Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: Retroklinika - czyli jak niekompetenty spryciula probuje robic pieniadze  (Przeczytany 11086 razy)

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
  • Wolność, własność, sprawiedliwość
Przestrzegam Was przed Krzysztofem Odachowskim vel Retroklinika, jest na allegro jak i na forum (drakon_dr).

Czlowiek ten kupil ode mnie modul z romami do commodore 64. Rozmowa z nim wskazywala ze o elektronice ma niewielkie pojecie ale ze jestem otwarty to w miare mozliwosci pomagalem acz w pewnym momencie stwoierdzilem ze pyta mnie o bardzo proste rzeczy ktore mozna znalezc w necie (w koncu co to za problem przelaczac 8 bankow pamieci ROM o wielkosci 128 kilobajtow?). Niestety uszkodzil plyte glowna w c64 - nie wiem na jakim etapie bo ostatecznie nie chcial wchodzic w szczegoly, stwierdzil tylko ze "cos popalil przy lutowaniu" a ja pytalem chca szczerze pomoc. Wyslal sprzet do retrolab, tam chlopaki jej nie naprawili - wymienili cala plyte a mistrz elektroniki zostal na retrolabie zacytowany "[...]wiec zanabylem droga kupna kernala 8x od osobnika, ktorego imienia tu nie wspomne[...]". Po tym gdy przyznalem sie ze to o mnie chodzi i nie mam sobie nic do zarzucenia ten fragment zostal usuniety (mam screenshota z oryginalna trescia) - pelny profesjonalizm.

Naprawde straszne jest, ze ludzie bez wiedzy i umiejetnosci probuja zerowac na innych.

Mam nadzieje, ze chociaz ekipa od retrolab jest lepsza, poki co niestety widac tylko dobry PR. Wspolpraca z takimi "specjalistami" tez nie wrozy najlepiej.

PS. jesli ktos kupil naklejki od rzeczonego pana, to bardzo chetnie uslysze czy marza idzie w parze z jakoscia, ja poki co przez kolege kolegi slyszalem o tych "sztucznie metalizowanych" emblematach ale poki nie bede mial organoleptycznych informacji to siedze cicho.

"Cokolwiek powiesz albo napiszesz, znajdzie się ktoś, kto słyszy lub czyta coś zupełnie innego i jeszcze bezczelnie wmawia Ci to"

Offline maliniak

• Level 5
O proszę.
Znowu drakon.

Na ppa jest szeroki temat o nim w ciekawostkach aukcyjnych. Chodzi o trupa którego sprzedał koledze NeckUno1. A tu proszę kolejna buba.

Tyle wpadek w ciągu miesiąca.

Ps. Ktoś ma retroklinike i nie wie jak ustawić stany w epromie?

Offline misiek2

• Level 4
Naklejki jak naklejki. Kupiłem m.in. zestaw naklejek na dyskietki 5 1/4 i powieliłem na kolorowym ksero na papierze na etykiety na własne potrzeby, bo mi kilku zabrakło. Kupiłem tez emblemat do A1200. 4 liter nie urywa. To jest emblemat z plastiku albo coś podobnego. Przydatne tylko dla tych, którzy emblematu nie mają na obudowach.

Na ppa to koleś niezły wałek wkręcił. Pojechał po bandzie i strasznie głupio się tłumaczył. Zachował się jak zwykły gnojek, żeby nie powiedzieć dosadniej. Sprzedał trupa A600 jako sprawną z uszkodzona stacją dysków. Zdjęcia na aukcji pokazywały Amigę tendencyjnie - była fotografowana tak aby ukryć szereg mankamentów. Późniejszy nabywca podzielił się zdjęciami również wnętrza. Rdza totalna, w tym stacja dysków całkowity szrot, jakby z rok pływała w roztworze wody z solą.  O tym nie wspomniał oczywiście. Komp po tym jak dotarł do nabywcy oczywiście nie działał. Później mimo ogólnej nagonki oddawał część kasy przez kilka tygodni. Też się tłumaczył z tego głupio.

Offline maliniak

• Level 5
Najlepszy był scalak przelutowany w obudowie plcc, tak go ktoś przelutował ze ścieżki wokół scalaka były dorobione drucikami ( kynarem?)

