Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: Street Rod VS Gran Turismo ;-)  (Przeczytany 974 razy)

Offline heniek29cr

• Level 5
Street Rod VS Gran Turismo ;-)
« dnia: 04 Lutego 2016, 00:28 »
Witam

Posta piszę aby oddać hołd jednej z najlepszej grze wyścigowej wszechczasów a mianowicie Street  Rod;-)
Grze przy której bawiłem się świetnie jako małolat i zarywalem nocki grając na c64 + 1541.......ale najlepsze jest to iż zrozumiałem jej geniusz dopiero męcząc Gran Turismo na PS1 gdzieś w 99 roku.......
Sam początek.... wybór samochodu z ogłoszenia z gazety oraz późniejszy tuning sprzętowy czy wizualny nawet dziś może zrobić wrażenie a późniejsze zakłady o kasę czy nawet "pink slips" i słynne "twerp, geeks, get lost czy wreczcie all right" sprawiał, że  ten niespotykany dreszczyk emocji nawet w dzisiejszych produkcjach byl wyjątkowy a  muzyczka w garażu dawała satysfakcję i przyjemność z gry już nie wspomnę o ważności tankoweania samochodu......
Każdy kto choć raz ukończył grę wie o czym mówię... ba newet kto choć raz pogral dłuższą chwilę poczuł ten niesamowity charakter tej produkcji i wracając do gran turismo wie jak biednie (oprócz graffiki) wypada produkt polyphony digital.....
Szkoda, że temat i rozwiązania nie poszły dalej i do tej pory nie powstała prawdziwa kontynuacja tej wspaniałej gry.....
Szacunek dla autorów i podziękowanie, że na C64 można poczuć ten wspaniały klimat prawdziwych amerykańskich wyścigów rodem z Need For Speed Underground już w latach 80/90-tych..... u nas w byłym bloku wschodnim;-)
Pozdr.
« Ostatnia zmiana: 04 Lutego 2016, 00:31 wysłana przez heniek29cr »

Offline cacodemon

• Level 5
Re: Street Rod VS Gran Turismo ;-)
« Odpowiedź #1 dnia: 04 Lutego 2016, 08:11 »
Nie znałem tej gry. Chętnie ją wypróbuję.

Offline Skull

• Level 6
« Odpowiedź #2 dnia: 04 Lutego 2016, 10:19 »
grało się grało, dla mnie również jeden z topowych tytułów na c64.
No i czekało się na pojedynek o czarną Corvettę Kinga. Co ciekawe gra stworzona przez polskich programistów w California Games.
Ech, przydałaby się podobna pozycja z realiami samochodów PRL:)

Offline heniek29cr

• Level 5
« Odpowiedź #3 dnia: 04 Lutego 2016, 10:56 »
grało się grało, dla mnie również jeden z topowych tytułów na c64.
No i czekało się na pojedynek o czarną Corvettę Kinga. Co ciekawe gra stworzona przez polskich programistów w California Games.
Ech, przydałaby się podobna pozycja z realiami samochodów PRL:)

Ale czarna corvetta to nie jedyna nagroda za ukończenie gry:-)

I tak jak pisałem wyżej  gra jest naprawdę świetna i kto jeszcze nie grał niech spróbuję bo naprawdę warto:-)  ale aby dobrze zasmakować potrzeba czasu na ogarnięcie gameplayu i odrobinę cierpliwości zwłaszcza w doborze odpowiednich części do tuningu (nawet można wywalić kasę na części które nie pasują do aktualnie posiadanej bryki..... to nie GranTurismo tu trza się znać i nikt nie prowadzi za rączkę)  oraz na samo prowadzenie auta aaa i pamiętać o benzynie he he:-)
A gra naprawdę się odwdzięczy za poświęcony czas świetną zabawą i emocjami których próżno szukać w dzisiejszych samograjach
Pozdr

Defiant

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 04 Lutego 2016, 14:46 »
Streed Rod pamietam, świetna gra, jedna z moich favorite intygowała mnie chociazby ze wzgledu na mozliwosc ingerencji pod maską, polegającą na samodzielnym zakupie i wymianie części :P

Pinksx

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 12 Października 2016, 09:15 »
Bry :)

Wczoraj wieczorem zebrało mnie na odpalenie Street rod'a i okazało się że dyskietka walnięta strona B, znalazłem druga działającą i było miło.
Ale.
Po jakimś czasie grania stacja zaczęła wydawać dziwne dźwięki... okazało się że coś musiało być w osłonie albo stacji i warstwa magnetyczna została naruszona...

Gorąca prośba czy mógłby ktoś mi podesłać dyskietkę z Street Rod?
Jakieś piwko/dyskietki/ gorące podziękowanie i aktywność na forum oferuje :)

Offline Jericho/Draco

• Level 4
« Odpowiedź #6 dnia: 12 Października 2016, 10:49 »
W Street Roda graliśmy z kumplem zamiast lekcje odrabiać w podstawówce;) Miałem czarną Corvettę Kinga bo ją wygrałem o Pink Slips ale dalej nie grałem chyba. W każdym bądź razie raczej nie ukończyłem tej gry, nawet nie sądziłem, że jest coś jeszcze. Dzisiaj chyba sobie odpalę. Pinksx znaczy, że coś między głowicą a dociskiem w stacji Ci dyskietkę zdarło. Proponuję stację wyczyścić izopropanolem albo spirytusem albo wódką (spiryt drogi a flaszek mam dużo i ostatnio wódą 40% czysczę głowicę). W razie co odezwij się na PW to Ci wyślę dyskietkę sendem:D

Offline comankh

• 1liner
  • Level 6
  • *
    • Ty Bułko!
« Odpowiedź #7 dnia: 13 Października 2016, 00:13 »
heniek, no faktycznie gier z craftowaniem samochodów nie ma wcale :D

cacodemon, aha spoko.

a tak poważniej, przypomni mi ktoś czy są tam creditsy i czy jest to najlepsza polska gra tak jak w przypadku amigi?:>

np:
http://csdb.dk/sid/?id=1920

Offline comankh

• 1liner
  • Level 6
  • *
    • Ty Bułko!
« Odpowiedź #8 dnia: 13 Października 2016, 00:50 »
potwierdzam, tak było:

Offline KB777

• Level 6
  • -profil nieaktywny-
-profil nieaktywny-

Offline Lordfat

• Level 1
  • *
« Odpowiedź #10 dnia: 08 Marca 2017, 22:12 »
Dla tej gry musiałem kupić modulator do amigi, bo nie dalo sie tuningowac aut - po prostu śrubki były czerwone i nie było ich widać na ekranie w cz/b. Na C64 tez sie grywało w tą grę - była swietna