Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: (K) Konwerter svideo>VGA działający z C64  (Przeczytany 3368 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Elwood89

• Level 1
  • *
Re: (K) Konwerter svideo>VGA działający z C64
« Odpowiedź #15 dnia: 20 Maja 2016, 11:21 »
Jak widać nie ma tematów "apolitycznych" na c64power.
Ze swojej strony polecam tani konwerter do VGA tylko jeżeli telewizor nie przyjmuje svideo, wtedy obraz będzie lepszy niż composite, ale z pewnymi problemami wynikającymi z deinterlace, które robi taki konwerter. Na otarcie łez można sobie sprawić generator scanlines;)
Co do utraty "rozdzielczości poziomej" w trybach 320x200 - muszę sprawdzić, jeszcze nie uruchamiałem żadnej gry w hiresie.
Pozdrawiam!

Offline Kisiel

• Level 7
  • Number 7 in all users competition...
    • http://wiki.projekt64.filety.pl/doku.php
« Odpowiedź #16 dnia: 20 Maja 2016, 11:33 »
no myślałem że wyjaśnisz jeszcze jak działa system PAL/NTSC i odbiornik TV *CRT....jakbyś dodał jedno i drugie to może, powtarzam może, byś zajarzył jakie brednie napisałeś.
Jakkolwiek by nie działał, działa tak, że konwersja tego do VGA o kant dupy, a ludziska marzą o magicznych konwerterach C64->VGA.

dlatego że c64 nie działa tak jak napisałeś, bufor 50=>60 to pierwszy problem, drugi problem chińskich konwerterów jest rozpoznawanie parzystej i nie parzystej ramiki. Ramki ładuje zawsze do pierwszego bufora dlatego nie masz myrgających KOLORÓW aka interlace.
idz wyprostowany wśród tych co idą na kolanach

...w przypadku checi zakupu UK1541,GA,MA,T8500,T7501 prosze o kontakt na Facebooku, haslo: UK1541....

Offline Elwood89

• Level 1
  • *
« Odpowiedź #17 dnia: 20 Maja 2016, 11:51 »
Co do utraty "rozdzielczości poziomej" w trybach 320x200 - muszę sprawdzić, jeszcze nie uruchamiałem żadnej gry w hiresie.
Pozdrawiam!
Poprawka, miałem na myśli pionową redukcję do 160 pikseli, o której wcześniej pisali koledzy, nie poziomą. Sprawdzę w weekend.

Offline shango

• Level 5
« Odpowiedź #18 dnia: 22 Maja 2016, 18:08 »
Jak widać nie ma tematów "apolitycznych" na c64power.
Ze swojej strony polecam tani konwerter do VGA tylko jeżeli telewizor nie przyjmuje svideo, wtedy obraz będzie lepszy niż composite, ale z pewnymi problemami wynikającymi z deinterlace, które robi taki konwerter. Na otarcie łez można sobie sprawić generator scanlines;)
Pozdrawiam!

Zewnętrzny tuner TV rozwiąże tanio problem , najlepiej avermedia.

Offline bor@s

• Level 3
« Odpowiedź #19 dnia: 27 Maja 2016, 18:04 »
no myślałem że wyjaśnisz jeszcze jak działa system PAL/NTSC i odbiornik TV *CRT....jakbyś dodał jedno i drugie to może, powtarzam może, byś zajarzył jakie brednie napisałeś.
Jakkolwiek by nie działał, działa tak, że konwersja tego do VGA o kant dupy, a ludziska marzą o magicznych konwerterach C64->VGA.

dlatego że c64 nie działa tak jak napisałeś, bufor 50=>60 to pierwszy problem, drugi problem chińskich konwerterów jest rozpoznawanie parzystej i nie parzystej ramiki. Ramki ładuje zawsze do pierwszego bufora dlatego nie masz myrgających KOLORÓW aka interlace.

Przecież napisałem "C64 nie generuje prawdziwego przeplotu". A to nie stoi w sprzeczności z tym co odpisałeś. Przecież obaj wiemy, że w C64 leci progresywny sygnał, a interlace jest tylko symulowany aka "mrygające kolory" bądź IFLI drżące w poziomie. W całym tym moim, może mętnym wywodzie chodziło mi tylko o to, że deinterlacing IFLI byłby pożądany, bo na VGA miganie będzie bardziej uciążliwe niż na leniwych CRT. A 50->60 to jest problem i nie problem. Istnieją monitory VGA akceptujące 50Hz. Używają ich amigowcy w trybach dblPAL.

