Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: Drive 2001 / DD-001  (Przeczytany 3791 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline KB777

• Level 6
  • -profil nieaktywny-
Re: Drive 2001 / DD-001
« Odpowiedź #30 dnia: 03 Grudnia 2018, 17:02 »
Ladnie ladnie, czemu zdarles napisy z kontrolera? ;) toz to po fotkach z netu da sie dociec kto tam siedzi ;)

Skoro LHS udostępnił projekt (schemat+PCB+soft+instrukcje) to... a może tam co innego wstawiłem ?
-profil nieaktywny-

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
  • Wolność, własność, sprawiedliwość
« Odpowiedź #31 dnia: 03 Grudnia 2018, 17:36 »
Uh oh to ja czekam na relacje
"Cokolwiek powiesz albo napiszesz, znajdzie się ktoś, kto słyszy lub czyta coś zupełnie innego i jeszcze bezczelnie wmawia Ci to"

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
"Cokolwiek powiesz albo napiszesz, znajdzie się ktoś, kto słyszy lub czyta coś zupełnie innego i jeszcze bezczelnie wmawia Ci to"

Offline KB777

• Level 6
  • -profil nieaktywny-
« Odpowiedź #33 dnia: 11 Grudnia 2018, 16:45 »
Patrząc po tym ile mam czasu (i to, że od stycznia już nie będę kodoklepał z domu), to tak koło wakacji może uruchomię ;)

Przy okazji - nie bierzcie FM27c040Q, możliwe że chińskie programatory się na nim wyłożą (TL866A niby ma na liście a i tak hovno; natomiast 20-letnii Labtoola48 wciągnął go nosem).
-profil nieaktywny-

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
« Odpowiedź #34 dnia: 11 Grudnia 2018, 16:55 »
Do tego czasu pewnie juz ktos bedzie uskuteczniac handel, nawet tutaj byl taki jeden, ktory odgrazal sie, ze ma ta stacje i zrobi klona, teraz ma juz na tacy podane.

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
Odp: Drive 2001 / DD-001
« Odpowiedź #35 dnia: 12 Października 2020, 19:08 »
Szukając czegoś innego natknąłem się na tą stacje dysków i przypomniałem sobie o tym wątku, udało Ci się to uruchomić?

Offline KB777

• Level 6
  • -profil nieaktywny-
« Odpowiedź #36 dnia: 13 Października 2020, 13:39 »
Szukając czegoś innego natknąłem się na tą stacje dysków i przypomniałem sobie o tym wątku, udało Ci się to uruchomić?

A, rzeczywiście kiedyś się zajmowałem C= i nawet tego szpeju wciąż mnóstwo mam po domu. Śmieszne, pudełko opisane TIB PLC DD-001 nawet sobie leży pod monitorem (służy za podstawkę do MULTOS™ Smart Card Training Kit-u).

Coś dziwnego miałem z PCB, nawet jak wrzuciłem do nich ROM z diagnostic carta to się nie uruchamiało - a "przedzwoniłem" go multimetrem i wydawało się, że powinno być OK. A potem poszło to wszystko w odstawkę...

-profil nieaktywny-

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
« Odpowiedź #37 dnia: 13 Października 2020, 15:34 »
:(

Offline KB777

• Level 6
  • -profil nieaktywny-
« Odpowiedź #38 dnia: 19 Października 2020, 14:44 »
Na pocieszenie - choć trochę związane z C64 ;)

https://soundcloud.com/konrad-b-694217055/ninja2-3

C= mi się nie chce ruszać za bardzo, ale ostatnio wyciągnąłem tego pająka - Ymu762 (Yamaha MA3 = Mobile Audio 3) podpięte pod STM Disco F4 - i zacząłem sprawdzać jak brzmią konwersje zaków z C64 na MIDI w wersji OPL (tak, MA3 to w sumie OPL3 z możliwością używania sampli zamiast brzmień FM... Ymu762, Ymf262 - nawet podobne oznaczenia układów).

OK - wyciągnę za jakiś czas komodę, bo mnie zaciekawił jeden temat. Leżą se w szufladzie Teensy 4.0 (+ audio boardy do nich), a że to co na Teensach 3.x zrobił wcześniej Frank Boessing - czyli dual reSID odtwarzający dump'y rejestrów, potem zostało to przez kogoś innego rozwinięte do postaci przypominającej ARM SID (no, OK, tylko odczyty są przechwytywane i dane/adres wykorzystywane do popędzania reSIDa). T4.0 z procem kilka razy szybszym (nominalnie) niż przetaktowane najszybsze z Teensów (3.6) - jest potencjał na zmieszczenie przynajmniej 4 SIDów ;)  /ciekawe czy do 10-ciu by się dało dojść, iMXRT1062 się przetaktowuje do ~GHz)
-profil nieaktywny-

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
« Odpowiedź #39 dnia: 19 Października 2020, 14:55 »
No ładnie ;)
jakbys mial wincyj plytek pod tego dd-001 to chetnie bym sie przypasozytowal ale to nie wczesniej niz ja sie ze starty moich projektow obrobie.

Offline KB777

• Level 6
  • -profil nieaktywny-
« Odpowiedź #40 dnia: 05 Listopada 2020, 10:15 »
Powinienem jakąś jeszcze płytkę czy dwie mieć nieruszane. I to nie chińszczyzna, ale Technoservice (OK, wiem że chinole wcale nie są gorsi w PCB, ale ha tfu za puszczenie wuhanowej zarazy na świat).

Znalazłem trzy: całkiem zmontowaną oraz dwie z wlutowanymi podstawkami pod EPROM (jedna z nich ma przejściówkę na PLCC). Nie sądzę, żebym to dalej męczył w przewidywalnym czasie - jeśli już to wolę walczyć z Teensy 4.0 i ReSIDem (po tym jak uda mi się zrobić konwerter z OPL2-3 na MA-3), badziew nie chce działać dobrz, pod debuggerem czasem wydawał dźwięki pojedyncze. Na Teensy 3.6 za to bangla więc mam SIDa z wyjściem na USB :) Nie podłączonego do C64 w tej chwili, tylko grającego "dumpy" rejestrów, ale podłączyć się da jak to pokazał Petros Kokotis.
-profil nieaktywny-

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7