Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: Czego dziś dokonałem 2017  (Przeczytany 21463 razy)

Offline rs2322

• Level 5
  • ASAP
Re: Czego dziś dokonałem 2017
« Odpowiedź #15 dnia: 20 Stycznia 2017, 11:05 »
zdiagnozowalem sx64 - pierwszy raz dostalem taka zabawke na warsztat ;) a wlasciwie to dwie :)

co było uwalone albo rozłączone ?
Pamięci RAM każda ilość: KM4164, 4464, TMS 4464 MT1259-10
PCB - projekty na zamówienie.
Programowanie pamięci EEPROM, EPROM - free !
SD2IEC http://c64power.com/forumng/index.php?topic=6630.0

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
  • Wolność, własność, sprawiedliwość
« Odpowiedź #16 dnia: 20 Stycznia 2017, 11:29 »
Komputer ma dopiety speeddos 2.7, modul (oryginalny rom + 2764 speeddos) ktory byl wlozony zamiast kernala odskoczyl z pcb. Modul wszak zrobiony lepiej, niz wiele lat pozniej rodzime carty :)
"Cokolwiek powiesz albo napiszesz, znajdzie się ktoś, kto słyszy lub czyta coś zupełnie innego i jeszcze bezczelnie wmawia Ci to"

Offline MCbx

• Level 4
« Odpowiedź #17 dnia: 21 Stycznia 2017, 00:27 »
Doprowadzam do działania NRDowski komputer mniej-zgodny z PC.
Dzisiaj zająłem się przednią ścianką, która była w 4 częściach większych i 3 mniejszych. Cyjanoakryl dał radę i jest już cała, tylko przyszlifować klejone miejsca i pokryć odpowiednią białą olejną farbą jaką jest malowany cały front. Brakujący narożnik będę próbował dorobić z jakiejś masy.

Potem wziąłem się za zasilacz. Komputer wyłączał się diagnozując najpierw błąd chłodzenia (typowe - brudne fotokomórki przy wiatrakach) a później brak 12V, więc wyjąłem blok 12V/20A i przetestowałem na warsztacie. Wysadzał w środku bezpieczniki. Zawatowałem i podłączyłem przez żarówkę. W ten sposób obcinając kolejne sekcje od tranzystora począwszy okazało się, że tym razem jednak nie kondensatory, jak było z poprzednim "Germańcem".
Wizualna inspekcja - Przegrzana dioda Zenera na stabilizacji napięcia ujemnego, chyba, bo schematu nie mam a to dość skomplikowany zasilacz z softowym wyłączaniem i sygnałami gotowości na wejście (z zasilacza 5V) i wyjście (do płyty głównej).
Okazało się, że poleciał również tranzystor kluczujący, "przedmuchany" na wszystkie strony. SU2530A, chyba również wynalazek z NRD. Z jakiegoś niemieckojęzycznego archiwum dowiedziałem się, że NPN impulsowy, 10A, 400Vce, mniej-więcej BU626A. Wstawiłem BUH1215, 16A, 700Vce. Zasilacz "chce a nie może". Może dlatego, że podłączony przez żarówkę? Jutro, kiedy nie będę miał problemów gdybym wysadził korki, będę próbował z bezpiecznikami w zasilaczu i bez żarówki. Ciekawe, czy gdyby tak zadziałał byłyby jakieś przeciwwskazania do pozostawienia mocniejszego tranzystora po uporządkowaniu "gąszczu" powstałego po przykręceniu obudowy TO218 w miejsce TO3?

Offline Rzeznik666

• Level 2
  • **
« Odpowiedź #18 dnia: 21 Stycznia 2017, 14:37 »
Zmierzyłem się z nim, ale poległem. Ale przynajmniej płyta odratowana i działająca.

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
« Odpowiedź #19 dnia: 24 Stycznia 2017, 22:17 »
Zmontowalem do konca cart expander od RS'a
Zdiagnozowalem stara plyte C64
"Cokolwiek powiesz albo napiszesz, znajdzie się ktoś, kto słyszy lub czyta coś zupełnie innego i jeszcze bezczelnie wmawia Ci to"

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
« Odpowiedź #20 dnia: 27 Stycznia 2017, 18:53 »
wymienilem kondensatory i stabilizator w C128, aby dokonac pelnej adaptacji 6581->8580.

Offline nameless

• Level 4
« Odpowiedź #21 dnia: 01 Lutego 2017, 21:46 »
1. Naprawiłem włącznik zasilania w C64C - wylutowanie rozbiórka czyszczenie testy
2. Naprawiłem C64C przy sprawdzaniu okazało się , że nie potrafi odpalić dema. Na diagnostyce pokazał się błąd pamięci RAM.
Co by się nie męczyć z wylutowywaniem 2 kostek sprawdziłem metodą piggyback i oszczędziłem sobie połowę roboty.

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
« Odpowiedź #22 dnia: 08 Lutego 2017, 12:56 »
Jeszcze przed SACP zmontowalem prototypowy zasilacz dla C64, testy na sacp nie wykazaly awarii, szumow, zaklocen, interferencji ani okultyzmu.

Offline rs2322

• Level 5
  • ASAP
« Odpowiedź #23 dnia: 08 Lutego 2017, 13:23 »
Jeszcze przed SACP zmontowalem prototypowy zasilacz dla C64, testy na sacp nie wykazaly awarii, szumow, zaklocen, interferencji ani okultyzmu.