Offline Kisiel

• Level 7
« Odpowiedź #20 dnia: 27 Maja 2016, 22:32 »
Przecież napisałem "C64 nie generuje prawdziwego przeplotu". A to nie stoi w sprzeczności z tym co odpisałeś. Przecież obaj wiemy, że w C64 leci progresywny sygnał, a interlace jest tylko symulowany aka "mrygające kolory" bądź IFLI drżące w poziomie. W całym tym moim, może mętnym wywodzie chodziło mi tylko o to, że deinterlacing IFLI byłby pożądany, bo na VGA miganie będzie bardziej uciążliwe niż na leniwych CRT. A 50->60 to jest problem i nie problem. Istnieją monitory VGA akceptujące 50Hz. Używają ich amigowcy w trybach dblPAL.

nie bo napisałeś:

Do tego kwestia tego nieszczęsnego interlace. C64 nie generuje prawdziwego przeplotu liniami poziomymi, tylko 320x200 programowo pionowymi zmieniając półobrazy 160x200 przesunięte o 1 mały pixel. I stąd są efekty:
- chińskie konwertery, z tego co słyszałem przepuszczają tylko jeden półobraz, więc zamiast 320x200 mamy 160x200 + utrata informacji o kolorach do mieszania z drugiego półobrazu - syf
- niektóre TV jak np. mój robią ładny deinterlacing, on myśli jakby był prawdziwy przeplot i nie wiem jakim cudem, ale łączy oba półobrazy w kompletną ramkę 320x200 - no ale jesteśmy skazani na łaskę i niełaskę TV/monitora.
- powyższy gotowiec nic nie ma do interlace'u, więc przepusci sygnał jak jest. A ponieważ monitory VGA, to nie telewizory, więc nie zrobią żadnego deinterlace'ingu. Ktoś pomyśli bomba, będę miał prawdziwe retro jak na TV CRT. Otóż nie. TV CRT miały długi czas świecenia luminoforu i migotanie nie było uciążliwe. Na monitorze VGA podejrzewam, że po kilku demach będzie można wylądować u lekarza z epilepsją. Efekt można zasymulować na PC pod VICE, pod warunkiem, że się uda zmusić sterownik karty graficznej do 50Hz. Nic przyjemnego.

Zatem układ się komplikuje, proponowane rozwiązanie: s-video->rgb->scandoubler->deinterlacer. Taki deinterlacing w analogu to problem nietrywialny, musiałbyś mieć bardzo precyzyjne czasowo układy, więc zostaje domena cyfrowa. Dochodzą przetworniki A/D, D/A, bufor ramek, jakiś układ cyfrowy co je złączy itp. I na końcu zlany potem masz prototyp, a jak coś spieprzysz, a na pewno spieprzysz to obraz masz gorszy niż CVBS na TV. O ile masz jakiś obraz. I kupę kasy w plecy. Szkoda wstydu. Ja jestem za wąski na takie wynalazki.

znaczy się bredzisz a potem jak mam się zgadzać z kolejnymi bredniami.

...w przypadku checi zakupu UK1541,GA,MA,T8500,T7501 prosze o kontakt na Facebooku, haslo: UK1541....

Offline bor@s

• Level 3
« Odpowiedź #21 dnia: 27 Maja 2016, 23:03 »
Poddaję się.

Offline Kisiel

• Level 7
« Odpowiedź #22 dnia: 27 Maja 2016, 23:11 »
zapytaj się kodera jak tworzy efekty z linią rastra to zaczniesz kumać że bredzisz.

Offline comankh

• 1liner
  • Level 6
  • *
    • Ty Bułko!
« Odpowiedź #23 dnia: 28 Maja 2016, 02:41 »
Istnieją monitory VGA akceptujące 50Hz. Używają ich amigowcy w trybach dblPAL.

hryste, co ja czytam.

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
  • Wolność, własność, sprawiedliwość
« Odpowiedź #24 dnia: 28 Maja 2016, 21:07 »
Temat jest ciekawy, moglbys Komaczu wniesc cos konstruktywnego, bo z tego co wiem to w wideo dlugo robiles?
"Cokolwiek powiesz albo napiszesz, znajdzie się ktoś, kto słyszy lub czyta coś zupełnie innego i jeszcze bezczelnie wmawia Ci to"

Offline comankh

• 1liner
  • Level 6
  • *
    • Ty Bułko!
« Odpowiedź #25 dnia: 29 Maja 2016, 03:31 »

kramer, micomsoft, extron, framemeister

Offline Kisiel

• Level 7
« Odpowiedź #26 dnia: 29 Maja 2016, 15:45 »
przecież piastuje testuje gry...znaczy się sprawdza czy po złapaniu cycka gra sie wiesza czy avatar w pysk strzeli :P

Offline comankh

• 1liner
  • Level 6
  • *
    • Ty Bułko!
« Odpowiedź #27 dnia: 30 Maja 2016, 09:53 »
framemeister

przepraszam, powinno być boldem.