Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: Czego dziś dokonałem 2017  (Przeczytany 23006 razy)

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
  • Wolność, własność, sprawiedliwość
Re: Czego dziś dokonałem 2017
« Odpowiedź #240 dnia: 06 Października 2017, 09:18 »
"Cokolwiek powiesz albo napiszesz, znajdzie się ktoś, kto słyszy lub czyta coś zupełnie innego i jeszcze bezczelnie wmawia Ci to"

Offline dhg

• Level 4
  • god, root, i don't see any difference...
« Odpowiedź #241 dnia: 07 Października 2017, 19:23 »
Uratowałem od utylizacji Nintendo NES (wersja PAL). w komplecie były 2 pady, zaper i 5 gier.
Wyglądało tak:

Wymieniłem 7805 i poddałem całość czyszczeniu.

Sprzęt działa i czeka na wybielanie
Widoczny na pierwszym zdjęciu pegasus iq-502 to totalny trup przeznaczony jako obudowa dla raspberypi z retropie

10?"DHG
20GOTO10
RUN

Offline StaryMarabut

• Level 6
  • Robię wszystkim dobrze *za pół ceny.
« Odpowiedź #242 dnia: 07 Października 2017, 22:11 »
Pegasus na glucie?

Offline KB777

• Level 6
  • -profil nieaktywny-
« Odpowiedź #243 dnia: 07 Października 2017, 22:22 »
Zmontowałem z powrotem 610-kę, która w częsciach leżała "wieki" w szufladzie. Odpalam, zasilacz OK, ale wizji niet... po chwili słychać "brzdęk" z głośniczka, i tak co kilka sekund.
Cóż, czeka mnie diagnostyka, ale chyba CPU sprawne (ufff... mam może tylko jedno czy dwa 6509 na jakichś płytach, hgw czy sprawne). No i SID działa, a to 6581 z 82 roku, chyba pierwsza wersja nawet.
6845 może być sprawne nawet (a jak nie to tanio się da kupić), prędzej PLA poszło w diabły po 35 latach.
-profil nieaktywny-

Offline dhg

• Level 4
« Odpowiedź #244 dnia: 08 Października 2017, 08:48 »
Pegasus na glucie?

Dokładnie tak. iq-502 rev3 czyli ostatni i najgorszy wypust z glutem .  Mój egzemplarz pomimo prób reanimacji nie wykazał oznak życia ( wymieniłem wszystkie możliwe do wymiany elementy).

10?"DHG
20GOTO10
RUN

Offline cacodemon

• Level 5
« Odpowiedź #245 dnia: 08 Października 2017, 09:54 »
no to teraz na allegro z opisem "nietestowana"

Offline KB777

• Level 6
  • -profil nieaktywny-
« Odpowiedź #246 dnia: 09 Października 2017, 09:41 »
Pegasus na glucie?

Dokładnie tak. iq-502 rev3 czyli ostatni i najgorszy wypust z glutem .  [...]

Mnie osobiście maszynki do gier nie bardzo interesowały, choć wiedziałem co siedzi w NESach i SNESach - ale o tym, że Pegasus "na glucie" był robiony, no - hmm... Kolejne klony - taaa, owszem "NES on a chip" na sieci ma sporo odnośników.
Zastanawia mnie jedno - na "lokalnej" giełdzie elektronicznej (Wolumen w tamtych czasach był swoistą instytucją) wypatrzyłem raz u gościa laski ze scalakami UMC, 65xx i nie były to żadne mi znane (6522, 6532, 6551 itp), gadam z gościem - mówi że to do "pegasusów". Ciekawe - te sprzęty miały jakiś serwis(y) w Polsce ?
-profil nieaktywny-

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
« Odpowiedź #247 dnia: 09 Października 2017, 11:40 »
"Cokolwiek powiesz albo napiszesz, znajdzie się ktoś, kto słyszy lub czyta coś zupełnie innego i jeszcze bezczelnie wmawia Ci to"

Offline dhg

• Level 4
« Odpowiedź #248 dnia: 09 Października 2017, 12:12 »
Pegasus na glucie?

Dokładnie tak. iq-502 rev3 czyli ostatni i najgorszy wypust z glutem .  [...]

