Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: najlepsze joysticki  (Przeczytany 2629 razy)

Offline TD-303

• Level 3
Re: najlepsze joysticki
« Odpowiedź #15 dnia: 18 Października 2016, 13:31 »
Jeśli chodzi o pady to polecam boomerangi. Dobra cena. Nie najgorzej leżą w dłoni. Trzeba go lekko bo krzyżyk sterowania jest trochę niedopracowany.

A ja odradzam boomerangi. Kupiłem dwie nowe fabrycznie sztuki i działają jakby chciały a nie mogły.

Przepraszam.. zjadłem słowo "zmodować" :)
hsimpson podklej filcem przyciski krzyżyka i załóż drążek. Będzie o niebo lepiej. Widocznie trafiłem na lepszejsze sztuki bo praktycznie nie mam większych zastrzeżeń.
« Ostatnia zmiana: 18 Października 2016, 13:40 wysłana przez TD-303 »

Offline Kusiu

• Level 3
« Odpowiedź #16 dnia: 21 Października 2016, 09:53 »
Nie jestem pewien o jakie rozwiązania ci chodzi. Całkiem nowy Competition PRO można kupić na icomp.de. Swoją drogą nie podobają mi się dodatkowe przyciski w odświeżonym modelu. Same mikroprzełączniki są do kupienia w kilku polskich sklepach, chociaż większość z nich to tani bubel nienadający się do Joysticków.
Chodziło mi właśnie o mikrostyki, w jaki sposób je naprawić w przypadku awarii.

Offline Kisiel

• Level 7
  • Number 7 in all users competition...
    • http://wiki.projekt64.filety.pl/doku.php
« Odpowiedź #17 dnia: 21 Października 2016, 10:07 »
Podobnie jak zużyty kondom zakładasz nowy:)
idz wyprostowany wśród tych co idą na kolanach

...w przypadku checi zakupu UK1541,GA,MA,T8500,T7501 prosze o kontakt na Facebooku, haslo: UK1541....

Offline Kusiu

• Level 3
« Odpowiedź #18 dnia: 23 Października 2016, 12:46 »
Z ciekawości rozkręciłem mój egzemplarz Competition Pro.

http://i.imgur.com/f5L37cz.jpg

http://i.imgur.com/GdzmwMv.jpg

Saia XGK56-91 - ciekawe czy pochodzą z pierwszego montażu.

Offline Psychik

• Level 5
« Odpowiedź #19 dnia: 23 Października 2016, 21:48 »
Z ciekawości rozkręciłem mój egzemplarz Competition Pro.
Saia XGK56-91 - ciekawe czy pochodzą z pierwszego montażu.

a co za roznica?
kupisz nowe za 5zł chinola i jak dasz 50zl za wodoszczelnego Omrona.

Offline Kusiu

• Level 3
« Odpowiedź #20 dnia: 24 Października 2016, 14:42 »
a co za roznica?
kupisz nowe za 5zł chinola i jak dasz 50zl za wodoszczelnego Omrona.
Te moje mają siłę nacisku 1.5N. Byłem ciekawy jak to się zmieniało na przestrzeni lat np. już ktoś tu wspomniał, że nowa wersja na usb chodzi znacznie ciężej.

Offline 3dh

• Level 3
« Odpowiedź #21 dnia: 27 Października 2016, 10:30 »
Dzięki za zdjęcia Kusiu, mnie też interesują takie szczegóły.

Nareszcie przyszedł do mnie joy Competition PRO Retro z icomp.de. Pierwsze wrażenia? Joy nie działa tak ciężko jak mi się wydawało, podejrzewam też, że z czasem będzie stawiać co raz mniejszy opór. Jest precyzyjny, wszystkie skosy wchodzą jak trzeba, a postawiony na stoliku nie ślizga się i jest zadziwiająco stabilny, bardziej od joya z przyssawkami. Wszystko ładnie głośno klika, wszystko oprócz dużego przycisku z prawej strony, ten jest jakiś zjebany >:( Co tam jeszcze... aha, kabel ma ok 2 metrów.

Za jakiś czas dodam zdjęcia od środka, może kogoś to zainteresuje.

