Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: Nadpisywanie plików na dyskietce  (Przeczytany 500 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Zbych

• Level 3
Nadpisywanie plików na dyskietce
« dnia: 23 Kwietnia 2016, 22:06 »
Właśnie próbuję zrobić hi-score save. Wydawało mi się dobrym pomysłem wywołanie kernalowego "SAVE" ze wskazaniem bufora z wynikami. Zrobiłem, przetestowałem, pogooglałem... i dowiedziałem się że żeby nadpisać pliki trzeba to zrobić poprzez nadanie nazwy w formie "@0:nazwa" (źródło: http://www.lemon64.com/forum/viewtopic.php?t=8505&sid=02bd74ae1027334e6ab134670f7bc65f). Niby wszystko ok, plik się nadpisał, ale doczytałem dalej ten wątek i okazuje się że technika z "@0:..." ma jakieś bugi. No więc teraz mam problem jak to zrobić. Zalecane jest najpierw usunięcie pliku a następnie zapisanie przez "normalne" wywołanie SAVE. Ale teraz kolejny problem jak usunąć plik bo w w/w poście jest napisane że można to zrobić przez:
OPEN1,8,15,"S:FILENAME":CLOSE1 , ale to ponoć też jest zbugowane.
No to teraz już sam nie wiem jak to zrobić (mam zrobić 3 wywołania kernala - 2x open i 1x save) ??
Jakieś sugestie? Czy metoda z "@.." jest bardzo "zła"?

Offline wegi

• Level 7
Re: Nadpisywanie plików na dyskietce
« Odpowiedź #1 dnia: 23 Kwietnia 2016, 22:15 »
To zrób najpierw @S:nazwa, a potem save (@S = scratch) - plik nie może być zabezpieczony przed zapisem "<" i dyskietka też
Gdy po wynalezieniu komputera kwantowego jedni pytali o sposób wytwarzania prądu, kisiel pytał jak wytwarzać świeczki...

NIECH NIE BĘDZIE NICZEGO !!!

CZY RAF PIŁ Z JERICHA KUBECZKA ???

Offline Zbych

• Level 3
« Odpowiedź #2 dnia: 23 Kwietnia 2016, 22:31 »
To zrób najpierw @S:nazwa, a potem save (@S = scratch) - plik nie może być zabezpieczony przed zapisem "<" i dyskietka też

Mówisz że tak będzie najlepiej? Tak to ma być?
SETNAM "@S:NAZWA"
SETLFS A=1, X=8, Y=0
OPEN
CLOSE

SETNAM "NAZWA" czy SETNAM "@0:NAZWA" ??
SETLFS A=1, X=8, Y=0
SAVE

BTW: fajna wektorówka w intro w tych "Asteroidach", backface cooling...
« Ostatnia zmiana: 23 Kwietnia 2016, 22:36 wysłana przez Zbych »

Offline wegi

• Level 7
« Odpowiedź #3 dnia: 24 Kwietnia 2016, 08:10 »
Szczerze to nie wiem bo z linii komend AR tylko wpisywałem. Znajdziesz gdzieś opis tej komendy w instrukcjach do driva. Z basica to ja ci nie powiem :)

Wektorki się spodobały ? 8) Miały się podobać :) Bryła jest wklęsła, więc czasami staje się półprzezroczysta gdzieniegdzie i widać rzeczy niemożliwe :)
Gdy po wynalezieniu komputera kwantowego jedni pytali o sposób wytwarzania prądu, kisiel pytał jak wytwarzać świeczki...

Offline wegi

• Level 7
« Odpowiedź #4 dnia: 24 Kwietnia 2016, 08:43 »
>OPEN1,8,15,"S:FILENAME":CLOSE1 , ale to ponoć też jest zbugowane.

Ty chyba właśnie tu robisz scratch - musisz po prostu podać poprawną nazwę zbioru - nie jestem pewien bo naprawdę mało mnie interesowały te rzeczy w Basicu.
Ale to jest samo scratch pamiętaj - po tym może być save dopiero.