Pokaz prosze wyniki pomiarów, najlepiej na analizatorze widmowym, inaczej to jest okultyzm i nic wiecej ;] -> twierdzenie w stylu "nie widzialem wiatru to go nie ma " .
Czepiam sie bo kwestia jakosci zasilania jest bardzo istotna dlatego draze temat w celu uzyskania wyników pomiarów.
Co ciekawe wprowadzenie zasilacza na rynek bez znaku CE (odpowiednie normy EMC/EMI) jest awykonalne (koszt samych badań i kar) - to samo dotyczy zmodyfikowanego zasilacza który posiadał CE, po modyfikacji musi zostac poddanym ponownej ocenie przez odpowiednią jednostkę inaczej wprowadzenie takiego urzadzenia do obrotu jest przestepswtem. Przykład, jezeli ktoś z Niemiec kupi taki zasilacz u Ciebie i sprawdzi czy miesci sie w zakresie odpowienich dyrektych EMC/EMI dla propagowanych zakłóceń to jeżeli nie spełni wymogów dyrektywy to napytasz sobie biedy i nie bedzie miało znaczenia czy była to sprzedaż prywatna - odsyłam do zobowiązań finansowych czyli kar w tym zakresie, temat ciekawy, szczególnie w niemczech działa cała masa prywatnych firm który wyszukują podejrzany produkt, przeprowadzaja odpowiednie badania i jeżeli nie pełniaja wymogów CE pod katem dyrektywi EMI to taki "delikwent" złapany za rękę ma wybór albo płaci coś 10k Euro za przeprowadzenie procedury dopuszczenia (nadania CE) - ponownej certyfikacji albo sprawa kierowana jest do urzędu państwowego gdzie towar został KUPIONY - nie wytworzony czy  wsyłany.

Znam temat z autopsji, kilka takich przypadków gdzie moi koledzy napytali sobie biedy bo sprzedawali doslownie pojedyncze ezgemplarze prostych urządzeń zasialnych z 230V i taka firemka zapragneła sprawdzić czy znak CE pokrywa sie ze stanem faktycznym.

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
« Odpowiedź #24 dnia: 08 Lutego 2017, 14:01 »
Az dziw bierze, ze Ray Carlsen wciaz produkuje zasilacze i wysyla na caly swiat :(

Offline Kisiel

• Level 7
  • Number 7 in all users competition...
    • http://wiki.projekt64.filety.pl/doku.php
« Odpowiedź #25 dnia: 08 Lutego 2017, 14:03 »
niestrasz niestrasz bo sie zes..
a tak przy okazji to stosuje się do wartości w karcie katogowej, jak można sprawdzić czy protyp  sieje bez zbędnych kosztów? oscyloskop z anal Izą starczy?
idz wyprostowany wśród tych co idą na kolanach

...w przypadku checi zakupu UK1541,GA,MA,T8500,T7501 prosze o kontakt na Facebooku, haslo: UK1541....

Offline rs2322

• Level 5
  • ASAP
« Odpowiedź #26 dnia: 08 Lutego 2017, 14:06 »
niestrasz niestrasz bo sie zes..
a tak przy okazji to stosuje się do wartości w karcie katogowej, jak można sprawdzić czy protyp  sieje bez zbędnych kosztów? oscyloskop z anal Izą starczy?

sonda pola bliskiego która zrobisz sam z drucika juz daje podstawowe informacje czy jest zle czy bardzo zle :]

nie strasze, tak tylko pisze co wiem, byc moze za malo jeszcze;]

Offline rs2322

• Level 5
  • ASAP
« Odpowiedź #27 dnia: 08 Lutego 2017, 14:08 »
Az dziw bierze, ze Ray Carlsen wciaz produkuje zasilacze i wysyla na caly swiat :(

teraz masz wiedze jak go podpie...
chyba ze jest swiadom i ma kwity i nie ma co  cie bać że ktoś to zweryfikować będzie chciał

Offline KB777

• Level 6
  • -profil nieaktywny-
« Odpowiedź #28 dnia: 08 Lutego 2017, 15:18 »

teraz masz wiedze jak go podpie...
chyba ze jest swiadom i ma kwity i nie ma co  cie bać że ktoś to zweryfikować będzie chciał

Albo nie wchodzi w paradę "Jeans"owi (Jeans (c) Kisiel), który ostatnio właśnie w sposób taki jak opisywałeś - zachował się w stosunku do twórcy karty graficznej do Ami (VA2000).
-profil nieaktywny-

Offline Kisiel

• Level 7
  • Number 7 in all users competition...
    • http://wiki.projekt64.filety.pl/doku.php
« Odpowiedź #29 dnia: 08 Lutego 2017, 18:00 »
sonda pola bliskiego

czyli klece druta podłączam pod input od oscy/anal i patrze czy na 56khz mam pinga? Z Twojego doświadczenia są jeszcze jakieś half overtone czy cuś ?

Albo nie wchodzi w paradę "Jeans"owi (Jeans (c) Kisiel), który ostatnio właśnie w sposób taki jak opisywałeś - zachował się w stosunku do twórcy karty graficznej do Ami (VA2000).

Możesz przybliżyć temat ? Ostatni raz mi chcieli dać Amigę na AmiParty tyle kontaktu z tym mam :)
idz wyprostowany wśród tych co idą na kolanach

...w przypadku checi zakupu UK1541,GA,MA,T8500,T7501 prosze o kontakt na Facebooku, haslo: UK1541....