Offline TD-303

• Level 3
« Odpowiedź #22 dnia: 03 Listopada 2016, 07:25 »
Cześć, czy ktoś z Was używa/używał takiego Joya jak poniżej ?? Zamierzam kupić i chciałbym się czegoś dowiedzieć o nim. Pzdr303

Offline misiek2

• Level 4
« Odpowiedź #23 dnia: 03 Listopada 2016, 10:59 »
Mój znajomy miał taki joystick do atari xe. Sprzedawane były w pewexie i wielu atarowców, którzy nabyli to ustrojstwo w tym sklepie miało takie cudo. Nie pamiętam, aby miał szarą naklejkę. Może różniły się zawartością. Pamiętam, że były cholernie awaryjne. Tam były sprężynki, które w zestawieniu z decathlon kończyły swój żywot w krótkim czasie.

Offline StaryMarabut

• Level 6
  • Robię wszystkim dobrze *za pół ceny.
« Odpowiedź #24 dnia: 03 Listopada 2016, 12:48 »
Miałem styczność z podobnym w latach 90-tych. Tylko na naklejce mial napis Commanderca, czy coś takiego. Przez ksztalt korpusu byl niewygodny w trzymaniu. W środku miał mikro styki, nie blaszki czy sprezynki.

Offline TD-303

• Level 3
« Odpowiedź #25 dnia: 03 Listopada 2016, 13:21 »
Miałem styczność z podobnym w latach 90-tych. Tylko na naklejce mial napis Commanderca, czy coś takiego. Przez ksztalt korpusu byl niewygodny w trzymaniu. W środku miał mikro styki, nie blaszki czy sprezynki.
Dzięki, zadzwonię do nich i zapytam się co tam siedzi.

Offline 3dh

• Level 3
« Odpowiedź #26 dnia: 10 Kwietnia 2017, 21:51 »
Chciałem się pochwalić i krótko opisać pierwsze wrażenia z tytanem joysticków: Suncom Tac-2  8)

Pierwsze co mnie zaskoczyło to rozmiar. Spodziewałem się kobyły (w końcu to produkt USA), a to całkiem mały i zgrabny kontroler. Trochę mniejszy (za to szerszy) od CPRO i z dużo mniejszymi przyciskami. Mimo to jest wygodny i o wiele cichszy, prawie bezgłośny. Działa też bardzo lekko i tu niestety pojawia się jedyna wada. Przez ostatnie dwie cechy ciężej wyczuć skosy. W CPRO były wyraźne kliknięcia + opór, przez co słychać i czuć kiedy wchodzi skos. W Tac-2 miałem z tym kłopot. Może to kwestia czasu/opanowania, nie wiem, w każdym razie jeśli idzie o gry wykorzystujące 4 kierunki, to już zawsze będę wybierać Tac-2. No i ten wygląd, wg mnie równie kultowy i zajebisty jak chlebaczek i CPRO.

Offline dhg

• Level 4
  • god, root, i don't see any difference...
« Odpowiedź #27 dnia: 11 Kwietnia 2017, 15:58 »
Jakoś nigdy nie lubiłem grać na joyu, zawsze wolałem pady. Do swojej komody mam przerobioną cegiełkę z nes'a. W życiu nie znalazłem lepszego pada do platformówek. Nawet DualShock3 wysiada ;)

10?"DHG
20GOTO10
RUN

Offline 3dh

• Level 3
« Odpowiedź #28 dnia: 11 Kwietnia 2017, 20:17 »
Też lubię pady i to na nich najczęściej gram, ale w przypadku C64 itp. wolę joystick. Dużo starych gier jest stworzona dla "drążków sterowniczych" i żaden pad tego nie zmieni.

Offline 3dh

• Level 3
« Odpowiedź #29 dnia: 13 Kwietnia 2017, 12:41 »
Wracając do gier stworzonych pod konkretne kontrolery, to marzy mi się zagrać Atari Paddle (pokrętłem sterującym) w takiego Breakouta na RPi. Rozglądam się za adapterami jak i kontrolerami USB. Może znacie coś wartego polecenia?