Offline misiek2

• Level 4
Było. O tym zapomniałem. Lutowanie ... to było lutowanie, bardziej jakby drutowanie? Nasuwa się 5 literowe słowo na k.

Offline Kisiel

• Level 7
  • Number 7 in all users competition...
    • http://wiki.projekt64.filety.pl/doku.php
Olo...pod jakim teraz nikiem działasz na PPA? Widzę że znalazłeś sobie wrogów gorszych cobyś był  lepszy😂 Gratulacje
idz wyprostowany wśród tych co idą na kolanach

...w przypadku checi zakupu UK1541,GA,MA,T8500,T7501 prosze o kontakt na Facebooku, haslo: UK1541....

Offline bor@s

• Level 3
"cos popalil przy lutowaniu"
Przypomniał mi się tekst Kisiela, że najpierw się czyta, potem się robi, albo najpierw robi, a potem się czyta dlaczego się spaliło. Jak znalazł do sytuacji.

Offline NeckUno1

• Level 2
  • **
Re: Retroklinika - czyli jak niekompetenty spryciula probuje robic pieniadze
« Odpowiedź #7 dnia: 01 Sierpnia 2016, 12:53 »
Przestrzegam Was przed Krzysztofem Odachowskim vel Retroklinika, jest na allegro jak i na forum (drakon_dr).

Zamieszczam link do wątku z PPA, gdzie opisuję całą sytuację http://www.ppa.pl/forum/amiga/33907/ciekawostki-aukcyjne-2016/75#m528206. Zdecydowanie nie polecam dokonywania jakichkolwiek transakcji z tym człowiekiem. Zdaje się, że koleś ma problemy z psychiką, tak przynajmniej udało mi się wywnioskować na podstawie rozmów telefonicznych. Mówi co innego, robi co innego, na forum wypisuje jakieś bzdury, że się umawiamy na piwo żeby zakopać wojenny topór - wszystko wyssane z palca. Zresztą jego avatar na ppa.pl mówi sam za siebie  ;)
« Ostatnia zmiana: 01 Sierpnia 2016, 12:55 wysłana przez NeckUno1 »

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
« Odpowiedź #8 dnia: 01 Sierpnia 2016, 13:22 »
Zaczalem czytac ten watek.. rece opadaja.

Drakon napisal:
Myślę, że właśnie gdyby nie ten wątek, sprawa zostałaby rozwiązana między nami zaraz po otrzymaniu ode mnie maila od użytkownika NeckUno. Natomiast kupujący wolał - zamiast się skontaktować i wyjaśnić sytuację - grzebać w Amidze (która była sprawna), następnie wylewać swoje żale na forum, a dopiero później napisać do mnie. I tutaj następuje tarcie.

Parafraza:
Nie chcialem rozwiazywac sprawy z Rafem, gnebilem go o podstawy elektroniki, uszkodzilme plyte bo nie umiem lutowac, zamiast wyslac mu ten sprzet do naprawy to wyslalem do retrolabu zeby chlopaki sie jeszcze mogli lansowac a o Rafie bez powodu pisalem publicznie w zlym swietle.

Tutaj macie fote pakietu ktory do niego wyslalem:
https://www.facebook.com/RetroKlinika/photos/pcb.629450960540358/629449763873811/?type=3&theater

w tym sd2iec od rs2232's
« Ostatnia zmiana: 01 Sierpnia 2016, 13:43 wysłana przez Raf »
"Cokolwiek powiesz albo napiszesz, znajdzie się ktoś, kto słyszy lub czyta coś zupełnie innego i jeszcze bezczelnie wmawia Ci to"

Offline Cadderlik

• Level 2
  • **
« Odpowiedź #9 dnia: 01 Sierpnia 2016, 14:13 »
Na FB ktoś podesłał do tej retrokliniki c65 - wtf???

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
« Odpowiedź #10 dnia: 01 Sierpnia 2016, 14:17 »
IMO to inaczej - on te naklejki robi i pewnie sam do Bo Zimmerman'a napisal zeby sie pompowac - to mu wyslal naklejke - jak wiadomo te prototypy nie mialy badge.
Nikt by c65 w ciemno nie wysylal, no way!

