Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: Ciekawostki aukcyjne 2017  (Przeczytany 32446 razy)

Offline V-12/Tropyx

• Level 7
  • 0ldsk00l 4ever!
    • http://www.riversedge.pl/
Re: Ciekawostki aukcyjne 2017
« Odpowiedź #120 dnia: 06 Marca 2017, 10:21 »
Wiesz, problem polega na tym, na ile rozsądnie człowiek podchodzi do tematu. Mi się zdarzył downvote na allegro za rzekome zbyt wysokie koszty wysyłki. Jeżeli ktoś widzi, że na kopercie jest znaczek za 11 zł, a za wysyłkę wziąłem 15, to pewnie sobie myśli, jaki to ja jestem januszowy zarabiacz na kosztach wysyłki. Ale zapomina o tym, że koperta bąbelkowa formatu między A4 a A3 swoje też kosztuje. Natomiast jeżeli wiem, że towar do 30 kg kurierem mogę wysłać za 20 zł, to widząc podwójny koszt wysyłki na Allegro zaczynam się zastanawiać, na ile jest to cwaniactwo, a na ile bezczelność.
http://www.riversedge.pl/ - zapraszam na nową stronę: recenzje, relacje, strefa C64.

Serwis Commodore 64/1541 - naprawa/diagnoza.
Zawsze aktualne!

Offline TD-303

• Level 3
« Odpowiedź #121 dnia: 06 Marca 2017, 10:31 »
hmmm... A wystawienie uszkodzonego monitora za 550 zł to cwaniactwo czy bezczelność ?

Offline V-12/Tropyx

• Level 7
  • 0ldsk00l 4ever!
    • http://www.riversedge.pl/
« Odpowiedź #122 dnia: 06 Marca 2017, 11:20 »
hmmm... A wystawienie uszkodzonego monitora za 550 zł to cwaniactwo czy bezczelność ?

Biorąc pod uwagę fakt, że od niespełna roku wystawianie aukcji z prywatnych kont jest darmowe (oczywiście z pewnymi limitami), to uznaję to za podwójne wykorzystywanie zarówno możliwości redukcji kosztów związanych ze sprzedażą, jak i retro boomu, który napędza rynek i sprawia, że ceny windują ostro do góry. Uważam, że całkowicie niesprawny monitor jest wart co najwyżej 100 zł. 550 zł w tym wypadku to lekkie cwaniactwo. Monitor nie jest uszkodzony. Uszkodzony jest tylko włącznik, a brak dźwięku w drugim głośniku zwalałbym na nieumiejętność dogłębnego sprawdzenia sprzętu. Miej na uwadze fakt, że tak wysoka cena jest determinowana oryginalnym kartonem.

Zasada jest prosta, wystawiasz za darmo do skutku, wreszcie ktoś kupi. Nic na tym nie tracisz, ewentualnie swój czas. :)
http://www.riversedge.pl/ - zapraszam na nową stronę: recenzje, relacje, strefa C64.

Serwis Commodore 64/1541 - naprawa/diagnoza.
Zawsze aktualne!

Offline mac1974

• Level 1
  • *
« Odpowiedź #123 dnia: 06 Marca 2017, 11:49 »

Ani cwaniactwo ani bezczelność.
Monitor chcesz ryzykować wysyłką zwykłą ? Ja dodaje z opcją ostrożnie. Posiadam w sumie kilka monitorów bo jestem zakochany w CRT (1084S D1 przepracował kilka godzin, D2, P1   1702, 1802 , CM8833, JVC i Sony studyjne) W sumie do mnie trafiły 2 sztuki całkowicie potrzaskane przez kurierów. Więc wiem co się wyrabia z paczkami. A co tak kolegę gryzie ten Philips ? Napisałem przecież że włącznik i problem z dźwiękiem. Miałem to ukryć ? No chyba że kolega liczył że cena spadnie o połowę :) Tam była perfekcyjna lampa. Znakomita geometria i zbieżność kolorów. Miałem 2 sztuki ale i tak ciężko było mi go wystawić. Ceny nieraz były wyższe.  A co do dźwięku - sprawdziłem cały tor audio i usterkę przed sprzedażą usunąłem (padł wzmacniacz).

Offline Canga

• Level 5
« Odpowiedź #124 dnia: 06 Marca 2017, 11:49 »
Jeżeli ktoś widzi, że na kopercie jest znaczek za 11 zł, a za wysyłkę wziąłem 15, to pewnie sobie myśli, jaki to ja jestem januszowy zarabiacz na kosztach wysyłki. Ale zapomina o tym, że koperta bąbelkowa formatu między A4 a A3 swoje też kosztuje.
Nie zapomnij o VAT, gdzie Poczta jest z niego zwolniona a firmy wystawiając paragon lub fakturę muszą umieszczać koszty wysyłki z kwotą VAT, czyli do 11zł należy doliczyć 23%, bo w innym wypadku my dopłacamy. Ot taki szczegół a jednak bardzo ważny.
Podając na aukcji wysyłka pocztą polska, przesyłka ekonomiczna 14zł to naciąganie? Nie, to całkowita cena samej wysyłki jaką ponosi sprzedający.
Jeżeli napisze, że dolicza przejazd na pocztę również nie jest przestępstwem ani zawyżaniem wysyłki - regulamin wyraźnie mówi, że nawet materiały eksploatacyjne można doliczyć do kosztów wysyłki.
Dobrym słowem zajdziesz dalej...

