Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: Commodore Wifi  (Przeczytany 728 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline hsimpson

• Level 6
Commodore Wifi
« dnia: 22 Września 2016, 13:41 »
Nasz kolega Mamejay (z Australii) stworzył Wifi adapter dla Commodore 64. Sprzęt jest podłączany do User Portu. Wyciąga 2400 baud'ów i daje dostęp do BBSów via Telnet.
Adapter u autora via Lemon forum kosztuje 40 AUD + sziping (http://www.lemon64.com/forum/viewtopic.php?p=751170), na eBayu jest o 5 dolców droższy ( http://www.ebay.com.au/itm/282180511048).

Offline Canga

• Level 5
Re: Commodore Wifi
« Odpowiedź #1 dnia: 22 Września 2016, 20:10 »
Jestem ciekaw kto i kiedy ostatni raz używał telnet'u ;)
Z chęcią bym nawet potestował, może dało by się zrobić swoistą sieć coś jak w Juniorze JuNET.
Dobrym słowem zajdziesz dalej...

Offline Kisiel

• Level 7
  • Number 7 in all users competition...
    • http://wiki.projekt64.filety.pl/doku.php
« Odpowiedź #2 dnia: 22 Września 2016, 20:32 »
Serce modułu kosztuje bodaj 1,5 dolca kupiłem pięć na spróbowanie...moze tak dołożyć do UK1541expander zamiast 4joy?
idz wyprostowany wśród tych co idą na kolanach

...w przypadku checi zakupu UK1541,GA,MA,T8500,T7501 prosze o kontakt na Facebooku, haslo: UK1541....

Offline wojtek9989

• Level 2
  • **
« Odpowiedź #3 dnia: 22 Września 2016, 21:15 »
Ja trochę pobawiłem w bbs na vice . Wrażenia ..... nie zapomniane :-) uczą pokory ( internet kiedyś nie był taki szybki ) .Wbrew pozorom jest jeszcze trochę aktywnych serwerów.

Offline hsimpson

• Level 6
« Odpowiedź #4 dnia: 22 Września 2016, 22:48 »
Z chęcią bym nawet potestował, może dało by się zrobić swoistą sieć coś jak w Juniorze JuNET.

Sieci z tego nie zrobisz, bo aktualnie obsługuje to tylko Telnet (nie jest w standardzie RRNet).

Serce modułu kosztuje bodaj 1,5 dolca kupiłem pięć na spróbowanie...moze tak dołożyć do UK1541expander zamiast 4joy?

Musisz z czegoś rezygnować? Nie może być 4joy i wifi?

Offline Canga

• Level 5
« Odpowiedź #5 dnia: 23 Września 2016, 10:07 »
Aktualnie, lecz jak już jest tyle to rozwinięcie pomysłu całkiem niezłe. Od czegoś się zaczyna. 3W nie powstało od razu, sieć globalna też zaczynała od posłania trzech liter na drugi komputer ( w sumie przeszły tylko dwie, jedna zaginęła po drodze) ;)
Ja wybiegłem w przyszłość, że kto wie, może coś ciekawego z tego wyjść.

Co do BBS, telnet, SSH to są dobre czasy :) A teraz? Kto by na to zaglądnął, nie wiem czy IRC jeszcze funkcjonuje ;)

Offline Canga

• Level 5
« Odpowiedź #6 dnia: 23 Września 2016, 10:32 »

Nie wiem jak dla innych, ale dla mnie było by to ciekawsze, dodatkowe rozwiązanie, które z biegiem czasu może przynieść jakieś dodatkowe atuty/rozwiązania. Może powstaną gry sieciowe, oparte na prostej sieci itp.
Wszystko jest przyszłością, ale w życiu pewne są tylko dwie rzeczy (w Dubaju jedna) ;)

Offline Fishman

• Level 2
  • **
« Odpowiedź #7 dnia: 23 Września 2016, 14:52 »
45AUD? To zrobił narzut...
ESP8266 kosztuje grosze, a ma wbudowane WiFi, stos TCP/IP, UART i obsługę komend AT. Trzeba tylko dołożyć regulator napięcia i konwertery poziomów logicznych. No i napisać albo wgrać soft emulujący zachowanie modemu szeregowego.

Offline hsimpson

• Level 6
« Odpowiedź #8 dnia: 23 Września 2016, 15:03 »
Może ten narzut wynika właśnie dlatego, że musiał napisać soft, nie wspominając zupełnie o projekcie PCB i jego wyprodukowaniu. Nasiedział się i chce gratyfikacji za swą pracę. To chyba jest OK ;) .

Offline Fishman

• Level 2
  • **
« Odpowiedź #9 dnia: 23 Września 2016, 15:12 »
Oczywiście, choć moim zdaniem nieco przesadził. No ale to jego prawo, a zweryfikuje go rynek.

Offline Artu2tu

• Level 1
  • *
« Odpowiedź #10 dnia: 23 Września 2016, 17:04 »

Co do BBS, telnet, SSH to są dobre czasy :) A teraz? Kto by na to zaglądnął, nie wiem czy IRC jeszcze funkcjonuje ;)

GOPHER i 100 bitów na sekundę, czasem cale trzysta. A jak studenci pojechali na ferie kosmiczne 4 kilobajty na sekundę. Chlip.

Offline Kisiel

• Level 7
  • Number 7 in all users competition...
    • http://wiki.projekt64.filety.pl/doku.php
« Odpowiedź #11 dnia: 30 Września 2016, 22:38 »
Może ten narzut wynika właśnie dlatego, że musiał napisać soft, nie wspominając zupełnie o projekcie PCB i jego wyprodukowaniu. Nasiedział się i chce gratyfikacji za swą pracę. To chyba jest OK ;) .
Nie kumam Jim D. też napisał soft? Ktoś tutaj kręci lody.
idz wyprostowany wśród tych co idą na kolanach

...w przypadku checi zakupu UK1541,GA,MA,T8500,T7501 prosze o kontakt na Facebooku, haslo: UK1541....

Offline aniol

• Level 3
« Odpowiedź #12 dnia: 01 Października 2016, 03:08 »
Trzaśnij taki moduł, najlepiej  bez bugów z małymi/dużymi literami jak w wersji kangura, niech będzie 10 x 1,5 dolca, brałbym, kaprys to kaprys  ;D