Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: Blackbox v.3 nie działa program head fit od ustawienia głowicy  (Przeczytany 2035 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

mistrzluk

• Gość
Witam, po wielu latach postanowiłem znów nabyć C64 z magnetofonem i cardrigem - Commodorek dotarł od mnie, odpalił się ładnie, przywitał:
"C-64 BASIC IMPROVED BLACK BOX V.3" i niby wszystko ok, bo mogę wpisać LOAD i ładować grę ale na koniec i tak mam ERROR więc chciałem ustawić głowicę w magnetofonku i wpisuję <-HF i obraz na chwilę robi się niebieski i wraca do BASICA, program od ustawiania głowicy się nie uruchamia, ale np gdy wpiszę <-YT to program do grania na klawiaturce działa. Co może być przyczyną że program od głowicy nie startuje?

Kiedyś (24 lat temu) miałem fajny cardridge na którym było chyba 7 gierek, jakieś formułki, cave, frog... i właśnei program do ustawiania głowic ale tam wybierało się go z menu, a tu goły basic i nie bardzo ogarniam o co chodzi.

Z góry wielkie dzięki za podpowiedzi.

Offline ExciterELB

• Level 6
Re: Blackbox v.3 nie działa program head fit od ustawienia głowicy
« Odpowiedź #1 dnia: 26 Lutego 2016, 15:12 »
możliwe, że po latach eprom dostał po dupie

mistrzluk

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 26 Lutego 2016, 15:24 »
Czyli szukać nowego blackboxa? czy kombinować w jakiś sposób z ponownym programowaniem istniejącego?

Offline ExciterELB

• Level 6
« Odpowiedź #3 dnia: 26 Lutego 2016, 15:36 »
Jak masz kasowarke UV (a zakładam, że taki tam siedzi) i programator, to można się pobawić. Jedyny problem to chyba będzie konieczność wylutowania kości z płytki.

mistrzluk

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 26 Lutego 2016, 15:43 »
No racja eprom jest z kasowaniem UV - czyli odpadam w temacie... raczej musze szukać nowego blackboxa. A czy SD2IEC potrzebuje do uruchomienia blackboxa? - skoro zastepuję stacje dyskietek to chyba tak?!

Offline ExciterELB

• Level 6
« Odpowiedź #5 dnia: 26 Lutego 2016, 16:05 »
Raczej JiffyDOS :)

Offline misiek2

• Level 4
« Odpowiedź #6 dnia: 26 Lutego 2016, 17:04 »
No racja eprom jest z kasowaniem UV - czyli odpadam w temacie... raczej musze szukać nowego blackboxa. A czy SD2IEC potrzebuje do uruchomienia blackboxa? - skoro zastepuję stacje dyskietek to chyba tak?!
Blackbox jest obojętny względem stacji dysków. To jest cartridge do magnetofonu. W połączeniu ze stacją dysków czy sd2iec blackbox nie przynosi korzyści. Pomyśl raczej np. o Jiffydos. Tutaj przydałby się np. easy flash 3 m.in. z JD. 
« Ostatnia zmiana: 26 Lutego 2016, 17:07 wysłana przez misiek2 »

mistrzluk

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 26 Lutego 2016, 17:10 »
Kolego misiek2 masz racje, teraz analizuje różne fora co i jak działa i rzeczywiście cardrige z HeadFit to tylko do odczytu kaset, do Stacji i sd2iec wystarczy sam basic v2. No więc trzeba zaopatrzyć się w jedno lub drugie... Pozdrawiam

Offline misiek2

• Level 4
« Odpowiedź #8 dnia: 26 Lutego 2016, 17:30 »
Do stacji dysków wystarczy standardowy kernal jednakże współpraca ze stacją 1541 w różnych wariantach (innych nie miałem przyjemności poznać) jest dramatyczna stąd ulepszenia przyspieszające transfer. Przykładowo cartridge Final III zawiera soft do przyspieszania transferu (ale tylko pierwszego pliku, bo doczytuje dane już normalnie). Osobiście nigdy nie lubiłem tego rozszerzenia, bo miałem często zwisy softu, gdy był włożony do c64. Myślałem, że to wynik jakiegoś uszkodzenia, tymczasem obecnie mam inna komodę i inny cartridge Final III i zwisy z na niektórym oprogramowaniu. Być może współczesna wersja jest lepsza, ale osobiście wolę JD, choć ten też doskonały nie jest.

