Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: [K] Kupię klawisz "4" wraz ze sprężynką do C64C  (Przeczytany 625 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

stevie13

• Gość
[K] Kupię klawisz "4" wraz ze sprężynką do C64C
« dnia: 29 Lutego 2016, 20:33 »
jak w temacie - kontakt przez pw

Offline Canga

• Level 5
Re: [K] Kupię klawisz "4" wraz ze sprężynką do C64C
« Odpowiedź #1 dnia: 01 Marca 2016, 11:11 »
Przyjedź na jakieś party (Amiparty, 8-bit part, SACP) - dostaniesz ode mnie gratis.
Dobrym słowem zajdziesz dalej...

stevie13

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 01 Marca 2016, 19:18 »
Na razie nie mam się czym pochwalić, ale pomyślę, czy dam radę się zjawić :). Pierwszy sukces - pierwszy działający Commodore, choć nie bez problemów

...od razu piszę, że to dla siebie robię, nie na dalszą sprzedaż :)

Offline Canga

• Level 5
« Odpowiedź #3 dnia: 01 Marca 2016, 20:10 »
Nie musisz przyjechać by się czymś pochwalić, zawsze możesz kogoś pochwalić kto będzie tam ze swoimi komputerami.
A przede wszystkim poznasz ciekawych ludzi.
Dobrym słowem zajdziesz dalej...

stevie13

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 02 Marca 2016, 15:56 »
Muszę się tylko zastanowić, czy do C64 mogę się zbliżać... W niedzielę przetestowałem drugi egzemplarz z Alledrogo - działał. W poniedziałek go uruchomiłem - chwilę pochodził, zwisł i potem już tylko czarny ekran i zapach zgrzanej elektroniki - na U10 (RAM) można było smażyć jajka. No ale RAM mam - kupiłem do poprzedniej płyty. No to wycieczka do elektronicznego po podstawki - lutowanie - Komodor wstał, ale znaki na ekranie szaleją. Zamieniłem miejscami kości RAM - problem zniknął. Kontrolnie zamieniłem znowu - problem nie powrócił... WTF?. Aż nagle na ekranie zrobiła się totalna kaszana, ale co któreś włączenie było OK. Czyli COLOR RAM. Szukam go na płycie (płyta 250469/252311 rev B) - nie ma. Wsadziłem VIC z poprzedniej płyty - działa. Ale na innym forum tamtejszy admin pisał, że VIC się nie psuje. No to scyzoryk i skrobanie nóżek. Jedna byłą pokryta jakimś czarnym syfem. Po skrobaniu wszystko wróciło do normy.

Za chwilę biorę się za sprawdzanie joysticka, a potem spróbuję powalczyć z "wejściem liniowym" do taśmociągu (pominięcie przedwzmacniacza głowicowego). Bo wgrywanie przez kasetę - adapter to dla mnie jakaś porażka - musiałbym dorobić mechanizm śrubowy do zgrania głowicy w kasecie - adapterze z tą w taśmociągu.

Offline V-12/Tropyx

• Level 7
  • 0ldsk00l 4ever!
    • http://www.riversedge.pl/
« Odpowiedź #5 dnia: 04 Marca 2016, 13:53 »
10 zł + przesyłka i klawisz jest Twój.
http://www.riversedge.pl/ - zapraszam na nową stronę: recenzje, relacje, strefa C64.

Serwis Commodore 64/1541 - naprawa/diagnoza.
Zawsze aktualne!

stevie13

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 11 Marca 2016, 13:22 »
V-12/Tropyx - odbierz PW

Offline bor@s

• Level 3
« Odpowiedź #7 dnia: 11 Marca 2016, 15:15 »
adapter to dla mnie jakaś porażka - musiałbym dorobić mechanizm śrubowy do zgrania głowicy w kasecie - adapterze z tą w taśmociągu.
Dlaczego porażka? U mnie adapter działa dość niezawodnie.

stevie13

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 11 Marca 2016, 20:35 »
adapter to dla mnie jakaś porażka - musiałbym dorobić mechanizm śrubowy do zgrania głowicy w kasecie - adapterze z tą w taśmociągu.
Dlaczego porażka? U mnie adapter działa dość niezawodnie.

Może poszło o rów w głowicy o głębokości solidnych 2 dych (0,2mm), albo miałeś jakiś lepszy adapter. Osobiście polecam scyzoryk i lutownicę. Raz ustawione działa zawsze :)

stevie13

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 18 Marca 2016, 17:53 »
Temat zamykam - klawisze dostałem od kolegi Canga przy okazji innej transakcji :)