Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: Przebieg samochodu - motodoradca  (Przeczytany 1779 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
  • Wolność, własność, sprawiedliwość
Re: Przebieg samochodu - motodoradca
« Odpowiedź #15 dnia: 16 Sierpnia 2016, 22:19 »
Psychik, temat dotyczy uzywek ale Ci odpowiem:
Motocykl kupilem nowy bez zadnych wyrzeczen ale nowego samochodu, zeby stracic na nim fhói wartosci przez pierwsze lata (co sugeruje eksploatacje 8+ lat po 20-30kkm/rok) + kasa na ac i obowiazkowe przeglady zeby gwarancje utrzymac, itp itd - to mnie nie stac. Potem jeszcze przy odsprzedazy uzerac sie z bydlakami, ktorym bedzie za drogo za normalnie utrzymany samochod... Sa tylko pojedyncze konkretne modele, ktore sie z tego schematu wybijaja (bardzo mala utrata wartosci  przy tanim utrzymaniu).

natomiast co do:
No i jeszcze problem z logiką z pierwszego filmiku, 1 - ogłoszenie mnóstwo informacji = 1 tel.
2 ogłoszenie mniej info = więcej tel.
3 ogłoszenie mało info = najwięcej

No a po co mam dzwonić jak wszystko jest dobrze opisane ?
Dzwonic zeby obejrzec/kupic, rzecz jasna :)

Wystarczy wejść na mobile.de, żeby zauważyć że właśnie przebieg jest głównym kryterium ceny - może ktoś się zdziwi, ale tam każda marka jest cenna - daewoo tico z małym przebiegiem wcale nie będzie tanie. Wielkie przebiegi oznaczają niską cenę.
Ale polaczki to tak glupi narod, ze odkupuja takie tico od dziadka, pierwszego wlasciciela z przebiegiem 40kkm w stanie co najmniej dobrym, zeby jezdzic na wrak race i sie jaraja ze po dwoch wyscigach bez opancerzenia konca jazdy nie widac (przypadek autentyczny, na wrak race w katowicach!).
"Cokolwiek powiesz albo napiszesz, znajdzie się ktoś, kto słyszy lub czyta coś zupełnie innego i jeszcze bezczelnie wmawia Ci to"

Offline Skull

• Level 6
« Odpowiedź #16 dnia: 17 Sierpnia 2016, 08:40 »
Dzwonic zeby obejrzec/kupic, rzecz jasna :)
No tak, ale nie musi być to w cztery godziny po umieszczeniu ogłoszenia. Jak już wiele wiadomo to trzeba mieć chwilę na zastanowienie.

No i szkoda takiego Tikacza - i śmiem twierdzić że to właśnie przez handlarzy i ich namiętne kręcenie liczników, rynek się po prostu psuje.
Takie samochody jak ten Tico tracą, są zrównywane do tych z niepewnym przebiegiem, a potem przy zestawieniu marki wypadają blado i ich cena musi być zaniżana.

Co do samego zakupu samochodu - oczywiście ekspertem nie jestem (ale się wypowiem :) )
1. Najlepiej kupić w salonie - oczywiście tam zdarzają się również przedziwne historie, ale to ułamek procenta sprzedaży (zupełnie odwrotnie jak w używanych), no i zawsze jest z kim się wykłócać - tyle że drogo, no i przez okres gwarancji serwis u nich.
2. Najlepiej kupić od rodziny/znajomych (którzy przedtem kupili w salonie), i znamy historię samochodu.
3. Unikać dieseli - to woły robocze - bardzo rzadko ktoś wydaje 1/3 więcej w salonie żeby potem jeździć do kościoła, no i często jest to pochodzenie flotowe. Jak już, to szukać bardziej nietypowych - np. segment B, za bardzo się to na flotę nie nadaje (takie biorą w benzynie, bo taniej i myślą że mały silnik będzie mało palił).
4. Unikać najbardziej popularnych modeli - z racji tego że rynek jest przetrzebiony z "perełek", a i później zawsze pokusa dla złodziejaszków na części zamienne.

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
« Odpowiedź #17 dnia: 17 Sierpnia 2016, 10:15 »
1. Najlepiej kupić w salonie - oczywiście tam zdarzają się również przedziwne historie, ale to ułamek procenta sprzedaży (zupełnie odwrotnie jak w używanych), no i zawsze jest z kim się wykłócać - tyle że drogo, no i przez okres gwarancji serwis u nich.

Prawda - trudno tu cos wiecej dodawac.