Offline Psychik

• Level 5
« Odpowiedź #9 dnia: 26 Lutego 2016, 19:04 »
Osobiście nigdy nie lubiłem tego rozszerzenia, bo miałem często zwisy softu, gdy był włożony do c64. Myślałem, że to wynik jakiegoś uszkodzenia, tymczasem obecnie mam inna komodę i inny cartridge Final III i zwisy z na niektórym oprogramowaniu. Być może współczesna wersja jest lepsza, ale osobiście wolę JD, choć ten też doskonały nie jest.

bo trzeba powiedziec , ze Final III, to szpanerski kit dla uzytkownikow Commodore niskiego szczebla, ktorych jarały (jarają?) psudookienka. dzisiaj, to dopałka dla userów SD2IEC, ale to proteza, bo jedynym sluszym kartem byl i jest Action Replay.
dzisiaj w praktyce jest to Ultimate 1541, ktory zastepuje dowolnego karta oraz jednoczesnie 1 lub 2 stacje dyskow oraz jednoczesnie rozszerzenie pamieci REU. Kupowanie sd2iec nie ma kompletnie sensu, a stacji dyskietek i karta sie nie oplaca - lepiej, taniej i wygodniej wychodzi Ultimate 1541. jeszcze raz dzieki dla Okti (Pumy) za to, ze mnie namowil kilka lat temu.  ;)

Offline bor@s

• Level 3
« Odpowiedź #10 dnia: 26 Lutego 2016, 19:52 »
Bez kosztów komputer można garażowo tak zdiagnozować:
1.Masz ERROR przy ładowaniu z taśmy. To pewnie źle ustawiona głowica, ale dla spokojności napisałbym prosty jakikolwiek program w BASIC, nagrał go na taśmę z tym skosem co masz. Następnie spróbowałbym go załadować. Jak głowica nie jest całkiem wykręcona w kosmos, to powinien to zaczytać.
2. Jeśli 1. się powiedzie, to można ustawić głowicę jakimś magnetofonie audio kasetą z owym programem w BASIC, o ile masz magnetofon.
3. Z użyciem narzędzi ze strony http://wav-prg.sourceforge.net/ przygotowujesz plik .wav z programem HF.
4. Na ustawionym skosie z 2. nagrywasz z pliku .wav program Head Fit.
5. Ładujesz nagrany HF na komodę i testujesz magnetofon pod kątem kasety, w której miałeś ERROR.
« Ostatnia zmiana: 26 Lutego 2016, 19:55 wysłana przez bor@s »

mistrzluk

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 26 Lutego 2016, 20:08 »
Brzmi logicznie. Skąd mogę pobrać program HeadFit w formacie PGR lub T64?

Offline ExciterELB

• Level 6
« Odpowiedź #12 dnia: 26 Lutego 2016, 21:23 »
http://csdb.dk/release/?id=120955

Jaśnie Panie, podano do stołu....

mistrzluk

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 27 Lutego 2016, 19:29 »
Dzięki wielkie ExciterELB za plik, odnajdę lutownicę i  wlutuję się w głowicę i zobaczymy co życie przyniesie - magnetofon nagrywa i odczytuje to co zapisałem.

Offline ExciterELB

• Level 6
« Odpowiedź #14 dnia: 27 Lutego 2016, 19:45 »
Dzięki wielkie ExciterELB za plik, odnajdę lutownicę i  wlutuję się w głowicę i zobaczymy co życie przyniesie - magnetofon nagrywa i odczytuje to co zapisałem.

what??? po co w głowicę???