Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: AR frezer bugs - jak go ulepszyć ?  (Przeczytany 1235 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline wegi

• Level 7
AR frezer bugs - jak go ulepszyć ?
« dnia: 06 Sierpnia 2016, 16:40 »
Przeanalizowałem schemat AR i zacząłem mieć obawy, że freezer nie zawsze jest skuteczny. Moje obawy potwierdził zamieszczony poniżej program, który dość wrednie testuje skuteczność freezer'a Action Replay'a.

Po uruchomieniu można go zatrzymać spacją i sprawdzić obszar $8000 $80ff - powinien być wypełniony tą samą jednobitową wartością, to jest $01 albo $02, albo $04, albo $08, albo $10, albo $20, albo $40, albo $80...

Wystarczy podczas działania programu sfreezować go kilkukrotnie i odfreezować, a następnie wcisnąć spację i sprawdzić zawartość obszaru  $8000 $80ff...

Kisiel zna odpowiedź czemu tak się dzieje...

IMHO wygodniej byłoby kierować się timingiem freezer'a samym BA. Jeden problem BA nie zadziała, gdy jest wyłączone $d011 i nie ma włączonych żadnych sprajtów :)

!to "batest.prg" , CBM

sp_code   = $2000
test_area = $8000

*= $0801

!byte $0B,$08,$90,$06,$9E,$32
               !byte $30,$34,$39,$00,$A0,$00

sei
               ldx #$00
               stx store_byte+1
               lda #>sp_code
               sta store_byte+2

-              lda #$80
               sta test_area,x

lda #$7e
               jsr store_byte
               txa
               jsr store_byte
               lda #>test_area
               jsr store_byte
               inx
               bne -

lda #$60
               jsr store_byte
               clc

-              jsr sp_code
               bcc +
               ror test_area
+              lda $dc01
               and #$10
               bne -
               rts

store_byte     sta $8000
               inc store_byte+1
               bne +
               inc store_byte+2
+              rts

Gdy po wynalezieniu komputera kwantowego jedni pytali o sposób wytwarzania prądu, kisiel pytał jak wytwarzać świeczki...

NIECH NIE BĘDZIE NICZEGO !!!

CZY RAF PIŁ Z JERICHA KUBECZKA ???

Offline Kisiel

• Level 7
  • Number 7 in all users competition...
    • http://wiki.projekt64.filety.pl/doku.php
Re: AR frezer bugs - jak go ulepszyć ?
« Odpowiedź #1 dnia: 06 Sierpnia 2016, 17:12 »
W Ultimate jest to poprawnie zrobione ?
idz wyprostowany wśród tych co idą na kolanach

...w przypadku checi zakupu UK1541,GA,MA,T8500,T7501 prosze o kontakt na Facebooku, haslo: UK1541....

Offline wegi

• Level 7
« Odpowiedź #2 dnia: 06 Sierpnia 2016, 19:47 »
Nie mam pojęcia, ale podejrzewam, że tak. Poprawnie jest w EF3 :) Przy okazji Gratulacje za schemat GA. Po dłuuugiej analizie doszedłem do wniosku, że konstrukcja nie jest przypadkowa i jest bardzo przemyślana.
Gdy po wynalezieniu komputera kwantowego jedni pytali o sposób wytwarzania prądu, kisiel pytał jak wytwarzać świeczki...

Offline Zbych

• Level 3
« Odpowiedź #3 dnia: 06 Sierpnia 2016, 20:09 »
Odpaliłem ten programik na Ultimate z obrazem RR, a potem AR. Rozumiem co on robi ale nie wiem jaki ma być wynik błędnego działania freeza. Ta strona danych ma mieć od pewnego miejsca inną wartość? Bo jeśli tak to nie udało mi się się takiego efektu uzyskać.

Offline wegi

• Level 7
« Odpowiedź #4 dnia: 06 Sierpnia 2016, 20:41 »
Odpaliłem ten programik na Ultimate z obrazem RR, a potem AR. Rozumiem co on robi ale nie wiem jaki ma być wynik błędnego działania freeza. Ta strona danych ma mieć od pewnego miejsca inną wartość? Bo jeśli tak to nie udało mi się się takiego efektu uzyskać.

