Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: Muzeum historii komputeryzacji  (Przeczytany 768 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline WojT_GL

• Level 4
Muzeum historii komputeryzacji
« dnia: 13 Marca 2017, 23:24 »
Podzielę się, może ktoś będzie miał okazję odwiedzić i zobaczyć - a jak nie, to przynajmniej fotki obejrzy.

Będąc w delegacji w Cambridge (UK) pomyślałem, że trzeba jakoś wypełnić wolny czas - więc od razu poszukałem coś co dotyczy retro w okolicy (oczywiście to ciekawsze niż zwiedzanie jakichś murów uczelni Cambridge - niby też retro, bo ma setki lat, ale to nie to co mnie kręci).

Noi okazało się, że jest fajne miejsce na mapie tego miasta, do którego koniecznie by trzeba zawitać, a że znajduje się 20 minut pieszo od miejsca gdzie mieszkam... to się wybrałem z kolegą w niedzielny poranek.

Krótka foto (i wideo) relacja: https://drive.google.com/open?id=0B6AubzKawqRBOGpMMkRvSndpa2M

Miejscówka naprawdę świetna, urządzona z super pomysłem, podzielona na 3 sale - w głównej największej bardzo ładnie wyeksponowane sprzęty. Posiadają praktycznie wszystko co zostało wyprodukowane - nie fotografowałem wszystkich eksponatów, bo bardziej skupiłem się na dotykaniu.

Być może kiedyś przygotuję osobny artykuł na wpis temat z pełnym opisem tego co się tam znajduje. W skrócie - konieczne miejsce dla retrofanów do odwiedzenia w tym mieście. W niedzielne przedpołudnie przyszło tam mnóstwo brytyjczyków z dzieciakami i nie tylko (widok starszych panów siedzących przy komputerach swojego dzieciństwa, czy starszych pań, które programowały robocika z lat 70 przy pomocy "języka" podobnego do logo - bezcenny).

Bardzo dobrze wydane 8 funtów ;)

Offline Kisiel

• Level 7
  • Number 7 in all users competition...
    • http://wiki.projekt64.filety.pl/doku.php
Re: Muzeum historii komputeryzacji
« Odpowiedź #1 dnia: 14 Marca 2017, 07:56 »
Hmm....a byl ktos w muzeum w Berlinie ?
idz wyprostowany wśród tych co idą na kolanach

...w przypadku checi zakupu UK1541,GA,MA,T8500,T7501 prosze o kontakt na Facebooku, haslo: UK1541....

Offline WojT_GL

• Level 4
« Odpowiedź #2 dnia: 14 Marca 2017, 10:26 »
Z tego co wiem to Vato był - może porówna które lepsze :)

Offline JLS

• Level 2
  • **
« Odpowiedź #3 dnia: 14 Marca 2017, 13:10 »
...Krótka foto (i wideo) relacja: https://drive.google.com/open?id=0B6AubzKawqRBOGpMMkRvSndpa2M

No niestety nie pooglądałem, "You need permission" ;)

Offline KB777

• Level 6
  • -profil nieaktywny-
« Odpowiedź #4 dnia: 14 Marca 2017, 15:49 »
Dziwnym przypadkiem jakoś tak dużo tam Acornów ;) No, ale fajnie wyglądał ten A500 Second Processor na którym był pierwszy ARM. Pomyśleć, żeby C= Amigę w ten sposób robiło, jako płytkę do C64 :P  OK, żartuję - tam chodziło o proca, a Ami to nie tylko był proc..

BTW - "Posiadają praktycznie wszystko co zostało wyprodukowane" - znaczy mieli Elwro Juniory w sieci Junet albo radzieckie BK11 ? ;)
-profil nieaktywny-

Offline 64er

• Level 3
« Odpowiedź #5 dnia: 14 Marca 2017, 19:58 »
A czy w tym Katowickim ktoś był?

Offline Lordfat

• Level 1
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 14 Marca 2017, 22:09 »
jak będę w berlinie to na pewno pójdę (zdam relację). zresztą jest tam też muzeum techniki (ciekawe jak sie ma do centrum nauki w  wwa)

Offline Kisiel

• Level 7
  • Number 7 in all users competition...
    • http://wiki.projekt64.filety.pl/doku.php
« Odpowiedź #7 dnia: 14 Marca 2017, 23:16 »
A czy w tym Katowickim ktoś był?

jak pamiętam to Sebaloz jakąś relacje sklecił jak mu kotleta tam dali .. ale nie wzbudziło to jakoś aplauzu więc raportu nima.
idz wyprostowany wśród tych co idą na kolanach

...w przypadku checi zakupu UK1541,GA,MA,T8500,T7501 prosze o kontakt na Facebooku, haslo: UK1541....

Offline 64er

• Level 3
« Odpowiedź #8 dnia: 18 Marca 2017, 21:18 »
Byłem dzisiaj w Kato.
Wygląda to tak, że przybywa się o 15, płaci 18 PLN i pan zaczyna prelekcję. Opowiada o nośnikach, pamięciach i innych rzeczach. Płyta i klawiatura C64 również jest elementem wykładu.
Później oprowadzenie po muzeum, przy każdym (no prawie) sprzęcie jakiś komentarz. Głównie przy polskiej myśli technicznej.
Sprzętu mnogo, ze stajni C są PETy różnej maści, 16, 3 x 64, SX, 128 i 128D, +4 i 116 za szybą, Amigi chyba wszystkie, PC1, PC20 i PC40.

Offline KB777

• Level 6
  • -profil nieaktywny-
« Odpowiedź #9 dnia: 20 Marca 2017, 10:27 »
jak będę w berlinie to na pewno pójdę (zdam relację). zresztą jest tam też muzeum techniki (ciekawe jak sie ma do centrum nauki w  wwa)

Mój nr 1 jeśli chodzi o tego typu instytucje to Science Museum w Londynie - które jest bardziej połączeniem naszego Muzeum Techniki (a właściwie Muzeum Techniki i Przemysłu NOT) i Centrum Nauki Kopernik niż samym tylko "skansenem". Szkoda, że u nas te dwie instytucje nie zostały połączone...
-profil nieaktywny-