Tak wielkie dzięki. Myślałem że skoro link nie działa to nie ma tego na webie.
Wegi mógłbyś więcej opowiedzieć jak na to wpadłeś?
Long story hehehe
Chciałem zrobić carta z CPLD i nie wiedziałem od czego zacząć. Przejazdem z w-wy zawitał u mnie KB777, którego od razu wymęczyłem co i jak. Zapamiętałem że WEBPACK ISE muszę mieć i najbezpieczniej pociągnąć do CPLD jak najwięcej linii, nawet jak ich się nie wykorzysta, to prościej ich nie używać niż potem robić na płytce crossy. Potem zacząłem liczyć wolne porty i wyszło, że trudno pociągnąć 40 linii i jeszcze kilkunastoma sterować, bo nie ma tylu wolnych portów. Więc trzeba optymalnie to rozplanować, bo chciałem mieć płytkę zrobioną, ale żeby nie wtopić na nie, że coś źle zaprojektowałem i 50 dolców w plecy
Przy okazji znalazłem schemat Geo Actiona i szczęśliwy skopiowałem 95% z niego, tak więc zaprojektowałem płytkę i zamówiłem w EasyEda.
Potem zacząłem analizować schematy AR i FC3 od razu mówię jak ktoś chce, niech bierze schemat od non stop cracker, bo u J. Soboli są bugi. W AR wyszło mi że jest tam niepełne dekodowanie adresu, że nie działa on na $DE00 tylko na zapis w całym obszarze IO1. Z analizą freezera mi nie szło, więc skopiowałem sobie logikę (na szczęście były dostępne prototypy tych TTLi) do WEBPACKISE i zapuściłem testbench. Potem przejrzałem testbencha i już skumałem co robią te freezery, i wyszło mi że wrażliwy obszar jest pod $8000 w trakcie wywoływania trybu ultimax, porobiłem testy no i się zgadzało
. Jak już kumałem jak to wszystko działa, to bezczelnie stworzyłem kopię tego PROM'u do CPLD i wszystko ruszyło po kilku próbach. Zrobiłem sobie kilka sztuk AR z flaszerem i się nabawiłem. Płytki leżą i jeszcze kilka pustych też.