nie zobaczą w wynikach wiele z VK, a Rosjanie z FB. Właściwie przez taki filtr informacyjny mamy już "pozamiatane".
Oczywiście firmy zaraz będą wycierać sobie twarz różnicą popularności, ale wiemy już, że wybory to się w dzisiejszych czasach kupuje. Niech do zrozumienia tego przyczyni się fakt, że większość logotypów we współczesnych materiałach publikowanych w TV (a Internet już w wielu przypadkach TV przypomina) nie jest cenzurowana z powodu braku zgody producenta, ale że nie zapłacił aby nie zamazywać.
Dodatkowo sieci społecznościowe od społeczności różnią się jak demokracja i demokracja ludowa :). Sieci społecznościowe to raczej nie tyle medium, w którym działa społeczność (patrz strony, fora... BBSy nawet), tylko medium do wykorzystywania zjawiska społeczności. Po jakimś czasie "materiał" uodparnia się, i trzeba dostarczać coraz to nowych bodźców. A po uszach dostają społeczności.