Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: Kopiowanie kaset  (Przeczytany 3354 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline nameless

• Level 4
Re: Kopiowanie kaset
« Odpowiedź #15 dnia: 22 Sierpnia 2016, 21:29 »
Z tym co masz nie da sie szybciej.
30 lat temu kasowalem bo miedzy grami byly stare piski.

szuman

• Gość
« Odpowiedź #16 dnia: 22 Sierpnia 2016, 22:36 »
To w koncu co mi potrzeba aby te przegrywanie przyspieszyc?Moze SD BOX mi pomoze?

Offline nameless

• Level 4
« Odpowiedź #17 dnia: 22 Sierpnia 2016, 23:03 »
To w koncu co mi potrzeba aby te przegrywanie przyspieszyc?Moze SD BOX mi pomoze?
Kopiować całe kasety można za pomocą magnetofonu dwukasetowego lub za pomocą dwóch magnetofonów od C64 plus specjalny interfejs.
SDBox nie pomoże w przegraniu szybciej kasety.

Offline Beda

• Level 3
« Odpowiedź #18 dnia: 22 Sierpnia 2016, 23:20 »
Sie filozofy znęcają, a ja po dwóch drinach mogę rozwiązać języka :)
Chcąc przegrać grę na inną kasetę wpierw wgrywasz ją instrukcją TLOAD, zmieniasz kasetę do nagrania i wpisujesz TSAVE"nazwa gry" i tyle.
Magnetofon sam skasuje kasetę, jeżeli była już nagrana, tyle, że starsze kasety mogą mieć ogólnie problemy z następnym zapisem.
Problemy w tym przypadku mogą być dwa napis OUT OF MEMORY i tu trzeba jakieś komendy POKE użyć o ile dobrze pamiętam, a drugim jest zgrywanie gier z innych kaset z innym skosem, bo trzeba co jakiś czas ustawiać skos głowicy.
Ja w czasach młodości miałem dwa magnetofony i jeden z nich był ustawiony na oryginalnej grze, i na nim nagrywałem wszystkie gry na swoje kasety.
Drugi magnetofon służył do wgrywania gier z różnym skosem i tak dorobiłem się parunastu kaset, w których nie trzeba było co chwilkę ustawiać głowicy :)

Dobrze by było, gdybyś zagłębił się właśnie w temat napomniany przez Kisiela, czyli tapeadapter za parę złotych do dostania nawet w MediaMarkcie i wtedy poszukać bazy danych gier, i przerobić je na system TURBO, ewentualnie ściągnąć gotowe mp3, czy wave i wgrywać gry z komórki, czy odtwarzacza mp3.
Na forum jest parę tematów i spokojnie dasz sobie z tym radę :)
Parę C64 i parę innych...

Offline comankh

• 1liner
  • Level 6
  • *
    • Ty Bułko!
« Odpowiedź #19 dnia: 22 Sierpnia 2016, 23:26 »
nie ma rozwiazania zebo ten czas jakos skrocic?

można np. pić piwko.

szuman

• Gość
« Odpowiedź #20 dnia: 22 Sierpnia 2016, 23:33 »
Sie filozofy znęcają, a ja po dwóch drinach mogę rozwiązać języka :)
Chcąc przegrać grę na inną kasetę wpierw wgrywasz ją instrukcją TLOAD, zmieniasz kasetę do nagrania i wpisujesz TSAVE"nazwa gry" i tyle.
Magnetofon sam skasuje kasetę, jeżeli była już nagrana, tyle, że starsze kasety mogą mieć ogólnie problemy z następnym zapisem.
Problemy w tym przypadku mogą być dwa napis OUT OF MEMORY i tu trzeba jakieś komendy POKE użyć o ile dobrze pamiętam, a drugim jest zgrywanie gier z innych kaset z innym skosem, bo trzeba co jakiś czas ustawiać skos głowicy.
Ja w czasach młodości miałem dwa magnetofony i jeden z nich był ustawiony na oryginalnej grze, i na nim nagrywałem wszystkie gry na swoje kasety.
Drugi magnetofon służył do wgrywania gier z różnym skosem i tak dorobiłem się parunastu kaset, w których nie trzeba było co chwilkę ustawiać głowicy :)
Beda dzieki wielki,troche żeś mnie oświecił.Mam jeszcze tylko jedno pytanie odnosnie SD-BOXA.Chodzi mi tylko czy dzieki temu cartridgowi mial bym mozliwosc zaladowania w nim calej jednej strony kasety z grami a potem calosc zapisac na innej tasmie tak by co gre nie manipulowac przy sprzecie??????

