Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: RICK DANGEROUS II prośba o sprawdzenie działania  (Przeczytany 1605 razy)

Offline hobocti77x

• Level 5
Re: RICK DANGEROUS II prośba o sprawdzenie działania
« Odpowiedź #15 dnia: 11 Kwietnia 2015, 09:43 »
Tylko przypadkiem nie dotykaj głowicy.
Wniosek jest prosty.
Obraz jest dobry, gra po prostu nie działa na badziewiach które nie potrafią emulować taktowania oryginalnej stacji (sprawnej).
Największe nawet mają problem z odczytem katalogu jak napisał Skull.
Pisałeś że po skopiowaniu na dyskietkę nie czyta ci też stacja 1541.
Najprawdopodobniej ma ona problem nie z głowicą tylko z obrotami silnika napędu dyskietki.
Można to łatwo sprawdzić i wyregulować.

Offline jaku_z_jelcza

• Level 1
  • *
« Odpowiedź #16 dnia: 11 Kwietnia 2015, 11:36 »
Obroty sprawdzałem jakimś programem do diagnostyki stacji i ustawiania głowicy. Było chyba 300 ale wiem że pokazywało ok. Tylko w połowie "dyskietki" pokazywało mi że głowica jest out of alignment, początek i koniec były ok a środek czasem migało że śle ustawiona. Wrócę z delegacji to się za to wezmę.

Offline Skull

• Level 6
« Odpowiedź #17 dnia: 11 Kwietnia 2015, 12:43 »
po prostu nie działa na badziewiach które nie potrafią emulować taktowania oryginalnej stacji (sprawnej).

tzn, może inaczej - ten obraz jest źle "montowany" na uk1541 - a więc do testu nawet nie doszło.

Offline Kisiel

• Level 7
  • Number 7 in all users competition...
    • http://wiki.projekt64.filety.pl/doku.php
« Odpowiedź #18 dnia: 11 Kwietnia 2015, 12:56 »
rzucę okiem, faktycznie się źle montuje. pomęczymy zobaczym
« Ostatnia zmiana: 11 Kwietnia 2015, 13:02 wysłana przez Kisiel »
idz wyprostowany wśród tych co idą na kolanach

...w przypadku checi zakupu UK1541,GA,MA,T8500,T7501 prosze o kontakt na Facebooku, haslo: UK1541....

Offline jaku_z_jelcza

• Level 1
  • *
« Odpowiedź #19 dnia: 11 Kwietnia 2015, 15:24 »

Największe nawet mają problem z odczytem katalogu jak napisał Skull.

a żeś dowalił :-)

Offline hobocti77x

• Level 5
« Odpowiedź #20 dnia: 11 Kwietnia 2015, 22:01 »
tzn, może inaczej - ten obraz jest źle "montowany" na uk1541 - a więc do testu nawet nie doszło.
Tyle że ten obraz jest całkowicie poprawny i zgodny ze standardem. zresztą jak zauważyłeś wszystko poza User (port ?) Killer 1541 jakoś sobie radzi. Z doświadczenia wiem że jak coś nieradzi sobie z podstawami to raczej jest do d... i zaraz wyjdzie więcej "ciekawostek" . 
A tak na marginesie to o tym spostrzeżeniu powinieneś chyba napisać w innym wątku ,
http://c64power.com/forumng/index.php?board=24.0
@jaku
Wychodzi na to że od początku wiedziałeś co jest przyczyną, tylko jakoś nie powiązałeś faktów.
A te programy są raczej mało przydatne, no ale i tak ci pokazały w czym problem.
Wiec jak już będziesz przy swojej stacji to wyreguluj ją nie jakimś programem tylko tak jak commodore zaleca czyli "na oko"  :)

Offline jaku_z_jelcza

• Level 1
  • *
« Odpowiedź #21 dnia: 11 Kwietnia 2015, 22:08 »
Przypuszczałem ale musiałem się upewnić zanim zacznę ustawiać głowice co może się skończyć unieruchomieniem stacji. Tylko jest jedno ale,  z kilkuset gier które przerzuciłem z sd2iec na dyskietki tylko ta jedna nie chce chodzić:-) Dziękuję wszystkim za pomoc i poświęcony czas :-) uwielbiam mieć ostatnie słowo:-)