Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: Pomoc z emulacją kaset  (Przeczytany 3094 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Gelip

• Gość
Re: Pomoc z emulacją kaset
« Odpowiedź #15 dnia: 21 Stycznia 2016, 16:03 »
Jakiś KERNAL ROM i Speedos jest tutaj: http://csdb.dk/release/?id=21767 ale nie wiem czy jest pomocny przy zgrywaniu kartridży.
« Ostatnia zmiana: 21 Stycznia 2016, 16:08 wysłana przez Gelip »

Offline nameless

• Level 4
« Odpowiedź #16 dnia: 21 Stycznia 2016, 20:50 »
myślałem o tym ale nie mam programatora żeby sobie zaprogramować Kernala :-(
spróbuję znaleźć jakiś przełącznik i przerobić C64

Gelip

• Gość
« Odpowiedź #17 dnia: 21 Stycznia 2016, 21:50 »
Po przeczytaniu tego Commodore’s “Inner Space” doszedłem do wniosku, że jednak nie każdy C64 miał podstawki pod ROM i zależnie od wersji miał oddzielnie BASIC, KERNAL i CHARACTER lub BASIC+KERNAL w jednym chipie - zresztą nie wiem jak to z tym było dokładnie. Jeśli masz podstawkę ROM'u to możesz zamówić nowy ROM wraz z programowaniem. Ja robiłem to za pomocą sklepu http://www.eliptor.pl. Wysłałem e-mailem wsad do zaprogramowania i gościu mi zaprogramował i przysłał. Tylko trzeba się upewnić czy KERNAL jest oddzielnie czy razem z BASIC'kiem. No i nie jestem pewien jaki to wsad dokładnie trzeba wgrać ale zdaje się, że Speedos.
Przeczytałem jeszcze raz to:
IMPORTANT NOTE: The Ultimax configuration blanks out most of the RAM and has ROMH lying at a critical area of memory - you don't have access to the KERNAL at $e000-$fff! Therefore the replacement KERNAL method won't work with these kinds of cartridges (early Commodore carts, Freezers). For those you must use the switch solution (see below for details).
i jak dobrze zrozumiałem to zdaje się iż przełącznik jest najlepszym rozwiązaniem ponieważ ROM KERNAL nie zdaje egzaminu w przypadku niektórych kartridży typu ULTIMAX, które używają obszaru pamięci pod adresem $e000-$fff do którego nie ma dostępu.

Gelip

• Gość
« Odpowiedź #18 dnia: 21 Stycznia 2016, 22:13 »
Chyba znalazłem coś co mnie zainteresuje ;-)
0- Commodore 64 Full Romset (17000+Roms)
Po przejrzeniu kilkudziesięciu pozycji wygląda na to iż wiele z nich jest w formacie .T64 do ładowania za pomocą BlackBox4 w trybie TURBO :-)
« Ostatnia zmiana: 21 Stycznia 2016, 22:17 wysłana przez Gelip »

Offline nameless

• Level 4
« Odpowiedź #19 dnia: 22 Stycznia 2016, 08:44 »
Ha! to problemu nie było praktycznie, żadnego :-) wystarczyło użyć pliku T64 i CCS'a, który potrafi "czytać" to turbo.
W Vice nie doszukałem się takiej opcji i stąd wszystko niepotrzebnie robiłem na około.:-(
Generalnie używając tego programu
http://style64.org/dirmaster
możesz wszystko
Tworzysz nowy T64 i używając drag&drop wrzucasz PRG.\
Cieszysz się paskami w każdej plikówce.
Po temacie.
« Ostatnia zmiana: 22 Stycznia 2016, 08:47 wysłana przez nameless »