Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: Suche Commodore 64c - Jak nagrać gry?  (Przeczytany 1377 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

bob93329

• Gość
Suche Commodore 64c - Jak nagrać gry?
« dnia: 30 Lipca 2016, 16:28 »
Witam , ostatnio zakupiłem komodę jak w tytule , w internecie przeczytałem o wgrywaniu gry na kasety przez komputer i magnetofon.
Gdy to przeczytałem od razu poszedłem do schowka po stary magnetofon sharp i kabel Chinch->Jack.
Zrobiłem tak ,
Podłączyłem magnetofon do komputera kablem i za pomocą programu audiotap chciałem wgrać grę Giana Sisters
Nagrałem , słychać było piski , szum itd , lecz gdy dałem kasetę do c64 znajduje mi jakieś 2222222 albo <- ( Nazwy zmieniają się przy restarcie c64)
Wynikiem tego jest nie moc grania w grę :(.
Ma ktoś jakiś pomysł?

To co mam:
-Zasilacz
-C64c
-Dużo Kaset :)
-Magnetofon

Offline misiek2

• Level 4
Re: Suche Commodore 64c - Jak nagrać gry?
« Odpowiedź #1 dnia: 30 Lipca 2016, 17:08 »
Nie rozumiem co tam napisałeś. W każdym razie kasety jakie masz są nagrane softem na komodę? Są w turbo? Przypuszczam, że potrzebujesz cartridge z turbo i program do ustawiania głowicy. A najlepiej kup sobie sd2iec na początek no chyba że planujesz wczuć się bardziej to UK1541 albo Ultimate. Tu trzeba sypnąć niestety trochę grosza.
« Ostatnia zmiana: 30 Lipca 2016, 17:10 wysłana przez misiek2 »

Offline bor@s

• Level 3
« Odpowiedź #2 dnia: 30 Lipca 2016, 22:35 »
Napisz jakieś bazgroły w Basicu, nagraj to magnetofon od c64. Włóż kasetę do szarpa i wyreguluj nim głowicę na słuch by piski były jak najbardziej przenikliwe. Nagraj audiotapem program headfit na szarpie w trybie normal i spróbuj odpalić to na c64. Doreguluj głowicę na c64. W skrócieustawienie:  ustawienie głowicy na c64 i w sharpie musi być identyczne. Upewnij się czy w audiotap nie trzeba włączyć inverted waveform. Piszę z pamięci, ale tak sobie radziłem na początku. Potem najlepiej wyrzucić magnetofon przez okno i rozejrzeć się za tym co zostało wyżej polecone.

bob93329

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 31 Lipca 2016, 08:42 »
Właśnie ja nic nie słyszę podczas ładowania nagranych programów , magnetofon nagrywa napisane w Basiu programy i otwiera je z kaset , Sharp nagrywa piski na kasety . Więc w czyn jest problem?

Offline bodzio.man

• Level 2
  • **
  • C64 forever i na zawsze;)
« Odpowiedź #4 dnia: 31 Lipca 2016, 09:15 »
A skąd jesteś?

Offline MCbx

• Level 4
« Odpowiedź #5 dnia: 31 Lipca 2016, 10:22 »
Nigdy mi się nie udało nagrać na zwykłym magnetofonie programu dla Datassette. Nawet mając program do regulacji głowicy i potem dostrajając, zawsze były problemy albo nie dało się dostroić skosu w ogóle.
Polecałbym raczej podłączenie Datassette, są do tego raczej stare programy, jak masz dostęp do DOSa to jest metoda.

Offline rs2322

• Level 5
  • ASAP
« Odpowiedź #6 dnia: 31 Lipca 2016, 13:07 »
Po piewrsze jaki to jest dokladie magnetofon, pod c64 czy nie ?
Sygnał z magnetofonu dedykowango do c64  jest specyficzny bo przyciety do około 2kHz (filtr + bramka schmitta na wyjściu) zatem ze zwykłego magnetu (czy telefonu lub komputera pc) sygnał audio nie zadziała z c64 (na 90%).

Aby zwykły magnetofon (lub telefon) działał z C64 potrzebujesz takie coś (patrz na schemat sygnały wyjściowego):

http://blog.tomse.dk/2012/09/30/use-a-c-1530-datasette-as-tape-audio-player/
Pamięci RAM każda ilość: KM4164, 4464, TMS 4464 MT1259-10
PCB - projekty na zamówienie.
Programowanie pamięci EEPROM, EPROM - free !
SD2IEC http://c64power.com/forumng/index.php?topic=6630.0

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
  • Wolność, własność, sprawiedliwość
« Odpowiedź #7 dnia: 31 Lipca 2016, 13:33 »
Koledzy ktorzy nie rozumieja pierwszego posta mnie zaskoczyli :)
Ja kiedys... dawno temu nagrywalem soft na kasety wieza podpieta do PC na 100% ale to wymaga nieco zachodu, bo trzeba wyrownac poziom glosnosci. moze byc tez kwestia regulacji glowcy. Ogolem polecam adapter kaseta-minijack i ladowanie softu z urzadzenia z androidem przez audiotap albo zakup sd2iec.

EDIT: oczywiscie istotne jest ustawianie inwersji fali - jak sygnaly ida "odwrotnie" to nwet na head fit wszystko wyglaa ok ale komputer nic nie wczyta.
EDIT2: Przerzucilem post MCbx'a bo odpowiedzial przypadkiem w innym watku.
« Ostatnia zmiana: 31 Lipca 2016, 13:39 wysłana przez Raf »
"Cokolwiek powiesz albo napiszesz, znajdzie się ktoś, kto słyszy lub czyta coś zupełnie innego i jeszcze bezczelnie wmawia Ci to"

bob93329

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 31 Lipca 2016, 18:30 »
Jest to dattasette ;) Takie pytanie , po włączeniu gry coś znajduje i wywala błąd "out of Memory error". Na c64 nie ma tych "pasów" podczas ładowania , czyli coś źle robię?

Edit: @Raf , znam tą metodę z adapterem ale pewnie i tak potrzebuje do tego Black Boxa albo innego Karta z Turbo?
I czy da się nagrać grę bez tego karta w normalnym trybie (jeżeli audiotap nagrywa w turbo)
« Ostatnia zmiana: 31 Lipca 2016, 18:32 wysłana przez bob93329 »

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
  • Wolność, własność, sprawiedliwość
« Odpowiedź #9 dnia: 31 Lipca 2016, 21:07 »
nie trzeba cartridge do tego adaptera, audiotap sam wysyla turbo w normalu i reszta sie jzu laduje w trubo (niestety nie da sie tego przesylania w normalu wylaczyc wiec cartridge z turbo nic nie daje)
"Cokolwiek powiesz albo napiszesz, znajdzie się ktoś, kto słyszy lub czyta coś zupełnie innego i jeszcze bezczelnie wmawia Ci to"