Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: Czego dziś dokonałem 2017  (Przeczytany 21485 razy)

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
  • Wolność, własność, sprawiedliwość
Re: Czego dziś dokonałem 2017
« Odpowiedź #270 dnia: 07 Listopada 2017, 08:19 »
Mps802, to się wcześniej chyba 1526 nazywało?
"Cokolwiek powiesz albo napiszesz, znajdzie się ktoś, kto słyszy lub czyta coś zupełnie innego i jeszcze bezczelnie wmawia Ci to"

Offline KB777

• Level 6
  • -profil nieaktywny-
« Odpowiedź #271 dnia: 07 Listopada 2017, 10:04 »
Mps802, to się wcześniej chyba 1526 nazywało?

O żeż, jak na telefonie przeglądałem to nie wiem jak przegapiłem - przecież wszystko widać. MPS802, napędzane 6504 -> "APPROVED !" ;)

802 z IEEE to 4023, ja mam z kolei 4022 (mechanizm od Epsona, taśma na całą szerokość kartki A4), ale oczywiście 65xx od pyty w środku - prawilnie ;)
-profil nieaktywny-

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
« Odpowiedź #272 dnia: 10 Listopada 2017, 01:00 »
Stacja dyskow, ktora kupilem na allegro miala problemy z czytaniem, okazalo sie ze ktos posmarowal czyms ciekawym sanki wozka glowicy - bylo toto jakies takie brazowei geste, calosc tak zajebiscie sie kleila, ze mechanizm kleszczyl sie do tych sanek! Musialem wszystko rozmontowac i czyscic. Po zmontowaniu nie obylo sie niestety bez kalibracji, na szczescie cartridge check64 daje rade ;)
"Cokolwiek powiesz albo napiszesz, znajdzie się ktoś, kto słyszy lub czyta coś zupełnie innego i jeszcze bezczelnie wmawia Ci to"

Offline V-12/Tropyx

• Level 7
  • 0ldsk00l 4ever!
    • http://www.riversedge.pl/
« Odpowiedź #273 dnia: 10 Listopada 2017, 11:38 »
Stacja dyskow, ktora kupilem na allegro miala problemy z czytaniem, okazalo sie ze ktos posmarowal czyms ciekawym sanki wozka glowicy - bylo toto jakies takie brazowei geste, calosc tak zajebiscie sie kleila, ze mechanizm kleszczyl sie do tych sanek! Musialem wszystko rozmontowac i czyscic. Po zmontowaniu nie obylo sie niestety bez kalibracji, na szczescie cartridge check64 daje rade ;)

No to ktoś posmarował... A wystarczyłaby vazelina albo nawet krem Nivea.
http://www.riversedge.pl/ - zapraszam na nową stronę: recenzje, relacje, strefa C64.

Serwis Commodore 64/1541 - naprawa/diagnoza.
Zawsze aktualne!

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
« Odpowiedź #274 dnia: 05 Grudnia 2017, 21:32 »
Pierwsze przymiarki wypadly pozytywnie :)

Offline Vato74

• Level 3
« Odpowiedź #275 dnia: 06 Grudnia 2017, 07:34 »
No ślicznie :)

Offline KB777

• Level 6
  • -profil nieaktywny-
« Odpowiedź #276 dnia: 07 Grudnia 2017, 00:59 »

Taka "rozwojowa" wersja - w browserze na plikach z rozszerzeniem "exe" dodałem nową opcję - Execute. Ach, nie mam emulacji stacji (celowo) - dzięki temu jest trochę więcej miejsca w tym biednym FPGA (to jest 1541U2 stare, na Xilinxie).

Na razie będzie tak, że "exe" wczytywane będzie do pamięci ("U" a nie C64) i Execute po prostu robi "jsr" do tego kodu - oczywiście po stronie Microblaze'a.

Ktoś rzeźbił coś pod FreeRTOSem w kontekście ładowania modułów do pamięci i ich wykonywania ? Pebble (zegarek) chodzi(ł) na FreeRTOSie, goście sporo go rozszerzyli - właśnie np. o uruchamianie "apek" (no, nawet tablice relokacji porobili), ale to co mamy w 1541U to "zwykły, najzwyklejszy RTOS" bez takich bajerów.

