Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: SD2IEC Help  (Przeczytany 746 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Monka

• Level 1
  • *
SD2IEC Help
« dnia: 31 Lipca 2016, 18:54 »
Panowie, potrzebuje pomocy :) Otóż znalazłem starego SD2ieca który był zasilany z portu joya (GND i 5V), ale jakość tego sprzętu spowodowała, że wtyczkę do portu joya mam urwaną. Mam też wtyczkę z uszkodzonego magnetefonu i chciałbym te dwa zbiegi okoliczności połączyć by uzyskać zasilanie sd2ieca z portu magnetofonu przy użyciu tej starej wtyczki, gdzie co do czego lutować?

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
  • Wolność, własność, sprawiedliwość
Re: SD2IEC Help
« Odpowiedź #1 dnia: 31 Lipca 2016, 19:22 »
"wtyczkę do portu joya mam urwaną" - moze foto albo lepszy opis sytuacji?
"Cokolwiek powiesz albo napiszesz, znajdzie się ktoś, kto słyszy lub czyta coś zupełnie innego i jeszcze bezczelnie wmawia Ci to"

Offline Monka

• Level 1
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 31 Lipca 2016, 19:38 »
Na foto już za późno - trzeba było uprzątnąć cały ambaras zanim moja wróciła z roboty ;P. Otóż tak - kupiłem kiedyś tego SD2IECa na allegro od gościa z Sosnowca, który obecnie te sprzęty sprzedaje w wydrukowanej obudowie - pewnie niektórzy już skojarzą. Miał on oryginalnie zasilanie z portu joya (z tego co znalazłem pinout to 7 i 8 pin - GND i 5V), ale znalazłem sprzęt w takim stanie, że ten wtyk jest urwany i mam SD2IEC z dwoma luźnymi przewodami do zasilania. Na płytce żadnych opisów nie ma i ciężko coś wywnioskować, a w sumie i tak zasilanie z portu joya nie podobało mi sie od początku i chciałbym to zasilać z portu magnetofonu. Pytanie - jak sprawdzić który przewód jest do GND, a który do 5V i jak gdzie je dolutować do starej wtyczki od commodorowskiego magnetofonu?

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
« Odpowiedź #3 dnia: 31 Lipca 2016, 19:43 »
tl;dr :P
nie no tak serio to w porcie magnetofonu masz > 5v wiec zanim bedziesz sie tam wpinac to musisz sobie zrobic uklad ktory ograniczy napiecie (dioda zenera powinna wystarczyc). co do plytki - poniewaz to jest custom to bez fotek to ja moge polecic tylko wziac do lapy miernik i obadac zasilanie np wedle pinoutu atmegi (ten gosc sprzedawal to chyba z atmega32 tqfp?)
"Cokolwiek powiesz albo napiszesz, znajdzie się ktoś, kto słyszy lub czyta coś zupełnie innego i jeszcze bezczelnie wmawia Ci to"

Offline Monka

• Level 1
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 31 Lipca 2016, 20:09 »
To jest atmega664, myślałem, że bez żadnych pierdół będę mógł się tam podpiąć - o dziwo, przelutowałem też całość do tego portu joya z którego toto się urwało i niby wszystko ładnie pięknie, diody migają jak powinny, ale karty nie czyta. A czyta ją w SD2IEC od rs2322, dziwna sprawa. Człowiek się zebrał w końcu coby se poprzegrywać wsio na dyskietki i jak człowiek czytać wszystko z flopów, a tu niefartw. A to wszystko przez rs2322 bo mi nie sprzedał SD2IEC przelotowego ;P

Offline misiek2

• Level 4
« Odpowiedź #5 dnia: 31 Lipca 2016, 20:32 »
Miałem tez takiego sd2iec i tego od rs2322. Tam są przełączniki. Domyślnie ustawiony jest na 8, Rsa2322 na 9. U mnie ta sama sdhc karta chodziła na obydwu sprzętach. Jakaś toshiba 8gb.

Offline Monka

• Level 1
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 31 Lipca 2016, 20:39 »
Numery sprzętu akurat mam ustawione na 8 na obydwu sprzetach - to akurat można ustawić na stałe programowo. Dla pewności próbowałem też dira na 9 po dolutowaniu i podłączeniu na port joya tego znalezionego sd2ieca - bez skutku.
« Ostatnia zmiana: 31 Lipca 2016, 20:41 wysłana przez Monka »

Offline ExciterELB

• Level 6
« Odpowiedź #7 dnia: 01 Sierpnia 2016, 08:44 »
To że jedna karta działa, a druga nie, to nic dziwnego. Mam jedną SDHC, przez którą zmarnowałem raz ponad 2h. W jednym SD2IEC śmigała aż miło, w drugim zawieszała od razu układ. Cały czas szukałem, co zrobiłem źle, aż zmieniłem kartę na inną i jak ręką odjął.

Offline Monka

• Level 1
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: 01 Sierpnia 2016, 18:54 »
A no to wiem, ale to że jedna i ta sama karta w jednym sd2iec działa, a w drugim na tym samym chipie nie, to już dziwniejsze.

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
« Odpowiedź #9 dnia: 01 Sierpnia 2016, 19:20 »
bo to nie zalezy wprost od atmegi a od tego jak karta jest z nia spieta.

Offline ExciterELB

• Level 6
« Odpowiedź #10 dnia: 01 Sierpnia 2016, 20:15 »
bo to nie zalezy wprost od atmegi a od tego jak karta jest z nia spieta.

i też nie do końca... mam dwie identyczne PCB i na jednej karta śmiga, na drugiej nichuchu.