Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: Blackbox v.3 nie działa program head fit od ustawienia głowicy  (Przeczytany 2036 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

mistrzluk

• Gość
Re: Blackbox v.3 nie działa program head fit od ustawienia głowicy
« Odpowiedź #15 dnia: 27 Lutego 2016, 19:59 »
...5. Ładujesz nagrany HF na komodę i testujesz magnetofon pod kątem kasety, w której miałeś ERROR.

Jak mam to zrobić po Twojemu? ja myślałem że teraz muszę jakoś audio wpiąć w magnetofon żeby odtworzyć je np z smartfona, mp3, komputera?!

mistrzluk

• Gość
« Odpowiedź #16 dnia: 27 Lutego 2016, 20:48 »
...w sumie można by użyć adapteru kasety ale taki musiał bym zakupić, więc z lutownicą chyba szybszy temat?!

Offline ExciterELB

• Level 6
« Odpowiedź #17 dnia: 28 Lutego 2016, 15:21 »
Kaseta adapter - pierwsza metoda
TapWAV / winamp + kabel audio (ważne, aby zewrzeć oba kanały z kompa) i prosty układ = inwerter shmitta na 74LS14 - druga metoda - schemat praktycznie to co w magnetofonie siedzi z pominięciem przedwzmacniacza dla głowicy.

Offline bor@s

• Level 3
« Odpowiedź #18 dnia: 29 Lutego 2016, 09:52 »
...5. Ładujesz nagrany HF na komodę i testujesz magnetofon pod kątem kasety, w której miałeś ERROR.

Jak mam to zrobić po Twojemu? ja myślałem że teraz muszę jakoś audio wpiąć w magnetofon żeby odtworzyć je np z smartfona, mp3, komputera?!

Rozwinięcie myśli:

4. Na ustawionym skosie na magnetofonie audio z 2. nagrywasz na kasetę plik .wav z program Head Fit używając smartfona i kabelka audio telefon->magnetofon. Wówczas na kasecie będziesz miał HF nagrany pod identycznym skosem głowicy jaki masz na Datasette, więc jest nadzieja, że Datasette to wczyta o ile nie ma rozjechanych prędkości obrotów.

5. Ładujesz nagrany w 4.  HF z kasety na komodę przy pomocy Datasette i testujesz Datasette na kasecie, w której miałeś LOAD ERROR, od której zaczął się temat dyskusji.

Ponadto: myk z adapterem samochodowym jack->kaseta też działa, testowałem taki garażowy wynalazek, mechanizm adaptera rzęzi i stęka, ale działa :) W MediaMarktach jeszcze takie mają.

A tak w ogóle to więcej funu niż użyteczności z takich rozwiązań. Żona jak to widziała to była przerażona, mąż oszalał.
« Ostatnia zmiana: 29 Lutego 2016, 09:55 wysłana przez bor@s »

Offline doman

• Level 3
« Odpowiedź #19 dnia: 29 Lutego 2016, 15:33 »
A jak ustawisz skos na magnetofonie audio?

Offline bor@s

• Level 3
« Odpowiedź #20 dnia: 29 Lutego 2016, 16:04 »
A jak ustawisz skos na magnetofonie audio?

na słuch, śrubokrętem z użyciem taśmy nagranej na C64 w pkt. 1. W dawnych latach tak regulowałem "jamnika" gdy chciałem mieć kopię taśmy zabezpieczonej Micrus Copy. Dobrze ustawiony skos daje ostre soprany. Teraz nie próbowałem, ale jak miałem 15 lat i słyszałem dużo kHz to się sprawdzało :)

mistrzluk

• Gość
« Odpowiedź #21 dnia: 01 Marca 2016, 22:26 »
Panowie, poradziłem sobie inaczej, co prawda trochę z młotem pneumatycznym do wbicia gwoździa ale działa... no więc:
Zakupiłem z A... sd2iec, wgrałem Wasz HeadFit.pgr no i poszło. Niestety cardridg i tak jest mi potrzebny bo z basic v2 nie wczytam gier pod turbo, no chyba że tez jest jakiś programik jak HeadFit.pgr tylko że TurboTape.prg lub cos takiego?

Offline taurus

• Level 2
  • **

mistrzluk

• Gość
« Odpowiedź #23 dnia: 02 Marca 2016, 07:42 »
Rozumiem że obojętne jest który z nich pobiorę? Pobrałem "Turbo Tape 64 (C64 Crack) by Oleander" i program się odpalił, nawet wczytało nagłówek gry ale na koniec było i tak load error a na cardridgu wszytuje się bez problemu - dziwi mnie tylko że tutaj jest brak pasków przy wczytywaniu a na basicV3 są. Poprubuję jeszcze dopracować głowicę...

Offline ExciterELB

• Level 6
« Odpowiedź #24 dnia: 02 Marca 2016, 14:01 »
To nic dziwnego. Każda odmiana Turbo Tape jest inna, w jednym są paski, w innym nie ma, w jednym są większe, w innym mniejsze, albo jednolite, albo kolorowe... zależy jaki się trafi.

Offline V-12/Tropyx

• Level 7
  • 0ldsk00l 4ever!
    • http://www.riversedge.pl/
« Odpowiedź #25 dnia: 02 Marca 2016, 16:06 »

Kiedyś (24 lat temu) miałem fajny cardridge na którym było chyba 7 gierek, jakieś formułki, cave, frog... i właśnei program do ustawiania głowic ale tam wybierało się go z menu, a tu goły basic i nie bardzo ogarniam o co chodzi.

Byłeś wtedy szczęśliwym posiadaczem jednego z rarytasowych z punktu widzenia kolekcjonera kartridży o nazwie Mega Game Pack firmy Mian. Było na nich z reguły po około 7 gier + Head Fit i turbo do wczytywania gier. Szkoda, że twórca tych cartów nie żyje, pewnie nigdy nie dowiemy się historii i okoliczności powstawania tych kartridży.
http://www.riversedge.pl/ - zapraszam na nową stronę: recenzje, relacje, strefa C64.

Serwis Commodore 64/1541 - naprawa/diagnoza.
Zawsze aktualne!