Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: Cartridge MIAN "COMMODORE 64 Super Game Pack 3"/Wiarygodność self testu  (Przeczytany 1648 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Johnny

• Gość
Witam wszystkich. Jest to mój pierwszy post na tym forum. Jestem w trakcie oczekiwania na upragnione Commodore 64, które wczoraj zakupiłem na allegro. Posiadam w domu kilka elementów wyposażenia, w tym m.in. cartridge MIAN COMMODORE 64 SUPER GAME PACK 3. Chciałbym zapytać się mądrzejszych ode mnie, czy "TEST KOMPUTERA", który ten cart posiada jest wiarygodny i czy jest to dobra metoda na sprawdzenie sprawności komputera. Commodorkę otrzymam także z cartridgem "BLACK BOX ver. 3.2". Jak w inny sposób (o ile jest lepszy) oszacować pełną sprawność komputera?

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
  • Wolność, własność, sprawiedliwość
Cartridge MIAN "COMMODORE 64 Super Game Pack 3"/Wiarygodność self testu
« Odpowiedź #1 dnia: 29 Grudnia 2014, 18:10 »
a mozesz nagrac jak on przebiega i wrzucic na YT?
"Cokolwiek powiesz albo napiszesz, znajdzie się ktoś, kto słyszy lub czyta coś zupełnie innego i jeszcze bezczelnie wmawia Ci to"

Johnny

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 29 Grudnia 2014, 18:24 »
Tak, jak tylko dojdzie paczka nagram filmik. Kupiłem z 14 dniową gwarancją rozruchową i chciałbym w tym czasie sprawdzić czy komputer jest w pełni sprawny. Jedyna moja wiedza opiera się na tym, że można przetestować komputer cartem. Jeżeli cart odpali nagram film.

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
« Odpowiedź #3 dnia: 29 Grudnia 2014, 18:30 »
ogolnie rzecz biorac, jak dzialaja joysticki, rozne cartridge, stacja dyskow i klawiautra w pelni to juz nie bardzo jest pole aby cos bylo uszkodzone poza user port, niemniej jednak mialem przypadlosc taka: czesciowo uszkodzone byly oba CIA ale komputer przezyl kilka silesia party jako odtwarzacz muzyki na 6581r4ar (dzialal tylko jeden port joya - drugi wcale, nie dzialal user port - klawiautra i stacja dyskow smigala jak nalezy a ze komputer byl przezemnie rzadko uzywany to odkrylem te usterki przy probie zagrania w bomberland dla 4ch graczy \"\" )
"Cokolwiek powiesz albo napiszesz, znajdzie się ktoś, kto słyszy lub czyta coś zupełnie innego i jeszcze bezczelnie wmawia Ci to"

Johnny

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 29 Grudnia 2014, 18:49 »
Mam w domu dwa joy'e, jeden magnetofon, drugi przyjdzie z kompem, wspomniane już carty... o ile te sprzęty są sprawne to dam rade sprawdzić ich porty. User port z tego co się orientuję nie będzie mi potrzebny. Kompa podłącze przewodem antenowym. Nie będę miał jak sprawdzić Audio/Video i Serial portu, które będą mi w przyszłości potrzebne. Czy z takiego testu z carta jest możliwość ich sprawdzenia bez podłączania do nich urządzeń?

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
« Odpowiedź #5 dnia: 29 Grudnia 2014, 19:02 »
nie. zeby to sprawdzic potrzebujesz kabla a/v oraz stacji (no dobra, sa specjalne carty diagnostyczne ze specjlanymi dongle'ami ale do takiego testu nie warto kupowac, szczegolnie jak maszyna dziala)

Offline F7sus4

• Level 6
« Odpowiedź #6 dnia: 29 Grudnia 2014, 19:10 »
Johnny:
Czy z takiego testu z carta jest możliwość ich sprawdzenia bez podłączania do nich urządzeń?

Nawet jezeli jakikolwiek soft wykonalby dla Ciebie taki test, nie bedzie on 100% wiarygodny bez fizycznego sprawdzenia portu ze stacja. Na pocieszenie moge powiedziec jedynie tyle, ze zdarza sie on wielokrotnie rzadziej, niz typowe problemy z RAMem, czy SIDem.

Po przerobieniu parudziesieciu egzemplarzy C64, najdziwniejsze uszkodzenie z jakim sie spotkalem, byl czesciowy pad Color RAMu, objawiajacy sie sypaniem kwadratow o innym kolorze tla w losowych miejscach ekranu. Poza tym komputer dzialal stabilnie, nie zwieszal sie i nie bylo z nim innych problemow - w przypadku takiego uszkodzenia trudno o sporzadzenie wiarygodnej dokumentacji (i zrozumienie) usterki, jezeli sprzedawca jest handlarzem.