Po co ? A tak :)  Microblaze wciąga SuperCPU nosem. Ciekawe jak się ma do niego NIOS z 1541U2+.

/ufff... nie zbrikowałem go; i warto było sobie dolutować FTDI - bo jedyny debug to printf na serial'a/
-profil nieaktywny-

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
« Odpowiedź #277 dnia: 07 Grudnia 2017, 10:34 »
Ciekawy projekt, znaczy się robisz akcelerator z ultimate?

Offline KB777

• Level 6
  • -profil nieaktywny-
« Odpowiedź #278 dnia: 07 Grudnia 2017, 11:11 »
Ciekawy projekt, znaczy się robisz akcelerator z ultimate?

A tam, takie zabawy - żebym w ogóle miał czas na zrobienie czegoś bardziej sensownego.
50 MHz, w pełni 32 bitowe CPU, sporo rejestrów.
-profil nieaktywny-

Offline V-12/Tropyx

• Level 7
  • 0ldsk00l 4ever!
    • http://www.riversedge.pl/
« Odpowiedź #279 dnia: 07 Grudnia 2017, 22:31 »
@KB777 - nie jestem w temacie, ale skoro widzę, że rzeźbisz, to zadam pytanie. Orientujesz się, czy można przerobić soft Ultimejta tak, by po wybraniu pliku .prg ładował go do pamięci C64 z aktywnym Action Replayem, bez robienia resetu? Czyli odpalam fast load, wchodzę do menu ultimejta, wybieram plik i mam po naciśnięciu return na ekranie ponownie fast load z loading/ready. Pytam, bo niektóre stare toolsy wymagają, by były odpalane pod Actionem (np. MS Cruncher), a to by ułatwiło sprawę.
http://www.riversedge.pl/ - zapraszam na nową stronę: recenzje, relacje, strefa C64.

Serwis Commodore 64/1541 - naprawa/diagnoza.
Zawsze aktualne!

Offline KB777

• Level 6
  • -profil nieaktywny-
« Odpowiedź #280 dnia: 08 Grudnia 2017, 10:39 »
@KB777 - nie jestem w temacie, ale skoro widzę, że rzeźbisz, to zadam pytanie. Orientujesz się, czy można przerobić soft Ultimejta tak, by po wybraniu pliku .prg ładował go do pamięci C64 z aktywnym Action Replayem, bez robienia resetu? Czyli odpalam fast load, wchodzę do menu ultimejta, wybieram plik i mam po naciśnięciu return na ekranie ponownie fast load z loading/ready. Pytam, bo niektóre stare toolsy wymagają, by były odpalane pod Actionem (np. MS Cruncher), a to by ułatwiło sprawę.

Nie orientuję się - w te obszary nie zaglądałem w ogóle. Jak ktoś chciałby poeksperymentować a miałby problemy z kompilacją - mogę co nieco podpowiedzieć.  Tyle, że to robię pod 1541U2 bez "plusa" - a to spora różnica (no, soft może nie, ale FPGA inne - więc inne narzędzia).
-profil nieaktywny-

Offline aniol

• Level 3
« Odpowiedź #281 dnia: 08 Grudnia 2017, 22:15 »
22pF między 18 nóżką VIC a masą pomogły na VSP bug  :o

Offline StaryMarabut

• Level 6
  • Robię wszystkim dobrze *za pół ceny.
« Odpowiedź #282 dnia: 09 Grudnia 2017, 00:19 »
Czego dziś dokonał Anioł - ujawnił się☺

Offline aniol

• Level 3
« Odpowiedź #283 dnia: 09 Grudnia 2017, 01:34 »
Trzeba trzymać forum przy życiu ;)

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
« Odpowiedź #284 dnia: 16 Grudnia 2017, 12:07 »
Taki piekny zasilacz sobie zrobilem - patriotyczny, wszedzie gdzie mozliwe polskie komponenty (transformator, PCB, obudowa, przewod, unitra juz niestety wtyczek nie robi ale mam jeszcze troche NOS).