Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: 1541 nie wypluwa dyskietki.  (Przeczytany 641 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline zijacek

• Level 2
  • **
1541 nie wypluwa dyskietki.
« dnia: 31 Marca 2015, 14:47 »
Witam.
Dorwałem 1541 z mechanizmem wyjmowania dyskietki poprzez jej "wypluwanie"(do tej pory miałem tylko stacje z dźwignią). Nie wiem, czy normalne jest, że dyskietka wchodzi pod koniec dość ciasno, przez co mechanizm nie jest w stanie jej wypchnąć? Dodałem nawet bonusową sprężynkę do tego "wypychacza", ale też nie za każdym razem daje radę. Dyskietka podczas wkładania wyraźnie ociera o to aluminiowe koło, które ją napędza. Nie jest to tak, że ciężko ją włożyć, normalnie wpycha się ja paluchem, ale na tyle ciasno, że wyskoczyć już nie chce. Ponieważ jakoś nie widzę możliwości wyregulowania tego koła, żeby było luźniej, to póki co zakładam, że tak musi być i jedynie trzeba mocniejszą sprężynkę zastosować, ale na wszelki wypadek zapytam jak u Was w tych stacjach jest, czy też czuć wyraźny opór przy wkładaniu dyskietki?

Offline zijacek

• Level 2
  • **
Re: 1541 nie wypluwa dyskietki.
« Odpowiedź #1 dnia: 01 Kwietnia 2015, 14:10 »
Ponieważ to koło kręcące dyskiem chodziło jakoś tak z oporem, to postanowiłem je rozłożyć i naoliwić. Tak też uczyniłem, ale co dziwne po złożeniu nadal ten opór jest. Pewnie tak ma być, bo stacja śmiga bez najmniejszych problemów. Nie to jednak jest najistotniejsze tylko to, że po złożeniu tego koła dyskietki już wchodzą luźno i wyskakują jak trzeba. Dziwne to jest, bo wydaje mi się, że nic tam bardziej nie docisnąłem niż było. Prosty to mechanizm, a takie niespodzianki? :)