...
Druga kwestia - nie znalazłem w wytycznych informacji na temat tego, czy wytworzenie zasilacza bazując na np. 2 zasilaczach certyfikowanych (mających oznaczenie CE) nadal wymusza na producencie podporządkowanie się do zaleceń UKE.
...
Tak musisz ponownie wykonać ocenę takiego urządzenia składającego sie z innych urządeń Y posiadajacych odpowiednie dopuszczenie EMC/EMI zgodnie z wymagami pod CE.
Rozporządzenie to dopiero początek, pierwszy mały kroczek, potem są normy czyli cała wykładnia (jednoznaczna interpretacja)jak każdy element jest zdefiniowany i czy podlega ocenie, w jakim zakresie itd. itp. -> 99,9% to płatne normy, za jeda normę bulisz około 200zł, taki komplecik papierków na sam poczatek to około 8k PL bo w tym roku miałem tą sposobność że musiałem je zakupić bo trochę sie pozmieniało.
Raf ja nie nadaje CE, ja mogę jedynie zrobić badania, nawet tego twojego zasilacza - za flaszke :], jak masz badania to masz plecy bo to oznacza że masz świadomość i jakąś tak wiedzę w tym zakresie i zanim ktoś zacznie sie dopierd... to sie zastanowi.
Czytałem ten wątek odnośnie tej grafiki do amisi, autor troche spanikował bo w tym przypadku nie musi przeprowadzać badań aby nadać CE, ulv i koniec pieśni, jak zrobił komplet badań EMC/EMI to ukłon w jego stronę ale wystarczyła odpłatna konsultacja z akredytowaną jednostką i by go uświadomili że nie ma takiego obowiązku w tym jego przypadku.