2. Najlepiej kupić od rodziny/znajomych (którzy przedtem kupili w salonie), i znamy historię samochodu.

To juz nie jest takie proste (znajomi tez potrafia za pare stowek oszukac a co jesli z rodzina dobrze tylko na foci?) - ale jesli faktycznie jest dobry egzemplarz to jest to sluszne :)

3. Unikać dieseli - to woły robocze - bardzo rzadko ktoś wydaje 1/3 więcej w salonie żeby potem jeździć do kościoła, no i często jest to pochodzenie flotowe. Jak już, to szukać bardziej nietypowych - np. segment B, za bardzo się to na flotę nie nadaje (takie biorą w benzynie, bo taniej i myślą że mały silnik będzie mało palił).

Tu jest temat do polemiki:
Auto po flocie z prawdziwym przebiegiem rzedu 160kkm/4lata, ktore jest na ogol regularnie serwisowane, nie musi byc takie zle. Mialem stycznosc z takim autem - jezdzilo drugie 4 lata bez wiekszych problemow (a przynajmniej bez niespodzianek - to co wymagalo wymiany wynikalo z eksploatacji i bylo robione na czas), tylko jak przebieg sie zblizyl do 300kkm to zaden polaczek kupic nie chcial, mimo ze byla prawdziwa ksiazka, krajowe, naprawy w aso (auto bylo "wolem roboczym" - grupa vw 1.9 tdi :) ) .  Atrakcyjniesze sa skrecone < 200kkm za mniejsze pieniazki z DE.

Segment B jest czesto "flotowy" w PL - fiat panda na przyklad - tanie w zakupie/leasingu, eksploatacji i trudne do zabicia.

4. Unikać najbardziej popularnych modeli - z racji tego że rynek jest przetrzebiony z "perełek", a i później zawsze pokusa dla złodziejaszków na części zamienne.

Owszem, VW 1.9 tdi sam prosi sie o jume :) Z drugiej strony np do grupy VW sa tanie czesci i kazdy warsztat to naprawi. Tego kiedys nie bralem pod uwage przy zakupie i jestem w d****e :)
Popularny model daje tez duzy wybor przy zakupie, wydaje mi sie nierozsadne kupowanie pojazdu rzadkiego, nietypowego, chyba ze myslisz o zabytku "na polke".

Czasy sie tez troszke zmienily -i nie ma juz tak jak w okolicach 2000r kiedy rocznie kradziono 10 czy 20k polonezow na czesci mimo ze nowych nie brakowalo i byly taniutkie, w skrajnym wypadku to wlasnie rzadsze auto moze zostac ukradzione - bo czesci brak na rynku :)
"Cokolwiek powiesz albo napiszesz, znajdzie się ktoś, kto słyszy lub czyta coś zupełnie innego i jeszcze bezczelnie wmawia Ci to"

Offline mentos

• Level 5
« Odpowiedź #18 dnia: 17 Sierpnia 2016, 11:48 »
Hmmm, chyba będę miał problem z uczciwym sprzedaniem swego staruszka - kupiłem w salonie w KRK w 2003 i przejechałem do dziś 163000 i to jest diesel!
polityczna poprawność, ta zaraza współczesnego demokratycznego świata musi SCZEZNĄĆ!

https://www.youtube.com/watch?v=iKcWu0tsiZM

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
« Odpowiedź #19 dnia: 18 Sierpnia 2016, 10:09 »
Mentos, jesli dieslem takie przebiegi robisz to jest szansa, ze zle dobrales auto do potrzeb :P A co do sprzedazy to owszem, moze byc problem szczegolnie jesli z racji uczciwego niskiego przebiegu zazyczylbys sobie adekwatna cene (jesli oczywiscie stan ogolny tez jest nienaganny).

Offline Fishman

• Level 2
  • **
« Odpowiedź #20 dnia: 18 Sierpnia 2016, 10:12 »
Może po prostu miał tanie źródło ON z rurki powrotnej od kierowcy TIRa? ;)
Poza tym dość ciężką sprawą bywa przewidzenie przebiegów samochodu na dekadę z okładem.

Offline bor@s

• Level 3
« Odpowiedź #21 dnia: 18 Sierpnia 2016, 11:05 »
Hmmm, chyba będę miał problem z uczciwym sprzedaniem swego staruszka - kupiłem w salonie w KRK w 2003 i przejechałem do dziś 163000 i to jest diesel!
Ożeń się. W kawalerstwie robiłem 5 tys. km rocznie, po ślubie 15. Jak się pojawiło dziecko, to jeszcze przyspieszyło. A wcześniej obawiałem się, że przy ew. sprzedaży będę musiał popchnąć licznik do przodu.