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
  • Wolność, własność, sprawiedliwość
« Odpowiedź #125 dnia: 06 Marca 2017, 11:58 »
Poczta polska robi sie coraz mnie atrakcyjna, z drugiej strony inpost ma licha jakosc uslug (ostatnio z ciekawosci z nich skorzystalem, list polecony wrzucony do skrzynki i czas dostawy jakies 7 dni roboczych - na szczescie eksperymentowalem z czyms, co "moglo sie zgubic")
"Cokolwiek powiesz albo napiszesz, znajdzie się ktoś, kto słyszy lub czyta coś zupełnie innego i jeszcze bezczelnie wmawia Ci to"

Offline TD-303

• Level 3
« Odpowiedź #126 dnia: 06 Marca 2017, 12:33 »

Ani cwaniactwo ani bezczelność.
Monitor chcesz ryzykować wysyłką zwykłą ? Ja dodaje z opcją ostrożnie. Posiadam w sumie kilka monitorów bo jestem zakochany w CRT (1084S D1 przepracował kilka godzin, D2, P1   1702, 1802 , CM8833, JVC i Sony studyjne) W sumie do mnie trafiły 2 sztuki całkowicie potrzaskane przez kurierów. Więc wiem co się wyrabia z paczkami. A co tak kolegę gryzie ten Philips ? Napisałem przecież że włącznik i problem z dźwiękiem. Miałem to ukryć ? No chyba że kolega liczył że cena spadnie o połowę :) Tam była perfekcyjna lampa. Znakomita geometria i zbieżność kolorów. Miałem 2 sztuki ale i tak ciężko było mi go wystawić. Ceny nieraz były wyższe.  A co do dźwięku - sprawdziłem cały tor audio i usterkę przed sprzedażą usunąłem (padł wzmacniacz).

Przepraszam ale nie koleguje się z handlarzami. Zwłaszcza tymi którzy windują ceny na allegro. Wkurza to niesamowicie bo jeden jonasz wystawi za 550 a kolejny za tydzień wystawi za 600 - tak to mniej więcej działa niestety :/. Przez ostatnie pół roku intensywnie szukałem CRTka dla siebie i doskonale orientuje się w cenach na allegro. Do niedawna taki philips w świetnej kondycji nie przekraczał kwoty 400 zeta więc nie fantazjuj.

Offline Canga

• Level 5
« Odpowiedź #127 dnia: 06 Marca 2017, 12:40 »
TD nie przesadzaj, jest wolny rynek.
Ze sprzętem jest jak z autami, czy innym sprzętem, te w najgorszym stanie są najtańsze, jeżeli któryś jest rodzynkiem to kosztuje.
Jak sprzedajesz swój samochód, a będzie wypieszczony, wydmuchany to oferujesz go najtaniej na rynku, czy będzie w górnej granicy cenowej?
A to tylko handlarze sprzedają sprzęt retro? Chyba nie. Myślisz, że inni jak widzą sprzedaż w licytacji za 400zł a ma taki to nei wystawi w kup teraz za 500zł? To taki "przypadek handlarza" ?
Zapomniałem, handlarz nie odpowiada tylko za trzęsienia Ziemi gradobicie i koklusz! (na razie) ;)

Offline Kisiel

• Level 7
  • Number 7 in all users competition...
    • http://wiki.projekt64.filety.pl/doku.php
« Odpowiedź #128 dnia: 06 Marca 2017, 14:07 »
czyli idac tym tokiem, to teraz cena kup teraz za UK1541 to 600$...
idz wyprostowany wśród tych co idą na kolanach

...w przypadku checi zakupu UK1541,GA,MA,T8500,T7501 prosze o kontakt na Facebooku, haslo: UK1541....

Offline Canga

• Level 5
« Odpowiedź #129 dnia: 06 Marca 2017, 14:10 »
W przypadku UK to bym nawet podciągnął wyżej, pod 700$.
W końcu dla wielu to unika, rarytas, rare, a to magiczne słowa, które cenę windują w górę...

Offline bor@s

• Level 3
« Odpowiedź #130 dnia: 06 Marca 2017, 14:56 »
W przypadku UK to bym nawet podciągnął wyżej, pod 700$.
W końcu dla wielu to unika, rarytas, rare, a to magiczne słowa, które cenę windują w górę...
A pudełko do tego jest? To też winduje cenę.

Offline Canga

• Level 5
« Odpowiedź #131 dnia: 06 Marca 2017, 15:00 »
Pewnie, że jest. A nie daj będzie mieć niski numer to cena x2.

Offline KB777

• Level 6
  • -profil nieaktywny-
« Odpowiedź #132 dnia: 06 Marca 2017, 18:49 »
Pewnie, że jest. A nie dam będzie mieć niski numer to cena x2.

Ach, no to sprzedam 1541U, nr seryjny 20 (dwadzieścia, tak). 1000 dolarów :P
-profil nieaktywny-

Offline Canga

• Level 5
« Odpowiedź #133 dnia: 06 Marca 2017, 18:56 »
Ja mam #13 i nie sprzedam za żadne pieniądze :)
@Raf jaki masz nr?

Offline mac1974

• Level 1
  • *
« Odpowiedź #134 dnia: 06 Marca 2017, 19:02 »
U mnie numer 30.  Mam znajomego, który jak zobaczył tą zabawkę to 800 dawał. Pewnie tak mało bo pudełka nie miałem i odległy numer :)