Offline KB777

• Level 6
  • -profil nieaktywny-
« Odpowiedź #11 dnia: 01 Sierpnia 2016, 15:41 »
Na FB ktoś podesłał do tej retrokliniki c65 - wtf???

I to jeszcze Bo Zimmerman  !? O co k*rdę kaman ?  Z Texasu słać do PL ????

[apdejt]

Po Bo bym się spodziewał, że raczej najpierw pośle maila na CBM-hackers, WTF !? Zwłaszcza, że tam są ludzie, którzy w DX-ach grzebią, teraz zresztą też idzie akcja "naprawiamy MAXa" ;)

Raczej jest tak jak Raf mówi - chodziło o naklejkę ;)
« Ostatnia zmiana: 01 Sierpnia 2016, 15:50 wysłana przez KB777 »
-profil nieaktywny-

Offline ExciterELB

• Level 6
« Odpowiedź #12 dnia: 01 Sierpnia 2016, 20:06 »
https://scontent.fwaw3-1.fna.fbcdn.net/t31.0-8/13653131_660002047485249_6305804230771862287_o.jpg

Postanowiłem przeanalizować sobie dogłębniej. Już wiem czyje to SD2IEC i zastanawiam się po jaką cholerę na zdjęciu powyżej "modyfikacja" przewiduje 4! przewody do mikro przełącznika (gdzie 2 z nich to ewidentnie masa). Podobnie z wyprowadzeniem LED, jeden jest wspólny, po ch** pchać 4?? Jest o wiele lepsze miejsce na wpięcie się z ATN, DATA i CLK niż smarkanie po gnieździe. No i po kiego ch*** wkłada gniazdo S-Video, skoro w samym gnieździe A/V jest sygnał CHROMA/LUMA??

Offline drakon

• Level 2
  • **
« Odpowiedź #13 dnia: 02 Sierpnia 2016, 08:38 »
O, jak to miło Rafale, że próbujesz uprawiać tutaj swoją prywatną wojenkę ze mną. Tak jak obiecałeś, że będziesz się mścił i robił mi antyreklamę w związku z Twoją urażoną dumą, tak robisz. Twoje prawo.

Kilka słów suchych, niepodszytych emocjami informacji:
- badge są zrobione z laminatu, co jest opisane na aukcjach i jak do tej pory z kupujących jedynie jedna osoba miała jakieś "ale" - były to pierwsze wersje badge'ów, gdzie niestety ustawiono za blisko ogniskową, co w efekcie dało brzydki efekt lekko wypukłych brzegów;
- co do NeckUno1, tak, owszem - wątek na PPA wyjaśnia wiele, natomiast Marcinie, mówienie przez telefon czego innego i pisanie na forach czego innego nie o mnie mówi, że mam problemy z psychiką;
- co do C65 - Bo Zimmerman nie wysyłał do mnie C65 (nie wiem skąd ta myśl?) - zamówił u mnie badge po prostu i tak - zrobił to sam z siebie - jak ktoś chce dowodu, proszę go zapytać;
- co do wysłania uszkodzonego C64 do Rafała - Rafale, dobrze wiesz, jaki był kontakt z Tobą, więc nie pisz o "otwartości". Ale to wiesz tylko Ty i ja, prawda? Forum wszystko przyjmie, a koledzy przecież poklepią po plecach...

Cóż, takie życie. Na urażoną dumę są dwa lekarstwa - wyżyć się i trollować na forum, na którym jest się adminem, albo schować dumę w kieszeń i robić swoje.

Pozdrawiam wszystkich.

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
« Odpowiedź #14 dnia: 02 Sierpnia 2016, 10:57 »
Nie chce mi sie komentowac tego PRowego belkotu (kolejny 11111olo) ale dolaczam fragmenty konwersacji z FB, tak zeby zainteresowani mogli sami wyciagnac wnioski.

To, co jest widoczne w pliku fb_15.png - to ostatni raz gdy mialem kontakt z naszym rzetelnym sprzedawca i kompetentnym elektronikiem, na ktorym ludzie gorszego sortu sie mszcza. Potem byl juz tylko post na retrolabie, ktory dla kompletnosci tez zalaczam (w jego oryginalnej formie).

PS. dzieki za bana na fejsie, dozo na riwerwash :)