Tak na tej stronie pojawi się bałagan. Nie będzie jednakowej wartości. Dałeś odpowiedź Kisielowi, że 1541U ma poprawną implementację freeza'a - dzięki. Jak masz to potestuj na jakimś zwykłym AR.

Offline Kisiel

• Level 7
« Odpowiedź #5 dnia: 06 Sierpnia 2016, 20:50 »
Akurat pytanie retoryczne, freez w U działa troszkę inaczej. W końcu NMI też można zablokować😀

...w przypadku checi zakupu UK1541,GA,MA,T8500,T7501 prosze o kontakt na Facebooku, haslo: UK1541....

Offline Zbych

• Level 3
« Odpowiedź #6 dnia: 07 Sierpnia 2016, 12:40 »
Odnośnie 1541U-II i freeze mogę jeszcze dodać że na grze "Caren" zawodzi ten "drugi freeze" który służy do wywołania menu Ultimate - po wejściu i wyjściu z menu pada jakaś synchronizacja w obrazie, coś się "rozcyklowuje" i wygląda tak jakby co drugą ramkę działało, natomiast zwykły freeze wstrzymuje i wznawia grę bez problemu, więc chyba nie jest to tak do końca dopracowane, ale poza tą grą nie spotkałem się z tym żeby ten drugi freeze coś popsuł.

Offline wegi

• Level 7
« Odpowiedź #7 dnia: 08 Sierpnia 2016, 12:18 »
Sfreezuj demo fogyish zaraz na starcie na szachownicy, sfreezuj dema quisa, szachownicę z EOD...

Offline Kisiel

• Level 7
« Odpowiedź #8 dnia: 08 Sierpnia 2016, 18:28 »
żeby coś takiego zfreezować musisz zatrzymać zegar... da się w VICE to dlaczego nie w c64 ;)

Offline Kisiel

• Level 7
« Odpowiedź #9 dnia: 08 Sierpnia 2016, 19:21 »
Dokładniej, da się odtworzyć zachowanie vic'a z dokładnością do cyklu. Czyli np. linia 262.61 i w tym cyklu wznowić proca. Rozwiązanie jest dość proste, ponieważ koder może mieszać w ustawieniach znacznie najlepiej wybrać moment kiedy zaczyna się ramka, wyrywając impuls odchylania pionowego można zrobić bardzo stabilnego freeza.
Da się , tylko poco.

Offline wegi

• Level 7
« Odpowiedź #10 dnia: 08 Sierpnia 2016, 21:33 »
żeby coś takiego zfreezować musisz zatrzymać zegar... da się w VICE to dlaczego nie w c64 ;)

Ale CIA nie sfreezujesz...

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
  • Wolność, własność, sprawiedliwość
« Odpowiedź #11 dnia: 08 Sierpnia 2016, 21:39 »
Tak zupelnie serio to ten freezer jest uzyteczny w dzisiejszych czasach?
"Cokolwiek powiesz albo napiszesz, znajdzie się ktoś, kto słyszy lub czyta coś zupełnie innego i jeszcze bezczelnie wmawia Ci to"

Offline wegi

• Level 7
« Odpowiedź #12 dnia: 08 Sierpnia 2016, 21:50 »
Zakładam, że skoro ten przycisk jest wyprowadzany poza samymi natywnymi SS AR FC3 itp. na EF3, Ultimate GA, MA, to trzeba brać pod uwagę jego funkcjonalność jak i poprawność działania. A są ludzie jak V12 ortodoksyjnie przywiązani do sprzętu.

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
  • Wolność, własność, sprawiedliwość
« Odpowiedź #13 dnia: 08 Sierpnia 2016, 22:03 »
Dziwie sie, ze jeszcze sa tacy ortodoksi w dobie takich narzedzi: http://csdb.dk/release/?id=149036 :)

"Cokolwiek powiesz albo napiszesz, znajdzie się ktoś, kto słyszy lub czyta coś zupełnie innego i jeszcze bezczelnie wmawia Ci to"

Offline Kisiel

• Level 7
« Odpowiedź #14 dnia: 08 Sierpnia 2016, 22:25 »

Ale CIA nie sfreezujesz...
dlaczego nie ? Robisz freeza i używasz swojego CIA#3 do obsługi klawiatury. Da się dużo rzeczy ale nie na płycie c64.