Mnie osobiście maszynki do gier nie bardzo interesowały, choć wiedziałem co siedzi w NESach i SNESach - ale o tym, że Pegasus "na glucie" był robiony, no - hmm... Kolejne klony - taaa, owszem "NES on a chip" na sieci ma sporo odnośników.
Zastanawia mnie jedno - na "lokalnej" giełdzie elektronicznej (Wolumen w tamtych czasach był swoistą instytucją) wypatrzyłem raz u gościa laski ze scalakami UMC, 65xx i nie były to żadne mi znane (6522, 6532, 6551 itp), gadam z gościem - mówi że to do "pegasusów". Ciekawe - te sprzęty miały jakiś serwis(y) w Polsce ?

głowy nie dam ale.. pegasusy były produkowane dla polskiej firmy, pierwsze wypusty były składane na prockach umc - klony cpu i ppu nintendo.
W "młodości" miałem takiego na scalakach i jak sie zepsuł poszedł na gwarancje, do dzis pamiętam to miesięczne czekanie na powrót sprzętu. Więc serwisowane były, ale czy akurat przez sprzedawce w polsce to już nie wiem.
Gluty były po prostu wymieniane w całości na nowe konsolki. u schyłku ery "pegasusa" wywalało sie pudło w smietnik i kupowało od rusków następce za 30-40zł i działało to nawet z pare miesięcy XD

10?"DHG
20GOTO10
RUN

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
« Odpowiedź #249 dnia: 13 Października 2017, 09:06 »
Podłączlem zasilacz do 1541-II... Ledy nie świecą, silnik pracuje :)

Offline KB777

• Level 6
  • -profil nieaktywny-
« Odpowiedź #250 dnia: 13 Października 2017, 09:59 »
Podłączlem zasilacz do 1541-II... Ledy nie świecą, silnik pracuje :)

I tak jest lepiej jakby było "Nie podłączyłem zasilacza, ledy nie świecą ale silnik pracuje" ;)

5V w ogóle jest ? Bo do silnika 12, więc teoretycznie...
-profil nieaktywny-

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
« Odpowiedź #251 dnia: 13 Października 2017, 14:04 »
okazalo sie,ze kabel jest zalamany przy wtyku ;)

Offline KB777

• Level 6
  • -profil nieaktywny-
« Odpowiedź #252 dnia: 15 Października 2017, 10:34 »
Czasem mnie coś najdzie i ni z gruszki ni z pietruszki robię coś zupełnie nie planowanego. Otóż leżały u mnie w szufladzie dwa moduły z Vs1053b, miałem też Nucleo F401.

Plan:
1. Keil uVision (demo) - bo nie miałem czasu na zastanawianie się czemu się pod emBitzem nie chce kompilować - choć inne badziewka (typu SID na Discovery F4, planowana data zakończenia coś koło 2030) wolę robić pod tym drugim. Tzn. wiem czemu, mBed miałem w wersji pod Keila.
2. Przykłady od WaveShare (bo to od nich te moduły z Vs1053b).
3. Szukanie nowych patchy do firmware'u i grzebanie w ichnich dokumentach i przykładach.
4. Na PC: LoopMidi i MidiSerial
5. Nucleo (widzianie jako USB-serial) odbiera strumień danych z PC i śle do VS-a po SPI "jak leci". Debugowo odsyłałem po "serialu" do PC to co odebrałem, nie gubi bajtów, OK.

Efekt:
https://soundcloud.com/konrad-b-694217055/c64-ninja2-3-on-vs1053b
https://soundcloud.com/konrad-b-694217055/c64-boulder-dash-on-vs1053b

Dobra, proof of concept już jest.

Docelowo: pozbyć się Nucleo, SPI będzie z C64: rejestr przesuwny z 6526, ale to działać będzie tylko w jedną stronę - znaczy z C64 do VS1053B, choć z drugiej strony da się to wszystko popędzać mając tylko kanał w jedną stronę, odbiór tam występował tylko przy inicjalizacji - żeby potwierdzić że w ogóle urządzenie jest podpięte.  Chip select, reset itp  - z "normalnych linii" User Portu. W razie czego odbiór dałoby się zrobić na "bit bangu".

Cóż, do NEC'a XR385 (klon DB60XG, kiedyś ściągnąłem parę sztuk i dwa mi się jeszcze ostały) a tym bardziej do SW1000XG ("Ninja" na nim brzmi - wiadomo - zarąbiście) malutki VS1053b nie podskoczy. Ale jest obecnie produkowany, kosztuje "grosze", żre mało prądu, a dla upartych (i/lub mających wolny czas) - można z niego zrobić parę innych rzeczy (odtwarza MP3 itp. nie mówiąc już o tym, że jest programowalny).
-profil nieaktywny-

Offline comankh

• 1liner
  • Level 6
  • *
    • Ty Bułko!
« Odpowiedź #253 dnia: 18 Października 2017, 11:32 »
klawiatura z padnietego chlebaka z alle.
zaczyna wyglądać.

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
« Odpowiedź #254 dnia: 18 Października 2017, 11:46 »
SZATAN