Dobrze by było, gdybyś zagłębił się właśnie w temat napomniany przez Kisiela, czyli tapeadapter za parę złotych do dostania nawet w MediaMarkcie i wtedy poszukać bazy danych gier, i przerobić je na system TURBO, ewentualnie ściągnąć gotowe mp3, czy wave i wgrywać gry z komórki, czy odtwarzacza mp3.
Na forum jest parę tematów i spokojnie dasz sobie z tym radę :)

Offline ExciterELB

• Level 6
« Odpowiedź #21 dnia: 23 Sierpnia 2016, 14:58 »
"interfejs" do kopiowiania jak go tu dumnie nazywamy to zwyczajne wykorzystanie jednej bramki ukladu 7414 jak dobrze pamiętam (teraz nie sprawdzę, bo jestem na wakacjach), a ta bramka to nic innego jak inverter Schmitta(?dobrze to napisałem?). Możesz sobie polutować to na kolanie (jak umiesz lutować) i puszczać mp3/WAV do jednego magneciaka, a na drugim nagrywać. Dwukaseciaka nie poleciam, bo wychodzi jakiś syf. Ogólnie STEREO psuje zapis - przynajmniej z mojego doświadczenia, w moim mniemaniu. Z kompa po karcie audio (tylko dobrej karcie, a nie jakiejś zintegrowanej chujni) uzyskuje się paseczki na programie HeadFit cieniutkie jak talia osy :)

szuman

• Gość
« Odpowiedź #22 dnia: 23 Sierpnia 2016, 17:33 »
"interfejs" do kopiowiania jak go tu dumnie nazywamy to zwyczajne wykorzystanie jednej bramki ukladu 7414 jak dobrze pamiętam (teraz nie sprawdzę, bo jestem na wakacjach), a ta bramka to nic innego jak inverter Schmitta(?dobrze to napisałem?). Możesz sobie polutować to na kolanie (jak umiesz lutować) i puszczać mp3/WAV do jednego magneciaka, a na drugim nagrywać. Dwukaseciaka nie poleciam, bo wychodzi jakiś syf. Ogólnie STEREO psuje zapis - przynajmniej z mojego doświadczenia, w moim mniemaniu. Z kompa po karcie audio (tylko dobrej karcie, a nie jakiejś zintegrowanej chujni) uzyskuje się paseczki na programie HeadFit cieniutkie jak talia osy :)
Nic nie czaje ale dzięki

Offline wegi

• Level 7
« Odpowiedź #23 dnia: 23 Sierpnia 2016, 21:55 »
gry wczytuje w turbo z cartridgiem Plus.robie tak jak napisales po kolei kazda gre tylko to dlugo trwa.nie ma rozwiazania zebo ten czas jakos skrocic?a w koncu jak jest z tymi kasetami musza byc czyste czy stare po usunieciu gier nadadza sie powtornie?

Należy nabyć:

AR cart, albo Final III, albo Easy Flash 3 oraz stację dysków 1541II, wtedy wgranie gry będzie trwało max 8-10 sec, a zgranie około 30.

Można posiłkować się zamiast stacją SD2IEC,

Są dostępne jeszcze bardziej zaawansowane wynalazki jak UK1541 niewiele droższa od SD2IEC,a daje emulację real stacji na poziomie 99%.

Dla wypasu 1541U II - wtedy nie potrzeba kupować stacji i  cartów jak AR itp.. Wszystko w jednym - nawet REU.
Gdy po wynalezieniu komputera kwantowego jedni pytali o sposób wytwarzania prądu, kisiel pytał jak wytwarzać świeczki...

NIECH NIE BĘDZIE NICZEGO !!!

CZY RAF PIŁ Z JERICHA KUBECZKA ???

Offline hsimpson

• Level 6
« Odpowiedź #24 dnia: 23 Sierpnia 2016, 22:07 »
Dla wypasu 1541U II - wtedy nie potrzeba kupować stacji i  cartów jak AR itp.. Wszystko w jednym - nawet REU.

Teraz dostępna jest tylko wersja Plus -> brak microSD, dołożony ethernet, więcej USB, tryb "stand alone mode" z zewnętrznym zasilaczem i inne.