Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: BB8 Clone -kłopot z uruchomieniem  (Przeczytany 2525 razy)

Offline StaryMarabut

• Level 6
  • Robię wszystkim dobrze *za pół ceny.
Re: BB8 Clone -kłopot z uruchomieniem
« Odpowiedź #30 dnia: 08 Lutego 2016, 18:58 »
ledo
Jak robisz termotransfer? Przy takim rastrze nóżek  i pow. pcb nie powinno miec to wplywu, takie lekkie rozjechanie.

Offline ledo

• Level 2
  • **
« Odpowiedź #31 dnia: 08 Lutego 2016, 20:04 »
papier "po naklejkach" i laminator.

z papieru z wydrukiem kieszonka (łączona zszywkami), w to wsuwam płytkę i do laminatora.

Kłopot w tym, że papier w laminatorze lekko się naciąga. wystarczy ułamek mm rozjazdu na początku by skończyć z 0,5mm przestrzałem a to robi różnicę. Raster jest spory, ale między padami często biegną ścieżki. 0,5 mm to kaplica :-(.

Nie mówię, ze się nie da, ale trzeba być megauważnym i popsuć kilka płytek na próbach

Offline StaryMarabut

• Level 6
« Odpowiedź #32 dnia: 08 Lutego 2016, 21:48 »
Być może, ze jest tak jak napisałeś. Laminarka rozciąga  nosnik w jednym kierunku.
Spróbuj wstępnie przyprasowac zalążkiem kartki, tak by toner lekko złapał płytkę , lub puszczać pcb przez laminarke "w poprzek"karta.
Można też wytrawić jedną stronę, ponawiercac 4  skrajne otwory,  najlepiej w miejscach nóg  układów najbliższej narożników pcb.. W tych otwarach umieścić 4 wiertła lub druty odpowiedniej średnicy i
nanizac na nie kartkę z wydrukiem drugiej warstwy.
Po docisnieciu kartki do płytki, podkleic kartkę taśmą klejaca. Po tym mozna usunąć druty/wiertła i prasować.

Offline Kisiel

• Level 7
  • Number 7 in all users competition...
    • http://wiki.projekt64.filety.pl/doku.php
« Odpowiedź #33 dnia: 08 Lutego 2016, 23:26 »
a nie lepiej chemią POSITIVE ? 10 milsów się da zrobić.
idz wyprostowany wśród tych co idą na kolanach

...w przypadku checi zakupu UK1541,GA,MA,T8500,T7501 prosze o kontakt na Facebooku, haslo: UK1541....

Offline StaryMarabut

• Level 6
« Odpowiedź #34 dnia: 08 Lutego 2016, 23:48 »
Nie próbowałam.
Termotransfer zrobisz  w mieszkaniu bez kłopotów. Sprejowania positivem nie zrobisz.

Offline Kisiel

• Level 7
« Odpowiedź #35 dnia: 09 Lutego 2016, 00:18 »

...w przypadku checi zakupu UK1541,GA,MA,T8500,T7501 prosze o kontakt na Facebooku, haslo: UK1541....

Offline ledo

• Level 2
  • **
« Odpowiedź #36 dnia: 09 Lutego 2016, 11:15 »
Spór z serii akademickich. Każda metoda ma plusy dodatnie i ujemne ;-). Tremotransfer żelazkiem a laminatorem to też dwie rożne sprawy.

Przy termotransferze od wydruku wzoru płytki na papierze do gotowej płytki mija 20 minut, może pół godziny. Już się widzę jak czekam aż mi lakier wyschnie...

Trochę płytek narobiłem, głównie do DCC w modelarstwie kolejowym. I lubię termotransfer. Teraz ten kart ćwiczy mnie z dwustronnego. Zobaczymy.

Offline Tex13

• Level 1
  • *
« Odpowiedź #37 dnia: 09 Lutego 2016, 13:02 »
Zmień papier, centrowanie stron otworami pomocniczymi - miałem ten sam problem z płytkami dwustronnymi i laminarką. Kupiłem kiedyś trochę papieru na Allegro i się sprawdza (nie chciało mi się eksperymentować).

