Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: Co widać na ekranie "Head fit"?  (Przeczytany 1021 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

stevie13

• Gość
Co widać na ekranie "Head fit"?
« dnia: 23 Marca 2016, 17:15 »
Jak w temacie - przekopałem forum i nie znalazłem odpowiedzi :) Dokładnie co obrazują grube krechy przy dobrze ustawionej głowicy a co kaszana przy głowicy ustawionej źle.
Od razu piszę, że od strony fizyczno/elektronicznej filozofię zapisu znam (kilka dni zbierałem szczękę z gleby po oglądnięciu schematu taśmociągu i zdaniu sobie sprawy z jego cudownego prymitywizmu), ale nie potrafię wyczaić, co znaczą krechy przy head fit :)

Esio

• Gość
Re: Co widać na ekranie "Head fit"?
« Odpowiedź #1 dnia: 23 Marca 2016, 21:05 »
Kiedyś myślałem, że to wykres częstotliwości sygnału akustycznego kreślony nie jak na oscyloskopie ale jak na sejsmometrze. Było by to prawdą jeśli mieli byśmy cały czas jeden pisk jak podczas ładowania nagłówka, ale później jest sam trzask i nie sposób z niego wyrysować linię. Potem podejrzewałem istnienie jakiegoś filtru selektywnego co wydziela tylko wąskie pasmo częstotliwości najważniejsze do pomiaru. Ale teoria lega w gruzach skoro zapuszczenie kaset z innych mikrokomputerów powoduje, że paski są w innym miejscu a częstotliwość sygnału rzeczywiście jest inna.

Offline bor@s

• Level 3
« Odpowiedź #2 dnia: 24 Marca 2016, 00:23 »
Pisałem o tym na forum. Imho to są interwały między przejściami fali z + na -. W C64 są krótkie i długie. Lewy pasek to krótkie, prawy to dlugie. Im bardziej dokładnie są czytane i nagranie lepsze tym paski mniej postrzępione. Syf w hf oznacza, że interwały są różnej wielkości i trudno zidentyfikować, co jest krótkie a co długie. Co jest 0 a co 1.

Offline wegi

• Level 7
« Odpowiedź #3 dnia: 25 Marca 2016, 18:42 »
Polecam odnaleźć, wpisać, zdeassemblować i przeanalizować gdzieś albo w starych C&A albo 64+4&Amiga program pod tytułem "Sampling jednym bitem". I wszystko stanie się jasne.
Gdy po wynalezieniu komputera kwantowego jedni pytali o sposób wytwarzania prądu, kisiel pytał jak wytwarzać świeczki...

NIECH NIE BĘDZIE NICZEGO !!!

CZY RAF PIŁ Z JERICHA KUBECZKA ???

Offline wegi

• Level 7
« Odpowiedź #5 dnia: 27 Marca 2016, 18:48 »
Ukłon że komuś się chciało szukać. Jak ktoś to by wklepał, to niech dobije to do wątku.
Gdy po wynalezieniu komputera kwantowego jedni pytali o sposób wytwarzania prądu, kisiel pytał jak wytwarzać świeczki...

Offline ledo

• Level 2
  • **
« Odpowiedź #6 dnia: 28 Marca 2016, 13:11 »
Tutaj jest gotowy kombajn do zabawy magnetofonem:
http://www.csdb.dk/release/download.php?id=45150

A tutaj coś prostego:
http://www.lemon64.com/forum/viewtopic.php?p=239130#239130

Natomiast artykuł o którym wspominał Wegi który podlinkowałem dotyczy c16.

Offline wegi

• Level 7
« Odpowiedź #7 dnia: 28 Marca 2016, 16:21 »
Natomiast artykuł o którym wspominał Wegi który podlinkowałem dotyczy c16.

Oj faktycznie...

Na stówę było coś jeszcze w C&A - też taka pchełka. Albo jetboy'a albo M. Ferdyn.