Johnny

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 29 Grudnia 2014, 19:18 »
Raf Tak myślałem... Kabel A/V zdarzę kupić, a z tą stacją dysków no to trudno, niestety nie mam do żadnej dostępu. Sprawdzę wszystko tym co mam i przebadam cartem. Mam nadzieję, że to wystarczy. Wrzucę film z diagnozy jak będę miał już kompa. Na tą chwilę dzięki za pomoc \"\"

F7sus4 Dzięki za posta. Taką mam nadzieję, że jeżeli coś z kompem będzie nie tak to będzie to ewidentnie widać. Commodorka potrzebna mi jest do gier, komponowania muzyki... jak się wdrożę w temat na pewno zafunduję sobie JiffyDOS i jakieś mody muzyczne. Planuje też zakup SD Box'a, może stacji dysków... zwyczajnie zależy mi na pełnej sprawności. Jeżeli Was to interesuję, to zakupiłem na tej aukcji
http://allegro.pl/commodore-64-black-box-magnetofon-i4942431766.html" class="bbc_link" target="_blank" rel="noopener noreferrer">
Mam nadzieję, że było warto. Sprzedawca ponoć kupił dla siebie ze względu na sentyment, szukał zadbanego, sprawnego, bez przeróbek. Porozmawialiśmy chwilę, spoko gość, nie było bajerowania w stylu "Niemiec płakał jak sprzedawał". Po historii allegro raczej nie widać, że to handlarz.

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
« Odpowiedź #8 dnia: 29 Grudnia 2014, 19:40 »
czemu akurat sdbox?

Johnny

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 29 Grudnia 2014, 19:47 »
Jak na razie to najfajniejsze rozwiązanie tego typu do jakiego dotarłem przeczesując internet. Z tym, że zainteresowałem się tematem dosłownie tydzień temu. Jak przeglądnę forum na pewno dowiem się od Was znacznie więcej na ten temat ;)

Offline wackee

• Level 6
« Odpowiedź #10 dnia: 29 Grudnia 2014, 19:55 »
Witamy \"\"

Tak jak napisał Raf, przy 1 sztuce cart dużo Ci powie, a kupowanie service testu z donglami mija się z celem. Podobnie jak kupowanie emulatora stacji (Ultimate czy UK1541) jeżeli jeszcze sam nie wiesz, na ile wystarczy Ci zapału ;)

To komponowanie brzmi ciekawie, czyżby szansa na napływ młodej zakerskiej krwi? ;) jak już coś udłubiesz to podziel się, posłuchamy, ocenimy... ;)

Offline comankh

• 1liner
  • Level 6
  • *
    • Ty Bułko!
« Odpowiedź #11 dnia: 29 Grudnia 2014, 22:43 »
Johnny:
najfajniejsze

nie jest \"\"
kup sd2iec, fc3 i stację (jeśli chcesz pograć 'na poważnie' to raczej nieuniknione).

Offline kenji

• Level 5
« Odpowiedź #12 dnia: 29 Grudnia 2014, 22:51 »
johnny: napisz coś więcej o tym muzykowaniu, pochwal się czymś, a sd2iec dostaniesz ode mnie w prezencie. mam gdzieś jakiś starszy model; mi on nie potrzebny a Tobie na początek będzie jak znalazł

Offline F7sus4

• Level 6
« Odpowiedź #13 dnia: 29 Grudnia 2014, 23:38 »
kenji:
johnny: napisz coś więcej o tym muzykowaniu, pochwal się czymś

Jak wyzej. defMON, DMC czeka. Tutorial gratis. \"\"

comankh:
kup sd2iec, fc3 i stację (jeśli chcesz pograć 'na poważnie' to raczej nieuniknione).

+1

Johnny

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 30 Grudnia 2014, 15:13 »
Niestety muszę Was rozczarować ;) Z tym komponowaniem to trochę wybiegłem w przyszłość. Aktualnie po 3 letniej przerwie staram się wrócić do nauki gry na gitarze. Wcześnie nie grałem profesjonalnie, największym osiągnięciem były relacje z koncertów mojej kapeli w lokalnej telewizji. C64 miałem ostatni raz w domu w wieku 4 lat, więc za bardzo nie ogarniałem niczego poza graniem z magnetofonu. Teraz chciałbym już z perspektywy dorosłego użytkownika zaznajomić się z komputerkiem, pograć w stare gry, bo te nowe na peceta jakoś mnie nie kręcą. Dodatkowo zobaczyłem w necie, że ludzie wykorzystują ten komputer jako syntezator, więc na pewno zaciekawię się tematem. Jak się wkręcę i mi się to spodoba to pewnie coś kiedyś swojego na niej nagram. Ale nie planuję tego w najbliższej przyszłości, bo niestety, ale sytuacja życiowa mi nie pozwala na więcej niż pobrzdąkanie trochę w domu na gitarce. Może nowy rok okaże się lepszy i sytuacja się zmieni \"\" Jak na razie czekam na przesyłkę i mam nadzieję, że komputerek będzie sprawny. Później jakoś to będzie.