Offline Fishman

• Level 2
  • **
« Odpowiedź #22 dnia: 18 Sierpnia 2016, 11:09 »
W kawalerstwie robiłem 5 tys. km rocznie

Toż to żal silnik odpalać... Chyba że skuter albo inne Tico.

Offline Kisiel

• Level 7
  • Number 7 in all users competition...
    • http://wiki.projekt64.filety.pl/doku.php
« Odpowiedź #23 dnia: 18 Sierpnia 2016, 11:24 »
ja mam 10k na rok w obecnym wynalazki. Patrząc na ceny sprzedam za tyle ile kupiłem.
idz wyprostowany wśród tych co idą na kolanach

...w przypadku checi zakupu UK1541,GA,MA,T8500,T7501 prosze o kontakt na Facebooku, haslo: UK1541....

Offline comankh

• 1liner
  • Level 6
  • *
    • Ty Bułko!
« Odpowiedź #24 dnia: 18 Sierpnia 2016, 12:07 »
hyba kucharska.

hyba kucharska.
Auto po flocie z prawdziwym przebiegiem rzedu 160kkm/4lata, ktore jest na ogol regularnie serwisowane, nie musi byc takie zle.

raf, dziękuje niezmiernie że się zreflektowałeś i przyznałeś mi rację.

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
« Odpowiedź #25 dnia: 18 Sierpnia 2016, 12:27 »
raf, dziękuje niezmiernie że się zreflektowałeś i przyznałeś mi rację.

y... ale ty mowiles przeciez o ksiazce - w domysle od hanlarzyny sciagajacego auta "< 200k" z reichu... takie to sie szablonowo robi zupelnie jak u ciebie malowanie felg!

Offline comankh

• 1liner
  • Level 6
  • *
    • Ty Bułko!
« Odpowiedź #26 dnia: 18 Sierpnia 2016, 12:37 »
no jak ktoś ma problemy z zauważeniem zależności przebieg i data (hint: na rachunku) to nic nie poradzę :>

ponadto - co ja rozmawiam, nie wydałem na samochód więcej niż 200 eur od trzech lat xd no i te przebiegi >10k sugerują obiekt do wizyt w kościele (nie bywam).

Offline mentos

• Level 5
« Odpowiedź #27 dnia: 18 Sierpnia 2016, 13:42 »
Mentos, jesli dieslem takie przebiegi robisz to jest szansa, ze zle dobrales auto do potrzeb :P A co do sprzedazy to owszem, moze byc problem szczegolnie jesli z racji uczciwego niskiego przebiegu zazyczylbys sobie adekwatna cene (jesli oczywiscie stan ogolny tez jest nienaganny).

Na początku robiłem z 15kkm rocznie i przy ówczesnych różnicach w cenach silników, ON i spalaniu diesel mi się zwrócił jak liczyłem po 3,5 roku więc dobrane ok ;-). Potem diesle dostały jeszcze wiecej genialnych wynalazków więc i ich ceny wzrosły względem benzynek no i paliwo się zrównało a ja przy okazji zacząłem po prostu do roboty rowerem jeździć te kilkanaście km i to cały rok bo autem to sensu w KRK nie ma więc i przebiegi roczne rzędu 8kkm. Dzieci, pies żona nic tu do rzeczy nie mają bo mam a przebiegi i tak małe. No inna sprawa że żona też ma auto ale jej przebiegi to z 5kkm bo też rower ale fura to już mała (1.4) benzynka ;-).
polityczna poprawność, ta zaraza współczesnego demokratycznego świata musi SCZEZNĄĆ!

https://www.youtube.com/watch?v=iKcWu0tsiZM

Offline comankh

• 1liner
  • Level 6
  • *
    • Ty Bułko!
« Odpowiedź #28 dnia: 19 Sierpnia 2016, 00:59 »
rower bdb ale jak tu mówić o zwracaniu kiedy mój sej lpg zbliża sie powoli do 333kkm xd

Offline Kisiel

• Level 7
  • Number 7 in all users competition...
    • http://wiki.projekt64.filety.pl/doku.php
« Odpowiedź #29 dnia: 19 Sierpnia 2016, 10:20 »
pewnie wytrzyma drugie tyle z zasady ;)

PS. ja kupiłem od sąsiada 28K przez cztery lata nabił jebaka :P Dostał nawet mandat za przekrocznie prędkości poza obszarem zabudowanym.... takie historie.
idz wyprostowany wśród tych co idą na kolanach

...w przypadku checi zakupu UK1541,GA,MA,T8500,T7501 prosze o kontakt na Facebooku, haslo: UK1541....