Offline Kisiel

• Level 7
« Odpowiedź #38 dnia: 09 Lutego 2016, 14:26 »
Tak, akademicka, do momentu jak nie zrobisz sobie płytki fotolakierem z dokładnością do 10 milsów. Powtarzalność otworów da się uzyskać poniżej 0,1mm za pomocą prostego patentu. Technologia jest do opanowania w domu jak już masz drukarkę do termotransferu.
Szybkość vs jakość ;)

Offline hobocti77x

• Level 5
« Odpowiedź #39 dnia: 09 Lutego 2016, 15:56 »
Jak bawilem sie termotransferem to opracowalem wlasna metode. 8)
Mialem drukarke HP laserjet 4L, wyjelem z niej piec, na rezystorach zrobilem uklad symulujacy czyjnik temp.
W ten sposob drukarka przenosila na papier ( ja stosowalem folie przezroczysta) rysunek, ale skoro nie bylo fuzera to go nie utrwalala.
Proszek trzymal sie statycznie kartki i nieodpadl przy przenoszeniu
 czy odwruceniu o 180 stopni.
Potem kartke do plytki, opukac z przeciwnej strony kartke z pomoca pendzelka i toner przenosil sie na plytke, ktora utrwlalem przez podgrzanie.
W ten sposob oszczedzalem papier , a plytki wychodzily bardzo fajnie, a dzieki folii moglem nawet naniesc kilka warstw toneru.
Do 2 stronnych najlepsza jest ramka na zawiasch i blokada plytki aby sie nie przesuwala.
« Ostatnia zmiana: 09 Lutego 2016, 16:02 wysłana przez hobocti77x »

Offline ledo

• Level 2
  • **
« Odpowiedź #40 dnia: 13 Lutego 2016, 00:33 »
Po robocie.
Przerysowałem schemat, zaprojektowałem płytkę mieszcząc się najbardziej jak się da w pierwszej połowie PCB.
1/3 płytki została praktycznie wolna.

Wykonałem PCB termotransferem, polutowałem podzespoły jak w pierwszym poście. DZIAŁA.

Jak ktoś chce schemat i PCB w Kicadzie to prześlę.

Offline moneo

• Level 3
« Odpowiedź #41 dnia: 13 Lutego 2016, 10:49 »
Po robocie.
Przerysowałem schemat, zaprojektowałem płytkę mieszcząc się najbardziej jak się da w pierwszej połowie PCB. (...)
Jak ktoś chce schemat i PCB w Kicadzie to prześlę.

Publikuj w temacie. Za miesiąc, dwa, rok ktoś zechce sobie BB 8 zrobić, będzie miał jak w sam znalazł był.
To jeszcze prześledź wątek o modyfikacjach BB:
http://c64power.com/forumng/index.php?topic=5251.0

M.

Offline ledo

• Level 2
  • **
« Odpowiedź #42 dnia: 14 Lutego 2016, 23:41 »
projekt wrzucę z kilka dni, jak poprawię co spitoliłem a wyszło przy wykonywaniu płytki (za grube pady złącza krawędziowego -termotransfer jeszcze spotęgował ich grubość -kart działa ale wizualnie przerwa między nimi jest zbyt mała wg mnie, z małe pady przelotek -skoczyło się na lutowaniu do ścieżek).

Offline wegi

• Level 7
« Odpowiedź #43 dnia: 27 Marca 2016, 18:52 »
@ledo wrzuć projekt - zawsze się może przydać. Btw ogryzek jest zajebisty.
Gdy po wynalezieniu komputera kwantowego jedni pytali o sposób wytwarzania prądu, kisiel pytał jak wytwarzać świeczki...

NIECH NIE BĘDZIE NICZEGO !!!

CZY RAF PIŁ Z JERICHA KUBECZKA ???

Offline wegi

• Level 7
« Odpowiedź #44 dnia: 17 Kwietnia 2016, 17:39 »
projekt wrzucę z kilka dni, jak poprawię co spitoliłem a wyszło przy wykonywaniu płytki (za grube pady złącza krawędziowego -termotransfer jeszcze spotęgował ich grubość -kart działa ale wizualnie przerwa między nimi jest zbyt mała wg mnie, z małe pady przelotek -skoczyło się na lutowaniu do ścieżek).

Kilka dni minęło i ledo utajnił projekt.

Tu jest gotowy do klonowania BB8

https://easyeda.com/wegi1/Black_Box8_C64_cartridge-Vfq0Aa8Ih
Gdy po wynalezieniu komputera kwantowego jedni pytali o sposób wytwarzania prądu, kisiel pytał jak wytwarzać świeczki...

NIECH NIE BĘDZIE NICZEGO !!!

CZY RAF PIŁ Z JERICHA KUBECZKA ???